2016. március 19., szombat

Ajánló

Forrás.

Ahogy elnézem, elég régen ujjongtam már megjelenések miatt, pedig beindult a gépezet a szokásos, kicsit nyugisabb éve eleje után. Hol is van már az év eleje, lassan a nyakunkon a Könyvfesztivál! (juhé! :D ) 
Szóval most mutatok újra néhány olyan könyvet, ami felkeltette a figyelmemet.


Először is az Agavétól: most jelent meg Robert Jackson Bennett regény, a Lépcsők városa. Bár nem olvastam a Horzsolásokat, úgy gondoltam erre be kell neveznem, nagyon érdekesnek ígérkezik. 

Fülszöveg: "Amerika egyik legfiatalabb és legtehetségesebb fantasy írójának új regénye halott istenekről, eltemetett múltról és egy rejtélyes, lenyűgöző városról

Az ember jobb, ha óvatos, amikor olyan városban kell egy titokzatos gyilkos nyomába erednie, mint Bulikov. Mert itt a világ teljesen más szabályok szerint működik. Amikor a város isteneit elpusztították, uralmukat megdöntötték, imádatukat betiltották, a valóság szövete darabokra hasadt Bulikovban. A lépcsők azóta a semmibe vezetnek, a sikátorok a múltba nyíló átjárókká váltak, az utcákon a bűnözők nyomtalanul eltűnnek.

Shara Thivanit hivatalosan diplomataként küldte ide az elnyomó birodalom. Valójában viszont országa egyik legjobb kéme, akinek most egy gyilkost kell kézre kerítenie. Ahogy a nyomozás egyre súlyosabb titkokat tár fel, úgy rajzolódnak ki fokozatosan Shara előtt egy sötét összeesküvés körvonalai. A nő hamarosan gyanakodni kezd, hogy a szörnyű város uralkodói talán nem is haltak meg – és Bulikov kegyetlen uralma könnyen visszatérhet."

Szintén Agavés az Én, Livia,  ami egy történelmi romantikus regény, Julius Caesar korából. A napokban jelent meg, én már bele is kezdtem, nagyon olvasmányos. A borítón látható levelek pedig kidomborodnak. :) 

Fülszöveg"Történet egy lányról, aki később Augustus császár felesége lett. Majd a Római Birodalom legnagyobb hatalmú asszonya.



Livia Drusilla tizennégy éves korában kihallgatja apját és annak arisztokrata társait, akik éppen a Julius Caesar elleni merényletet tervezik. A fiatal lány éles eszű bizalmassá és apja legfőbb politikai fegyverévé válik. Vonakodva ugyan, de előnyös házasságot köt Caesar hadseregének egyik parancsnokával. Anyjától azt tanulja, egy nő is lehet hatással a közügyekre, és folyamatosan próbálja észben tartani, hogy bár kiváló érzékkel látja át a római szenátus intrikáit, mindig türelmesnek és gyakorlatiasnak kell maradnia.
De a türelemről és a ravaszságról azonnal megfeledkezik, amikor találkozik Caesar fogadott fiával és örökösével, Octavianusszal. A mindössze tizennyolc éves férfi nagy hatalma ellenére szerénynek mutatkozik, és megigézi Liviát, az újdonsült feleséget. Octavianus vagyona és befolyása egyre nő, így Livia családjának szörnyű veszéllyel kell szembenéznie. A lány éles eszét és szívét követve súlyos választásra kényszerül, melynek eredményeként nagyobb befolyása lesz Rómára, mint azt valaha is gondolta volna."

Sokféle megközelítésben olvastam már az autizmusról, Aspergerről, tavaly egész véletlenül több ilyen könyv is a kezembe került. Az Athenaeum most ennek a betegségnek nagyon is a kézzelfogható, igazi mivoltát mutatja meg, amikor egy édesanya mesél autista fiával zajló mindennapi életükről. az Anyacsavar és kockafej - A fiam autista, de nem zseni a jövő héten jelenik meg. 

Fülszöveg: "A szerző életrajzi regényében fiával való kapcsolatát tárja elénk, a gyermek születésétől napjainkig, tinédzser koráig. Zsombi Asperger-szindrómás, és mint ahogy az alcím is írja, nem zseni. Nincs 130-as IQ-ja, nincsenek különleges képességei, legalábbis olyanok, amilyeneket a hollywoodi filmek vagy a média olykor hamis képei alapján képzelnénk róla. Az autisták és Asperger-szindrómások közössége egy meg nem értett közösség. „Autista? Na és mit tud?” hangzik el rendre velük kapcsolatban, és Kartali Zsuzsanna hiánypótló könyvében megkísérli megválaszolni az unásig ismert kérdéseket, no meg a kimondatlanokat is. Bemutatni az értetlen, gunyoros, rosszindulatú vagy éppen kedvesen kíváncsi tekintetektől kísért „más” gyerekek mindennapjait, életét, lehetőségeit a bölcsődétől az iskoláig. 
Az Anyacsavar és Kockafej a megismerésről szól, arról, mennyire érthetsz meg egy másik embert, az anyaságról és a gyermeklétről, olyan életekről, melyek a külvilág számára különösnek, akár furcsának is tűnnek, de van, akinek ez a valóság. 
Fontos könyv, irodalmi igényességgel megírt, humorral és empátiával átszőtt kis kötet egy nőről, aki szeretné, hogy gyermeke a „normális” társadalom részévé válhasson, és a fiúról, aki megtalálja a saját útját, legyen az mégoly kacskaringós. És nem utolsósorban: a toleranciáról."

A tavalyi Gyöngyhalász piknik egyik győztesének könyve májusban érkezik az Athenaeumtól, és bár én vagyok az előítéletek szobra, ha új magyar szerzők első könyvéről van szó, meg kell hogy mondjam, a borítóterv egészen magával ragadó lett, még a végén érdekelni is fog a Sárkányok, farkasok és almák, ami Vakulya Norbert írása, Norbert Winney álnéven. 2016. május 16-án jelenik meg. 

Fülszöveg: "A sorozat első kötetében Vízfüttyő Loson három kalandját izgulhatjuk végig.
Közhírré tétetik! Aki megmenti a királylányt a sárkánytól, elnyeri a kezét és a fele királyságot! Az árva, nincstelen kamasz is nekivág, de előtte még Füzesújmajor rangidős boszorkányát is ki kell cseleznie. 
Losont, a hivatásos kalandort Vholkográdba szólítja küldetése, s egy titokzatos boszorkány farkasemberré változtatja. Csak akkor törik meg az átok, ha legyőzi a farkasok úrnőjét.
Tanofil király kérésére Loson egy üvegcipellőt helyez el a Halál birodalmában. Amikor visszatér az erdőrengetegbe, nemcsak a Halál várja, hanem Hórózsa királylányt is meg kell mentenie."

Szintén már májusra várható ez az újdonság: Rory Freedman – Kim Barnouin: Jónő - Táplálkozási útmutató, ha szuperül akarsz kinézni.
Hmm, a kilókkal folytatott harc örök, és mindig érdekelnek az újszerű megközelítések. Na meg örülök, ha valaki egyszerűen próbálja kinevelni a totálisan félrecsúszott fogyókúrás elképzeléseket a fejekből. Remélem ez az irányvonal ez a könyv, kíváncsi vagyok rá, bár kritikus is leszek, nehezen viselem a fogyókúrás marhaságokat. 
2016. május 10-re érkezik. 

Fülszöveg: "A Jónő nem egy tipikus uncsi fogyókúrás könyv: tréfát igen, de gátlást nem ismerve fúj ébresztőt minden nőnek, aki vékony akar lenni. Kertelés nélkül megmondja a frankót, például, hogy ,,A szénsavas üdítő maga a folyékony sátán," meg hogy ,,El vagy tájolva, ha azt képzeled, hogy az Atkins-diétától lesoványodsz." 
A szerzők a teljes kiőrlésű gabona és a zöldség-gyümölcs által fémjelzett egészséges életmódot hirdetik; a kötet amolyan csatakiáltás: harcba szólítja a nőket, hogy táplálkozzanak egészségesen, és legyenek sugárzóan szépek. " 

2016. április 10-én jelenik meg a Librinél Galgóczi Dóra új könyve, a Válaszok háza. A szerzőtől olvastam olyat is, ami tetszett, és olyat is ami nem, és már többször akartam venni egy harmadikat, hogy eldőljön a meccs (pl. a Fiatalságra ítélve és a Férfiak félálomban címűekkel is szemeztem már), lehet, hogy ez lesz a döntőbíró kötet. ;)

Fülszöveg: "Ötször cserél gazdát az aranyesők közt megbújó, különös ház. Minden lakója úgy lép be a kertkapun, hogy összekuszálódott élete megoldásra vár. Még nem sejtik, hogy elég néhány hónapot eltölteniük új otthonukban, és váratlan fordulatot vesz a sorsuk. Veronika késői lázadó, akinek fáradságos utat kell bejárnia a szigor álarcát viselő apja szívéig. Hogyan találja meg Luca, a nyurga kamaszlány igazi hivatását, és miként fogadtatja el szüleivel, akik más sorsot szántak neki? A valóságos jégkirálynő, Szilvia már-már a társtalanságot választja életformájául, amikor húga ráveszi, adjon esélyt magának, és mozduljon ki az életbe. Lesz-e az örök harcban álló testvérpárból igazi szövetséges? Mit tartogatnak az évek a visszavonult orvosnak, és hogyan különbözteti meg a hamis látszattól Nándor az egyetlen igaz szerelmet? A választ a kis ház őrzi, mely csak akkor engedi útjukra lakóit, ha meghallották az üzenetét.
Galgóczi Dóra, többek között a Test a lélek börtönében és a Felpróbált életek sikeres szerzője sorra veszi az életút legfontosabb állomásait hivatás, szerelem, család, visszavonulás , miközben fontos sorskérdéseket is feszeget; bűn vagy megbocsátás, ragaszkodás vagy elengedés, harc vagy megbékélés. A Válaszok háza szereplői köztünk járnak, de az életükben egy csipetnyi mágia hoz változást, ami talán maga a szeretet."

Anna idején, még a Nobel előtt nagyon megszerettem Orhan Pamukot... Azóta viszont nem tértem még vissza hozzá. De azt örömmel látom, hogy újabb könyv jelenik meg tőle magyarul, a Helikontól. A Furcsaság a fejemben 2016. április 15-re érkezik. 

Fülszöveg: "A Furcsaság a fejemben szerelmi történet, ugyanakkor modern eposz is. Orhan Pamuk hat évig dolgozott a regényen, amelyben a bozaárus Mevlutnak és három éven keresztül szerelmes levelekkel ostromolt kedvesének isztambuli életét meséli el. Mevlut 1969 és 2012 között több mint negyven éven át árult joghurtot, bozát és piláfot Isztambul utcáin, volt parkolóőr és sok minden más. Figyelte, hogyan telnek meg az utcák a különféle emberekkel, hogyan rombolják le és építik újjá a város nagy részét. Látja az Anatóliából érkezőket és a meggazdagodókat; ugyanakkor tanúja az ország átalakulásának, a politikai csatározásoknak és puccsoknak. Az különbözteti meg másoktól, hogy érdekli, milyen furcsaság van a fejében. Soha nem tesz le arról, hogy téli estéken bozát árusítson, és a kedvesének kilétén gondolkozzon. 
Az ember szándéka vagy a sors a fontosabb a szerelemben? Tőlünk függ, hogy boldogok avagy boldogtalanok leszünk, vagy tőlünk függetlenek a velünk megtörténő események? Miközben a Furcsaság a fejemben ezekre a kérdésekre keresi a választ, a családi élet és a városi lét közötti összeütközésekről, a nők otthoni kiszolgáltatottságáról és haragvásairól is képet ad."

