2015. február 9., hétfő

Ransom Riggs: Hollow City


Az Üresek városa (Hollow City) a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek (Miss Peregrine's Peculiar Children) a második része. Az első kötet engem annak idején megbabonázott, maxpontoztam, imádtam, reszkettem rajta, főleg az elején, a titokzatos halálesetnél és a rejtélyek kapcsán, elbűvölt az időutazás belekeverése, a sok-sok hátborzongató régi fotó, amik a könyvön végighaladnak. Ehhez képest most, a Hollow Cityvel elég nagyot koppantam, és vigyorogva dörzsölhetik a tenyerüket azok, akik meglepődve konstatálták 2,5 éve, hogy mennyire belehabarodtam ebbe a regényfolyamba. Hát most kiszerettem belőle. Pedig épp a napokban jelentették be, hogy érkezik a harmadik epizód: Library of Souls címen. 

Némi spoiler-szerűség előfordulhat.

A könyv rögtön ott folytatódik, ahol az első részben elváltunk a gyerekektől, elmenekültek a szigeről, Miss Peregrine madárformában van, és üldözik őket a fehérszeműek meg az üresek (hollows). 
No, hát körülbelül ebben ki is merül a könyv 2/3-a. Üldözés-menekülés, loop-keresés, aggódás Miss Peregrinért, hogy madárnak marad, ha nem találnak egy másik ymbryne-t (nem tudom magyarul hogy voltak ezek, bocsi), aki visszaalakítja... és eközben borzasztó sok kiabálás, üvöltözés, sikoltozás, és ennek minden szinonimája, mindenki agyonra üvölti magát ebben a könyvben, persze főleg futásra sarkallva a többieket, halálos unalom. Vándorcigányok, beszélő, peculiar állatok is befigyelnek, és persze Jacob és Emma kapcsolata is kicsit megbonyolódik, de nem annyira, hogy fel is kapjam a fejem. A "gyerekek" minden elől mindig éppenhogy kimenekülnek, épp időben megtalálják akit kell, és épp épp épp. Az egyetlen jó a vége volt, az utolsó kb. 30 oldal értékelhető volt, és néhány fordulat, illetve a lelkek témája kifejezetten tetszett (nem véletlenül van benne a harmadik kötet címében). De ez kevés így. A fényképeknél pedig én is úgy éreztem, ahogy több más értékelésben olvastam: voltak jók, de mintha az igazán jókat ellőtték volna az elsőben, és itt több photoshop-szagú, megmanipuláltnak tűnő kép is volt, például a borítón lévő is. Tény viszont, hogy elég sok creepy van közte megint, ami jó hangulatalapozó. 


Az első részből a filmet 2016. márciusára várhatjuk, Tim Burton rendezésében. Akármennyire is voltunk rosszban a Hollow Cityvel, azért erre a Burton-rendezte csodára persze kíváncsi vagyok, és szerintem remek hangulata lesz. :) 


Értékelés: 10/5 Akcióregény rendes karakterábrázolás és érzelmek nélkül. Hiányzott a nagyapás szál, vagy valami hasonló, kevés volt a sztori, nem igazán kötött le, hosszúnak is éreztem, és bár jó volt a végén az a pár fordulat, mindezt jobban élvezném filmen. 

Kedvenc karakterek: Esme, az ikerpár, akik felváltva beszélnek, Folding Man, Addison kutya
Kedvenc "lény": Emuráf 

Érdekes szavak, kifejezések: 

- provender: tartomány
- creed: hitvallás
- eddy: örvény, forgatag
- rolltop desk: redőnyös íróasztal



(A képek a könyvből származnak, google-lal találtam őket. )

12 megjegyzés:

  1. Lesz belőle film? Óh... És Tim Burton? Várható.... Újabb alkotás, amit nem tekintek meg moziban, se dvd-n. Egyszerűen taszít az az ember. Sorry a rajongóktól :) Mondjuk a könyv attól függően még vonz, de nem kapálózok érte annyira. Az elsőbe is már belapoztam, és nem dobtam hátast. Pedig szeretem a fura dolgokat. De ennél a jóval furábbra vagyok ráállva :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Hát, megvallom én nem vagyok nagy filmomán, és kifejezetten Tim Burton rajongó sem, de olyan érzésem van, ehhez passzolni fog az ő hangulatisága és képzeletvilága. :)

      Viszont akkor szerintem a könyvet se olvasd el. Vagy max az elsőt. :)

      Törlés
    2. Az elsőt mindenképpen el akarom majd, sokan áradoztak a második részről is. Biztos siker, hiszen akkor nem jönne 3. :D

      Törlés
    3. Olvasni róla jókat, de nekem nem jött be, annyira, hogy tovább folytassam. :)

      Törlés
  2. Múltkor egyszerre adták oda a könyvtárban a két részt, de a 2-hoz már nem volt sok kedvem, pedig amúgy nem rossz az első, csak inkább az első fele tetszett.
    Az meg tök nem jó, amikor az író a cselekményre épít, főleg, ha ugyanaz történik az egész könyvben végig, ismétlődve.
    Tipikusan olyan sorozatnak gondolom ezt, amiből jobb lett volna csak egy rész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is, az elsőnek az első fele a favorit. :)
      Nagyon a cselekményre épít, amitől olyan kicsit, mint egy reggeli matiné a tv-ben: hogy én csak annyit látok, hogy rohannak egyik helyről a másikra.
      Szerintem vagy a profit miatt, vagy a kiadó nyomására készült több rész... bár picit nyitott eleve az első rész vége, de ott abba lehetett volna hagyni azért.

      Törlés
    2. Sajna a sorozatok esetében nagyon sokszor érzem ezt a profitcsinálási izzadságszagot, elég bosszantó tud lenni. Amúgy ez az egész koncepció itt tök jó, hogy vannak ezek a képek, meg mellé ez a különleges történet, de talán épp emiatt az egyedülállóság miatt lett volna jobb ezt egyrészesre csinálni.

      Törlés
    3. Igen, igen, bár lehet, hogy igazságtalan mindenre ráhúzni, talán tényleg így akarta a sorit, csak nem sikerült olyan jól... Illetve persze ez csak az én véleményem, sokaknak ez a kötet is teszik. :))
      De egyetértek veled totálisan.

      Törlés
  3. Ha ehhez nem is, az első részhez kedvet csináltál, és mivel, úgy tudom, lehet tekinteni azt is egy kerek egészként, van értelme elolvasni, anélkül, hogy folytatnám. :) (Most, hogy végre rájöttem, nem novellákat tartalmaz a kötet :D)
    A film meg nálam is várós, Burton annyira nem nyúlhat mellé... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :)) ha mást nem, a filmre majd együtt megyünk :D

      Törlés
  4. Ez jó totál ellentétesen alakult a viszonyunk a könyvekkel :D nekem az első hatalmas csalódás volt, sokkal jobbat vártam, a másodiknál meg annyira minimálisak voltak az elvárásaim, hogy azt nem volt nehéz felülmúlni :D

    VálaszTörlés