2018. január 7., vasárnap

Miamona's Reading Challenge 2018

Nagyon örülök, hogy idén máris megvannak a Miamona's Reading Challenge - a továbbiakban MRC - 2018-as kategóriái, és hogy most már tényleg hagyomány lett ebből a jó kis szabadon variálható, rugalmas könyves kihívásból. Szinte hihetetlen, de ez már a negyedik MRC!

10+1 kategória van mindig, a +1-essel ki lehet jollyzni egyet, ami nem szimpatikus annyira, nem vág profilba, vagy épp nem sikerült teljesíteni. A kategóriákat szabadon meg is lehet változtatni, és sajátokkal indulni. Nem is kell mindegyikhez egy-egy külön könyv, átjárható a rendszer, egy könyv több kategóriát is lefedhet akár. Utólag is végig lehet mazsolázni a listát év végén, és rácsodálkozni, nahát, ide is, oda is sikerült egy olvasmányt bepasszintani! Tehát akár "véletlenül" is lehet kipipálni a listát. ;) Nekem tavaly valahogy mégsem jött össze, nem fért már bele az évbe, és pont nem sikerült egy-egy kicsit kötöttebb kategóriát kipipálom, de sebaj, a lelkesedésem töretlen, és nagyon tetszik az idei kihívás!
A legfőbb szabály pedig az, hogy élvezzük az olvasást! :) 

Lássuk az idei MRC kategóriákat, és hogy miket tervezek, mik jutnak eszembe róluk:


1. „Össze vagyunk kötve, mint hidakkal a Pestek” - olvassunk olyan regényt, amiben akár csak egyszer is megemlítik Budapest egy utcáját, terét, épületét, tehát egy kicsivel többet, mint magát a várost.

Budapest, Budapest, te csodás! :) Ez jónak tűnik, másoknak ajánlom hozzá az Arkangyal éjjelt Baráth Katalintől, és akár az új Dan Brownt is, az Eredetet (Origin), mert abban is az egyik szereplő Budapest utcáin fog járkálni sokat. :) 
Én magam azt hiszem a Leányrablás Budapesten-t fogom olvasni ehhez.

2. Zene nélkül mit érek én... - olvassunk olyan regényt, aminek: zene van a címében / vagy zene van a borítóján / vagy központi helyet foglal el a zene, akár csak egy újra visszatérő szám... Szabad tágan értelmezni a kategóriát, csak legyenek benne így vagy úgy hangjegyek.

Aki ismer, tudja rólam, hogy nem szeretem a zenés könyveket, azt főleg nem, ha valami zeneszámot ismételgetnek benne untig... Szóval ez a kategória nekem némiképp mumus, de majd megpróbálom tágan értelmezni, vagy pedig kijollyzni. ;) 
A Katacita által fordított This Song Will Save Your Life esetleg jó lehet, vagy bármi, aminek van valami zenés vonatkozása, de engem nem fojtogat zenei témájával. ;) Akik még esetleg hadilábon állnak a zenével, ajánlom Az időutazó feleségét; sok a zenei referencia benne (az egyetlen dolog amit utáltam abban a könyvben :D). 

3. Kiskarácsony, nagykarácsony - olvassunk bármilyen karácsonyi történetet, akár a nyár közepén is!

Ó, ez tökéletes nekem most, mintha Miamona a gondolataimban olvasott volna! Nemrég megettük menüben is, és kölcsön is kaptam Anettől A fiú, akit Karácsonynak hívnak című kötetet. Még januárban szeretném elolvasni, de ha nyári mikulás lesz belőle, az se baj! :D 

4. Lelki béka...- vannak írások, amelyek átlagon felül elringatnak, kikapcsolnak, ami után úgy érezzük magunkat, mintha egy wellness hétvégéről érnék haza kisimultan, kipihenve. Próbálunk egy ilyen könyvet találni, és merüljünk el benne. Újraolvasás is ér!

