2015. június 15., hétfő

Ami a szívedet nyomja...


Három költőnő írásait tartalmazza a kötet: Britt G. Hallqvist, Ingrid Sjöstrand és Siv Widerberg. Valahogy ez az információ mindenhonnan lemarad, vagy elsikkad, és úgy rémlik fel ez a kötet, hogy: "mai svéd gyermekversek". 
Gyerekkoromban sokszor olvastuk együtt Anyukámmal, és elég sok emlékem maradt róla. 1978-as kiadásom van (10 Ft!), azt hiszem ez a legrégebbi, de azóta vagy 6-7 újranyomás is született, szóval tényleg mindenkinek lapulhat egy otthon. :)


Egyik kedvencem volt a Bélyeg

"Bélyeget gyűjtöttem. Papa hozott egyszer egy kilót. Azóta nem gyűjtök bélyeget."

és a Szerelem

"Sten-Malténak nagy, vörös és elálló füle van. Nekem tetszik a nagy, vörös és elállófül."
Holnap leszek nyolcéves című vers is megmaradt bennem; akkor olvastuk (vagy akkor is), amikor még csak hatéves forma lehettem, és direkt meg akartam jegyezni, hogy majd pont a nyolcadik szülinapom előtt is olvassuk el. :) ... 
Most, hogy újraolvastam a kötetet, nagyon tetszett még A hajam a derekamig ér, a Társasutazás és a Titkos béketárgyalások, utóbbiban is kiváltképp a "háboristák", akik a háborúzó emberek volnának. Milyen találó szó. 
A felnőttek furcsák néha című versből pedig felrémlett, hogy bizony ezt a tanulságot már jó korán elkönyveltem én is... vagyis hogy: 

"A felnőttek furcsák néha. 
Azt hiszik, elég összeterelni két "alkalmas korú" gyereket,és a két gyerek automatikusan jó haver lesz.
Szeretném összeterelni papát találomra egy "alkalmas korú"bácsival és megnézni, összehaverkodnak-e"

Értékelés: 10/9  Jó volt egy langyos, kinn üldögélős estén újra átlapozni, és megmosolyogni a gyermeki gondolatait - amik nagyon is a helyükön vannak. :)
Szecskó Tamás illusztrálta, nagyon szeretem a kötet rajzait.

4 megjegyzés:

  1. Olvasói válságban szenvedek..., de köszi a tippet, ez egy jó lehetőség, hogy kiássam magam és felkapaszkodjak a gödörből...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem használni fog! :) Egy régi ismerős könyv, mindig jót tesz ilyenkor, pláne ha rövid és frappáns! :)

      Törlés
  2. most mindenképpen jólesett olvasni! És ez jelenleg nagyon sok :)
    Eddig nem ismertem, de szeretem az északi szerzőket, szeretem a verseket és szeretem a gyerekságeket. Ez pedig egy jó egyveleg volt. Köszi mégegyszer az ötletet :)

    VálaszTörlés