2015. május 17., vasárnap

A kedvencek örök kérdése és az örök kedvencek kérdései

A Témázás májusi körében az Örök kedvencek - mit olvasunk rongyosra? témával jelentkezünk, ami némileg szalonképesebb címet visel az előző, anekdotázós etapnál. ;)

Ezen a rongyosra olvasáson sokat gondolkodtam. Biztos-e, hogy az örök kedvenceket rongyosra is olvassuk? Nem inkább csak a fejünkben járkálva kopdosnak, ahogy felbukkanak, újra és újra figyelmet követelve? Jó-jó, persze vannak tényleg rongyosra olvasott példányok is, mégis némileg talán ellentétben áll ez a dolog. A kedvenc lehet, hogy azért nincs rongyosra olvasva, mert félünk hozzányúlni újra, nehogy a változások folytán amik bennünk és körülöttünk zajlottak az életben az előző találkozás óta, megmásítsák, eltorzítsák az élményt, ami az emlékeinkben él. De még az ilyen könyvmoly-félelmek ellenére vannak azt hiszem mindenkinek biztos pontok, bejáratott "rongyosok"... toprongyosok! Hehe, ma nagyon humorherold vagyok. :) 

Szóval beszélgessünk kicsit, rongyosokról, topokról, a kedvencek időtállóságáról... Mindig kedvenced lesz a kedvenced? 

Különféle listák alapján nekem elméletileg 61 kedvenc könyvem van, amik közt azért jócskán akadnak kicsit felejthetőbbek, régről felidézettek (jaj ezt hogy szerettem, de lehet, hogy annyira mégsem volt katartikus stb.), pár félmondat miatt kedvenccé válók, jókor-jóhelyenek, és vannak az igazán, a hűűha, a pofáncsapós, a még-most-is-felidézős, és a bejáratott toprongyosok is. 

Egyébként ha hiszitek, ha nem - remélem tigi figyel! - egy orosz könyv volt az az életemben, amit szó szerint szétolvastam, szétlapoztam. Szólás-mondásokat tartalmazott aranyos illusztrációkkal. Szüleimnek újra kellett köttetni a képes könyvet, mert imádatom tárgya nem bírta a nyüstölést egy idő után. 

Amiket már később többször is olvastam, és kedvencemnek mondhatok, az két sorozat. A gyermekkori és a felnőttkori guilty pleasure-jeim: Rowling Harry Pottere és a Karen Marie Moning Fever sorozata. Előbbi azért persze jobban vezeti a ranglistát, mint nagy meghatározó olvasmányélmény, és tényleg örökös kedvenc, és többször is került terítékre, papíron, hangosban, angolul, magyarul, de háztartásunkban található belőle orosz (na már megint!) és francia példány is. :) 
A Fevert, ha jól emlékszem már háromszor fogyasztottam el elejétől a végéig, és mindannyiszor ugyanannyira élveztem. 
Ennek a két sorozatnak a titka az otthonosság. Stabilan, biztosan hazaérkezünk bele, kedvelt helyre, kedvelt karakterek, szellemes, okos, szórakoztató dialógusok közé, és őszintén, kell ennél több?


Vannak aztán olyan kötetek, amiknek a hangulata, ha egyszer megérint, soha nem lehet elfelejteni. Lehet, hogy ezeknél a könyveknél nem emlékszem a szereplőkre, a történetszálakra, azok bonyolódására, de valami még most is, még mindig eszembe jut róluk, még ha az egyszeri olvasásuk  óta akár 15 vagy több év is eltelt már (többet nem vallok be, kínzás alatt sem ;))
Például a Szederbor Joanne Harristől, amiben ragyogón, néhány csíkban süt be a nap egy szürkés fészerbe, és ahol egy szellem társaságában lehet forgatni a bort az öblös pohárban, és ízlelgetni benne a szedret, a savakat, a napfényt... Vagy a Skylight Confessions Alice Hoffmantól, amiből egy szeles napon, egy autó motorháztetejének támaszkodva szemezgettem ki a betűket, és élveztem a családi drámát, a misztikus szépséget.

Az időutazó felesége, ami a romantikus irodalom egy igazán nekem való szeletének bizonyult, és apró hibái ellenére is örökre beírta magát a kedvenceim közé...

Az új élet, Pamuktól, akit tizenévesen fedeztem fel magamnak, és hú de büszke voltam, amikor Nobelt kapott, én meg már jóval azelőtt szerettem őt! :) Egy kis kertszögletben, kőasztalnál lapoztam az ulolsó, megdöbbentő lapjaiig, és máig érzem azt az üres, de mégsem rossz érzést, amit akkor hagyott bennem.

A Csokoládécipő, aminek nem szeretem a magyar címét, szintén Harris és eredetiben: The Lollipop Shoes, ami igazi szívdobogásos, úristen-mi-lesz-a-vége izgalmakat hozott, és közben mégis, volt ideje örök leckéket tanítani az emberekről, az emberi természetről Zozie de l'Alba alakján keresztül.

A Leány gyöngy fülbevalóval, amitől beleszerettem egy festménybe, egy festőbe, egy érzésbe, amit azóta sem kaptam még vissza könyvtől - de sejtésem szerint A babaház úrnője lesz az, ami visszahozza ennek emlékét.



A My Sister's Keeper, avagy A nővérem húga, ami az első Jodi Picoult könyvem volt, és állítom a mai napig, a legjobbal indítottam az életművet. Amikor a hátsó sorokban olvastam előadás alatt, és nem bírtam letenni, és amikor patakokban folytak a könnyeim a végén, azt sosem felejtem el, legyen bármilyen hatásvadász, és amerikaias is mások szerint, az egyik legjobb könyv a műfajban, témában.

Az Oszkár és Rózsa mami, egy kis gyöngyszem, Schmitt tollából, ami az egész életet sűríti be, játszi könnyedséggel a falatnyi történetbe, és mégis, elnehezül az ember szíve, ha csak rágondol, annyira "hatott", annyira megmaradt.

Aztán az Abigél, az Iskola a határon, a Nyakigláb Apó, a 35 kiló remény, a Selyem, a Pi élete, A padlásszoba kis hercegnője, a The Help és az Ajvé... megannyi olyan kedvenc, amik talán semmilyen magyarázatra sem szorulnak. 
 A padlásszoba kis hercegnője még talán a tényleg "rongyosak" közé sorolható, számtalanszor olvastuk, lapoztuk otthon, és a szép bordó gerince teljesen megkopott. :) Patinás. 

A kedvenceim közül még néhány, amit többször forgattam: 
- Philip Pullman Az Úr sötét anyagai trilógia - angolul és magyarul is
- Tolkien-től A babó
- Durrelltől a Családom és egyéb állatfajták

Nincs sok, amihez hozzányúltam újra, de általában megérzem, melyek azok, amelyek időtálló kedvencekként vonultak és vonulnak be az olvasmányélményeim közé, és melyikeket nem fogom újra kézbe venni.
A Nyakigláb Apót, A könyvtolvajt, Abigélt és még párat tervbe vettem újraolvasásra, és szerintem életem során még akadni fog jónéhány HP és Fever-maraton is. :) Mert jó belekapaszkodni ezekbe a kedvencekbe, belebújni az ismerős világukba, vagy épp némelyiket újra felfedezni, tobzódni a részletekben, amit elsikkadtak a felejtéssel. Még nem volt velem olyan, hogy koppantam volna - persze ez eredhet abból is, hogy igazán sokat nem olvasok újra -, de nem fogom azt sem akkora traumaként megélni.

Update: van a blogon is egy kedvenc címke, ott még lehet nézelődni, mert a posztba nem minden fér bele... de nagyon is idevaló lenne még pl. Jonas Jonasson könyve vagy a Sugar Queen... vagyvagyvagy... (túl lágyszívűen kedvencelnék?)

A témához bátran lehet csatlakozni poszttal, jelezzétek kérlek nekem, vagy bármelyik másik témázónak ha írtatok, és belinkelünk titeket is! :) 

A többiek posztja a kedvenc könyves témában:


Utóvéd (később csatlakozók):

Eddigi összes témázásunk összes linkje pedig >itt<.