Sok szépreményű próbálkozásom kudarcba fulladt már thrillerekkel, így kicsit félve nézegetem az újabb hasonló címkével ellátott megjelenéseket, de a Tericum egyik új könyve mellett nem lehet elmenni csak úgy, annyira hívogató a borítója. Claire Douglas: Ikrek című regénye ráadásul, ahogy a címből is kiderül, ikres sztori, amik mindig vonzanak. 2016. április 15-én jelenik meg. 

Fülszöveg: "Ikertestvére halálát követően Abi elköltözik Londonból és új életet kezd Bath-ban. Itt ismerkedik meg a gyönyörű Beatrice-szel és annak ikertestvérével, Bennel. Különös barátság alakul ki hármuk közt, azonban az idillt furcsa események zavarják meg. Féltve őrzött levelek tűnnek el, fenyegető üzenetek érkeznek, és semmi sem az, aminek látszik. 
Abi egyre zavarba ejtőbbnek érzi az ikertestvérek közötti szoros kapcsolatot, és mivel szerelmes Benbe, kétségbeesetten próbál megfelelni új barátai szeszélyeinek. De vajon meddig érdemes ezért elmenni?
Ki hazudik, és ki mond igazat? Meddig és milyen áron lehet a titkokat megőrizni? És ha kiderül az igazság, vajon ki éli túl?

Most induló sorozatunk, a LÉLEKVESZTŐ KÖNYVEK első kötetének szerzője, Claire Douglas lassan adagolja a feszültséget, és egy pillanatra sem engedi, hogy az olvasó hátradőljön. Amint azt gondoljuk, hogy mindent értünk, csavar egyet a történeten, és minden a feje tetejére áll."

A Noran Libro Kiadó (akikről még csak nem is hallottam eddig) kiadott a héten egy nagyon kellemes küllemű Jostein Gaarder könyvet (amiről eleddig szintén soha nem hallottam), Anna világa a címe, és a klímaváltozással foglalkozik. Gaarder a Könyvfesztivál vendége lesz nálunk idén, lehet vinni akár ezt a könyvet is dedikáltatni. :) 

Fülszöveg: "A történet főszereplője Anna és Nova. Az elbeszélés kezdetén Anna tízéves, iskolába jár, barátkozik, olvas, kirándul, észreveszi a fiúkat, vagyis hát egyet. Néhány évvel később azonban különös dolog történik vele, furcsa álmai megzavarják éjszakai nyugalmát. Álmaiban egy olyan világban találja magát, ami a reális jövőben akár valósággá is válhat. 2082-t írunk, és Anna egy dühös kislánnyal, Novával társalog, aki Anna jövőbeli unokája. Nova az álmokban egy olyan világban él, amelyben már nincs klasszikus tél, tavasz, nyár, ősz, hanem meleg van, sokat esik az eső, és a déli országokból özönlenek a klímamenekültek északra. Nova dühös nagyszülei generációjára, vagyis Annára, mert hagyták, hogy mindez megtörténjen. Ő már nem láthat jegesmedvéket, oroszlánokat és még számos más állatot, a körülötte létező világ problémáktól terhes. Nova számítógépére installált egy applikációt, amely üzenetet küld neki, ha egy újabb állatfaj kihal a földön. 
Anna szülei aggódnak a kislány álmai miatt, ezért pszichiáterhez küldik, aki komolyan veszi őt. Megnyugtatja, hogy nincs semmi különös probléma az efféle álmokkal, viszont igen érdekes párbeszéd alakul ki kettejük között a klímaváltozásról. Ráadásul a leánya, Ester, klímakutató, és Szomáliában dolgozik egy nemzetközi szervezetnek. Esterről egy nap az a hír érkezik, hogy szomáliai kalózok elrabolták. 
A rendkívül okos és érzékeny könyvben képzelet és valóság, álom és realitás keveredik. Végig érződik, hogy a szerző elkötelezett környezetvédő, és okosan hívja fel olvasói figyelmét egy valós probléma komolyságára, nem fél tudományosan igazolt adatokkal és tényekkel alátámasztani mondandóját."

A végére pedig két angol megjelenés, amikre felfigyeltem: 
Sarah Andersen: Adulthood is a Myth - a kedves kis Sarah Scribbles rajzocskákat mindig élvezettel nézegetem, szimpatikus ez a nagyon is emberi "hősnő", aki elég antiszoc, és elég kis szerencsétlen, sokszor ismerhetünk magunkra benne, napi Murphy-pillanatok miatt. Képregénykéhez képest elég drága, de nagyon remeg a kezem a megrendelés gomb fölött egy ideje... Ilyenkor küld persze kupont is a Bookdepo, mintha a fejembe látnának... 


Jessica Spotswood (szerk.): A Tyranny of Petticoats - ez bizonyára a Gail Carriger ya-sorozat miatt fogott meg, ott vannak gondok a petticoatokkal. ;) Ez egy novella-válogatás, és bár nem nagyon ismerek a szerzők közül senkit, érdekelnének a sztorik. 



Nektek mi tetszik legjobban ezek közül? Mit vártok, miket fogtok olvasni? :) 


8 megjegyzés:

  1. Két könyvre figyeltem fel itt fel: Norbert Winney és C.Douglas könyvével, most ki is egészítem az áprilisi listámat, na meg elkezdem a májusit is :)
    Galgóczy Dóra könyvére is kíváncsi vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök jó, örülök, ha találtál benne kedvedre valót. :) Látom a sárkányos könyvek megtetszettek. :)
      Bevallom őszintén én meg nálad találtam Galgóczit, az előző posztban! :DDD

      Törlés
  2. Ez az almás könyv nekem is tetszik, nem is tudtam, hogy magyar :O és mi ez a gyöngyhalász program? teljesen le vagyok maradva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tavaly augusztusban tartott az Athenaeum egy szerzőválogató pikniket, és a legjobb kéziratokat ki is adják most. :)
      Itt van, hogy is volt: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2015/07/gyongyhalasz-szerzovalogato-piknik-az.html
      A Winney-könyv is innen jött. :)

      Törlés
  3. Nekem ezek most ilyen félig-meddig érdeklős könyvek, inkább megvárom a véleményeket róluk. Még a Robert Jackson Bennettről is, pedig a Horzsolásokat annyira nagyon imádtam, de pont az amerikai pusztulat környezet miatt, ami ebben ugye nincs. :)
    Kíváncsi vagyok, mit írsz majd az Én, Líviáról, biztos lesz olyan időszakom, amikor lenne hangulatom ilyesmihez. :)

    És az Ikrek is érdekesnek tűnik, főleg Bath-ra kaptam fel a fejem, bár sosem voltam ott, de awwww!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha jobb is, ha van ami inkább a periférián marad csak, és úgy nézegeted, szép is lenne, ha mindenhez kedvet kapnánk, amit csak ajánlgatunk egymásnak posztkban! :) A Lépcsők városával kapcsolatban jók a megérzéseim. A Horzsolásokat nem olvastam.
      Eddig nagyon tetszik az Én, Livia, már kellett a lelkemnek valami hasonló regényes regény, ha érted, mire gondolok. :)

      Bath: én voltam, de bath-tam odafigyelni, tini voltam még... Jó lenne egyszer érett fejjel is megnézni. :)

      Törlés
    2. bath-tam :D :D
      Igen, nekem is van pár ilyen hely a listámon, ahova jó lenne visszamenni kicsit tudatosabb szemléletmóddal vagy mi.
      Sokszor a könyvekkel is így vagyok.

      Az Én, Liviát (most látom, hogy rövid i) már nagyon kerülgetem, de muszáj egyelőre szelektálnom, brutális áprilisnak nézünk elébe. :D

      Törlés
    3. ;))
      A könyvekkel mondjuk egy kicsit könnyebb megoldani azért. :D

      Brutális április, jól mondod! :) Az Én, Livia eddig nekem nagyon tetszik, olvasmányos és érdekes, történelmi, de nem kell elmélyedni a korban azért, és tetszik a női szemszög, a befolyásoló szerep a politikára, döntésekre nézve, egy alapvetően férfiak uralta korban. (Hétköznap nem igazán volt időm viszont haladni vele sajnos, de majd a mostani hétvégén. :))

      Törlés