2013. május 7., kedd

Szemünk világa

Harry Benjamin: Tökéletes látás szemüveg nélkül


Rámsüthetitek a bélyeget, én aztán válogatás nélkül olvasok mindent össze-vissza... persze ez nem teljesen igaz, de sok egyéb mellett, bizony ez a könyv is régóta érdekelt már, és nagyon örülök, hogy nemrég meg tudtam venni használtan. Hogy miért figyeltem fel rá? Mert a molyon az értékelések között megakadt a szemem azon, hogy valakinek 3,5 dioptriát javult a szeme a könyvben ismertetett módszertől. Ami az egyik szememen mondhatni a tökéletes látás elérése lenne újra... Rövid is, érdekel is, biológia is, és még hasznos is lehet - ennyi érv kombinációja már bőven elég volt, hogy magamévá is tegyen a kötetet. 



A könyv iszonyú régi, a 20-as években íródott, mégis roppantul modern, és felvilágosult helyenként, de ez lehet, hogy azért van, mert ez már átdolgozás. A lényegen ez persze nem változtat, a Bates-módszert mutatja be, ami egy szemtorna, vagy szemtréning, és semmi mást nem céloz, csupán a szemmozgató izmok ellazítását, a vérkeringés fokozását a szemben, és ezzel a látás javulását. Emellett javaslatokat tesz az étrend megváltoztatására is, ez már annyira nem érdekelt, illetve helyenként elrugaszkodottnak is találtam, a különféle szembetegségekhez írt 2-4-5 napos böjtöket (kackac), de maguk a gyakorlatokat nagyon hasznosnak látom. Az persze igaz, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt kell-kéne fogyasztani, és nagyon is egyetértek azzal a részével is, hogy a cukor és a finomított szénhidrát is kifejezetten rosszat tesz a szemnek - is. Ennek hatásában 100%-ig biztos vagyok, és ennek tudom be azt is, hogy az életmódváltásomat követően nemigen romlott a szemem - vissza kell keresnem, de talán a korábbi évenkénti, kétévenkénti romlás helyett, volt talán egy egyszeri negyed vagy fél dioptria, és azóta ugyanaz, már hosszú évek óta. Az étrendi tanácsok tehát főleg azért nem érdekeltek, mert ezek jó részét már régóta integráltam az életembe. Az viszont pl. jó volt, hogy felsorolta szépen, miben van a legtöbb A-vitamin (a répán kívül).


Érdekes, hogy milyen egyszerű dologra világít rá, hogy tulajdonképpen nem csak arról van szó, hogy a sugárizom változtatja a szemlencse alakját, így változik a retina-lencse távolság, hanem a szemmozgató izmok is befolyásolják, változtatják a szemgolyó egészének alakját. Így ha azok a megfelelően ellazult állapotukba vissza tudnának kerülni, a szemgolyó alakja is az ideálishoz közelítene, nem lenne megnyúlt, mint a rövidlátóknál, vagy hossztengelyében összeszűkült, mint távollátóknál vagy az időskori szemromlásnál (presbyopia). 

A természetgyógyászat egy jó része nekem humbug, még akkor is ha sokan esküsznek rá, mert igenis van, amit nem lehet füvekkel meg egyéb "maszlaggal" meggyógyítani, és nem értek egyet az oltások vagy gyógyszerek ellen tiltakozókkal sem - egyszóval inkább a tudomány oldalán állok a fő vonalakban. Ugyanakkor sok minden van a népi gyógyászatban amit ésszel, okosan lehet használni - pl. ilyenekre gondolok, hogy párakötés, jegelés, egyszerű, de nagyszerű ma is működő dolgok - vagy mondjuk a csontkovácsolásban, gyógytornákban is van valami, ezt saját bőrömön is tapasztaltam már, amikor úgy kinyomkodták a gerincemből, keresztcsontomból a kis feszültségeket, hogy úgy jöttem ki, mint egy frissen megolajozott bádogember. :) Mindig van bennem egy kis érdeklődés, és ha logikusan, okosan van elmagyarázva egy ilyesféle módszer, illetve nem látom azt se, hogy esetleg ártalmas lehet, vagy szimplán csak valamit el akar adni nekem, akkor vevő vagyok rá. 
Így vagyok most a Bates módszerrel is. Logikus volt amit leír, nem vitte túlzásba az áltudományoskodást, amit  a szemről leírt, az valóban úgy van. Félreértés ne essék, nem várom a csodát, és nem hiszem igazán, hogy pár hónap múlva már nem lesz szemüvegem, de azért megmozgat ez az egész, és főleg a lehetősége, hogy ha mást nem, legalább felfrissítsem a szemeimet, hiszen mire mennék nélkülük - elég csak az olvasásra gondolnunk ;)... 

A gyakorlatok a szemek takarásából, mozgatásából, tornáztatásából, fókuszálásból állnak, némi nyaktornával kiegészítve, sok pislogás, kis napfürdő (csukott szemmel!), hideg vízzel spriccelés. Nem hazudik, nem kell hozzá egy nap sok idő, hogy ezeket végigcsináljuk, csak hát ez meg az meg amaz mindig közbejön. Így, a szkeptikusoknak üzenem, hogy valószínűleg azért nem ilyen elterjedt ez a dolog, mert egyszerűen az emberek nem kitartóak, és nem veszik a fáradtságot, lusták. Érthető, mert mindig rohanunk, más dolgunk van, nem tudjuk úgy beiktatni a mindennapokba még a szemtornát is, épp elég, hogy ott van esetleg valami sporttevékenység, meg a fogmosás, arctisztítás, borotválkozás, esetleg egy szimpla reggeli torna, apróságok. 

De ha eléggé akarjuk talán mégis megy. Reggeli közben szemtorna, fogmosáskor a szemünkre is egy kis hideg spricc, rádiózás, hangoskönyvezés közben a szemem takargatása, és ami a legjobb: az OLVASÁS is elő van írva gyakorlatként. :)) Mekkora öröm volt nyomtatásban leírva látni, hogy az olvasás nem rontja a szemet, sőt, pihenteti. :) 

9 éves korom óta vagyok szemüveges, és szeretem is a szemüvegemet, nem hiszem, hogy meg tudnék tőle szabadulni, akkor is kéne nekem egy keret, ha tökéletesen látnék, mert az arcomhoz is hozzátartozik. De bármikor szívesen cserélném gyengébbre. A szemműtét is megfordult már a fejemben, de bevallom, félek tőle. 

Elgondolkodtatott, amit a könyv a szemüvegről írt, hogy milyen merev fókuszálásra kényszeríti a szemeket, és tulajdonképpen megakadályozza, hogy a szem megjavulhasson - jó jó, lehet fejet ingatni, hogy ez mekkora hülyeség, mert anélkül nem látunk, és  különben is, tovább romlik a szem, ha nem hordasz jó szemüveget... De tényleg? És nem lehet, hogy attól (is) romlik, hogy hordod a szemüveget? Nagyon kevés olyan eset van, amikor kisebb dioptriára kell váltani, sokkal inkább egyre nagyobb számú lencse kell, és aztán multifokális, vagy külön olvasó is... Gyerekkoromban, és később is, ha éreztem, hogy már kezd homályos lenni, azonnal mentünk orvoshoz, és erősebb szemüveget csináltatni. Sosem gondoltam eddig úgy a szemüvegre, mint ami köztem és a világ között állna, mert nyilván igen keveset látok nélküle (-4 körüli dioptriákkal), de mióta olvastam a könyvet, próbálok szemüveg nélkül lenni pár órát minden nap - és lehet, hogy ez placebo, mert sajnos azt is tudom, az hogy működik, ehh, de mintha tényleg pihentető lenne nélküle, amit eddig sose éreztem. 

A szemem egyébként 9 éves korom óta folyamatosan romlott tovább. Jónéhány éve nem romlott már (növésben való megállás, illetve a fent már említett életmódváltás is közrejátszik ebben), bár igaz, hogy 3 éve (kb), amikor a legújabb szemüvegem csináltattam, vacilláltunk a dokival, hogy kell-e az a negyed dioptria, de azt mondtam nem kell. Most viszont, egy fél éve, mintha mégis kéne. Mintha homályos lenne az rtl klub logo a tévén. Vagy csak pár felirat az út mentén... a számok az óralapon... és ez nem jó, de nem szeretnék megint erősebb szemüveget, és nem csak azért, mert egy vagyonba kerül... 

