2014. május 30., péntek

Regényes macskatitkok - avagy macskák az irodalomban

Régóta érlelődik bennem egy macskás poszt ötlete, mert tudniillik én nagy macskapárti vagyok (már ha a kutya-macska dolgot nézzük, ha a madár-macskát, akkor lehet hogy madárpártinak mondanám magam, de ez mellékes, a macskákról jobb posztot lehet írni mint a csiripekről! :)). 
Mindig figyelem a macskák előfordulását a könyvekben, és elkezdtem gyűjteni is őket, már jó egy-másfél éve, és bár meg kell mondjam, lassan szaporázta magát a lista - vagy csak én választottam olyan könyveket, ahol nem jelent meg a négylábú öntörvényű dög -, mostanra már összeszedtem egy nagyobb mennyiségű híres, vagy kevésbé híres könyv-macskát.

Eleinte csak azt néztem, milyen jó nevű macsekok vannak, pl. Patricia Briggs sorozatában Mercy Thompson macskája, aki Médea névre hallgat, a The Cat Mummyban Mabel a cicus, az Éhezők viadalában Buttercup, de  a Bomlás Bogyó nevű maine coon cicája is megmosolyogtatott.

Tavaly Neil Gaiman új regényében, az Óceán az út végénben is szerepet kaptak a cicák, azonban ott nem volt nevük, csak a színűkön emlegették őket: ködszínű macska, fekete macska kis fehér folttal a fülén... 
Névtelen marad a szerző Coraline-jának fekete macskája is. 



Aztán nemrég egy kifejezetten macskákkal teli könyvet olvastam, a Karmokat, ahol a főszereplő macska nemes egyszerűséggel Jack volt, de sok remek név volt még benne: Tücsök, Kövér Leon, és persze a kedvencem: Mancsarágcsa, akinek a magyarítása remekül sikerült, a kissé lapos eredeti Toe Chewerből. 

Egy kis brainstorming keretében aztán eszembe juttatták kedvenc sorozatom macskáit Mrs. Norrist, és Csámpást (Crookshanks) a Harry Potterből (mert persze hogy a kedvence nem jut eszébe az embernek ha nagyon gondolkodik a témán...). Mrs. Norris is maine coon cica, és bár ő a Sziamiaú-féle gonoszabbik macskavonulathoz tartozik, azért egy olyan hangulatos eleme a HP-világnak, hogy nem lehet nem szeretni, mint a pokróc Filch (magyarul Frics) pokróc besúgó macskáját. :) Csámpás vagy Crookshanks pedig Hermione csúnyácska, vörös cicája.
És ne felejtsük ki McGalagony professzort sem, aki képes macska-alakot ölteni. :)

Mrs. Norris és Csámpás


A Pullman-féle Az Úr Sötét Anyagai trilógiában is szerepelt macska, mint Titti felhívta rá figyelmemet, bár ott csak úgynevezett daimónként, az ember kísérőjeként, Will Parry, a fiú főszereplő társa volt macsek, a neve pedig Kirjava.


Olyan könyv, amiben igaz történetét mesélik el egy-egy különleges, okos cicának, több is megjelent, a régebbiek közül tudom ajánlani Peter Gethers: A macska, aki Párizsban járt című könyvét, bár nem most olvastam, de nagyon szerettem, és sajnálom, hogy bár trilógia, itthon csak az első részt adták ki. A könyv a szerző Norton nevű macskájával való kapcsolatát, utazásait, közös életüket mutatja be. A cicus egy skót lógófülű macska.



Az újabb ilyen jellegű sztorik közül nem olvastam egyet sem, de Dewey, a könyvtár macskája, és Bob az utcamacska, vagy Homér is hasonló jellegű könyvek.



A mesésebb vonalon, ember macskává alakulásáról annak idején Annie M. G. Schmidt Macskák társasága című könyvét olvastam, ami bájos, de van még hasonló Paul Gallicotól, Jennie, te drága! címen, ez utóbbit nem olvastam, ebben egy kisfiú változik át egyik napról a másikra macskává.




A szépirodalom berkein belül is találhatunk macskás könyveket, pl. a Mester és Margaritát, és ebben is Behemótot. A könyv egyelőre tervben, várólistán van nálam.


Könnyedebb szépirodalmi macskázás Szabó Magda Örömhozó, bánatrontója, amit néhány éve olvastam, cicás-kutyás levelezés, rövid gyűjtemény Szabó Magda leveleiből, amelyeknek nagy részét macskája, Évuka nevében írta a szomszédoknak, ahova a cica átjárt az erkélyen keresztül. Néhány levél van Konstantin alezredestől is, aki egy másik cicusa volt a szerzőnek. Nem is tudtam előtte, hogy ilyen nagy állatbarát volt, és ennyi kutya-macska fordult meg nála.
De említhetjük még a szerző meséjét, a Sziget-kéket is, abból pedig Kandúrkát, a macskát. :)


Találtam még egy Polcz Alaine Macskaregényt is, ami ugyan ismeretlen volt számomra, de jól hangzik, elkezdett érdekelni. :) 



A palettán persze van még cicakrimi: Bársonytalpon oson a halál, képregénymacs: Simon's Cat, Garfield, és sok-sok mesekönyv is, például A cica, aki haza akart menni, hogy az újabbak közül mutassak egyet, vagy Mirr-Murr, Cillancs, Sicc, Csizmás kandúr a régebbiek közül.


Említésre méltó még Chesire Cat az Alice Csodaországban macskája (brrr, én nem szeretem ezt a mesét) aki magyarul Kosztolányi jóvoltából fakutya lett. :)




Nektek kik a kedvenc macskák regényekből, igaz történetekből, és mit javasoltok még a macskairodalomnak ebbe a kis gyűjteményébe, mint figyelemreméltó, megható, vicces, érdekes, jó könyvet? 
Mit olvastatok, mit olvasnátok az itt felsoroltakból? :) 



Egy kicsit másfajta lista Wikipédián: List of fictional cats in literature.

A kommentekben ajánlottak alapján még egy kis kiegészítő macskás könyves montázs: 

Macskarisztokraták, Frakk, Alfie... :) 

Illusztráció Sven Nordqvist: Pettson és Findusz mesekönyveiből. Findusz a macsek.

Zerge ajánlása
Update:

- Jeff VanderMeer: Kontroll című könyvében Kontrollnak van egy El Chorizo nevű macskája, aki a Chorry, Chorry-Morry becenévre hallgat :) 
- Zerge révén: Moskát Anita: Bábel fiai című regényében: Talizmán a macskusz és fehér. :) 
- Ruth Ozeki: Az idő partjain című könyvében Ruth és Oliver macskája Schrödinger, de csak Csipásnak vagy Csapásnak hívják. :)
- Soman Chainani: Jók és rosszak iskolája című könyvében Agatha macskája Perrszepó
- Gail Carriger: Prudence című könyvében Percy macskája Footnote, azaz "lábjegyzet". :) 
- Fredrik Backman Ovéjának Cat Annoyance a macskája. :) 
- Muriel Barbery: A sündisznó eleganciájában van egy Constitution (Alkotmány) nevű macska. 
- Hiraide Takasi: A macskavendég című könyvében Csibi a macska, ami japánul kicsit jelent. 
- Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból című kötetében Saláta és Káposzta nevű macskák vannak. 
- Antoine Laurain A piros notesz című könyvében Belfegor és Pertli nevű cicák vannak. 



BTW, cicakedvelők, tudtátok, hogy Budapesten van CatCafé, macskás kávézó? Révay u. 3., jó kis hely! :)

33 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon kedvemre való bejegyzés, imádom a macskákat. :)
    Ami most eszembe jutott, hogy a Kafka a tengerparton borítóján van fekete cica, de ha jól tudom, abban nem ér szép véget a macs. Más most hirtelen nem jut eszembe.
    A Cat Café pedig tényleg jó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Te is voltál már a Cat Caféban? :)
      A Kafka a tengerparton nekem is eszembe jutott, de nem tudtam valóba van-e benne macska, illetve milyen szerepe van. Murakami nem nagy haverom, na :D

      Törlés
  2. Ajánlom még Terry Pratchett: Az igazi macska című könyvét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nagyon jónak tűnik, listáztam magamnak! :)

      Törlés
  3. Erről most eszembe jutott, hogy még mindig nem olvastam el a mester és Margaritát, pedig kitudja mióta van a polcomon. :D

    VálaszTörlés
  4. A Sziget-kék az egyik kedvenc könyvem gyerek koromból, de még most is újra és újra tudom olvasni. Kandúrka volt a legkedvesebb szereplőm a könyvből. :)

    VálaszTörlés
  5. Pöfi, azt éppen te juttattad nekem is eszembe... Ó, ne aggódj, nekem is évek óta várólistás, és a polcon csücsül. :D

    Berta, örülök, én is szerettem a mesét, bár éppen nem olyan jó hangulatomban olvastam, és ez rontott az élményen. Inkább azt találtam nagyon szépnek, meghatónak benne, hogy végső soron a történet maga Jablonczay Lenkétől származik, és ezt ők közösen alkották. :) Kandúrka aranyos is, meg jó a neve is. :)

    VálaszTörlés
  6. A Bob, az utcamacska nagyon jó volt. Egyébként pont tegnap jártam könyvtárban, és a gyerek résznél az egyik asztalon csak cicás könyvek voltak. Nem tudom, hogy direkt válogatták-e össze, vagy csak véletlen volt, de jót mosolyogtam rajtuk. :)

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat, béna vagyok és az előző hozzászólásomban ezt-azt elírtam :$.
    Az Örömhozó, bánatrontót, A Mester és Margaritát és a Macskaregényt olvastam. Utóbbit pedig ajánlom, mert sokat tanultam belőle a macskákról.
    Azt tudtad, hogy Mrs. Norris a nevét A mansfieldi kastélyban szereplő néni után kapta?
    (Csendben szólok, hogy Konstantin is cica volt :)).
    Nemrég olvastam az Anne új vizekre evezt, és abban volt Szürke Molnár, vagy ahogy Rebecce Dew nevezte: Az a Macska ;) és mielőtt elfelejteném: tavalyi olvasás T. S. Eliottól a Macskák könyve, amiben nagyon jó macskás versek vannak.
    A mesék közül pedig nem maradhatnak ki a Macskarisztokraták, gyerekkoromban nagyon szerettem a könyvet, azóta a rajzfilmet is láttam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értettem úgy is :D
      Hú, igazad van, bocs, Konstantin is macska, nem tudom hogy írhattam így el, mert ráadásul a régebbi posztomból másoltam ki :S ... akkor úgy látszik ott voltam agyalágyult. :)
      Nahát, nem tudtam Mrs. Norrist, köszi! :) Hermione meg A viharból kapta a nevét (Shakespeare).
      Köszi az ajánlást! :)

      Törlés
    2. Tévedni emberi dolog :). De vagy/voltál agyalágyult, nekem is beugrott, hogy az Örömhozó, bánatrontóban van egy kép Magda néniről, amin egy kutya is van.
      Az Anne harmadik részében (Anne válaszúton) is vannak macsekok.
      Mindketten tanultunk valamit, már ezért megérte ;).
      Szívesen, T. S. Eliot macskás versei fent vannak eredetiben és magyar fordításban a Babelmatrixon is: http://bit.ly/1oTObXT

      Törlés
    3. Köszi! Igen, megnéztem a képeket, volt kutyus is, ha jól néztem Gusztika az egyik? Szeretem az állatneveit, a sajátjaiét is (Évuka és Konstantin is tök jó), meg például Az ajtó c. regényében a kutya, Viola. :)

      Törlés
    4. Szívesen :). Elővettem én is a könyvet és volt Gusztika is meg Bronto :). Viola olyan, mint a Bencike nevű macskám volt. Viola fiú volt, Bencike meg lány :).

      Törlés
    5. Én már csak Gusztikára emlékeztem :)
      Én is ismertem egy Samu nevű lánycicát :D hát, megesik az ilyen :D

      Törlés
    6. Apukám most jelezte, hogy megint rosszul írtam, hogy honnan származik Hermione neve... a Téli regéből, és nem A viharból, my bad, elnézést kérek, ezt valamiért állandóan összekeverem, elrontom.

      Törlés
  8. Eszembe jutott még gyerekkorom másik nagy kedvence, Kormos Istvántól a Pincérfrakk utcai cicák. A mesefilmet is imádtam belőle. Na meg persze Lukrécia és Szerénke, az örök cicák:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, a Pincérfrakk utcai cicákat nem is ismertem :) :)
      Lukrécia és Szerénke, bizony! :) Köszi!

