2016. március 21., hétfő

Waistcoats and Weaponry

Gail Carriger: Waistcoats and Weaponry (Finishing School 3.)


“Espionage, Sophronia had learned, was tough on petticoats.”


Ez a könyv Gail Carriger ifjúsági sorozatának, a Finishing Schoolnak a harmadik kötete. Az első két részről itt olvashattok: Etiquette&Espionage Curtsies&Conspiracies

Az olló és a tőr után ezen a köteten egy pengékkel ellátott legyező jelenik meg (ugye, elsőre fel sem tűnt, hogy nem egy szokványos kiegészítőt láttok?!), ami szerepet is kap a lányok kiképzésében a Mademoiselle Geraldine's Finishing Academy for Young Ladies of Quality-ben.
Jó volt visszatérni Sophroniához, Dimityhez, Agathához, Sidhaeg-hez és a többi ismerős szereplőhöz, de akadtak kifogásaim ezzel a kötettel kapcsolatban. Sokáig úgy éreztem ez a rész nem szól semmiről, eleinte untam is, és a szereplők is ellötyögtek kvázi semmittevéssel több mint a könyv feléig. Voltak párbeszédek, poénok itt-ott a kanyarban, meg némi romantikus hevület, sok dekoltázs, szempillarebegtetés, no és a fogazott legyezők csínja-bínja. Ó, és egy maszkabál, megkergülő mechanikus szolgákkal! Mégis sikerült elhúzni a már a fülszövegben belengetett ominózus vonatelkötést a könyv 70%-áig!
Nem is tudom mikor volt olyan, hogy 70%-nál vett nagy fordulatot egy könyv, és onnan túl tudott lendülni az addigi gyenge megítélésen, de most ez történt. Belendült, felpörögtek az események és remek jelenetekkel, fordulatos végkifejlettel zárult, ami sok elvarratlan szálra is magyarázatot adott. Végre valahára találkoztam néhány igazán jól megírt akciójelenettel is Carrigertől - hírhedten unalmasan írja le a sok hektikus mászást, rohanást, félkézzel kapaszkodást és egyebeket - még ha be is vetette kissé sablonosan a vonatos menekülések szükséges kliséjét: az "egy vagont gyorsan le kell kapcsolni, de beragad a pecek" problematikát. A karakterek testi épsége miatt azonban tényleg kellett izgulni, és aztán a záróakkordban még egy kis csavarintás is volt az eseményeken, ami abszolút meggyőzött arról, hogy igenis olvasni akarom a befejező epizódot is. 

Sok-sok prototípus-hajkurászás és crystalline valve-ek, Picklemen és vampire hive politikai kérdések levegőben lógó, szinte értelmetlennek tűnő fontoskodásából végre összeállt bennem, mi is a jelentősége ennek az egésznek, és hogy Sophroniáék mit tehetnek az ügy érdekében. Érdemes volt kivárni, és így a harmadik kötet végére végre elérte a szerző, hogy elkötelezett drukkere legyek az ügy jó kimenetelének! :D 

Néhány pro és kontra még: 

Pro

- Bumbersnoot,  a kis édes tacskó-mechanimal nem hiányzik most sem.
- A szereplők és a környezet már annyira otthonos, hogy jó visszatérni, még ha kisebb jelentőségű események történtek is az elején.
- Tetszett, ahogy megadja a Parasol Protectorate későbbi eseményeinek alapjait, pl. a Kingair Pack botrány itt történik meg, és Sidheag át akarná venni a falkát, ennek érdekében történik a vonat elkötése is, hogy Skóciába jusson. :) 
APRÓ SPOILEREK!
- Soap álcája és a titkos tánc, valamint a kis kakaskodás Lord Mersey és közte, remek volt. :) 
- Monique visszatér! :D
- Sophronia és Pillover jelenete, amiből egy nemkívánatos eljegyzés lesz... :) 
- Dimity szokásos ájulásai, és a meglepetés, amikor mégsem ájul el, egy igazán komoly helyzetben. 
Apró spoilerek vége!
- Az ilyen idézetek: 

“Oh, Sophronia, thank goodness. Save me? Please? All those young girls, in pastels, talking about the weather. I shall go jump off a bridge, I swear I shall. Do you have bridges in Wiltshire? They chatter, they chatter worse than Dimity ever did. Oh, the chattering! The chattering, it haunts me.”

“I simply feel that world domination is not my cup of tea. Is that shortsighted?” 

“What she said was “I want a man who stays out of my way.”

Kontra

- Sophronia és Dimity. Prudence és Primrose. Alexia és Ivy. Khm. Nagyon érezni, hogy ugyanazokkal a sablonpárokkal dolgozik Gail Carriger. Az a szomorú, hogy ezek a szereplők szinte megfeleltethetőek egymásnak, kicserélhetőek. Nem tud igazán sok színes egyéniséget írni belőlük, a három sorozatában végigviszi tulajdonképpen ugyanazt a barátnő-párost, akiket kitalált a Parasol Protectorate-hez, és a többi klón már csak halvány árnya Alexiának és Ivynak, akik minden kétséget kizáróan a legelevenebb ilyen típusú karakterei. 
- Szerelmi háromszög... Ne, kérem ne! Egy szenvedés számomra az ilyen szenvelgések olvasása. 
- Az ilyen idézetek: 
“The tea, once it arrived, had its customary effect—engendering comfort and loosening the tongue. That’s tea for you, thought Sophronia, the great social lubricant.”
Tea, social lubricant. Hát ez egyszerre röhögcséges és wtf? o.O 


Értékelés: 10/7,5 Érdekes viszony alakult ki köztem és a könyv között, én is alig jutottam dűlőre önmagammal. Az első fele abszolút bukta, az utolsó 30% viszont úgy felhúzza, hogy még a 8-9 pontot is fontolóra vettem. 
A borítója pompás! :) 

Érdekes szavak, kifejezések:
peerage - nemesség, arisztokrácia
hobbledehoy - kamasz, esetlen fickó
hoi polloi - csőcselék, átlagemberek (!!!tök jó kifejezés!!! )
quandary - dilemma, bizonytalanság
flog - megvesszőz, megkorbácsol, pálcával fenyít
tetchy - haragos, nyűgös, kötekedő
carapace - páncél
stoker - fűtő
laudanum - ópium kivonat
clandestine - titkos, rejtett, alattomos (sose bírom megjegyezni)
aitchbone - csípőcsont
suet dumpling - faggyúgombóc (? o.O)
paragon - minta, mintakép, eszménykép
freight carriage - tehervagon
asunder - ketté, szét, távol, el egymástól
wile - fortély, ravaszság, ámít, csábít
crumpet ring - pogácsaszaggató

/A képek illusztrációk. Forrás./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése