2014. augusztus 21., csütörtök

Szabó Magda: Tündér Lala

Tündérországban Írisz királynő uralkodik, és bár a tündérek nem szoktak rosszul aludni, neki bizony okoz néhány álmatlan éjszakát kisfia, Lala, akit a csodálatos fügefától kapott ajándékul. Lala egy rakoncátlan tündér, akit nyughatatlan természettel áldott meg a sors, mindig keresi a kalandokat, és ehhez hol anyja tündérszárnyait cseni el, hol kimerészkedik a falakon túlra, és titokban konvertort vesz be, hogy emberré változzék...
Írisz a férjhez menésen töri a fejét, és ki is szemelte magának Amalfi kapitányt, akit Lala is nagyon szeret, a számításait azonban jócskán keresztbe húzza Aterpater, a varázsló, aki magának akarja a szép Íriszt, de csak hatalomvágya hajtja... Egyre gonoszabb trükköket vet be, hogy elérje sötét céljait, és megzsarolja Íriszt, aki, hogy megvédje gyermekét, bármire hajlandó. 

Imádtam a történetét, a szereplőit, Tündérország apró titkait, az egész mesét szőröstül-bőröstül. Kedvenceim a patikusék voltak, Csill és felesége, Kencefice. Lalát nehezen szerettem meg, nem tetszett eleinte hogy olyan szófogadatlan típus, de később iránta is meglágyultam. 

Volt ebben minden ami egy jó meséhez kell, és még annál sokkal több is, hiszen komoly témákat szőtt bele Szabó Magda. Egyaránt élvezetes gyereknek és felnőttnek emiatt. Sokkal jobban tetszett a Sziget-kéknél, és balzsam volt ez most, kiváltképp a Bartis-könyvtől meggyötört lelkemnek. :) 


Értékelés: 10/10 Nonvideor, konvertor, nonprotesztó, vagy csak szimpla tündérricinus, rengeteg érdekes gyógyszer és lélekkence egy szívmelengető, tündéri mesébe oltva. :)

U.i.: Kencefice neve röppen is tündérszárnyain a legjobb nevek az irodalomban posztba, néhány egyéb, nagyon jópofa névvel a kötetből: Omikron, Jusztin, Aterpater...

"Lala más, mint a többi tündérgyerek. Látja ezt mindenki Tündérföldön, tudja édesanyja, Írisz királynő is, csak nem akarja észrevenni. Hiába, van abban valami nyugtalanító, ha egy tündérkisfiú különbözik a többitől. Hiszen a tündérgyerekek valamennyien derűsek, elégedettek, gondtalanok. Egyik sem töri a fejét olyasmin, ami nem tartozik rá, egyik sem vágyik el Tündérföldről még próbaképpen, még kíváncsiságból sem. Csak éppen Lala. A legöregebb tündér sem emlékszik ilyen furcsa tündérgyerekre. Persze túlzás volna azt állítani, hogy egyedül Lala az elindítója azoknak a hihetetlen eseményeknek, amelyek teljesen felkavarják Tündérföld békéjét, hiszen a szálak Aterpaterhez, a piros szemű varázslóhoz vezetnek. Ha követitek az izgalmas bonyodalmakat, amelyek Írisz királynő, Amalfi kapitány, a kis Gigi és Csill patikus körül támadnak, megértitek Lalát, aki nem rossz tündérgyerek – csak éppen más, mint a többi."

5 megjegyzés:

  1. Ez tényleg aranyos, és tök jók a nevek. Milyen hosszú ez a könyv? ( Természetesen megszerzem :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zenka, ez a te könyved nagyon! :) mit számít, hogy milyen hosszú? :D amúgy 248 oldal. :D

      Törlés
    2. Az jó :), féltem, hogy ilyen rövidke.

      Törlés
    3. Jaaa, akkor már értem a kérdést :)

      Törlés
  2. Kedvem lenne újra elolvasni... Imádtam én is! Nekem a HP előszobája volt, már felnőtt fejjel. :)

    VálaszTörlés