2018. február 21., szerda

Moning Maniac - a nagy újraolvasás első felvonása


Se szeri, se száma a Fever (Tündérkrónikák) posztoknak az oldalon - lessétek csak meg a Fever címkét -, és most mégis, megint egy újabb ilyennel jövök... *sigh* Ezt a sorozatot nem lehet sokáig félretenni anélkül, hogy nem fogna el a vágy az újraolvasásra. Az alap 5 kötetet így immáron ötödjére olvasom most, és úgy döntöttem poszt az most is lesz, persze inkább impressziókból, idézetekből összeállítva - és a rajongókhoz szólva leginkább. Ez az első felvonás az első négy részről. (összesen ugyebár már 9 van, márciusban érkezik a 10.)

Minden másraott a Mastercard már úgy is fenn van a blogon, íme: 
(Az első olvasáskor írt freeblogos posztok nincsenek itt - nem mintha nem lenne elég így is :D)

Confessions of a Moning Maniac - a 2012-es első nagy újraolvasás összegzése
2013-as újrázás:
A 7 kötet újraolvasása 2016-ban a Feveborn előtt
Feverborn
Burned és Feverborn újraolvasás 2017-ben, a Feversong előtt
Feversong


Nos ezek után mi újat is írhatnék, ugye?! Azt természetesen, hogy olvassátok, mert remek sorozat egy igazán kidolgozott világgal, izgalmakkal, rejtélyekkel, ahol minden megválaszolt kérdés felvet három másikat. A karakterek és a világ is addiktív, magával ránt. A részletgazdagságon, pörgésen, izgalmakon túl pedig csordultig van humorral és iróniával is, és képzeljétek még az erotika is elfér benne, anélkül, hogy zavaróan sok, vagy öncélú lenne. Egy igazi könyv-drog a Fever. :) Nem lehet tőle szabadulni. 

Lássuk a mostani újraolvasások milyen gondolatokat keltettek bennem. Figyelem SPOILEREK lehetnek az egyes kötetekre nézve, ha még nem olvastad valamelyiket, menj inkább a spoilermentes kedvcsinálóhoz, vagy csak azokat olvasd el, amiket már te is olvastál! 

Darkfever: A "bevezetőnek" aposztrofált kötet, amit sokan még nem kedvelnek annyira, számomra már kezdettől a topon volt, mert mozgalmas, izgalmas és rettentő sok dolog belefért. Érdekes viszont, hogy az emlékezetem még többet zsúfolt bele, ugyanis meg voltam győződve, Dani már ebben a kötetben megjelenik, sőt, hogy itt van az a jelenet is, amikor Fiona kiszúr Mac-kel és beengedi a shade-eket a BB&B-be... Ezekre azonban csak később kerül sor. V'lane-nel is csak két találkozás van, és hát csomó mindent bizony egybemosott az agyam a későbbiekkel, de pont ezért volt jó az elejéről újraolvasni mindent. :) A hangulat megbabonázó, Dublin csudás, az alapdolgok ugyanúgy berántottak magukkal, az elfeledett nüanszok pedig mindig a hab a tortán. Bár azért az 5. olvasás után már mondhatom, hogy egy jó részét kívülről tudom, fejből tudok idézni belőle... :D

Remek dialógusok, humor, otthonosság jellemzi, és hát Barrons... Az enigmatikus alfahím, akibe mindannyian szerelmesek vagyunk, akkor is ha egy agresszív állat. :D Karizmatikus, felvillanyozó és iszonyú rejtélyes. Arroganciája szerencsére humorral párosul. :) Ez Barrons:

“He didn't just occupy space; he saturated it. The room had been full of books before, now it was full of him.” 


“If he was winter, I was summer. If I was sunshine, he was night. A dark and stormy one.” 


“Sometimes, Ms. Lane," he said, "one must break with one's past to embrace one's future. It is never an easy thing to do. It is one of the distinguishing characteristics between survivors and victims. Letting go of what was, to survive what is.”


He laughed, a hollow, humorless sound. „Funny, Ms. Lane. Now tell me what really happened.” 
„I just did. It touched me.” 
„Impossible,” he said. „If it had, you wouldn't be here.” 
„I'm telling you the truth, Barrons. What possible reason could I have to lie? The thing grabbed me.” And I wanted desperately to scrub, especially my hands, because I'd grabbed it right back, trying to fight it off. Its skin had been reptilian, slimy, and I'd gotten much too close a look at those many convulsively sucking, revolting mouths. 
"And then what? Said, 'Oh, I'm so sorry, Ms. Lane, I didn't mean to wrinkle your lovely blouse. May I press that for you?'

És ez csak egy pár olyan idézet, ami most fogott meg. A fent linkelt posztokban még számtalan remek Darkfever idézet van. :) 

“How will we get back up?" I worried.
"I have a different route in mind for our return trip."
"Does it involve stairs?" I asked hopefully.
"No."
"Of course not. How silly of me. And for our return adventure we will be scaling the side of Mount Everest, hiking boots to be provided by our trusty sponsor, Barrons Books and Baubles.” 

Bloodfever: Ezt a könyvet tartottam régebben az egyik kedvencemnek a sorozatból Mallucé és a kínzókamrás izgalmak miatt, ezeknek a nagy storyline-os  izgalmaknak azonban megkopik a varázsa, mert olyan élénken megmaradnak, és az újraolvasásokkor más válik inkább izgalmassá.
Óriási szájtátás volt például ezúttal Dani megjelenése, akit elsőre NEM ISMERTEM FEL! Omg! :D Azt hittem valami random sidhe-seerrel találkozik Mac a parkban, de hát az Dani volt *facepalm*. Nagyon nem így emlékeztem kettejük első találkozására.
A Hunterre sem emlékeztem, hogy már itt megjelenik, pedig az rémlett, hogy Mac mennyire parázik ettől a cast-tól, de az maradt meg, hogy szinte nem is találkozik velük, csak akkor amikor már a Király huntere kedveli őt... Nos ez nagyon nem így volt. :) 

Kedvenc, sírva röhögős V'lane momentum:

“I want us to be…what is your word? Friends.”
“Psychotic rapists don’t have friends.”
“I was unaware you were a psychotic rapist or I would not have offered.”

Kedvelt idézetek ezúttal:

“Anyone worth knowing breaks once. Once. No shame, no foul, if you survive it. You did.”

"I opted for routine. Sometimes it’s dangerous to stop and think. Sometimes you just have to keep going."

Barronsről pedig ismételtem a jó kis Katy Perry: E.T. szám jutott eszembe sokszor, főként, amikor Moning is electrical charge-ot emleget vele kapcsolatban. ;)

"Barrons has strong hands with long, beautiful fingers, and I think he carries some kind of electrical charge because every time he touches me it shoots an unwelcome thrill through my body."

És aztán jött valami, amin egyszerűen meg kellett állnom, méghozzá azért, mert eddig lehetetlen lett volna rájönnöm az összefüggésre, most viszont több mint gyanús: egy valid elmélet... De ehhez olvasnom kellett a Burned-öt is, és bizony azóta, hogy azt a kötetet olvastam, idáig nem tértem még vissza a sorozat elejéhez.... Szóval most ÓRIÁSI EPIC SPOILER következik a Burned-del összefüggésben is!!!
Amit felfedeztem, az pedig a következő: ebben a részben Mallucé ugyebár annyira megkínozza Mac-et, hogy menthetetlen, amikor Barrons rátalál. Barrons bosszankodik is, hogy nincsenek eszközei, amivel megmentse valahogy. Ésésés itt Barrons ott megáll egy pillanatra, és : “This isn’t what I wanted,” Barrons was saying. “This isn’t what I would have chosen. You must know that. It’s important you know that.”" ... I felt his fingers on my eyelids. He eased them closed. But I’m not dead yet, I wanted to tell him. His hand was a warm pressure on my neck."

Majd rögtön ezután Mac elrebegi neki hogy unseelie-t etessen vele gyorsan...

“It’s dark Fae, Mac. You’re planning to eat Unseelie. Do you get that?” I’m dying, Barrons. “I don’t like this idea.” Got a better one?
He inhaled sharply. I didn’t understand the things that flashed across his face then—thoughts too complex, beyond my grasp—thoughts he discarded. But he hesitated a few seconds too long, before jerking his head in a single, violent negation, and I knew that he’d had some other idea, and had deemed it worse than this one. “No better ideas.”

