2015. július 12., vasárnap

Mikkamakka, Ló Szerafin és Dömdödöm társaságában

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő


Nem rémlett, hogy kiskoromból ismerném ezeket a meséket, bár a nevek tényleg ismerősen csengtek, de ennek lehet az is csupán az oka, hogy egyébként is közszájon forog néhány Lázár Ervin mesehős neve, amolyan "mindenki ismeri őket"-módon. Lényeg a lényeg, most eljutottam odáig, hogy elolvassam a híres Négyszögletű Kerek Erdő szereplőinek történetét. 

És imádtam az egészet, ahogy van, minden kis apró-cseprő, sirgő-sergő, dúló-fúló pillanatával.  :) Klasszikus, és kedves. Szerettem a nyelvezetét, ugyanúgy, ahogy már a Berzsián és Didekinél is; nagyon tetszik, hogy rengeteg a hangutánzó és hangulatfestő szó, és a stílusa egyedi és élvezetes, remek felolvasáshoz, mintha tényleg hangosan mesélésre írták volna.

A szereplők egytől egyig emlékezetesek, és aranyos neveik vannak: Mikkamakka, Nagy Zoárd, Bruckner Szigfrid, Vacskamati, Gepárd Géza (! :D)... :) 
Dömdödöm szegény csak azt tudja mondani, hogy dömdödöm, mégis megérti mindenki, sőt, még versíró pályázat nyertese is lesz. :) 
A Négyszögletű Kerek Erdő lakóinak életét változatos kalandok tarkítják a barackbefőtt-csalástól kezdve a bárányfelhő bodorításon át, a rémisztő pomogácsok támadásáig... Sosem unatkoznak, de ha mégis unatkoznának, akkor rendeznek egy kis futóversenyt, vagy épp megszegik Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon bukfenc- és jókedvtilalmát! :) 

A kedvenc meséim voltak a könyvben: Szörnyeteg Lajos jaj de álmos, A fájós fogú oroszlán, Gyere haza Mikkamakka. :) 

- Ne ordíts, kérlek szépen - mondta Mikkamakka -, inkább üljünk össze, és találjunk ki egy hathatós módszert. - Milyen módszert? - kérdezte Nagy Zoárd. - Hathatóst. - Az milyen? - Olyan, amitől biztosan elmúlik Bruckner Szigfrid fogáról a lyuk. - Helyes - kiáltott Vacskamati -, akkor ne is hathatóst, hanem héthetőst találjunk ki, sőt! - és itt elakadt. - Jaj, nem jön ki. - Micsoda? - érdeklődött Ló Szerafin. - Az, hogy nyolcnyatóst.

Értékelés: 10/10 és kedvenc! Imádnivaló, szellemes, bájos és megmosolyogtató. Nyelvileg is leleményes, gyerekeknek pedig csupa fontos dolgot tanít barátságról, bátorságról, elfogadásról... :) 

A könyv megtalálható a MEK-en


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése