2019. augusztus 30., péntek

Borító teszi a könyvet?

A Témázunk ehavi választottja egy borítókkal kapcsolatos téma lett, ami a Tudsz jobbat? - kreatív borító-mustra címet kapta. Képszerkesztési tudományom nem éppen világraszóló, de azért nem akartam kihagyni ezt a kört - nem fogok viszont általam újratervezett borítókat mutatni, mert nem vagyok ennek a mestere, és nem hiszem, hogy jobbat tudnék kreálni, mint az aktuálisan megkritizált darab. Ez is egy külön szakma, szépet és harmonikusat alkotni, jó háttérrel, színekkel, a megfelelő betűtípussal és egyéb kalligrafikus, vagy grafikai dolgokkal játszva. De attól függetlenül, hogy nem állok le photoshoppolni, azért azt el tudom mondani, mi nem tetszik azon, ami nem tetszik, és néha rá tudok mutatni valamire: na ez jól mutatna egy könyvön. :) 

A borító egyáltalán nem elhanyagolható része a könyv design-jának és marketingjének, és bár felszínesnek tűnhet a dolog, néha igenis a külseje fog bevonzani egy könyvnek, még mielőtt bármi mást tudnék róla. 
Ezekre a könyvekre is például a kinézetük miatt figyeltem fel: 





Van köztük amit még nem olvastam, van ami tetszett, és van ami nem annyira. Nem lehet egyértelmű következtetést levonni, hogy milyen lesz a tetszési index, de az biztos, hogy mind a négyet beszereztem! ;) 
Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a kiadók a borítókra, és hogy guszta legyen a könyv; volt egy felfelé ívelő tendencia ebben. Csomó saját terv készült, tehetséges borítótervezőket ismertünk meg, pl Sánta Kirát. Az ő alkotása a fenti Jessie Lamb borító is. Szuper igényes és részletgazdag borítókat készített az Ad Astra és a Gabo könyveinek. Látszik, hogy sokféle "mágiára" képes az alkotásban, és amiket készít tényleg jellemzőek az adott könyvre - történetre és hangulatra egyaránt:


 


Aztán, a felfelé ívelés után mintha valami történt volna, és kicsit megint kevesebb figyelem irányul a külcsínre, de lehet, hogy csak én látom rosszul a dolgot. Egyes kiadóknál maradt (vagy akár javul is egyre) a színvonal, pl. az Agave és a 21. Század Kiadó nagyon figyel a megjelenésre, összhangra, de a Jaffának is remek a Szabó Magda életműsorozata, kinézetre is.  
Mindenesetre mostanában megint több kidolgozatlanabb, nem annyira a könyvhöz illő, fura borítót látni az újdonságok közt is. Sokszor csak összedobáltnak néz ki, mintha az egyes elemek nem illenének egymáshoz, amit összeraktak rajta. Persze egy bizonyos szinten ez nagyon szubjektív, és ízlés dolga, de azért vannak a szépérzék ellen ádáz küzdelmet folytató kiadványok... 

Egy friss ilyen a Merre jársz, Bojangles? újrakiadása, ami valami borzasztó lett, az előzőhöz képest főleg, de magában is: 


Balra a régi, jobbra az új borító.

Már egy párszor emlegettem a blogon, az állatfejes borítóktól én rosszul vagyok, így ez a két könyv nálam állandóan célkeresztben van: 


Számomra taszítóak, de koncepció és szerkesztés azért van mögöttük. Ezzel - a szubjektív nemtetszésem ellenére - még mindig ezerszer jobbak, mint az alábbi rettenetek, amiket nem is tudom ki gondolhatott komolyan: 




És hogy milyen jobb borítót lehetne ezekhez tervezni? Hát ezekhez komolyan bármilyet... :D Egy szál pipacs, vagy három üvegalma egy tálban is jobban nézne ki, minden szerkesztés és bárminemű, a történethez való kötődés nélkül, mint némelyik ilyen förmedvény. 


