2016. március 11., péntek

Úton a tőmondatok közt. Okay. I know.


Cormac McCarthy: The Road



"Can I ask you something?
Yes. Of course you can.
What would you do if I died?
If you died I would want to die too.
So you could be with me?
Yes. So I could be with you.
Okay."

Szép, szép... kicsit megfacsart néhol az apa-fiú kapcsolat, de közben meg rettenetes monoton, ezerszer ismétli önmagát, ugyanazokat a semmitmondó mondatokat húzza-vonja a végtelenségig. Túlontúl amerikanizált, számomra klisé-csattogtató, és magyarázat nélkül is hagyott. Egészében véve totálisan érdektelen volt nekem. Szürke, depresszív, túlélős maszlag. Alig vártam, hogy vége legyen.  

Megőrjített, hogy mindenre teljes egész mondatokban válaszolnak vissza egymásnak, elismételve a kérdés részt is, mint ahogy a gyereket, vagy a kezdő nyelvtanulót tanítják illedelmesen válaszolni... 
Nem akarok több Okay-t, I know-t, I don't know-t hallani egy darabig... 

Kár rá több szót fecsérelnem. Nem az én könyvem volt. (25%-nál akartam félredobni, fogalmam sincs, miért nem tettem...

10/3

8 megjegyzés:

  1. LEgalább rövid :D
    Nekem nem volt vele bajom, de pl. a Nem vénnek való vidék jobban tetszett, a hangulata miatt. Neked - ezek után - azt sem ajánlom akkor. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, csak nekem tűnik úgy, hogy mostanában sok az olyan könyv, ami nem jön be? Vagy csak több ilyenről írsz? Különben én is egyre gyakrabban érzem ezt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden könyvről írok általában, úgyhogy jól látod, sajnos sok volt a "rossz" köztük, amik nem tetszettek... Így indul ez az év, úgy fest! :D
      Nálad is ez a hullám van most? Majdcsak lesz jobb is. :)

      Törlés
    2. Egyértelműen ez a tendencia, hogy egyre kevesebb jó könyvet találok. De lehet, hogy bennem van a hiba. Írókat, műfajokat, nemtommmit kéne váltanom. (?)

      Törlés
    3. Á, én azért nem vonok le messzemenő következtetéseket. :) Volt egy két rosszabb könyvélmény, ennyi. ;) "Ha minden szép volna..." :)

      Törlés
  3. A film tervben van ezután?:D Hátha az jobb elv szerint?:D Nekem mondjuk mindegyik tetszett, de magyarul olvastam,... :D Lehet javított rajta a fordítás és vagy megszépültek az emlékek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, inkább kihagyom, bár valószínűleg a vásznon máshogy jönne át. :)

      Törlés