2018. február 5., hétfő

Kicsi a bors - tematikus ajánló

Visszatértünk! :) A Témázás következő köre a kis karácsonyi szünet után egy picit átcsúszott februárra most. Ebben a hónapban megint egy "kakukktojást" választottunk ki, méghozzá a Tematikus ajánló - mutass egy csokorra valót abból, amit szeretsz olvasni! elnevezésű témát.

Vannak, akik szinte állandóan csak egyvalamit falnak: csupa ya-t, űroperát, csak military sci-fit, cosy krimiket. Vagy épp rajonganak a caminós, a hegyvidékeken játszódó, az anya-lánya kapcsolattal foglalkozó könyvekért, vagy a déli regényekért...
Mindannyian szeretünk ilyen vagy olyan visszatérő motívumokat, hasonló jellegű dilemmákat, hasonló helyszíneket, azonos műfaji sajátosságokat az olvasmányainkban, és most összeszedtünk egy-egy kis csokornyit olyanokból, amiket valami összeköt, és szeretjük ezt bennük. :) 

Sokat töprengtem, hogy milyen csokrot is hozzak a saját tematikus ajánlómban, és nem volt könnyű, mert ahogy egyszer Nima is rávilágított számomra, tényleg nagyon sokfélét olvasok, és folyton tapogatózom erre vagy arra, és alapvetően a jó könyveket keresem, szóljanak bármiről is, és lehetnek műfajukban is nagyon eltérőek. Tudom, erre varrjunk gombot, hogy mi az a "jó könyv"?! Maradjunk annyiban: felismerem, amikor találkozom vele. ;) Mindazonáltal nekem is van seregnyi olyan olvasmányom, amik hasonlóak valamiben. Én is olvastam több déli regényt is, szekérderéknyi klasszikus krimit, lightosabb sci-fiket, jópofán vicces képregényeket...

Most mégis kicsit másként szeretnék közelíteni, és nem a fentebb felsorolt szempontok alapján összerakni az ajánlómat. Apró könyveket választottam velős mondanivalóval. :) Avagy alig 100-200 oldalban is remekül lehet mesélni és nagyot is szólhat a kisregény: kicsi a bors, de erős.

Szeretem, ha egy-egy ilyen rövid könyv nyomot hagy, megfog és akár meg is ríkat. Nem lehet véletlen az sem, hogy több ilyen kis kötet a kedvencemmé is vált. Sokszor a kevesebb több, és egyébként sem szeretem a túlírtságot a regényekben - mindamellett, hogy semmi kifogásom a hosszabb könyvek ellen persze és élvezettel merülök bele a többszáz oldalas monstrumokba is (ha jók! khm). 

De lássuk, hogy mik azok a rövidke, ütős regények, amiket most összeszedtem. 


Számomra ők igazán értékesek voltak:



Néhányat már régebben olvastam ezek közül, így részletes ajánlókat most nem biggyesztek melléjük, mert lehet, hogy az túl felületes lenne. Ahol írtam a könyvről posztot, ott belinkeltem.
A 35 kiló remény, a Minden dolgok könyve, az Oszkár és Rózsa mami és a Selyem is kedvenc könyveim a listáról, de tulajdonképpen mind-mind elég meghatározó élményt jelentettek, kiemelkedő olvasmányok.


Folyton keresem is az ilyen könyveket, hogy gyarapíthassam a kicsi a bors, de erős listát, néha azonban kissé félrecsúszik a dolog... De ez nem az a poszt, ahol a csalódást okozó aprókról szó lesz. :) 
Kinéztem már a Merre jársz, Bojangles? című kötetet, azt hiszem az is beillik majd talán a sorba a jók közé. ;) Ti mit ajánlanátok még? 

A témához bátran lehet csatlakozni saját írással, vagy csak mondjátok el a véleményeteket kommentben. Ha írtok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak és belinkelünk titeket is!

A többiek tematikus ajánlói (nagyon kíváncsi vagyok milyen témákat választottak!): 


Utóvéd (később csatlakozók):

DóriSister,


(A képek forrása.)

21 megjegyzés:

  1. Pont pár napja mondtam Szilvamagnak, hogy nem akarom megvenni a Papirmágust, mert túl rövid :-).Én alapvetően el szoktam kerülni a rövid regényeket, sokkal jobban szeretem, ha bele tudok süppedni a történetbe, bár mostanában már kifejezetten taszítanak a sorozatok (3 rész még úgy ahogy elmegy...).Viszont most eszembe jutott, hogy pl.a Korunk hősét mennyire szerettem, vagy mennyire megkönnyebbülés volt, hogy A csavar fordul egyet viszonylag rövid.Nagyobb vállalkozó kedvvel kellene nekem is olvasnom ezeket a regényeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért A papírmágus majdnem 250. ;) Én néha inkább a monstrumoktól ódzkodom kissé, a rövideket nem annyira szoktam kerülgetni, gyorsan is olvashatók általában, és gyakran kiemelkedőek - legalábbis a fenti lista tapasztalata alapján. ;)
      Csak bátran, Zenka! :)

      Törlés
  2. Az van, hogy egyet sem olvastam a listádról, de hasonlóan Zenkához, én is úgy vélekedem, ha valmi túl rövid, akkor az csak azért van, mert kimard belőle egy sereg lehetőség. De lehet, hogy tévedtem, és eddig csak nem választottam jól? Ki tudja... Megéri azért megpróbálni ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes kérdés, mert bizony van, hogy én is úgy érzem, csak hosszan lehet kifejteni valamit jól, és úgy, hogy felépítkezzen valami nagyobb végkimenetelhez (sokszereplős nagyregények, drámai helyzetek, jellemfejlődések stb.). Aztán néha jönnek az ilyen kis kicsi a bors, de erős jellegű könyvek - sőt, néha csak novellák -, és félresöprik ezt. Azt hiszem a szerzőn, a témán, nagyon sok mindenen múlik ez egyszerre, és néha talán nehezebb is kevesebb mondatban, oldalban ütősebbet alkotni. (Talán nem véletlenül tartják a novellát nehéz műfajnak hasonló okokból.) :))

      Törlés
    2. Persze, sok dologtól függ. Murakaminak pl. szívesen olvasom 50 oldalon keresztül a reggeli fölötti tépelődéseit, mit 50, akár 500 oldalon is. :D Ugyanakkor meg van a jól eső hiányérzet is, mikor igazából nem marad ki semmi igazán lényeges, de még úgy olvasnám tovább, csak nincs mit. És jól mondod, a novela és a kisregény egyaránt gyilkos múfajok. :D

      Törlés
    3. Gyilkos műfajok, ezt milyen jól összegezted! :)

      Törlés
    4. Annyira szeretném már kipróbálni Murakamit... De amúgy Baricco-t is.

      Törlés
    5. Ha engem kérdezel, inkább Bariccót! De ha Reeát, lehet, hogy fordítva lesz! :D :D

      Törlés
    6. Pupinak igaza van, Murakamival kezdj! :D

      Törlés
    7. ... hogy aztán vigasztalódhass valami jóval is: Bariccóval! :D

      Törlés
    8. Vagy,Zenka, ha nem tudsz aludni, akkor ugye válthatsz is, ahogy Pupi javasolja... :D

      És képzeld, Pupi, mi van, ha egyik sem tetszik majd Zenkának? :D

      Törlés
    9. Szerintem akkor keresünk neki egy könyvet, amiben hóemberek civakodnak léghajón. ;)