/A képek illusztrációk, forrás: www.weheartit.com, www.pinterest.com/

29 megjegyzés:

  1. van pár, amit én is tervbe vettem mrá.
    az Abigélt, az iskola a határont (bár az a piffes ereklyés mondat elbizonytalanított :D), a könyvtolvaj is még előttem van.
    egyébként egyáltalán nem fedik egymást a kedvenceink, Moningot kivéve. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, szép. Fejezzük akkor itt be a barátságunkat?! :D Hogy Moningra rávettél, ezért örök életre hálás leszek. :)
      Ugyan, az Ereklye piff csak egy rééészlet. Viszont az Iskola is szépirodalmi ám, fogod te azt szeretni? A könyvtolvajtól nem félek, az szerintem tuti bejön. :) Abigél szintúgy.

      Törlés
    2. én régen, a blogok előtt, meg a net előtt, szinte csak szépirodalmat olvastam, meg krimiket meg fantasyt, úgyhogy annyira nem idegen ám ez a talaj nekem. :P :D inkább attól félek, hogy hamarabb kellett volna, hogy most már nem lesz hozzá türelmem. tudja fene, ha a vérengzős korszakom elmúlik, mi jön.
      egyébként meg a barátság marad, mert ha az átfedésen múlna, szarul járnék. :D

      Törlés
    3. tudom, hogy sokat olvastál szépirodalmat, nem is degradálni akartalak, csak pont ezért félek én is, amiért te, hogy ez már nem jókor jön, én is gimiben imádtam, kedvenc, és úúúhh de jó volt, de hogy most mit szólnék hozzá, nem tudom, nem találnám-e unalmasnak például?

      Törlés
    4. meg ugye, valszeg nem az én korosztályomnak szól már, és mi van, ha nem mond nekem semmit? így elhiszem, hogy kultkönyv.
      na meg igen, mi van, ha uncsi lesz?
      de talán majd öregségemre ráállok ezekre a könyvekre, sose lehet tudni.
      (és akkor nem a romantikát nyomatom majd, hanem a klasszikusokat. :D)

      Törlés
    5. Mondjuk attól, hogy iskolás környezet, még simán tetszhet, fiús könyv, bandázós, verekedős, hatalmi harcos kicsit, a maga módján, plusz naplós-keretes szerkezet. Ezt én még elemezni is imádtam esküszöm. :D De emlékszem annak idején a nagyapámnak is odaadtam hogy hú olvassa el, mert nekem kedvencem, és hát nem hagyott benne mély nyomokat. :D

      Törlés
  2. Ó, az Abigél, a Nyakigláb apó és a HP abszolút kedvencek nekem is!
    A Leány gyöngy fülbevalóval tervben van már régóta, de biztosan nagyon szeretni fogom - Chevalier könyvben még nem csalódtam :)
    Amúgy már egy ideje azon gondolkodom, hogy az Úr Sötét Anyagai-trilógiát újra kéne olvasnom, azt annyira szerettem anno.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Leány gyöngy fülbevalóval egy jó kis könyv, de már jó rég olvastam... fel kéne nekem is frissíteni. :)
      Hú, Pullmanbe én nagyon belegabalyodtam annak idején. VIszont később újraolvastam, és az első rész csalódás volt, nagyon unalmasnak és semmilyennek éreztem, a többi kötet rendben volt, de a "bevezetés"... nem is tudom akkor hogy nyert meg magának :D

      Törlés
  3. Nagyon érdekes volt olvasni. Nekem inkább rongyosra olvasott kedvenceim vannak attól kedvenc. Most azon gondolkodom van-e egyszer olvasós kedvencem :)
    Majd szemezgetek itt a címekből mert van amit nem is ismerek. Az iskola a határon nekem pl. kimaradt, de az Abigélt szerettem. Házidolgozatot is írtam belőle az egyetemen és nagyon bírom a filmet is ami belőle készült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, nekem attól lesz kedvenc valami, amit épp az olvasáskor okoz :) Nagy hatás, nagyon belémmászik, nagyon megtalál valami hangulattal, képekkel, karakterekkel, történéseivel és izgalmaival, ez sokféle lehet, de olyankor mindig érzem, hogy na, ez AZ, ez tényleg nagyon tetszik, jobban, mint a többi könyv, van benne valami plusz számomra. Ahhoz hogy kedvenc legyen, vagy maradjon, nem kell újraolvasnom. De való igaz, hogy az igazi nagy imádatom tárgyait, pl. Harry Pottert nagyon sokszor forgatom újra. :)