Végül pedig álljon itt ez a macsek, akibe pinteresten való nézelődés közben futottam bele, és szerintem igazán remek borító lenne, csak nehezen feliratozható. :D 


Szerintetek milyen egy jó borító? Mik a kedvenceitek? Min változtatnátok, mit terveznétek át legszívesebben? 
A témához bátran lehet csatlakozni poszttal, vagy csak írjátok meg a véleményeteket kommentben. Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!


A többiek borítós posztjai - reméljük, ők kreatívkodtak is talán! :D 


Utóvéd (később csatlakozók): 



18 megjegyzés:

  1. Juj, ezt az öt förmedvény kinézetűt olvastad is?
    Tényleg érdekes lenne elővenni az újrakiadások borítóit, például a Megvető zsebkönyvek egyszerűsége minden műhöz illik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, Isten ments! :D Nem olvastam egyiket sem, csak gyűjtögettem őket, elszörnyedve.
      Igen, érdekesek az újrakiadások, néha tényleg jobb lett volna megtartani a régit, vagy annak az alapvető irányvonalait legalább, mint a fenti példa is mutatja.
      A Magvetős zsebkönyvek tök jók!

      Törlés
  2. az aranyszín láncon először én is kiakadtam, mert a delta vision egyébként is baromi igénytelen borítók terén, de vannak ettől sokkal rosszabbak is ( http://www.deltavision.hu/santa-es-az-ej-asszonya/ ), és idővel egészen a szívemhez nőtt ez a pasas, aki még karddal a szívében is milyen vidám kis csóka.:D
    viszont a másik négy... blöe. én egyszerűen nem tudom tolerálni ezt a primitív hozzáállást, amit a kiadók képviselnek. biztosan vannak olyan könyvek, amin helye van egy óvodás ötletelésének, de nem biztos, hogy erre mindenki vevő.
    meg hát Kira is csak akkor tud nagyot villantani, ha hagyják, és az anyagiakkal nem korlátozzák be. igenis megéri erre pénzt áldozni, még akár a marketing egyéb oldalain is lehet miatta spórolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk én nem olvasok Delta Visionöket, de látom, hogy tényleg elég csúnyák szoktak lenni. :/
      Jaj tényleg, ez a Santa és az éj asszonya... Emlékszem, amikor beszéltünk róla. A betűtípus is milyen borzasztó már. :/
      "meg hát Kira is csak akkor tud nagyot villantani, ha hagyják, és az anyagiakkal nem korlátozzák be" - hát ez egy elég jó alapvetés az élet minden területére! :D De amúgy tudsz mutatni példát, amit ő csinált és nem tetszik?
      Szerintem is megéri a borítóra áldozni, csomó mindenkit megfog csak nézelődés közben is vele a kiadó.

      Törlés
    2. csak a vér énekét tudom hozni. a hiszti után kicsit jobb lett, de nem az igazi.

      Törlés
    3. Oh, megleptél, nem tudtam (vagy nem emlékeztem?!), hogy azt is ő csinálta. :O

      Törlés
  3. Megvető? Dr. Freud keze betette a lábát? :)

    VálaszTörlés
  4. Jesszus, micsoda ízléses borítókat gyűjtöttél össze. Asszem én ehhez keveset böngésztem, mert egyikkel sem találkoztam. Az állatfejes borítókat megdumáltuk már, nekem se a szívügyeim. Sánta Kíra munkáit én is nagyon szeretem, pedig még szerintem egyik könyvet sem olvastam, amiknek ő tervezte a borítóját, de igazi műremekek. Az említett kiadók tényleg erősek borítóban, más kiadók megoldják a stockfotókkal és egy-két fonttal amivel felírják a címet és csá. Pedig szerintem megéri a borítóba több pénzt fektetni, mert tényleg ez adja el a könyvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz! :D Gyűjtöm egy ideje már.
      Igen, nem mindegyik kiadó foglalkozik annyit ezzel a részével a dolognak. A rosszul megválasztott fontok néha elrontják az amúgy egész jónak ígérkező képet is...

      Törlés
  5. Sánta Kíra munkái nekem is nagyon tetszenek!
    Jaj az Öljünk meg ... szüleim polcán is ott figyel, gyerekkorom óta 'ismerem' :D
    A Merre jársz B. annyiban jó, hogy figyelemfelkeltő, furcsa, ezért tuti kézbe veszi akinek megfogja a tekintetét. De szerintem is jobb - szebb a régebbi. Amúgy az eredeti borítója is fura: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81Kloqqet2L.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, szokatlan a Bojangles új borítója, de valahogy mégsem szép. Nem a könyv hangulata árad belőle. Ahogy az eredetiből sem. Attól hogy táncoló párt tettek rá, még nem azonosítható a történettel, kidolgozatlan szerintem.

      Törlés
    2. Huh engem inkább taszítani kezdett a borító miatt. Nekem ez tipikusan az az eset lenne, hogy tuti becsomagolnám valami papírba, ha olvasnám. :D anno Jonas Jonasson könyvével csináltam azt hogy muszáj volt levennem az undorító védőboritót mert nem bírtam a látványt :D

      Törlés
    3. A régi vagy az új? Vagy mindkettő? :D
      Mondjuk én védőborítóval még sose olvastam könyvet, mindig leveszem, csak a befejezés után, a polcra veheti vissza magára. :D

      Törlés
  6. Ki fogsz dobni innen...Engem sose érdekeltek a borítók. Kizárólag a beltartalomra utazom, mivel gyűjtő vagyok (sci-fi/fantasy), nem a borító alapján döntöm el, hogy mit veszek meg és mit nem.
    A felhozatalból csak Dave Duncan könyve van meg. Pár éve egy másik blogon pont a festője mesélte el, hogy rajta kívül álló okok miatt nem sikerült jobban. A képen a könyv kulcsjelenete látható. A fazont tényleg szíven szúrták...és tényleg nem halt bele. A sztori amúgy meglepően jó: A három testőr némi horrorral és varázslattal. Egyébként a Delta Visionnak nagyon szép, igényes borítói is akadnak mostanában. Az új kiadású Elantris és Robin Hobb legújabb trilógiája valóban szemet gyönyörködtetőre sikerült.
    A minimalista borítók nem tetszenek. Az olyanok se, amiket mintha betépve terveztek volna...pl. a Merre jársz Bojangles c. könyvnek mindkét borítója másképp borzasztó. Szeretem, ha szép a grafika, a betűk, a színek tiszták, élénkek harmonikusak (a piszkos pasztellszíneket nem csak könyvön utálom). Ezeket a most divatos feltupírozott stockfotókat viszont kifejezetten röhejesnek találom...Főleg, amikor ugyanaz a fotó más-más cím mellett is feltűnik. És az aranyozás se a szívem csücske, mivel szeret gyorsan lekopni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsodaaaa? Dehogy doblak ki, mindig szívesen látlak! :D Ha nem érdekel, hát nem érdekel. ;) De az tagadhatatlan, hogy nagy általánosságban érdekli az embereket a könyv kinézete. Persze, én sem a borítók alapján vásárolok csak, főleg más a döntő (ajánlások, ismerősök véleménye, történet, műfaj, hívószavak stb.)
      Az aranyozást nem szeretem én sem, nagyon gyorsan lekopik, már egyetlen olvasás során. :/
      Bojangles: valóban nem a legjobbak, de nekem az elsőhöz képest mégis nagy visszaesés a második.
      A minimalista borító közt is akad mindenféle, nekem alapvetően nincs bajom a letisztult design-nal. :) A harmónia elsődleges - dehát mindenkinek kicsit már a harmónia is :D

      Törlés
  7. A Vérzivatar borítójáról meg eszembe jutott Harristől a Véres tavasz elég szerencsétlen borítója, amin emlékszem jó sokáig röhögtünk blogos és könyvesboltos berkekben :D

    VálaszTörlés