Tehát, ahogy mondtam, nem várom csodát, de bízok a kitartásomban, és megpróbálom a Bates-módszert.  Anélkül nem érdemes belevágni, hogy hinnék benne, úgyhogy hiszek benne. Én már akkor is elégedett leszek, ha ezt a kis csalóka negyeddioptriát, amit érzek a szemüveggel, felhozza, hogy ne kelljen újat csináltatni. Az, hogy erősnek érezzem a mostani szemüvegemet, szinte álomkép, de ám úgy legyen. 

Értékelés: 10/9 - re értékelem a könyvet, a levonás az utolsó fejezetek miatt van, az igazán elrugaszkodott, és túlzó, az étrendi megvonásaival, illetve felesleges szinte ugyanazokat leírni a különféle szembetegségek kezelésére. Az, hogy a módszert hányasra értékelem, egyelőre "homályos", de ha kitisztul a kép, akkor írok még róla. Mindenesetre - és ez nem kamu, mert mi érdekem fűződne hozzá, hogy hazudjak nektek, vagy magamnak - az első 2 nap után a mostani szemüvegben, mintha jól láttam volna az összes rendszámot, és helyiségnévtáblát, és nem volt meg az a kis plusz vonal és homályosodás a széleken. Lehet persze ráfogni, hogy ideális látási viszonyok, tiszta, napsütéses idő, kipihent, friss szem, placebo... de én akkor is úgy éreztem, és hát ki más láthat ki az én szememen keresztül?

Érdekel-e valakit a fejlemény, legyen-e róla poszt? 

A kötet teljes szövege megtalálható >itt<. >Itt< pedig csak a gyakorlatok.  

21 megjegyzés:

  1. Most láttam, hogy az Ofotértben most ingyen van a szemvizsgálat, meg 3 havi lencse, ha regisztrálsz ide: http://redir.ec/kontaktlencse Szerintem megéri! Csak ne legyél több 25 évesnél, sajna ez a szabály.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legtöbb helyen ingyenes a vizsgálat, ha utána veszel szemüveget, vagy lencsét :)
      Kontaktlencsét nem hordok, egyszer próbáltam csak, de túlságosan szeretem a szemüvegem, meg elég kényelmetlen volt - persze megszokás kérdése. Illetve szerintem nem olcsóbb mint szemüveget csináltatni, mert sok lencse kell, meg folyadék, meg macera :S
      De azért köszi :)

      Törlés
    2. nem csak a vizsgálat, a lencse is ingyenes, kollégám 2 hete csináltatta, folyadék, tartó, 3 pár lencse nulla forintért. Ja de csak mondom, nem meggyőzés :D Aki szereti+bírja a szemüveget, annak nem kell ilyesmi.
      [Én lencsés vagyok és teljesen elégedett (nemfáj, nem szárad, nem drága, nemmacerás, reggelente plusz 5 mp kb., stbstb)]

      Törlés
    3. Hű, ilyen akciósak, hogy minden ingyen van? :)
      Én nem szeretnék lencsés lenni, de azért köszi a tippet. :)

      Törlés
  2. Legyen, legyen! :)

    Azon a répás képem besírtam. Neeee :D Belenéztem, amit linkeltél Molyon, hogy miket ír, és én is nagyon örültem, amikor megláttam, hogy az olvasás is jót tesz a szemnek. Erről eszembe jutott, hogy még általánosban, az egyik lány "kedvesen" megjegyezte egy másik osztálytársamnak, hogy mit gondol, nekem mitől rossz a szemem, hiszen állandóan olvasok... Nem rágódom ezen, vagy ilyesmi, csak akkor ez nagyon rosszul esett, hogy semmiről nem tud, és mégis ilyeneket mond.

    Egyébként, amit arról írtál, hogy mit mondott a bácsi a szemüveg "nemhordásáról"... Valamiért a legtöbb ember úgy képzeli, hogy szemüveg nélkül vakok vagyunk, és mindennek nekimegyünk meg ilyenek (erről jut eszembe, a kedvencem, amikor főleg általánosban nálunk szokás volt, hogy felpróbálták a szemüvegünket, és azzal adták vissza, hogy "Úristen, te hogy látsz ebben?!" Na, vajon hogy? :D), legalábbis esetemben nincs így, mert annyira nem rossz a szemem, mint akiket ismerek, és szintén szemüvegesek/lencsések. Ha ezt megmondom, hogy tulajdonképpen látok szemüveg nélkül, de homályosan, akkor mindig megkapom, hogy minek hordom? Igaz, ezt eddig csak olyanok mondták, akiknek nem kell szemüveg (vagy mondják, hogy úgy érzik, kéne, de nem mennek el optikushoz). Azt akartam ebből kihozni, hogy annyira bírom, amikor azok okoskodnak, akiknek köze nincs az egészhez... Egy ilyennél legközelebb már megmondom, hogy visszatérünk erre, ha te is szemüveges lettél.

    Mondjuk én már két éve lencsézem, otthon szoktam időnként szemüveget felvenni, ha kell (pl. tévé miatt), ha nem kell, akkor anélkül vagyok, addig is pihen a szemem. Ha esetleg érdekel, akkor elmesélhetem az én történetemet is, hogyan lettem szemüveges :D



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a répás kép :)
      Jaj ne is mondd, nekem is vannak ilyen sztorijaim, nem tudom hogy nem lehet felfogni, mi az, hogy homályosan látunk. Amikor én szemüveges lettem, akkor minden osztálytársam azzal szórakozott, hogy hány ujját mutatja, én meg csak ismételgettem serényen, hogy dehát látom hány ujjad,csak homályosan, aztán már nagyon nagyon untam, és csak elkönyveltem magamban, hogy "ezek mind majmok" és nem is válaszoltam... :)
      Hogy az olvasás rontja a szemet én is sokszor kaptam meg, és az ember a végén még elhiszi, de most már soha többet nem hallgatok ilyen pupákságokra! :)
      Mondjuk azért közlekedni tényleg gázos nekem szemüveg nélkül - mármint nem autóval, úgy meg se próbálnám nélküle, mert az életveszély, hanem gyalog, vagy kerékpárral, mert a közel 4-es dioptria azért elég erős ahhoz, hogy ne legyen igazán mozásbiztonságom a nyílt terepeken - de azért látok na :D neked nem kell magyaráznom.
      Igen, érdekel, hogy lettél szemüveges? :)
      Én nem láttam milyen busz jön, nagyon kellett hunyorgatnom, aztán egyszer dolgozatírásnál szétültettek minket, és pont a leghátsó sorba kerültem, ahonnan nem láttam jól a felírt matekpéldákat, és szóltam a tanárnak, hogy nem látom... :) elég tipikus. :)
      És szerinted a lencsével mi a helyzet? Az se hagyja gyógyulni a szemet, ha csinálnánk a gyakorlatokat? Vagy az már nem egy merev fókuszáltatás? A lencsékről nem ír benne, ahhoz már túl régi iromány. :)

      Törlés
    2. Közlekedni én sem szeretek segítség nélkül (szemüveg, lencse), pont azért, mert én sem látom azokat a dolgokat, amiket kéne :) (Pl. vonattal járok, és hogy hányadik vágányról indul, meg ilyenek.)