És ez az! Volt más ötlete, és most jöttem rá, mi volt az... Dageus meghal a Burned végén, és újjáélesztik a kilencek. A tribunal engedélye nélkül ugyan, de meg tudják csinálni, és Dageus egy lesz közülük, a 10. a kilencekből. ... Barrons itt Mac-et át akarta alakítani eggyé közülük... mert nem látott más opciót.
MIND BLOWN! 

EPIC SPOILER VÉGE.
Update: A Feversongban ezt konkrétan emlegeti is Mac, szóval mégsem annyira rejtőzködő dolog, de én most fedeztem csak fel benne, és nagyon meglepett. :)

Faefever: Újabb memória-hibák jöttek elő nálam, ami csak még szórakoztatóbbá tette az újraolvasást. :) Persze a Jayne-nel való teázgatás és az Unseelie szendvicseket nem lehet elfeledni, de képzeljétek, arról totál elfeledkeztem, hogy Christian MacKeltar egy élő hazugságvizsgáló! :) A MacHalo jeleneten most is kacagtam, de a legjobban azok a jelenetek mulattattak, ahol Mac, Barrons és V'lane egy helyen vannak együtt. :) Amikor Mac meglöki Barronst V'lane felé... XD Jajj.. 

Két idézet, ami most tetszett:

"Ironically, when your world comes completely unglued, it’s the paste of the everyday, meaningless little things that suddenly seem like real gems." 

"You can’t change an unpleasant reality if you won’t acknowledge it, Mac. You can only control what you’re willing to face. Truth hurts. But lies can kill."

A felvezetés egyébként ebben kissé sok, mindent elmond kb. az előzményekről, szerintem nem kell ennyi recap
A végjelenet persze epic most is, a falak leomlanak, Mac pri-ya lesz, szörnyű cliffhanger. *-*

Ettől az egyszerű mondattól könnybe tud lábadni a szemem is.
Dreamfever: Nocsak, itt pedig az rémlett, hogy Barrons részekkel indul az egész, de nem így van, előbb Dani lép színre, és az apátságban történtek elmesélése következik. A pri-ya állapotból való visszahozás bravúros, nagyon szép folyamatként vezeti le Moning a mindlessből a szavak megismerésétől kezdve az emlékeken át az egészet, ahogy Mac újra öntudatra ébred. Örökké hálás lehet Barronsnek. ;)) Khm.
A Barrons-Mac-V'lane jelenetek megint szenzációsak.
Szerettem még azokat a részeket, amikor Barrons fejében vagyunk. Vajon hogyan ölte meg a Fae Princesseket? Kiderül ez később? 

Meglepő, hogy Mac és Ryodan még csak itt, a negyedik részben találkoznak, valószínűleg a telefonbeszélgetésük miatt tettem ezt korábbra.

Egy idézet Ryodantől ami most nagyon tetszett: 

“Don’t lose yourself in anger, Mac. It’s gasoline. You can burn it as fuel, or you can use it to torch everything you care about and end up standing on a scorched battlefield, with everybody dead, even you—only your body doesn’t have the good grace to quit breathing.”

Nagyon élveztem újravenni ezt a kötetet, mert tulajdonképpen a Mac visszahozása és a Barrons halál közti rész - tehát kvázi a könyv 70%-a kiesett! :D Nem tudtam volna elmondani mi történik, nem rémlett az, hogy Derek O'Bannionnal mi lett, hogy van egy nagyon close találkozás a Sinsar Dubh-val, és az sem, hogy a LM túszul ejtette Mac szüleit, és így kerülünk a Silverekbe... Persze ahogy jött ez a rész már felrémlett minden: a Hall of All Days, Christian és az IYD.

