2016. szeptember 19., hétfő

Kakukkszó

Totál izgalomba jöttem, amikor megjelent ez a regény, vagyis inkább amikor kiderült, hogy maga Rowling anyánk lapul a Robert Galbraith álnév mögött, mégis 3 évbe telt, hogy le is vegyem a polcról és elolvassam. Féltem volna tőle? Nem érzem úgy. Tudtam, hogy nem fog csalódást okozni, mégis kissé elhíresült már, hogy ez az a könyv, amit tologatok magam előtt vcs-ről vcs-re, listáról listára, és sosem kerül le onnan. :D De most tényleg elolvastam, és a végeredmény az lett, hogy már meg is rendeltem a folytatásokat a Bookdepositoryról. ;)

Rowlingnak ismét egy új oldalát ismerhetjük meg, igaz, ez az oldala közel áll azért az Átmeneti üresedésben megvillantotthoz abból a szempontból, hogy előkerül némi társadalomkritika, és a karakterek megrajzolása jó emberismeretre utal. De a Kakukkszó egy igazi klasszikus vonalat követő krimi, és ennek megfelelően nem olyan súlyos és nyomasztó, mint az Átmeneti. Régi vágású, lassú folyású, apránként kibontakozó. Cselekményvezetésében Agatha Christie-re, stílusában, írásmódjában néhol Georges Simenonra emlékeztetett, előbbinél azonban mégis kicsit pergőbb, utóbbinál humorosabb volt. 

A nyomozókarakter, Cormoran Strike egy igazán érdekes alak. Fiatal ugyan (35), mégis sokat tapasztalt már: háborús veterán, akinek lerobbantották a fél lábát, rendelkezik alvilági és rendőrségi bennfenntes kapcsolatokkal is, ó és "bélyegként" viseli szülei híres mivoltát. Fura neve telitalálat, és az ezzel kapcsolatos poénok is tetszettek. 

Robin Ellacott, aki csak átmenetileg kerül Strike-hoz, igazán remek pár mellé. Éles eszével, kezdeményezőképességével, logikájával ügyesen segíti és lendíti fel Strike vállalkozását, ami az utóbbi időben tényleg eléggé leült... Kapóra jön hát a vagyonos John Bristow mint új ügyfél, aki azt kéri Strike-tól, derítse ki, mi történt valójában a szupermodell, Lula Landry halálakor... Lula hónapokkal ezelőtt lelte halálát egy erkélyről lezuhanva, és gyanús körülmények ide vagy oda, öngyilkosságként zárták le az ügyet. Lula Bristow adoptált testvére volt. 
Strike először el akarja hessegetni a dolgot, amivel a sajtó hetekig tele volt, és mindenki kívülről fújja mi történ(hetet)t, végül mégis igent mond a felkérésre - a dupla bér sokat nyom a latban, ha az embernek adósságai vannak ugyebár... 

Kezdetét veszi a nyomozás: rendőrségi anyagok átnézése, videóelemzés, elbeszélgetés az ügy érintettjeivel: Lula barátnőivel, családtagjaival. fiújával. Elejtett megjegyzések következnek, apró, sehova se tehető nyomok, hiányosságok, és próbálkozhatunk megfejteni a kirakóst Strike-kal együtt. A vége egészen poirot-i módon zárul: kis szobában ülve kiteríti kártyáit a nyomozó, a darabkák a helyükre kerülnek és mindenre fény derül. :) 

Az események lassan csordogálnak, amit már előre tudunk, hogy le fog zajlani - pl. az egyes szereplők kihallgatása -, tulajdonképpen végigvonul a könyvön. Tehát tényleg klasszikus vonalvezetésű történet ebben is. És talán abban is, hogy az ember gyanúsítgathat ugyan, de nem fogja tudni összerakni a rejtély mozaikjait biztosan. mindig jön valami elbizonytalanító körülmény. Én egyébként nem is találgattam, sőt, még csak sejtésem sem volt... tippem sem. A könyv 90%-ánál úgy véltem megsejtettem a végét, de még akkor is tévedtem egy hatalmasat a tettes kilétét illetően. A technikai részletkérdésekre pedig végképp nem jöttem rá. :) Ez nekem azt bizonyítja, hogy ez jó krimi. Persze ezen kívül az is, hogy jólesett olvasni, tetszettek a karakterei, jól felépített benne minden. 

Amit viszont kifogásolok: én ezt egyáltalán nem éreztem londoni hangulatúnak. Nem jött át ebből semmi. Mondjuk nem is igazán érdekelt, hol játszódik, nem szoktak izgatni az utcanevek, hogy hol mennek végig, és hol fordulnak be, ez inkább általában untat. Egy pub rémlik és a Piccadilly Circus - ami utóbbi nekem csalódás volt, amikor élőben láttam. Egy szó mint száz, engem nem kapott el az állítólagos londoni hangulata. Magára az ügyre, meg a szereplőkre koncentráltam. 

...Akiknek nem csak árnyaltságuk, de a neveik is szuperek voltak! Már áradoztam az előbb Cormoran Strike-ról, de ugyanúgy a többi kreált név is pazar szerintem. Különlegesek, hangulatuk van, érdekes és szokatlan csengésük: Guy Somé, Evan Duffield, Freddie és Tansy Bestigui, Cyprian May, Lula Landry, Deeby Macc, Rochelle Onifade, Kieran Kolovas-Jones... :) Emlékezetesek maradnak. 

Rowlingos, HP-ra utaló tidbitek:

- stag and doe emlegetése egy szobornál
- spiral staircase
- fenyegetések rózsaszín, cicás levélpapíron (Umbridge style)
- epilogue: ten days later ;))) 

Abszolút kedvenc: 4. rész, 6. fejezet, Robin levele: a törődése, a mindenre gondolása. Egy kincs egy ilyen asszisztens. :) 

Pszichológiai érdekesség: a Johari-ablak

Értékelés: 10/10 Tetszett, nem találok fogást rajta, klasszikus, rowlingosan tökéletes, ami magában foglalja azt is, hogy mégis más, mint az eddigiek. :) Talán egyedül az a bánatom, hogy kiemelkedőnek mégsem olyan kiemelkedő, mint vártam - mondjuk az összes évi olvasmány közül is kitűnő. "Csak" egy tizes - "csak" hibátlan. :D De nagyon kíváncsian várom Strike és Robin további nyomozásait.

A nyelve egyébként megintcsak nem volt átlagos, könnyű. Sokszor szépirodalmi igényességű, és sok a ritkán használt szó is. 

Érdekes szavak, kifejezések

- temping - kisegítő
Schadenfreude - is pleasure derived from the misfortune of others káröröm
- to jettison sg. - megszabadul vlmitől
- scruple - aggály, kétely
- desultory - rendszertelen, kapkodó, ötletszerű
- penury - szegénység, nyomorúság, ínség
- emery board - smirgli, körömreszelő
- vituperative - rágalmazó, gyalázkodó, sértő
- sycophantic - (be)hízelgő, talpnyaló
- suavity - nyájasság, kedvesség
- erudition - műveltség, tanultság (mindig elfelejtem)
- profligate - feslett, erkölcstelen, kicsapongó
- rapacious - telhetetlen, kapzsi, pénzéhes
- importune - kellemetlenkedik, molesztál, zaklat
- skirmish - csetepaté, csatározás
- skimp - felületesen csinál, összecsap
- anchovy - ajóka
- to founder - összeomlik, meghiúsul, elsüllyed
- punter - prostituált kliense
- implacable - engesztelhetetlen, kérlelhetetlen
- slapdash - összecsapott, elhamarkodott
- can't hold a candle to someone - nem érhet fel vele
- impugn - vitat, kétségbe von, kifogásol
- precis - rövid kivonat, összefoglalás
- be shorn of sg - meg van fosztva vlmitől
- superfluity - felesleges dolog
- sequinned - flitteres
- perusal - átolvasás, áttekintés
- evince - kimutat, tanúsít
- elusive - megfoghatatlan, csalóka, ravasz
- engender - okoz, előidéz, létrejön
- defuse - hatástalanít
- trestle table - kecskelábú asztal (?)
- by-your-leave - szíve utólagos engedelmével ("without so much as a by-your-leave")
- brazen - arcátlan, pimasz
- encroaching - tilosban járó
- bequest - hagyaték
- legatee - örökös
- silt - üledék, iszap, hordalék
- on the sly - titokban, stikában, alattomban
- bellicose - harcias
- listing - oldalra dőlés
- derisory - gúnyos, gúnyolódó
- intestate - végrendelet nélküli/nélkül elhalt személy
- clap - kankó (gonorrhea, tripper)
- patsy - pali
- tawdry - ízlételen, giccses
- hearse - halottas kocsi, ravatal
- impecunious - szegény, kispénzű
- capricious - szeszélyes

15 megjegyzés:

  1. Az egyik bajom pont ez volt vele, hogy ebbe az utcába futott meg abba ment be. Semmit sem mond egy nem londoninak. És bár a végére megszerettem, de számomra nem kiemelkedő. Jó, de nem kitűnő. Ha nem derül ki, hogy Rowling, sosem olvasom el.
    Robin és Strike párosa nagyon jó, szeretem őket együtt. Ugyanakkor nem tudom eldönteni, örülnék-e, ha esetleg egyszer majd szerelmespárt csinálna belőlük. Te gondoltál erre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket nem szeretem én sem, egyik könyvben sem. Kivéve, amikor tényleg fontos, pl. az Angyalok és démonok nagyon Rómára épül.
      Egyébként meg ne untasson senki utcanevekkel, még Rowling se. :D

      Igen, igen, "csak" tizes, nem zseniális, de nagyon jó. ;) Most egyébként kicsit elbizonytalanodtam, mert az Átmeneti meg visszamenőleg is nagy élmény maradt, és mégis csak 8,5-r értékeltem (10-re kellett volna), ezt meg lehet, hogy könnyebben felejtem majd - a műfajból adódik -, illetve a következő részek überelhetik, jobb lenne a 9-es.

      Szerintem megmarad majdnem a legvégégig ez a macska-egér játék köztük. Rengeteg párnál csinálják ezt sorozatokban főleg, és csak a legvégén, az utolsó évadban,évadokban jönnek össze. Nem bánom, de ne menjen szerelmi szál a nyomozás rovására - mondta PuPi szigorúan. :D

      Törlés
    2. Igen, igen, nekem sokat rontott az élményen, azt hiszem, részben ezért is untam annyira az elején.
      Hááát, nem akarom spoilerezni, de eléggé... na jó, tényleg nem mondhatok semmit. :D A macska-egér játék marad a 3. részre is.
      Hát ne is!, Ms. Rowling! :D

      Törlés
    3. Ne is! Majd kiderítem magamnak. ;) A macska-egér játék nem baj. De a jól megírt érzelmek sem, én csak a nyálat nem szeretem. :)
      Ma érkeztek meg egyébként a drágaságaim! :)

      Törlés
  2. Már vártam az értékelésed, nekem is nagyon tetszett ez a könyv. Nekem azért lett londoni hangulatom tőle mert minden helyet kigugliztam, és láttam a szereplőket azokon a helyeken... A rózsaszín, kiscicás, fenyegető borítékről nekem is varangypofa jutott eszembe.
    Én viszont tippelgettem, egyre vadabbul. A nyakkendőkbe, rózsákba is poloskát képzeltem, és persze egy tippem sem jött be :)
    Robint én is imádtam, Strike meg egyszerre titokzatos és jó fej, bár, amikor a kétharmadánál közölte, hogy tudom, ki az, de nem mondta meg, az kicsit frusztráló volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, poloskákra nem is gondoltam. :) Engem még a SPOILER! riasztókat szerelő ember zavart meg. Úgy gondoltam ő valaki más volt, és ő maradhatott benn valahogy. Senki nem látta az arcát. A rózsáknak is éreztem, hogy van még jelentősége, de nem jöttem rá, hogy mi. SPOILER vége.

      Strike nagyon jó kis karakter, és tényleg remekül kiegészítik egymást Robinnal. Á, sokkal később volt az kétharmadnál, hogy kijelentette, tudja ki a gyilkos. :))) Engem nem zavart. A nyomozó fejében mindig előbb össze kell, hogy álljon a dolog, az vezérli utána, mi meg csak lesünk bambán, hogy most mit miért csinál épp. :D

      Törlés
    2. Közben leesett, nem a nyakkendőkbe gondoltam a poloskát, hanem SPOILER a mandzsettagombokba, annyiszor emlegette, hogy ez-az kapott mandzsettát, és az alsó szomszédnál egy egész fiók volt tele velük... A rózsák annyira szépen le voltak írva, azt már elsőre megjegyeztem, hogy biztos lesz valami. A riasztós nálam is listán volt. Még a vízcseppek a lépcsőn vitt félre, mert mondták, hogy a medence felől nyitva volt az ajtó SPOILER vége.
      Láttad, hogy lesz sorozat belőle. Strike-ot én Tom Hardynak képzeltem eleve, és akit Strike-nak választottak, nem olyan.
      Engem is azért zaar, mert hajnali egykor olvastam, és úgy bökte a csőröm, hogy reggelre el is olvastam a könyvet :) Úgyhogy bőven megvolt a bambán lesés :D

      Törlés
    3. Ó, nahát, a mandzsettákra nem is figyeltem. :) SPOILER! egy ideig azt hittem csak terelés a rózsa... Freddie amilyen dührohamot kapott miattuk. A vízcseppekre: én azt hittem olvadó hó és Tansy vitte be az erkélyről magával, azt hittem az volt a megoldása, amikor kiderült hogy ugye ő kinn kuksolt. És mégsem! :) A medence eszembe se jutott, pedig emlegették. :O Nahát, nem vagyok elég jó detektív. :D SPOILER vége.

      Láttam, hogy lesz sorozat, igen. Nekem bejön Tom Burke, szerintem jó Strike lesz belőle. Őszintén szólva jobban is tetszik Tom Hardynál, akit most ki kellett gugliznom. :D Egyébként nem képzeltem kifejezetten vonzónak Strike-ot magamban.
      Úha, akkor éjszakáztál picit ezzel a könyvvel. :D A selyemhernyót mikor olvasod?

      Törlés
    4. Azért gyártottunk mindketten pár elméletet. Ezért tökéletes krimi...
      Szerintem Tom Hardy sem olyan helyes, hanem karakteres arca van, plusz van egy vágás a szeme felett, ami háborús sérülésnek is elmenne. És tud ő nem annyira vonzó karaktereket is hozni (pl The Dark Knight Rises) Viszont ez a színész meg nem tűnik nekem elég nagy mackónak, és olyan helyes arca van. (legalábbis borostával az)
      Van könyv, amit hiba lefekvés előtt olvasni, mert nem lehet letenni. :) Nem tudom, lehet, maradok évi egy Cormoran Strike könyvnél, hogy ne az legyen, beindulok, aztán elfogynak a könyvek.

      Törlés
    5. Igen. :) Tom Hardyt az az igazság szerintem vagy semmiben nem láttam, vagy nem tudtam, hogy őt látom. Ez lehet, hogy szégyellnivaló, mert mostanság mindenki ismerni véli, de ez van. :D Nem vagyok annyira nagy filmnéző.
      A háborús sérülést simán rámaszkolják Burke-re is. :) Nekem tetszik az ő arca, szeme. Hízni is szoktak szerepért. Vagy kap majd egy kis babzsák pocakot. ;) Mindenesetre várom az adaptációt belőle, akárki is alakítaná Strike-ot! :D

      Nálam mindig győz az álom... öregszem? :D

      Szerintem én nem fogom kibírni, nagyon felcsigáztak páran azzal, hogy A selyemhernyó még jobb, szóval szerintem még idén elolvasom azt is. Jövő hétre szerintem megérkeznek Bookdepóról. :)

      Törlés
  3. Én is éveken át halogattam, de most végre kivettem a könyvtárból :) Hamarosan nekikezdek, köszi ezt a jó kis posztot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhé, remélem neked is tetszeni fog! :)
      Ó és köszi, én tökre úgy éreztem most, hogy nem sok mindent adtam vissza róla/belőle. :)

      Törlés
  4. Nabasszus a komment végén elszállt a gépem a semmibe. :D

    Szóval.

    Örülök, hogy végül ennyire betalált. :) Gondolom rendesen feltornásztuk az elvárásaidat, de így is max csillagot kapott, úgyhogy hurrá!!

    Nekem tök jól átjön London hangulata ezekből a regényekből, tetszik, hogy nem a tipikus helyekre visz el. Persze nem ismerem annyira a várost, hogy tudjam, mikor miről van szó, de mégis magam elé tudom képzelni, és amikor ezeket a könyveket olvasom, mindig mehetnékem támad. :)

    Nagyon szeretem olvasgatni a szószedeteket az angol nyelvű könyves posztoknál, tök jó, hogy csinálsz ilyet mindig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A technika ördög közbeszólt. :D Azért rendben van a géped?

      Az a helyzet, hogy nem azt éreztem, hogy magas elvárásokkal indulok neki, inkább azt, hogy nagy kíváncsisággal, meg örömmel, hogy végre ezt olvasom - és ezek általában jól sülnek el. :)))

      Örülök, ha neked átjött London. Azért majd ha arrafelé járok, megnézem Strike utcáját. ;)

      Ó, dejó! Azt hittem a szószedet mindenkit untat (Apukámat kivéve, aki szereti :D), ezért is szedtem kisbetűsen. :D

      Törlés
    2. Amúgy nem mindig csinálok, van amikor nincs türelmem semmit se kiírni, vagy elhanyagolható mennyiség van amit nem annyira értettem, nem akarok éppen foglalkozni a tanulásukkal stb. :)

      Törlés