      Nálam úgy volt, hogy 11 éves voltam, negyedikes, második félév volt, és feltűnt, hogy nem látom a táblát, és folyton a padtársamról másoltam (szegény néha megfenyegetett, hogy szól a tanárnak, de alapvetően rendes volt, segített. Nem, nem tudom, miért nem szóltam a tanárnak :D). Aztán hatodikban, év elején (kb. olyan egy-két hét telhetett el a tanévből), 13 évesen lettem szemüveges. Haha, nagyon cseles voltam, mert direkt arra a napra tartogattam az új táskámat meg néhány új ruhát a suliba, amikor először mentem szemüvegben, hogy "becsapjam" a többieket :D Nem ismertek meg először, amikor odamentem, azt hitték, új lány jött az osztályukba :D (Csak amíg meg nem szólaltam.) Nálam ugye ott volt az asztigmia, és ahogy nőttem, ez előjött, vagy valami ilyesmit mondott az orvos, mert amíg kisebb voltam, a látásommal nem volt gond. Persze a nagyszüleimnek meggyőződése volt (nagymamámnak talán még mindig az, nagyapám már nem él), hogy azért látunk rosszul a húgaimmal, mert túl közelről néztük a tévét :) Nem is néztük annyit és nem is tudtuk volna olyan közelről nézni, hogy emiatt lássunk rosszul, meg nem hiszem, hogy az ilyesmi asztigmiát okozna.

      Szerintem a lencse egyáltalán nem merev dolog. Sőt! :) Először furcsa volt, és olyan, mintha a régi képcsöves tévéről átváltanál HD tévére. Tulajdonképpen olyan, mintha nem lennél szemüveges (látás szempontjából). Abból kisebb dioptria kell, mert az ember szemére "simul" a lencse. Nekem lány lencsém van, nem tudom, a keménnyel mi a helyzet, a lággyal ez :)

      Törlés
    3. Pedig már az 1600-as években megfogalmazódott az emberek fejében az ötlet... :) Egy osztálytársam fizikán előadást tartott belőle, és fúúúj, az emberek miket nem voltak képesek a szemükbe nyomkodni ezen a címen... (Sajnos nem találtam meg most, de tényleg igazán gusztustalan volt.)

      Törlés
    4. Akkor ez a nem látom a táblát elég sokakkal fordul elő :) Pedig ez olyan filmes jelenet, azt hittem nekem nem ilyen lesz. Én egyébként azonnal szóltam, egyrészt mert nagyon zavart, másrészt pedig már kb 6 évesen eldöntöttem, hogy én is szemüveges akarok lenni, és alig vártam, hogy kaphassak szemüveget... pf :D... Emlékszem a gyerekszemészeten voltunk, amikor kiderült, hogy ugye tényleg kell, és anyukám ott sírt, én meg vigyorogtam mint a tejbetök, hogy de jó :D
      A közelről nézed a tévét, meg egyáltalán a tv-nézés tiltása nálunk is volt, merthogy elromlik a szemed. Szerintem ez hülyeség. De azért örülök, hogy ma már jobb tv-k, meg képernyők vannak, mint a 80-as, 90-es években, amin felnőttünk.
      Ez jó, ahogy becsaptad az osztálytársakat, még egy új frizura kellett volna, és teljes az álca. :D Engem csúfoltak miatta, de nem sokat érdekelt, később a fogszabályzó miatt is csúfoltak, ennek tetejébe még az olvasás volt a hobbim, és szín kitűnő voltam, hát volt rajtam célpont az fix :D...

      A kontaktlencsével kapcsolatban azt hiszem félreértettel. Azt tudom, milyen kis finomak, puhák, nem a lencse anyagának merevségére gondoltam, hanem arra lennék kíváncsi, hogy pl a lencse is akadályoz-e, hogy a Bates-módszerrel javuljon a szemed. Merthogy a szemüveg lencséi merev fókuszálásra kényszerítenek egy üveggel, ezt írja a könyv is, de hogy vajon mi lenne most az álláspont a kontaktlencsékkel?

      Törlés
    5. Ovis koromban én egy napszemüveggel játszottam azt otthon, hogy szemüveges vagyok :D Tetszett valamiért, hogy le meg fel lehet venni, vagy nem tudom :D

      Tudom, mire gondoltál, azt csak plusz infónak mondtam, hogy nekem lágy van :) Én a szemüvegben azt utálom, hogy korlátozza a látásteret (khm, és még a keretet is látom), míg a kontaktlencsével ez nincs. Ezért mondtam a tévés példát, hogy teljesen más élmény. Szóval a lencse meg nem kényszerít arra, sokkal szabadabb az ember szeme (olyan értelemben, hogy nincs ez a merev fókuszálás).

      Törlés
    6. A szemüveg jó játék :) A legkisebbek is élvezik, meg nagyokat mosolyognak a szemüveges emberkékre, biztos érdekesebbek vagyunk, mint akiknek nincs szemüvegük. :)

      Ja, értem, akkor bocsi :) Nekem már annyira megszokott a szemüveg, hogy nem is igazán látom a keretet, meg nem érzékelem a látótér korlátozottságát. Az orrom jobban bezavar néha, esküszöm :D
      Egyszer próbáltam már a lencsét, de nem szerelmesedtem bele valahogy... meg nem is bírtam kiszedni - tudom, gyakorlás kérdése.

      Törlés
    7. Tudom, én is sokat szenvedtem vele az elején - berakni is alig tudtam, a szemem ugye "védekezett" az ellen, hogy én valamit rá akarok tenni. Kivenni is ilyen volt nagyjából, aztán napról napra egyre könnyebben ment, most meg se perc alatt be és ki. Külön nem gyakoroltam, ahhoz lusta voltam :D (meg örültem, ha sikerült betenni, eszemben sem volt utána rögtön ki is venni :D) De ezekkel a gyakorlatokkal nem leszek lusta, ígérem, hátha tényleg beválik. Még nem mostanában kezdek bele, előtte ki akarom nyomtatni, amit küldtél (a gyakorlatokat). Egyébként utána is kell csinálni, ha az ember látása teljesen rendbe jött? Írt erről a könyv?

      Törlés
    8. Én se úgy gondoltam a gyakorlást, hogy ki-be ki-be :) csak hogy idővel könnyebb lesz. Meg persze az csak valami próbalencse volt, amit a boltban betettek, szúrt is kicsit, de mondták hogy a sajátom nem ilyen lenne.
      Nem ír erről, amit kérdezel, és bizony jó kérdés, hogy megmarad-e az eredmény magától, vagy mennyire igényli a foglalkozást... A Zembernek is ez volt az első kérdése (mindig rátapint a lényegre :D).

      Törlés
  3. Engem határozottan érdekel a fejlemény!
    Én is szemüveges vagyok, az egyik szememmel szinte teljesen jól látok, a másikra viszont plusz másféles vagy már nem is emlékszem milyen lencse kellett. Évekig szorgalmasan hordtam az ókulámat, mígnem másfél éve egyik pillanatról a másikra szédülni kezdtem. Volt egy vírus a levegőben, ami az egyensúlyközpontot támadta meg, azt mondta a doki, ezt kaptam el én. Három napig szédültem, és utána nem tudtam újra hordani a szemüvegemet. Egyszerűen azóta a szemüvegemmel szédülök. Pedig nemcsak olvasok, de hímzek is, ami szintén nem egy szemkímélő megoldás.
    Igaz, újabban én is érzem, hogy kicsit homályosabban látok... Ki fogom próbálni a szemtornát, szóval írj te is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök! :)
      Érdekes, hallottam már mástól is ilyen egyensúlyvesztéses nyavalyákat, de olyat még nem, hogy megjavult volna a szeme is tőle kicsit. Egy kellemes mellékhatás!
      Próbáld ki te is, hátha visszafordítható ez a kis homályosodás.

      Törlés
  4. Engem is érdekel a fejlemény :) Írj majd róla! Azt hiszem ez a könyv hasznos lenne nekem is, révén hogy több majdnem 20 éve lassan, hogy szemüveget hordok. Bár a látásom nem romlott, de a rendes teljeskörű szemvizsgálat idén már nagyon érik.

    Btw: Kaptál egy ilyet :) http://zakkantolvas.blogspot.hu/2013/05/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké! :) Lesd meg a linken a könyvet, nem hosszú amúgy, simán el lehet olvasni gépről is. Ugyanolyan szemüveget hordasz 20 éve? Az szép! Nem nagyon ismerek olyat, akinek a növekedés időszakában nem romlott tovább. Mínuszos vagy te is, ugye? Rövidlátó?

      Jajj, köszi a díjacskát, már meg kell róla írnom a posztot, egyre több emberke linkelte. :)))

      Törlés
  5. Igen! Engem nagyon érdekel! :) Furcsa lennél szemüveg nélkül, de persze szeretném, hogy megjavuljon a szemed. Majd hordasz valami csak kereteset akkor vagy dioptria menteset tényleg... :D Egyébként ez tényleg így van! Csak akkor működik, ha hiszel benne, legalább egy picit, nem kell vakbuzgón, csak egy kis rést meg kell nyitni magadban, és bekúszik, aminek be kell. Nem vagyok spirituális, ismersz, de egyre több ilyen dolog van nálam is, pl. a bevonzás törvénye, de én is csinálok egy egészen másféle tornát, másféle problémára, aminek már az első alkalom után volt hatása. Nem csak érezhető, szemmel látható is! Emlékszel, fel is hívtalak, hogy áradozzak :D De mikor ellustulok, nem csinálom rendszeresen, akkor kész, vége, leáll... És a placebo is úgy placebo, hogy nem a hatóanyag hat, hanem - bármilyen nyálasan, krisnásan hangzik - a szíved, hited, akaratod mozgósítja az agyadat,átkonfigurálja, aki ezáltal kénytelen beadni a derekát (törzsét :D) és fejet hajtani. Az agy fejet hajt, na ez kicsit fura lett, de érted. Szóval csak csináld és számolj be a fejleményekről! :) Képzeld el, ha nem csak a te látásod javul, hanem egy kétkedőé is, aki másnak nem hinne, de a te példádon felbuzdulva nekidurálja magát mégis... Priceless!:) Én titkon már arról álmodozom, hogy ha helyrejött, aminek kell ezzel a tornával, akkor elvégzem a tanfolyamot és tanítom, terjesztem. :) Na abbahagyom, mert még azt hiszitek, hogy beálltam a vidám vasárnapba :D Nem mellesleg jó lett a poszt! Még nem szemüvegesként is érdekelt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy fellelkesítettelek! Meglepődtem magam is, hogy mennyien reagáltatok a posztra, azt hittem ez ilyen kis porosodós poszt lesz nulla megjegyzéssel, mert igazán senkit nem érdekel, de jó látni az ellenkezőjét. :)
      A bevonzás törvényéről mindig az a Secret nevű könyv jut eszembe, brrr, na az már sokkkk nekem is, szóval én inkább nevezném karmának ezt az egészet, vagy semminek, úgy jobban megvagyok vele, ha csak tudom, hogy hiszek valamiben, vagy nem.
      Tegnap estére, fáradt szemmel is majdnem jól láttam egy eddig homályosan látott feliratot ugyanolyan távolságból. Ja, meg vicces, de pont most kellett mennem vezetői alkalmasságira jogsi miatt, és ott is kellett olvasni a táblát, és szerintem jól láttam mindent - persze ez senkinek nem mond semmit, de én tudom, hogy már tényleg fél éve szemüveggel is kicsit homályosabb, ami általában a negyeddioptriás romlást szokta jelenteni nálam. :)
      Csak te is csináld a tornádat, hajrá! ha lesz sulid, betársulok, és azt igazgatjuk majd, hagyjuk a fenébe a nehezebb melót ;)
      Bizony, én is gondoltam rá, hogy milyen jó lenne mások inspirálása szempontjából is sikert elérni, és ezzel noszogatni másokat is. :)

      Törlés
    2. Mondjuk, bevallom, azon erőteljesen meglepődtem én is, hogy az olvasás nem hogy árt, de még használ is, mert azért valljuk igen sok szemüveges egyben könyvmoly is. És lélekben már én is készítgettem magam, hogy előbb-utóbb én is... De most azért megnyugodtam.

      Na te egyel továbbgondoltad, még sulit is nyissak :D Jó, benne vagyok! :)

      Törlés
    3. A Zembernek jól be is olvastam, akarommondani felolvastam ezt a részt, mert ő is azzal szokott piszkálni - persze kedvesen -, hogy a sok olvasástól (és molyolástól) romlik el a szemem... :)

      Suli, vagy vállalkozás, valami ilyesmi. Miért is ne? Think BIG. :)

      Törlés