2017. szeptember 10., vasárnap

Csábítás - a film

Nem olyan rég jelent meg az Athenaeumnál Thomas Cullinan könyve, a Csábítás, rögtön filmes borítóval, mert gondolom a megjelenés apropója is már az volt, hogy megérkezett a mozifilm, amit Sofia Coppola rendezett. A könyv bár felkeltette a figyelmemet, mégis úgy döntöttem, hogy inkább a filmverzióval szeretnék megismerkedni. A Csábítás nagy színésznevei valóban becsábítják az embert a moziba: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell... 

Nikkinccsel moziztunk együtt, és meglepően egyforma véleménnyel voltunk mindenről a filmmel kapcsolatban - közben is megbeszéltük a gondolatainkat, na persze csak halkan, vagy legalábbis úgy, hogy a popcorn ropogtatása még elnyomja a sutyorgásunkat. :) 

A képek szerintem csodásak voltak. Nagyon jó volt minden vágás, közelítés, és érezni lehetett, hogy meg vannak komponálva a jelenetek, a beállítások, a díszlet. A drapériák és a jelmezek különösen tetszettek. Sokszor mutatták a nagy, oszlopos házat kintről (milyen hideg lehet ott bent, brr), a verandát, a napfelkeltéket, a ködöt, a susogó erdőt... Illettek ezek az ismétlődő képek a feszült, lassú folyású cselekményhez. 

Az amerikai polgárháború idején játszódik a történet, Miss Martha Fansworth Leánynevelő Intézetében, ahol azonban csak néhány lányka maradt és két nevelőnő. Az egyik lány, Amy gombaszedés közben egy sebesült katonát talál az erdőben, aki ugyan az ellenséghez tartozik, és fel kéne adniuk, mégis, keresztényi szeretetből (?) befogadják, és felépüléséig ottmaradhat a házban. Csúnya lábsebe van a tizedesnek. 
A kicsi, csak nőkből álló közösség élete alaposan felbolydul a hímnemű jelenlététől a házban, akin ráadásul nem könnyű kiigazodni... Vajon mit akar? Jó-e, vagy gonosz, csak mert az ellenséghez tartozik? És mit akarnak tőle ezek a nők, akik eddigi unalmas napjaikat most hirtelen felcserélik a szépítkezésre, és mindenáron imponálni akarnak az idegen katonának? 

Nicole Kidman kortalanul öregszik.
Volt egynéhány olyan jelenet, amin hangosan kacagni kellett, annyira eltalálták a nők közti versengés hangulatát, a lopott vagy épp sanda pillantások, az egymásra licitálást... A csábításra tett gyengébb és erőteljesebb próbálkozások egész tárházát vonultatták fel a nők és még a kislányok is egyfolytában a katona kitüntető figyelméért harcoltak. Egy meglepő fordulat, a megcsalatás érzése, a düh és a véletlenek játéka folytán aztán a történet sötétebbé válik, és jóképű katona ide vagy oda, ki kell találni hogyan tovább... 

Érdekes módon nagyon tetszett a film végig: maga a folyamat, a kis nüanszok, a képváltások, a csinos, korabeli ruhák, a színészi játék is remek volt (főként Nicole Kidman és  Elle Fanning brillíroznak - Kirsten nekem túl fapofa volt). Szóval minden klappolt, kivéve, hogy rettenetesen antiklimaktikus véget kapott az egész. Úgy éreztem kellett volna még valami csavarintás, valami plusz hozzá, mert így tényleg csak mintha elvágták volna, és picit szájbiggyesztve sétáltunk ki a teremből... 

Mindenki kicicomázva.

A figyelem középpontjában.

Spoileres fejtegetés következik, aki látta/olvasta, spoiler jelölésével kommenteljen majd, szívesen megbeszélném más mit gondolt róla. :)

!!!SPOILER!!!

Az első amit nem értettem: vajon McBurney tizedes miért Alicia szobájába ment be, amikor Miss Edwinának ígérte meg a látogatást? Azt értem, hogy mindegyik nőcit fűzte - mindet, amelyik nem volt kiskorú, vagy tényleg túl gyerek -, de akkor miért nem ésszel csinálta? Egymásra és magára haragította őket, és ebből lett a baleset. Egyébként a láblevágás is kissé hirtelen volt, onnantól már nem tudtam mire fognak kilyukadni, de őszintén szólva a tizedes helyében én is egy üvöltő pszichopatává avanzsáltam volna, ha ezek miatt a tyúkok miatt a lábam is elvesztem... :D Nem értettem a motivációját, hogy miért másik szobába ment be?
Utána pedig Edwinát nem értettem, miért ment fel hozzá? Mellette tette le a voksát? Elment volna vele világgá? 
A gombás cselszövés, és ahogy az angyalarcú Marie bedobta az ötletet, remek volt. Ugyanakkor itt sem értettem, vajon miért nem avatták be Edwinát is, nehogy véletlenül egyen belőle. Féltek, hogy elárulja őket? Innen tulajdonképpen elég egyenes minden, csak az történik, hogy eszik a tizedes a gombából, és meghal mérgezésben. Lehetett volna még valami, ami meglepő. Pl.: 1. rájön a tizedes, hogy mérgezett lehet a gomba, mert annyira mondják ugye Edwinának hogy nem szereti, ő ne egyen, meg mert senki más nem eszik belőle... és akkor mondjuk rendez a tizedes egy kis lövöldözést, és egy fémről visszapattanó golyótól pont Edwina hal meg, ő pedig utána fejbe lövi magát. Vagy esetleg őrá pattan a golyó és azon a sebesülésen már nem tudnak segíteni, elvérzik... 2. Edwina is eszik a gombából, és nem mernek szólni neki, ő is a tizedessel hal - feláldozzák kvázi őt is, saját biztonságuk érdekében. 3. Még ha így is ért véget, a mérgezéses halállal, bedobhattak volna egy vágóképet azzal, hogy fél évvel később, amin Edwinát látjuk a távolba révedni, majd a kamera lejjebb vándorol a gömbölyödő hasára, mert terhes maradt a tizedestől. 
Nem tudom, de valami hiányzott itt. Túl egyszerűen lett vége. 

!!!SPOILER VÉGE!!!

John és Edwina.

A feszült felvezetés miatt nagyobb csattanót vártam. Elfért volna több intrika, több cselszövés is benne, ennyi elfojtott érzelemnél. A spoileres részben írt befejezés verziókat, drámaibb véget vártam, de ennek ellenére nagyon tetszett az egész az atmoszférateremtés, a pszichológiai vonatkozások és a jó alakítások miatt. 

10/6,5
Miss Martha. 

U.i.: A filmhez tartozó hosszú trailereket nem javaslom, mert túl sokat elárulnak, ez a teaser jobb, de ez meg sokkal izgalmasabban van összevágva,  mint amennyire a film valójában pörög. :))
Érdekesség még, hogy van ebből egy régebbi, 1971-es film is ugyanúgy The Beguiled címmel (A tizedes háreme a magyar cím :D), és Clint Eastwood játssza a katonát benne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése