2016. október 6., csütörtök

Elválasztott címek

Eddig azt hittem, csak a felkiáltójeles címek idegesítenek valamiért a könyveken - furcsán hat számomra, ha egy felszólítás a cím -, de a friss trendeknek köszönhetően rájöttem, hogy van valami, ami sokkal rosszabb ennél is, nevezetesen az elválasztott címek a borítókon. Miért jó ez? Töredezett és csúnya lesz tőle a szöveg, szétesik, pedig jók a színek, a tipográfia... 

Ti mit szóltok az elválasztáshoz a borítón? 


24 megjegyzés:

  1. Én erre határozottan nemet mondok. A felkiáltójel és a kérdőjel nem idegesít annyira a címekben (habár némelyik annyira erőltetett, hogy a falra tudnék mászni tőle), de ez nagyon ronda és ízléstelen megoldás. Nekem egyáltalán nem tetszik. Eddig egyébként még nem is találkoztam ilyennel, most látok először elválasztott címet.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek, és hasonlóan értetlenül állok előtte :/ Nekem is mostanában jutott ez eszembe, amikor megláttam a Véres margaréták borítóját... hogy miért így kellett megoldani? :/
    Amúgy a felkiáltójelek meg ilyenek engem se zavarnak, de ez az elválasztás... kicsit olyan érzése van ettől az embernek, mintha csak sima lustaságból sikeredett volna így.

    VálaszTörlés
  3. Azért választják szét, legalábbis Danielle Paige sorozata esetében, mert a kiadó egy az egyben kopírozza az angolt :(
    Itt a link az eredetihez:
    https://www.goodreads.com/series/111885-dorothy-must-die

    Az angolban nincs is ezzel baj, magyarul rossz a betűméret.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem baj, hogy ugyanaz a design, sőt, tetszik is a tipográfia, meg minden, de valahogy akkor a betűmérettel, elrendezéssel szerintem igenis kellene variálni, hogy jól is nézzen ki.
      A Véres margaréták esetében is átvették, de ott eleve kötőjeles szó szerepel benne, és így kerül három sorba a Black-Eyed Susans.
      https://www.goodreads.com/book/show/23746004-black-eyed-susans?from_search=true

      Törlés
  4. Nekem se tetszik, és láttam már egy-két ilyet ezen kívül :S Pedig amúgy tényleg szépek lennének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tudsz konkrét példát még, megköszönném. :)

      Törlés
  5. De ha meg elképzelem kisebb betűkkel a feliratot, hogy kiférjen az se mutat jól. Igaz ezek se. Nem tudom, hogy lehetne megoldani a hosszú szavakat, de akkor nem kell ekkora betűvel odakényszeríteni. Az elválasztás nem menő. Én nem szeretek ilyen borítókat nézegetni.

    VálaszTörlés
  6. a véres margarétás annyira szétesik értelmileg, hogy én rendszeresen azt olvasom elsőre, hogy véres marha grétának.
    de itt legalább szabályszerűen van elválasztva. van, ahol csak random módon van 2-3 betű egy sorban, aztán próbáld összeolvasni a 3-4 sort. :D

    VálaszTörlés
  7. :D véres marha grétának :DDD
    Borzasztó zavaró és ronda.

    VálaszTörlés
  8. más műfaj, de nemrég a Vad Fruttik csinált zenekaros pólót és úgy van rajta a felirat, hogy VAD FRU TTIK (ezek egymás alatt, elválasztójel nélkül). És marhára nem értem és totál béna és fáj a szememnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam én is ilyesmi pólódesignokat, csak nem vad fruttisat, de most meg nem mondanám mit... De direkt az van, hogy pl. minden sorban azonos számú betű legyen egymás alatt, elválasztás nincs.
      (Még mindig nem kapok emailt a te kommentjeidről. :D)

      Törlés
  9. Érdekes, mert nekem is azt tanították (kiadványszerkesztői szak), hogy ilyet nem csinálunk, nem szabad, de ez most valamiért mégis trendi, és szerintem van, amikor működik. Pl. az agavénél. De pl. a boszisnál nem tetszik. Háború. Ezt minek elválasztani? A margarétásnál legalább a szótagok stimmelnek. Hm, nem tudom.. ez is egy ilyen változékony dolog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a margarétás sem tetszik. :/
      Köszi a megerősítést hogy amúgy kiadványszerkesztőin tanítanak ilyet. :)

      Törlés
    2. Lehet, úh yértették, hogy Há Borúra jön a derű :D

      Törlés
    3. Jaj Bubu! :D Szakadok! :D :D :'D

      Törlés
  10. Meg pl. a boszisnál az is zavaró, hogy a cím első fele mintha nem is a címhez tartozna. Ezt a tanárom egyből visszaküldte volna :D

    VálaszTörlés
  11. Neeeeeeeeee, i-
    lyen van????
    most ko-
    molyan????
    jé-
    zus a pirítóson, engem totál kibo-
    rít...........:((((

    Akkor tudnám csak elfogadni, ha elválasztva más értelmet is nyer. Pl. egy fantasy, ahol a lények maguk a marga réták... vagy ilyesmi...
    amúgy blö-
    eeeeeee

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda ötlet! :D A titokzatos, Földet megszálló réták! :D
      Az eredetinél azért tényleg működőképes a Black-Eyed Susans. Magyarul nem tetsz. (de nekem ugye mennyi minden nem tetsz magyarul...)

      Törlés
  12. Ugye? Nekem is egyre jobban tetszik, le kéne gyorsan védetni! :D
    Jaj, olyan édes vagy, hogy két betűt spórsz a nem tetszen :D :D ♥ :*

    VálaszTörlés