2016. október 5., szerda

Jonas Jonasson: The Girl Who Saved the King of Sweden

Jonas Jonassonnal 3 éve ismerkedtem meg, és menthetetlenül beleszerettem a 20. század történelmén átívelő százéves emberes történetébe. Azóta kacagtam már Gyilkos-Anders képtelenségein is, és most végre sorra kerítettem a "köztes" kötetet is. :) 

A könyv magyarul Az analfabéta, aki tudott számolni címet kapta (és egy ismételten csak szörnyű borítót, de legalább passzol a többi közé - szerencsére nekem angolul van meg), ami meg kell hagyni szerintem sokkal jobban illik hozzá, mint a királymegmentős verzió, mert akkora királymegmentésről azért nincs szó. De lehetett volna akár Az atombombán ülő lány is. Jelzem a címben levő "lány" nem ijesztett el az olvasástól, lévén, hogy nem thrillerről van szó, és hogy Jonas Jonassonban volt azért már bizodalmam. :) 

A százévest nem érte utol, ötleteiből valóban merítkezett, felépítése, vonalvezetése néhol hasonló volt, humorában, fordulataiban viszont inkább Gyilkos-Anderses volt. Szóval kicsit ilyen is, kicsit olyan is, de a története nem volt olyan erős, mint az előbbié, a humora nem volt olyan gyilkos (haha), mint az utóbbié. Valahol középen parkol, és sajnos emiatt felejthetőbb is, úgy érzem.
A főhőse Nombeko Mayeki, az analfabéta, akinek valóban zseniális matematikai tudása van elmaradott körülményei ellenére, és aki a latrináknál kezd Dél-Afrikában, aztán a Pelindaba központba kerül, végül pedig Svédországba, mindezt úgy, hogy igazából hivatalosan nem is létezik. Ó, és szert tesz egy atombombára is, ami hogy, hogy nem, feleslegben volt (mondom én, ő tud számolni, mások nem). 
Megismerkedik Holger Eggyel és Holger Kettővel, a mindig dühös Celestine-nel, Kína és Svédország vezető politikusaival, és egy grófnővel is, aki talán igazából nem is grófnő. Nyomokban előfordulnak még hamisított vázák, kínai testvérek, lopott rendszámtáblák, fogak helyén eldugott gyémántok, véletlenül elsülő pisztolyok, óó, és combokba állított ollók is! Egy pirinyót rejtőjenősen hangzik így ömlesztve. :)

"The difference between stupidity and genius is that genius has its limits."

Amint az látszik ebből a rögtönzött összeállításból, egy jó nagy sületlenség az egész, persze abszolút humorosan és jó stílusban előadva. Sok szerencsétlenkedés egy rakáson, nem létező emberek és nem létező atombomba problematikája, valamint fejetlenség minden mennyiségben. :) A rákészülést elég hosszúnak éreztem, a könyv maga is kicsit túlnyújtott, de a történetben is azért sok év-évtized telik el, mire egyről a kettőre jutnak. 

Hektikus és vicces, mégis a végére egy kicsit kifulladt. 

10/8



Érdekes szavak, kifejezések: 

opine - gyanít, vél, gondol, véleményt nyilvánít
joist - gerenda, födémgerenda, kötőgerenda
halibut - lepényhal
lie fallow - ugaron hagy, parlagon fekszik, parlagon hagy

Ez volt idén a 8. várólistacsökkentős könyv, amit elolvastam. :) 

1 megjegyzés:

  1. Én kedvet kaptam! :) Holger Eggyel - elgondolkoztam az Eggyelt vajon hogy kell ejteni, mire leesett... :D És pont, ahogy az jutott eszembe, hogy rejtős, leírtad! :))) Lehet, hogy majd sorra kerítem, mikor ilyen stílusra vágyom. :)

    VálaszTörlés