A Grey Womannel való összecsapást és alkut hiányoltam, az hol történik már, még később?! :O

Két szót írtam még fel, de lehet, hogy már valamikor szintén kiírtam őket:
- poignancy: él, hevesség, csípősség
- tawdry: cifra, giccses

A Dreamfever vége sem ért nagy meglepetésként, a cliffhanger itt is borzasztóan remek, és az összecsapás részleteire nagyon nem emlékeztem... :)

Shadowfever: Az ötödik rész, ami az eredeti sorozatot zárja, nagyon hosszú, és kissé homályosan rémlett fel.
Viszont most is ugyanolyan élvezet volt elmerülni az Unseelie King a Seelie Queen és a Concubine mitológiájába. A meseszövés remek, és közben persze haladunk előre a cselekménnyel is. Darroc halála kissé hirtelen volt, de igazán epic jelenet lett belőle, és hát Barrons is akkor robog be a képbe, hogy megmentse a színről Mac-et. ;) Nagyon tetszett, hogy Mac azt hiszi Dani az, de hát nem csak a kiscsajnak van superspeed képessége. ;)
A Mac-féle agonizálás az elején nem tűnt olyan hosszúnak most, mint máskor, inkább csak ingattam a fejem rá, hogy hát igen, érdekes azért hogy az egész világot újra akarja teremteni Barrons elvesztése miatt... És Alina? ... Persze megmagyarázza aztán magának, hogy mit miért, és miért nem...
Az Unseelie Prison fagyos jelenetei most gyorsabbnak tetszettek, hamar elrepült, és itt több részletre emlékeztem is, pl. a boudoir két részét elválasztó tükörre, és titkára, Christian átalakulására, stb. A Chester's-ben zajló jeleneteket is nagyon szerettem.
Ami még feltűnt, hogy ebben a kötetben egy-két helyen Barrons downright romantikus! Amikor a rainbow girl megnevezést előveszi, és amikor kiderül, hogy ő maga festette az MM&M sign-t is... :) *-*
Note to self még, hogy a 37. fejezet iszonyatosan jó. Könnyekig hatódtam azon a beszélgetésen. Érdemes külön is elolvasni, mindegy, hogy mikor olvastad utoljára, vagy milyen másik könyvben vagy benne...
♥♥♥

Néhány szó, kifejezés, amit ezúttal (is) kiírtam:

- parole - szabadlábra helyezés, feltételes szabadlábra helyezés
- exonerate: felment, mentesít
- pithy: velős
- lucid: tiszta, értelmes (tudatánál van)
- curry favour with sy - udvarol vlkinek, nyüzsög vlki körül, igyekszik magát behízelegni valaki kegyeibe
- benediction: kegy, ajándék, áldás
- dissemble: eltitkol, leplez, színlel
- shirk: kibújik vlmi alól, kihúzza magát vlmi alól 
- the fat lady sings reference

“Do you think love just goes away? Pops out of existence when it becomes too painful or inconvenient, as if you never felt it?”

“You’re not going to tell me what to do, are you?” I wanted him to. I didn’t want any of the responsibility for this. I wanted someone to blame if I didn’t like how it turned out.
“I respect you more than that.”

“Some things are sacred. Until you act like they’re not. Then you lose them.”

:'(
JZB dal, hallottátok már? :  



Nos, ezek az impressziók értek az első négy kötetnél, a második felvonásos posztban terveim szerint a Icedtól eljutunk a Feversongig (ezek a Fever World kötetek, de kezelhető az egész egyben is), izgalmas lesz - legalábbis nekem tuti. :) ;)

3 megjegyzés:

  1. JZB végigsöpört az életemen, mert imádom a faszi hangját, de egyszer láttam róla egy képet... Hát, kár volt. :)

    Fura különben, mert mostanában eladok egy pár könyvet, és bár a legtöbb hasonszőrű sorozattól megválok, ez, a True Blood és Frost maradt. Pedig viszonylag kevés esélye van az újraolvasásnak. :) JZB a fejembe költözött, és ott ezerszer jobb, mint a lapokon. :D De ezért örülök, hogy ilyen lelkes vagy ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Máshogy kell elképzelni akkor gondolatban. ;)
      JZB-t nem könnyű kiverni a fejünkből! :)

      Törlés
  2. Őszintén csodálom a rajongásodat. :) Mellettem már elment ez a sorozat, de jó olvasni róla. :)

    VálaszTörlés