2019. augusztus 23., péntek

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck kötete azonnal elkezdett hívogatni, azon a furcsa, baljóslatú módon, ahogy az embert olyasmik vonzzák, amikre nem akar igazából ránézni, de mégsem tud félrepillantani. Ezt a furcsa, bizsergető érzést keltette bennem a borítóterv, a fa mögött álló agancsos alakkal, aki ijesztő, de egyben valamiért mégis kíváncsiságot kiváltó jelenés. 
A sejtelmes zöld fény is jót tett az egész dizájnnak, plusz frappáns, misztikusnak tetsző cím, és a könyv már el is adta magát nekem. :) 

Na de beszéljünk kicsit a belbecsről is. A díjnyertes Karin Tidbeck novellás kötetéről van szó, amiben sokféle műfaj keveredik: fantasy, urban fantasy, sci-fi, misztikus és horror elemek is megjelennek. Talán leginkább a korábban Veres Attilára is használt weird fiction összegzi legjobban.

A novellák könnyűnek, rövidnek, gyorsan olvashatónak tűnnek, de ez csalóka; súlyuk van, mondanivalójuk, vagy olyan erőteljes hangulatuk, hogy nem lehet csak úgy áthajtani a következőhöz, meg kell állni kicsit emészteni őket. Maradandó novellát írni nehezebb, mint felejthetetlen regényt, de Tidbeck meg tudja ugrani a lécet. A novellák közül alig volt olyan, ami nem tett rám valami benyomást, és mindnek fel tudom idézni a címét-történetét. Azért valljuk be, novellás kötetnél rendszerint már az olvasás befejeztével kiesnek a gyengébb darabok. Tidbecknél is akadtak persze kevésbé jók, de egyrészt nem sok, másrészt hangulatukban ezek is jól illettek a kötetbe - ettől egységes képet kapott az egész, volt benne egyfajta építkezés is. Visszatérő szereplők csak két novellában vannak, ami összefűzi ezt a két történetet, a többi nem kapcsolódott szervesen. 

A szerző, Karin Tidbeck.
És hogy miről mesél Karin Tidbeck? Konzervdobozban nevelt életről. Egy hivatalnok telefonhívásairól. Egy férfiról, aki beleszeret egy Beatrice nevű léghajóba. Egy, a padláson talált piros ruháról, ami a vittrák öltözéke. Matrónákról, akik halálra zabálják magukat... és egy helyről, ahol nincs idő, mert nem mérik - mi történik, ha valaki mégis elkezdi számolni a perceket? 
A mítosz és valóság vékony határmezsgyéjén bandukolva néha nagyonis evilági következtetéseket enged levonni egy-egy történet. A Kicsoda Arvid Pekon? például elég ijesztően mutatja be egy telefonközpontos figuráján keresztül, egyrészt, hogy mennyire jelentéktelen lehet az ember, másrészt pedig, hogy egyre elfajzottabbak a kérdéseink, kéréseink, problémáink. A szürreális talajra ültetett társadalomkritika reális pofont ad a végén. 

A peremlét azon történetei, amik a misztikus irányba tolódnak el, nekem egy fokkal jobban tetszettek. Sok a mesei elem, de nem elcsépelt dolgokat kreál belőlük a szerző, hanem tud újat mutatni. 
A címadó (mármint a magyar címadó - az eredetié, a Dzsagannáth) Rénszarvas-hegyben és az áldokumentarista stílusban prezentált Pyretben is képzeletbeli lények szerepelnek, de olyan plasztikusan vannak megjelenítve, hogy szinte elhiszem, egy svéd erdőben tényleg elragadhat egy vittra, vagy tehénnek álcázhatja magát egy pyret

Mielőtt nekiálltam, arra számítottam, vagy inkább azt reméltem, Veres Attilás lesz a kötet. Igazam is lett, meg nem is. Van egy darab nagyon veresattila hangulatú novella, a Brita üdülőfaluja, ami mellesleg a kötet egyik legjobbja szerintem. A magyaros weird sci-fi feeling persze itt elmarad, ez a sztori mélyen a svéd folklórban és mítoszokban gyökerezik - ahogy tulajdonképpen az összes többi is. Érdekes volt ezt a sokféle szürreális világot, villanásnyi bizarr látomást megismerni.