      Abigél!!! Nagy szerelem, és későn jött szerelem, mert már húszon túl ismertem meg, a könyvet és a filmet is, mindkettőt imádom. :)

      Törlés
  4. Érdekes hogy mennyire különbözően kategorizálunk kedvenceket, de ez jó :)
    Én pl az egyszer olvasottakat nem mertem még odatenni az IGAZI kedvencek közé, ahhoz nekem több olvasás kell, ahogy kifejtettem ;)
    Háhá, van átfedés :) Babó és Selyem na meg a Harry Potter, ami nálam ugyan erősen a guilty pleasure kategória és nem vagyok aaakkora rajongója, mint te, de azért ott van ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, ez érdekes, bennem fel sem merül a kérdés, hogy egy olvasás után nem lehet kedvenccé tenni valamit. Mert ugye akkor meddig várjak, hogy az igazi kedvencek közé tegyek valamit? Persze ez érlelődik, ha többször olvasod, pl HP, Fever, teljesen totálisan biztos dobogós helyet kaptak már.
      Naná, hogy van átfedés, sőt mondok valamit drága barátném, még lesz is! :D Didierlaurent és Gavalda és a jó ég tudja még mi mindenre ráveszel mostanában, és érzem, hogy imádni fogom őket (jó, persze nem minden lesz kedvenc, az biztos :D )
      A babót négyszer olvastam kb. Egyszer még egy olvasási versenyre is, általános iskolában. Meg volt adva rajta nem is tudom 2-3 könyv, és azokból voltak kérdések... Nem nagyon emlékszem, csak arra, hogy újraolvastam hozzá. :) Megvan angolul is, tervezem úgy is megismerni egyszer. :) De lehet hogy akkor újragondolódik a kedvenc státusz?!

      Nekem a HP meghatározó volt, de én biztos gyerekebb voltam még akkor nálad. :)
      Ja még ez jutott eszembe, hogy bár halad-szalad az idő, azért nem éltem még olyan sokat, hogy mindenfélét lett volna időm újraolvasni, mert akkor nem sok újat olvasnék :D

      Törlés
  5. Tök jó téma és tetszik a poszt is, természetesen :)
    61 kedvenc könyv, ez nem semmi! De tök jó, hogy fel is soroltál párat, meg ki is fejted, kedvet kaptam néhányhoz, pl. a Pamukhoz meg a Leány gyöngy fülbevalóvalhoz.
    Volt már, hogy szedtem le könyvet a kedvencek közül, de van a molyon egy "majdnem kedvenc"-es polc, és akkor arra szoktam átpakolászni őket.
    Újraolvasni néhányat szoktam, az Abigél az egyetlen könyv, amit 3x olvastam, de lassan az Utas és holdvilág is bekerül ebbe a kategóriába, nálam ő az Abszolút Kedvenc Könyv, és nagyon érik neki még egy újrázás.
    Majd szerintem írok posztot, ha időm engedi, mert tényleg nagyon tetszik a téma! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem írsz te is! :) Szerintem egyáltalán nem lerágott csont a téma - Ilweran írta a posztban, hogy úgy gondolta az, mégis jót tudtunk róla dumálni - , még ha közhelyesnek is hangzik a na mik a kedvenc könyveink, mert nem egyértelmű a válasz, és érdekes megnézni, hogy ki mit olvas újra - akár rongyosra. :))
      Az Utas és holdvilágot azt hiszem1,5 éve olvastam kb, nagyon szerettem én is! :) Na, ilyen majdnem kedvenc polcom nekem is van, és néha megdöbbenek, amik ott vannak, miért nem a kedvencek közt vannak? Néha utólag átértékelődik. Lehet, hogy kéne egy rendezést csinálni, mert e között a 61 között igazán időtálló és aktuális kedvenc kevés van. :)

      Törlés
  6. A padlásszoba kishercegnőjét csak filmen láttam, nem is tudtam, hogy ez egy könyv. Már rajta is van a kívánságlistámon :)
    Utóvédként csatlakoznék: http://bubumaczko.blogspot.co.at/2015/05/orok-kedvencek-avagy-rongyosra-olvasott.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó a filmadaptáció is, én is ezerszer láttam már, ha azt szeretted, a filmet is imádni fogod, Sara, ha lehet még szeretnivalóbb a lapokon. :)
      Köszi a csatlakozást, máris linkelünk!

      Törlés
  7. A családom és egyéb állatfajtákat is kihagytam... Hát jó, kezd frusztrálni az olvasásotok. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Frusztrááál?! :D A családom nagyon jó kis darabja a durrelli életműnek, híres is, és egyesíti Durrell két erősségét: az emberi és az állati csudabogarakról is értekezik benne, előbbinél pedig főleg a saját családja kerül a boncasztalra, és mindez a festői Korfu szigetén... Elég kedvet csináltam? Ne frusztrálódj, olvass! :D

      Törlés
  8. Iskola a határon, Tolkien, tök jó, és isten bizony, egyszer ugrok egy seggest az irodalomba, belenézek az egyik Harry Potter-be.
    Ajánlj légyszíves valamilyen csajost a kedvesemnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Iskola... volt az egyetlen kötelező olvasmányunk (merthogy nekünk gimiben az volt), amibe totálisan belezúgtam. :)
      Ah, te nem olvastál HP-t? Egyet sem? Vedd meg a gyerekeidnek álcaként. ;) Aztán olvasd el :D
      Csajost a kedvesednek? Hűha.Nehéz kérdés, nem ismerem, de ezek pl jó könyvek, csajosak, de azért igényesek:
      - Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége (a kedvencek közt is :)
      - Anita Amirrezvani: A virágok vére - iráni női sorsok, de regény.
      - Tóth Olga: Csupasz nyulak - hatvanas évek, két testvér narrációja, leányanyaság, nagyon durván jó, a nagyon csúnya borító mögött.
      - Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről - igazi háborús-levélregényes szerelmes, minőségi. :) Ez is kedvencem mellesleg, tavalyról. :)

      Törlés
    2. Már megvettem nekik az első pár részt HP-ből, csak kellene egy erős löket hozzá.
      Köszönöm, megnézem őket! (Niffenegger-t már olvasta) :)

      Törlés
    3. Az én csillogószemű rajongásom nem elég löket? ;)
      Okés, kíváncsi vagyok, remélem valamelyik betalál esetleg.

      Törlés
  9. Igen, én vallom, hogy nem kell ahhoz rongyosra olvasni, hogy örök kedvenccé váljon.
    Nekem elvileg 81 kedvencem van. Ha nekiállnék átnyálazni lehet, hogy lenne olyan, amit mai fejjel leszednék, de nekem az olvasás pillanata a döntő.
    A Szederbor most ugrott párat előre, mert jupppííí, nekem még mindig vissza van :)
    Pamuktól sem olvastam még, de akaroook!
    Imádom a képeidet, és a gondolatokat, amik körülveszik őket! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem semmi, a 81 kedvenc! Te is könnyen rányomod a bélyeget, vannak, akiknek nehezebben megy, de ha újraértékelnéd, lehet hogy akkor is megint csak úgy éreznéd ez mind kedvenc - végül is annyi, de annyi jó könyvet olvastál az elmúlt években, nálad nincs nagyon mellényúlás és paprikás poszt :) :)
      A Szederbort remélem szeretni fogod! :)

      Törlés
    2. Szerintem is egyre jobban válogatok, örülök is neki, hogy élesedik a "radarom" :) Eleinte azért főleg a te farvizeden eveztem, mostanában már egyedül(ebben) evez(get)ek... :D
      Én is remélem, sőt akarok, és akkor úgy is lesz, punktum! :D

      Törlés
    3. Heheh :P ;) Remélem a farvizemen is akadt némi jóféle uszadékfa azért :D

      Törlés
  10. Érdeklődve olvastam a listákat, a kedvenceket, és végül megírtam én is - elég sok lett :D http://ittvalahol.blogspot.hu/2015/05/a-kedvenc-konyvem-haaat.html

    VálaszTörlés
  11. Tavaly nagyon jól esett Moningot újraolvasni, és lassan a HP-t is kéne... Bár én nem vagyok akkora HP-fan, de nagyon jól esett elolvasni a sorozatot, és ideje lenne kicsit nosztalgiázni vele. :)

    VálaszTörlés