Ez tipikusan az a kategória, amihez olvasás után tud az ember bizonyosan párosítani egy könyvet. :) A lelki béka név nagyon tetszik, remélem lesz ilyen olvasmányom idén, ami tényleg magához vonz, és elringat, kikapcsol, kellemesen kuruttyol. ;) Mások elmondása alapján akár a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság is lehet ez, amit egyelőre épp csak elkezdtem olvasni. 

5. Come, fly with me... - Olvassunk egy könyvet, amiben repülnek. Tágan is értelmezhető, akár gép nélkül is... ;)

Nagyon szuper kategória, bármikor belerepülhet egy könyv! :D 
De az aktuális könyvemben, az Odakint sötétebb- ben is sokat "repülnek" a fiúk a füves cigijükkel... Még akár ez is lefedheti.  

6. Eat now (Pray, Love later) - Olvassunk hát legalább egy olyan regényt, amiben legalább egyszer egy igazán jóízűt esznek / főznek/ sütnek, és nekünk legalább egyszer ki kell szaladnunk a konyhába... 

Hmm, szerintem a 7-es kategória jó kis déli regényeiben kizárt, hogy ne legyen majd legalább egy finom, és ínycsiklandóan leírt lakoma. ;)
Másoknak nagyon ajánlom ide Gaimantől az Óceán az út végént. 

7. Lenn délen, meseszép éjen édes édent remélsz... - olvassunk déli regényeket, még ha nem is olyan meseszép édes édenek...

Ezt a kategóriát én tavaly is betettem egy másik helyett, de sajnos mégsem jutottam el déli regény olvasásához... Majd most! A Szikomorfán születtem már régóta vár rám. 

8. A pöttyös és csíkos az igazi! - olvassunk pöttyös vagy csíkos regényt (régi, nem kmk pötty)

Elsőre Vanna Cercená Tükörnaplója jutott eszembe, ami itt is csücsül a polcomon, de tudom hogy Miamona barátném is szívesen kölcsönad egy csíkost avagy pöttyöst a polcáról. ;) 

9. Jöjj vissza hozzám! - olvassunk olyan szerzőtől, aki a szívünk csücske, és akit mégis valamiért hanyagoltunk az utóbbi időkben... 

Sajnos sok kedvencemet hajlamos vagyok évekig hanyagolni, így még csak nem is lesz nehéz, miből válogatni: Durrellt, Pamukot, de Joanne Harrist is jó rég olvastam már. 

10. Mint a Vénusz és egy tányér leves... - olvassunk olyan regényt, amiben nők és férfiak vannak, és kettőjük között interakciók jönnek létre, megmutatkoznak a bolygók és levesek! (a kategória bővebb magyarázatát ld Miamonánál)

Ó, ez egy érdekes férfi-nő szerepes kategória, de szintúgy azt hiszem utólag fogok tudni rábökni valamire, ami illik majd bele. 

+1. Játszd le nekem a Mistyt - olvassunk el legalább egy misztikus regényt, amitől kicsit vagy nagyon megfagy az ereinkben a vér, és kétszer is magunk mögé vagy az ágy alá nézünk... 

Remek, remek, a már fentebb említett Odakint sötétebb maga a tömény misztikum! :) Hamarosan be is fejezem, annyira sodor magával a sok misztikus történés benne. 

Ti is jöttök? Jelentkezzetek Miamonánál és kövessétek a kategóriákat, vagy ha valami nem tetszik, csináljatok sajátot rá! ;)
Forrás.