      Törlés
  9. Macskarisztokraták !!! Nemrég újra néztem a mesét és nagyon tetszett :)) Igaz ez nem tipikus macskás könyv. Bírom ezeket az állatokat, bár most hogy visszagondolok nem is tudom milyen macskás könyvet olvastam... A Vérmacskát (Simon Gábor azt hiszem) de az annyira nem tetszett, pedig Alfi a neven vicces, de nagy dózisban már sok. Amúgy én inkább a neten követek macskákat (twitteren néhány aktivizálódik és a kis mancsával írja a tweeteket :D :D:D Hahaha!), de ezt a posztot gyorsan továbbítom is Férfi anyukájának, aki nagyon szereti ezeket a négylábúakat És ha már cicák, akkor a Macskanaplót olvastad Urbán Szabó Krisztától? Nálam itt figyel a polcon, de még nem jutottam odáig.

    VálaszTörlés
  10. Még vissza fogok térni ehhez a bejegyzéshez, jó ötlet volt! :) ^^

    VálaszTörlés
  11. Zakkant, igen, a Macskarisztokraták kimaradt, pedig még amikor elkezdtem pofozgatni a bejegyzést, az eszemben volt. :)
    A vérmacskát és a Macskanaplót is megtaláltam a keresgélésem során, de nem ismerem őket. Előbbi nem is nagyon érdekel, utóbbi viszont igen! :) De látom még te sem olvastad el. :)
    Dyna, oké! :)

    VálaszTörlés
  12. Nacume Szószeki: Macska vagyok (még nem olvastam, de rég tervben van
    Bábel fiai - Talizmán nevű fehér macska van benne, felénél járok a könyvnek, na jó, lehet, a macs kedvéért befejezem, gyanús, hogy lesz több szerepe is mint h van és morcos.
    És hangosan tiltakoznom kell, hogy Behemótot nem az első helyen említetted! Micsoda dolog...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, köszi! :)
      Hát... sajnálom, de magamtól nem tudtam azt se, hogy Behemót a neve, szóval... nekem egyelőre nem sokat mond, nem olvastam és nem ismerem a történetet sem, még csak nagy vonalakban sem. :$

      Törlés
  13. Válaszok
    1. Mármint a Mester és Margarita? Valószínűleg! Már jó rég óta várólistás, és apukám is mindig nyomást gyakorol rám, hogy olvassam már el... :D

      Törlés
  14. Hopp, itt a macska vagyok a terebessen, jóarc ez a Terebess! http://terebess.hu/keletkultinfo/macska1.html
    Meg az Alice-ről jut eszembe, hogy a Felhúhatós lányban sok szó esik a cheshire macskákról, akiket úgy génmódosítottak, hogy szinte láthatatlanná válva igazodnak a környezetükhöz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, köszi!
      Na, azt is kéne már olvasni, el vagyok maradva az Ad Astrákkal is... :D

      Törlés
  15. Azt hittem, könyvhétig beszámolsz, milyen volt a Hajóbontók, én pedig jobb meggyőződésem ellenére elverek rá némi zsét .D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pfffff ugyanmár :D hát nem ösméred a várólistám terjedelmét és a periódusokat, mire sorra kerül egy könyv? :D

      Törlés
  16. de, már sikerült fogalmat alkotnom róla :D
    tavly oly rendes lány voltam, betúrtam az arcomba mind az öt könyvfesztes könyvet könyvhétig, idén viszont még most olvasom az elsőt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy ne maradjak szégyenben: én is elolvastam a fesztes zsákmányból már 5-öt, de pont a Hajóbontókat még nem :)

      Törlés
    2. hát én a dervisházzal nem fogok végezni egy hétnél hamarabb =)
      itt van még ez is egy csokikedvelő macskával a főszerepben: http://bookline.hu/product/home.action?id=2101764153&type=10&_v=Steven_G_Pallay_Macskajaj#.U5nPSM5_IzI kiskoromban olvastam, akkor bejött... =)

      Törlés
  17. Murr kandúr életszemlélete! (még nem olvastam, de kéne :D)

    VálaszTörlés