2014. augusztus 28., csütörtök

A szőke ciklon

Mondhatnám, hogy Rejtő Jenős ez az év, de éppúgy a hatodik R.J. került sorra, ahogy pár hete a hatodik Szabó Magda idén, szóval inkább csak arról van szó, hogy több kimaradt művet is pótolok kedvelt szerzőimtől. :) 

A szőke ciklon volt a következő a sorban, ami nehezen kategorizálható a Rejtő-regények között is, mert van benne sok kaland, akció, egy kis Afrika és némi légió is, és leginkább zűrzavar, amit ki és mi más okozna, mint A NŐ, aki ciklon is és hurrikán, és borzalmasan tud vezetni. :) Szinte hihetetlen hogy ez a könyv 1939-ben íródott, olyan modern, és kortalan a humora is. 

"Az író töredelmesen, de röviden beismeri, hogy regényének előzményei vannak.
A regény úgynevezett előzményein olvasó és író egyaránt szeret hamar túlesni. Az ilyesmi részint unalmas, részint sablonos, különösen ma, mikor a regényírás bizonyos fajtáit már nem is iparszerűen, hanem a konyhaművészet szabályai szerint, kész receptek alapján főzik ki. Például: „Végy két ifjú szerető szívet, törd meg, forrald fel a szenvedélyeket, hintsél a tetejébe egy kis édes egyházi áldást, és jól megfőzve vagy félig sületlenül bármikor feltálalhatod az olvasónak.”

A kalamajka ezúttal egy hatalmas gyémánt körül kerekedik, amit egy álmodó Buddha elnevezésű szoborba rejtettek el, és ami Evelyn Weston jogos öröksége lenne. Ennek a dobozkának többen is nyomába erednek különféle hamis és kevésbé hamis eladási listák alapján, keresztül-kasul beutazva Európát, időközben több álmodó Buddha szobros dobozkára bukkanva, amik hol varróládikának, hol borotválkozós nesszeszernek álcázzák magukat, és képesek eltűnni akár a sivatag mélyén is. Ha mindez nem lenne elég, Evelyn egy véletlen folytán egy ember becsületének védelmezésébe is belekeveredik, és hurcolja magával az ezt bizonyítandó fontos okiratokat, valamint rögtönöz magának egy férjet, sőt, még körözik is. Hogy mindez hogy kapcsolódik össze, bogozódik ki, és honnan kerül elő a gyémánt, valamint hogy kell módszeresen darabokra szedni egy jó autót, kiderül a ciklon működéséből. :D 
A végkonklúzió pedig üditően bölcs:


"Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye – rövid és céltalan."

Fülszöveg:
"Radzovill herceg élete megmentéséért hatalmas gyémánttal ajándékozza meg Jim Hogan betörőt. Az ajándék percekkel azelőtt érkezik a címzetthez, mielőtt azt emberölési kísérlet vádjával letartóztatják. A betörő egy félig kész Buddha-szoborba rejti az ékszert, aztán elvonul kitölteni életfogytiglani büntetését. A fegyházban csupán egykori iskolatársának lánya, Miss Evelyn Weston látogatja, így mikor Jim Hogan halálát érzi közeledni, a lányra hagyományozza a gyémántot. A végrendelet nem marad titok, és többen indulnak a szobor keresésére. Evelyn nemcsak jogos öröksége után nyomoz, de újabb titok nyomára jutva, egy ember becsületét is meg kell mentenie. Izgalmas kalandjaiba kénytelen magával hurcolni egy mit sem sejtő és örökké borotválatlan lordot, pedig tudvalevő, hogy egy gentleman élete nem átjáróház. Menet közben az is kiderül, hogy a zsilett és az ismétlőpisztoly között alig van különbség, és ez nagyon elszomorító, valamint, aki utoljára nevet, az a neszesszer. Visszalő és talál…"

Értékelés: 10/8,5 Üdítő, hektikus, ám néhol kicsit nehezen követhető (vagy csak figyelmetlen voltam), de a végén minden kivilágosodik és a ciklon lecsillapodik. :) 

Tervezem még Rejtőtől a közeljövőben: 
A tizennégykarátos autó, A láthatatlan légió, Vanek úr Párizsban, Menni vagy meghalni, A három testőr Afrikában

8 megjegyzés:

  1. Yeeeeah! De jó, hogy Rejtőt is szereted. :) Ez az egyik kedvenc könyvem tőle, olyannyira, hogy apu szőke ciklonnak nevezett kislány koromban. :) A legkedvesebb jelenetem az volt, mikor Evelyn vezetni próbál. Meg, hogy egy idő után a tanár már automatikusan az ablakon akar távozni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És képzeld régen nagyon utáltam, nem tudom miért, nem voltam vevő a humorára. :) Most már persze igen. Ne is mondd, a legjobb jelenetek!! :D és milyen vicces, hogy így becéztek. Biztos veszélyes nőszemély voltál/vagy te is :D ;)

      Törlés
    2. Már nem vagyok. :D Élénk kislány voltam, de nem rossz. :)

      Törlés
    3. És a vezetéssel hogy állsz? :D
      Amúgy neked melyik a kedvenc Rejtőd?

      Törlés
    4. Jé, nem is vettem észre ezt a kérdésedet. :D De most a blogod feldobta ezt a posztot, rányomtam, és látom. :)

      Jó viszonyban vagyok a vezetéssel. :) Szeretek vezetni, és napi szinten vezetek is.

      Nekem talán pont ez, A szőke ciklon. :)

      Törlés
    5. Azért ez is kicsit "rejtős", négy év múlva visszajövünk megbeszélni! :"D :D Nem tudom egyébként miért lett most hirtelen megint ilyen népszerű ez a bejegyzés, lemaradtam valamiről? :)))

      Én is szeretek vezetni. :) Akkor már naná, hogy A szőke ciklon legyen a kedvenc. ;) Kéne megint Rejtőt olvasni! :))

      Törlés
    6. :D Hát igen, érdekes, hogy vajon miért? De vicces volt. :)

      Én most veszem ezt a hangoskönyvsorozatot: https://www.libri.hu/sorozatok/?s_id=15557 Ezekből hallgatok meg néha egyet-egyet. Főleg Rudolf Péter és Galambos Péter felolvasásait szeretem.

      Törlés
    7. Nem tudom én sem, de nagyon népszerű lett a poszt. :)

      Jaj, igen, mesélted is, meg megbeszéltük, hogy egész emberi áron kaphatóak. :) Rudolf Péter felolvasásait én is nagyon kedvelem. :)

      Törlés