A nekem kevésbé tetsző darabok: Herr Cederberg, Néhány levél Ove Lindströmnek.
A legerősebbek a Rénszarvas-hegy, Brita üdülőfaluja, Kicsoda Arvid Pekon? és a Pyret voltak.

Különös és különleges kötet. Kellemesen nyugtalanító, ha van ilyen egyáltalán. :)

Kiadja az Agave,
Rendeld meg >ITT<!


(Megj.: nagy szívfájdalmam, de sosem tudom lehagyni a hibaszekciót... Pedig szinte tökéletes a könyv. De a hátsó belső borítón van egy csúnya "finnországi Malmö", az előszóban pedig a szerző neve lett elírva Karenre... :( )

17 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy annyira nem vagy oda a sci-fiért...de ha ennyire bejöttek a novellák, akkor el kéne olvasnod az Amatkát is. Regény, de nem a most divatos féltégla méretben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hard sci-fi szerintem nem az én terepen, de a weird-del való kísérletezések bejöttek, úgy fest. ;) Köszi, igen, én is néztem, hogy megjelent regénye is Tidbeck-nek, érdekel! :) Az pláne jó, ha nem féltégla. Mostanában tényleg divat a rétestészta.

      Törlés
    2. Nem tisztán hard sci-fi, hanem egy weird-disztópia-sci-fi keverék. És még nyomoznak is benne. :)

      Törlés
    3. Jól hangzik, el szeretném olvasni! :)

      Törlés
  2. Engem is nagyon érdekel ez a könyv, és tök irigy vagyok, amiért te már olvastad :D Érzem, hogy nagyon fog tetszeni, és már most sokat jelent, mert ez volt az, aminél igazán meg tudtam állni, hogy előrendeljem, miután könyvstopra fogtam magam... Szóval nálam ez volt a fordulópont, azóta nagyon könnyen mondok nemet a könyveknek, viszont az elsők között lesz, ha újra rendelek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nahááát! Ilyenkor mindig olyan butaságnak tűnnek az ilyen könyvstopok, hát miért fosztod meg magad ettől az apró örömtől?! :) Persze tudom, én is tartottam már könyvstopot...
      Remélem hamar eljön a rendelés, és te is szeretni fogod! :)

      Törlés
    2. Ah, tudom, néha nekem is, de egyrészt 40+ könyvem van, akad olyan is, ami lassan 8 éve ül a polcomon, és tényleg nem működik ez, hogy elolvasok egyet, aztán veszek kettőt, ráadásul sok a kölcsönkapott könyvem is, vagy amit könyvtárból vettem ki. Másrészt pedig spórolni is szerettem volna :D Harmadrészt meg jó tudni, hogy képes vagyok megállni, amit eddig sosem :D

      Törlés
    3. 40+ :"D Nekem 400+ van. ;)

      Törlés
    4. :D :D :D Akkor is kitartok! :D Bár nem tudom, meddig... :D

      Törlés
    5. Persze, nem ellendrukknak szántam, hajrá! :D

      Törlés
  3. Nekem is ezek tetszettek, a legjobb a Rénszarvas-hegy! :D Gondolatban sokszor visszatérek hozzá.

    VálaszTörlés
  4. Annyira jó ez a borító <3 Engem is érdekel ez a kötet, nagyon furcsának és egyedinek tűnik, és ha már kimozdultam a komfortzónámból Veres Attila kedvéért (és milyen jól tettem!) szeretnék próbálkozni más írókkal is ebben a zsánerben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?! Szuperül el lett találva, kiemelkedik a többi kiadás közül is, remélem Tidbeck is felfigyel rá, és méltatni fogja! :D
      Szerintem tetszene neked is, érdemes kolbászolni tovább ezen a terepen.

      Törlés
  5. Rám Dragomán Rednszerújrája sokkal, de sokkal erősebben hatott, noha én is elég távolinak érzem a sci-fi és disztópia világát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, nem is tudtam, hogy az a könyv sci-fi vonal... :O Még nem olvastam Dragomántól, de szeretnék. :)

      Törlés