2023. július 9., vasárnap

Három júniusi (hangos)könyvről röviden

Ebben a kis zanzaposztban három júniusi olvasmányomról hozok pár mondatot.

Michelle Obama: The Light We Carry


Michelle Obama stílusa ugyanolyan remek, gördülékeny, és effortless, mint a Becomingban volt, de összességében monumentálisabb motivációs elődjének a kistestvére marad ez a kötet. Mindenről intelligensen, átgondoltan ír, és nem erőlteti senkire a saját módszereit, csak megosztja a tapasztalatait, legyen szó akár társválasztásról, akár baráti kapcsolatokról, akár a gyereknevelésről Obamáék módra. Rendkívül tetszett a mércéről szóló rész, de sok egyéb fontos témát is boncolgatott, félelemről, veszteségről, szorongásról. Utóbbi különösen a covid-időszakkal kapcsolatosan jött elő, és szerintem jó nyomvonalat, iránymutatást ad, hogy hogyan is lehet elterelni a figyelmünket, hogyan is lehet kicsit jobban érezni magunkat, nehéz időkben is. 
Érdekes, hogy mennyivel erőteljesebb negatív véleményt fogalmaz meg itt Trumpról, mint az előzőben, ahol csak szolid utalások voltak. 

Az alcím nagyon találó, és jól összefoglalja a könyv fő témavezetését is: Overcoming in Uncertain Times.

"Overcoming is almost by definition, draining."

Magyarul is megjelent, Belső fényünk címen. 



Tracy Rees: Hidden Secrets at the Little Village Church


Tracy Rees könyve már jó ideje a radaromon volt, de valahogy sose volt jó akcióban, és csak halogattam a beszerzését. Így esett, hogy végül Audible-ön vettem meg. 
Kellemes, hangulatos, szórakoztató olvasmány, amelyben Hopley templomának új tetőre van szüksége. Dave tiszteletes szokatlan ötlettel áll elő, amivel újabb támogatásokat lehetne gyűjteni, és ez rögtön felkelti Gwen érdeklődését, aki nagy lelkesedéssel veti bele magát a látogatók könyvébe, hogy potenciális adakozókat találjon köztük a templom számára. Csakhogy nem marad egyedül a projekttel, Jarvis is önkéntesnek jelentkezik, bár más motiváció hajtja elsősorban, mint hogy a templomot megmentse a pusztulástól. 
Tetszett, ahogy haladtunk a képzeletbeli létrán felfelé, az elérendő célösszegig, még ha kicsit néha hihetetlen is volt, hogy mennyire adakozó lelkületűek voltak a korábbi látogatók. De ez egy ilyen sztori, a happy end garantált, feelgood nyári olvasmánynak tökéletes, nem bárgyú és nem csöpögős, hurrá! :) 



Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Douglas Adams könyvét 17 éve olvastam el (sweeeet Jesus), és akkor nagyon rá voltam pörögve, hogy milyen elképesztően vicces, és szuper, és különleges könyv. Megvettem az ötrészes trilógia (igen, jól írtam) egyik díszdobozos kiadását is, mert akkorának éreztem a rajongásomat. Aztán mégiscsak a második kötet végéig jutottam el - de ezt is megdöbbenve vettem tudomásul az olvasmányjegyzékemet nézegetve, mert abszolút nem emlékszem a második kötetre... 
Sajnos összességében azt kell mondjam, ez az újraolvasás nem hozta vissza azt a felfokozott rajongói jókedvemet, ami akkor megtalált. Értem a különlegességét, tetszenek a klasszikussá lett elemei (42!), de őszintén szólva, elég fárasztónak találtam most, és nem érzem a motivációt a folytatásokhoz. 



Hip-hip-hurrá, behoztam magam a könyvértékeléseket tekintve. ;)

11 megjegyzés:

  1. M. Obama könyvét szeretném elolvasni, tetszik amit írtál róla :) A vidéki templom titka nekem is tetszett, kedves történet - nem giccses, kedves kikapcsolódás volt - remélem a szerzőtől még hoznak magyarul könyveket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yay! Szerintem tetszeni fog neked is!
      Ugye, a vidéki templom valahogy pont az, aminek lennie kell, nekem tökéletes volt az adagolás benne mindenből! :)
      Audible-ön már láttam, hogy van egy karácsonyi Hopley-s kötet, majd dec környéként szerintem megveszem, meghallgatom. :)

      Törlés
  2. Jaj, a vidéki templomos már engem is itt vár a polcon. Ideje lesz előszedni. A Douglas Adams-könyvek is jó ideje váratnak magukra, filmet meg sorozatot láttam belőlük, de én is ettől félek, hogy ilyen soká már nem tetszene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhú, remélem neked is tetszeni fog! :)
      Douglas Adams: és a film tetszett? Nekem valahogy fárasztó volt most, pedig régen nagyon szerettem.

      Törlés
    2. A film kevésbé, de van egy angol sorozat (kicsit régebbi, mai szemmel nagyon gagyi technikai megoldásokkal :D), ami állítólag elég könyvhű, és az tetszett. Attól tartok én is, hogy a mai eszemmel fárasztónak találnám. Elolvastam szintén tőle a Dirk Gently 1. részét, hát én abból nem érttem egy szót se, nagy csalódás volt, nem is folytattam.
      A karácsonyi Hopley megjelenhetne nagyarul is. :)

      Törlés
    3. A régi sorozatról nem is hallottam, nekem kimaradt.
      Dirk Gently-t nem olvastam tőle, de annyira nem is izgat igazából, szerintem nem annyira az én szerzőm.
      Karácsonyi Hopley: ki tudja, talán meg fog! :)

      Törlés
  3. Jaj, nekem a templomos az idei év egyik legnagyobb meglepetése volt. :) Annyira jólesett olvasni, simogatta a lelkem! Obamáné könyvéről is klassz lett összefoglaló, de nekem kicsit tömény volt az életrajzi kötet, úgyhogy egyelőre várok ezzel a következővel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon jó kis léleksimogató volt! :) Örülök, hogy te is szeretted.
      Obamáné is biztos tetszeni fog, ha majd megint kedvet kapsz hozzá! Ez nem olyan tömény. :)

      Törlés
  4. Na, közben végeztem a templomossal, és nagyon tetszett. :) Ahogy néztem GR-en, elég sok könyve van a szerzőnek, jöhetnének szép sorban magyarul. :D Tényleg egy picit néha hihetetlen volt, hogy ilyen adakozóak, de talán az angolok mások? Nem tudom. Mindenesetre jó élmény volt, és ez a lényeg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, pont láttam Sisternél a kommentszekcióban is, hogy tetszett, úgy örülök! Én mindenképp szeretném advent környékén hallgatni a karácsonyos könyvét. :)
      Valószínűleg nincs annyi gondjuk + más a mentalitásuk eleve, de néha tényleg hihetetlen összegeket adtak azért!

      Törlés
    2. Lehet, hogy én is rászánom magam majd, hogy elolvassam angolul, ha nem jönne magyarul. Pedig szerintem népszerű könyv lehet, a kiadó oldalán nem is rendelhető.
      Igen, így van, na, de ennek így kellett lennie. :)

      Törlés