9 megjegyzés:

  1. A Leányrablás Budapesten jutott eszembe nekem is, kár, hogy már olvastam. De lehet, még idén újraolvasom :)
    Repülőst meg már olvastam is, le is zuhant :D
    Most épp a zenéset olvasom: Graeme Simsion: Örökké holnapig mogoldja ezt is :)

    VálaszTörlés
  2. A férfi-nő témába szerintem beleillik a Leányrablás Budapesten, majd meglátod hogy miért :) Mili és a báró tökéletes férfi-nő kapcsolatot fed le. Tök jó ez a kihívás, most én is elgondolkoztam, hogy mit olvassak, ami beleillik a kategóriákba, asszem majd visszatérek rá, mert minden évben néztem a kihívást, de még sosem sikerült teljesítenem, pedig tök jó :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók az idei kategóriák - is. Tegnap megörültem én is h már kész.:D
    Ohh én is azt hiszem Ambrózy báró 2 részével fogok nevezni, már ha az is ott játszódik :)
    Jó könyveket válogattál össze, én molyon kezdtem el egy polcon.

    VálaszTörlés
  4. Jókat szedtél össze, PuPi! Nekem is a Leányrablás jutott eszembe az első kategóriához és Anettnek igaza van, passzol a férfi-nőhöz, teljes mértékben ott is helye van :D
    Idén szerintem én is nevezek majd, igazán ötletesek a kategóriák (az meg végképp, hogy a repülést te milyen tágan értelmezed :D)

    VálaszTörlés
  5. Bubu, igen, ez tök jó rá, de biztosan még számtalan könyvben akadhatunk Budapest utcáira. ;) Ó, tényleg a Graeme Simsion érdekel is, köszi, hogy eszembe juttattad!

    Zakkant, juhú, akkor ez a két legyet egy csapásra esete. :) Szerintem is remek kis kihívás, idén kiváltképp tetszik, próbálkozz meg vele!

    Dóri, hajrá neked is hozzá! Budapestbe könnyű lesz belefutni szerintem, még ha az Ambrózy 2-ből esetleg ki is maradna valamiért. :)

    Nikkincs, köszi! Gyere, gyere, jó móka. :) És nem kell kötelezettségnek felfogni. :) Haha, hát ha valamit be kell oda passzírolni, akkor be kell, nincs mese! :D

    VálaszTörlés
  6. Nagyon klasszul összeszedted a különböző könyveket, és igen, Ambrózy báró és Mili kisasszony nyomozása tökéletes az első ponthoz. ;) Én egy kiegészítő kötetet választottam, a Bitó és borostyánt, mert azt még nem olvastam. (Meg az utolsó kötetet se még...) :))

    A zenésnél kicsit meg voltam lőve, mert a Bexi sorozatot tavaly kivégeztem, de köszi a tippet, erre a könyvre én is kíváncsi vagyok! Főleg Kata miatt, mert érdekel, hogyan fordította a könyvet és még a történet is ígéretes. :)

    Én is jövök az idén is, a tavalyi lyukat be kell foltoznom, mert az sajnos nem jött össze, de az idén össze fog! Tuti biztos vagyok benne. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Az még rövidke is, amit választottál! :)
      Örülök, hogy tudtam a zenéshez tippet adni. :)

      Nekem sem jött össze tavaly, úgy látszik volt valami a levegőben, de én is érzem, hogy most másként lesz. :)

      Törlés
  7. Zenéshez mag mindenképp ajánlott Nick Hornby, például a Pop, csajok, satöbbi :)
    Nekem Graeme Simsion bár sok volt a zene benne, inkább a férfihiszti emlékét hagyta maga után
    Csíkos-pöttyösből annyi jóóóóóóóóó van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, Hornby jó! :) Bár most a vcsbe Gill Hornby-t tettem, azért Nick Hornby-t sem felejtettem el :) Köszi a tippet!
      A férfihisztit nem szeretem. :/ Kár érte.
      Képzeld, végül az Odakint sötétebb című könyvben is sok volt a zene, bakelitek, egy zenekar, próbák, egy furcsa dallam... :) Ha nem akadok más zenésbe, ez is megfelel.
      A csíkos-pöttyösök valóban nagyon jók! :)

      Törlés