      Törlés
  3. Sommer úr története nekem is megvolt, és hát ugye a Minden dolgok könyve is. Ajánlanám még a következőket egyszer hátha ezekhez is kedvet kapsz: Oh!Boy az elfogadásról, és a Remény kalózai a mellrákos anyuka tini lányáról, vagy a Tartós hullám szintén a másságról egy francia írótól. (Hopp ez utóbbi 3 mind francia író asszem, úgy látszik a francia novellákat szeretem :D) A világ legszebb mosolya is rövid, és betalált nálam, de elég szomorú. A legutóbbi rövid, de tartalmas olvasmányom a Fantasztikus Róka Úr volt, az imádat. És nem csak a rókák miatt! Tök jó kis listát gyűjtöttél össze, azt hittem nem lesz ilyen olvasmányom, de ezek szerint én is olvasom rövidregényeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Minden dolgok könyvét tőled kaptam kölcsön, köszi! ♥ Guus Kuijer olyan cuki, hogy a twittere be is like-olja a könyvéről szóló értékeléseket - pedig a magyart nem is érti. :) A világ legszebb mosolyát is kölcsönöztem már tőled, de az nekem annyira nem jött be, túlságosan szakadozottnak éreztem. Abban a témában az Oszkár és Rózsa mami nekem jobban tetszett.

      Köszi az ajánlásokat, Marie-Aude Murail már várólistás. :)
      Ó nahát, Fantasztikus Róka Urat nem ismerem, pedig nagyon aranyosnak hangzik! :)

      Törlés
    2. És akkor most már a Fantasztikus Róka Urat is szeretném olvasni, - mert nagyon szeretem a rókákat. ;)

      Törlés
    3. Állandóan csak gyarapítjuk egymás várólistáját! :D Az ilyen tematikus ajánlókkal meg úgy látszik főleg... :D

      Törlés
  4. De jó ez az ajánló, nagyon tetszik az ötlet! :)
    Nekem sincs bajom a rövid könyvekkel, inkább a hosszúakkal. 500 oldal felett már nagyon tud nyomasztani.
    Szerintem szerző kérdése, mert 50 oldalban is lehet ütőset alkotni, meg 1000 oldalban is csak hadoválni. A rövidség nem feltétlenül jelenti azt, hogy kihagyott ziccerekkel van tele.
    Murakamit nem ismerem, nem olvastam még tőle, de Baricco pl. tipikusan az a szerző, akinek nem kell sok szöveg, mégis maradandót tud adni.
    Szóval, éljenek a rövid, de hatásos könyvek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :*
      Igen, rám is gyakran nyomasztóan hat, ha nagyon hosszú a könyv - nehezebben is fogok neki. De ha szuper kis olvasmányról van szó, akkor minden újabb oldalért hálás vagyok. :) Olyankor rossz, hogy vége. :)
      Nekem Murakami nem fekszik, de Baricco líraiságát nagyon kedvelem. :)

      Éljenek! :)

      Törlés
  5. Csatlakozom a többiekhez, tök jó témát választottál te is! És közben rájöttem, hogy én mennyire ritkán olvasok kifejezetten rövid könyveket. :D Amúgy az biztos, hogy rövid könyvet baromi nehéz jól megírni, ott tényleg mindennek pöpecül ott kell lennie, ahol kell és úgy, ahogy kell, sűrítve és egyebek, mert különben csúszik minden.
    A Senki madara és az Állatfarm régóta tervben van, és tényleg a Mamó is!! Még jó, hogy eszembe juttattad, már elfelejtettem - most gyors fel is írom. Máté Anginak csak a mesekönyveit olvastam el, de azokat mind nagyonnagyon imádtam, olyan különlegesek.
    A Sommer úr története az egyedüli szerintem, amit olvastam ebből a listából, de azt nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :* Csatlakozz te is, ha van kedved, a múltkor is emlegettél zárt közösségen játszódó, meg anya-lánya kapcsolatos könyveket, ha jól emlékszem egy posztban, csak nem ilyen tematikus ajánlóként. :)
      Igen, rövid könyvben minden tömörebben, intenzívebben jelenik meg, és kifejtés nélkül is el kell érje a "kifejtettség" érzetét, ez nem lehet könnyű.

      Ajánlom őket, szerintem tetszeni fognak! :)

      Törlés