2018. január 17., szerda

Molly Bloom elit játszmája

Remek a film plakát!
Kedvelem az okos, furfangos filmeket, amik izgalmasak, pörgősek, de mesélnek is valamit közben. Az új sikerfilmet, az Elit játszmát (angol eredeti: Molly's Game) az ilyen jellemzőkkel bíró, korábbi nagy kedvencemhez, A Wall Street farkasához hasonlították, hovatovább a női verziójának nevezték. Amikor megtudtam ezen felül azt is, hogy egy könyv az alapja a filmnek, ami nem mellesleg igaz történet is, akkor eldőlt a kérdés: nekem ezt látnom kell.

A főszereplő, Molly Bloom létező személy, aki egy memoárban írta meg exkluzív, ám sötétté forduló játszmáinak történetét. Molly volt a "pókerhercegnő", aki az igazi nagykutyáknak szervezett titkos, később pedig sajnos kissé illegális pókerjátszmákat is (bár nem egészen értem, ez a jutalékszedés miért illegális). Az előkelő helyeken zajló pókerparty-k hemzsegnek a hírességektől: színészek, politikusok, tőzsdecápák és sajnos maffiózók is bekerülnek ide. Meg az occasional balek, akit jól meg lehet verni, vagy akinek talán épp a szűz kéz hoz szerencsét. :) (Béna Brad!)

A film iszonyatosan pörög, Aaron Sorkin rendezése igazán különleges, és rendkívül szórakoztató. Jó a ritmus, Sorkin mindig tudja hol kell kicsit lassítani, megállni, vagy épp hol zúdíthat ránk akár tonnányi információt 3-4 percben. A film első jelenete maga olyan feszült, és mégis, közben folyamatos alánarráltságával annyira informatív, hogy csak kapkodtam a fejem, és odaszögeződtem a moziszékbe.

Jelenet a filmből.
Molly Bloom egy igazán erőteljes karakter, okos, merész és kitartó. Bár belekeveredett ebbe-abba, mégis valahogy végig illik rá a becsületes jelző is. Meglátszik rajta a sportmúlt. Fair marad. Kitartóan tud védelmezni, és nem veszti el, és nem is hajlandó feladni önmagát. Molly kis híján olimpikon síző lett - a sílécet azonban valahol egy baleset és egy mellékes állás közt elcserélte a kártyapaklira. Kitanulja a játék fortélyait is, és kitapasztalja azt is, ki milyen személyiség a játékosok közt, hogy játszik, hogy viselkedik ha nyer, vagy ha veszít. Molly megkaparintja magának ezeket a játékosokat, befekteti a pénzét, hogy aztán még többet csináljon belőle, miközben az orra előtt elképesztő összegek forognak egyetlen éjszaka alatt. A probléma akkor veszi kezdetét, amikor nem megfelelő egyének kerülnek be a társaságba, amikor valakinél borul a bili, és köp a hatóságoknak, vagy amikor képbe kerül a védelmi pénz, és a verőemberek.
A múlt és jelen képei váltakoznak, előbbi a csillogó világ, ahol minden snittben másik, elképesztően gyönyörű ruhában látjuk Mollyt, saját monogramos zsetonjait osztogatva, utóbbi pedig a jelen szomorú valósága a tárgyalótermekkel, gonosz ügyészekkel, vagyonelkobzással, és egy szimpi fekete védőügyvéddel (Idris Elba) :)

Jelenet a filmből. Jessica Chastain és Idris Elba.
Jessica Chastain igazi dívaként viseli a fent említett ruhakölteményeket. Egészen kivételes szépség ez a nő, karakteres, nem hétköznapi arcvonásokkal, tökéletes alakkal megáldva. Bármit dobnak á, szerintem jól állna neki. :) A valódi Molly Bloom is gyönyörű nő:

A valódi Molly Bloom. Forrás.

A valódi Molly Bloom. Forrás.
Kevin Costner, aki Molly apját játszotta, elég rideg figuraként mutatkozik, de aztán kiderül, van neki is lágyabb oldala. A padon beszélgetős jelenet apa és lánya közt a film legérzelmesebb jelenete. Mellesleg pedig humort is sikerült azért belecsempészni (terápia néhány percben ugyebár. :)) .

Pókereztem már, és néztem is pókert a tévében (igen, a Korda Gyuri bácsisat :D), de csak az alapfogalmakkal vagyok tisztában, illetve amikor együtt követtük az egyik nagy tétes játszmát, akkor értettem, hogy mi miért történik úgy. :) A póker valóban nem csak szerencsejáték, hanem észjáték, ahogy a filmben is mondják.

Jelenet a filmből. Az egyik káprázatos - és merész - ruha. 
Igaz történet lévén felmerül a kérdés, kik voltak pontosan ezek az alakok, akik számára Molly játszmákat szervezett? A könyvből, és korábbról kiderült már pár név, de ugyanúgy, ahogy a filmben, Molly a való életben is továbbra is hallgat a többi árnyalakról. A Michael Cera által játszott 'X' , úgy hírlik, Tobey Maguire volt a való életben, aki eléggé alátett a mi Mollynknak... De a pókerasztaloknál forgatta a lapokat és a szerencséjét Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Ben Affleck, Macauley Culkin és Pete Sampras is.
A film, ahogy olvastam, hűen követi a memoárt, és Molly Bloom maga is részt vett a munkálatokban.
Azért kíváncsi lennék, ténylegesen mennyi intim kapcsolat is szövődött a füstös póker közben, de a témát roppant diszkréten kikerülik. Szerintem Molly ha erről is hallgatni akar, akkor mindig is hallgatni fog.

Kedvenc jelenetek:
- a síelős jelenet
- amikor az új osztócsaj nagyon gyorskezű, és Molly rászól. :D
- Béna Brad szerencséje
- Appletini! :D

Kifogásolom:
- SPOILER! Rettenetes csúnya fejre érkező esést, és kitört nyakat mutattak a síelésnél, a több kevesebb lett volna, és ugyanígy a verésnél minimum arccsonttörés, orrtörés, belső sérülések stb. Megverték, oké, meg balesetet szenvedett, oké, de túlélte mindkettőt, itt azért elég durván prezentálták ezt, sokkal súlyosabb sérüléseket okozott volna.

Jelenet a filmből.
Feszültséggel teli, látványos, izgalmas film az Elit játszma, érdemes megnézni. A pikantériáját pedig az adja, hogy ez tényleg így történt...

Jelenet a filmből. 
10/10

A magyar könyvváltozatot kiadja az Agave. >Itt< megrendelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése