2014. augusztus 3., vasárnap

Diamonds are a girl's best friend

Georges Simenon: Maigret és a halott gyémántkereskedő

Ha már annyi Simenont szereztem be előző hónapban apasztottam is a még olvasatlanokat eggyel, bár ez az újabbak, az Agavésok közül való, és Amadeától kaptam tavaly ajándékba. :) 

Maigret felügyelővel ebben a kötetben egy 17 órásra nyúló kihallgatás kellős közepén találkozunk. Az alany, a dán Carl Andersen nem mond semmi használhatót, de végtelenül türelmes... Nincs mit tenni, Maigret elengedi, de a megfigyelés folytatódik, sőt, csak most kezdődik el igazán. A Három özvegy kereszteződés lesz a felügyelő új főhadiszállása, ahol csupán három ház található, a kihallgatott Andersené, Michonnet-é, aki biztosítási ügynök, és itt van még Oscar jól menő benzinkútja és autószerelő műhelye. A korábbiakban egy gyémántkereskedő holttestét találták meg, méghozzá Andersen garázsában, de Michonnet új, drága autójában. Andersen autója pedig amaz garázsában pihent. Ki érti ezt? Nos, eleinte Maigret sem. 
Elkezdődik az ismerkedés, beszélgetés, megfigyelés, hosszan rótt kilométerek a három ház, és a közeli város között. 
Külön öröm ebben a kötetben, hogy van egy második gyilkosság is, és Maigret kifejezetten aktív. Lövést ad le, beugrik egy kútba, beveri valakinek az orrát. Igazán meglepő volt így látni őt, de üdítő is. :) 

Tetszett a felvezetés a hosszú kihallgatással, a személyiségek titokzatossága, a sok "akció" és lövöldözés, Maigret éles esze és aktív közreműködése az ügyben, illetve Else, a ledér kisasszony is. Érdekes, mennyiszer jelenik meg Simenon könyveiben a sejtelmesen szétnyíló pongyola, strigulázni kéne. :) 

Értékelés: 10/9 

A regényből 1932-ben film is készült Jean Renoir rendezésében. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése