2015. március 10., kedd

Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

A Tündöklő lányok által megtépázott lelkemnek valami mesére volt szüksége, így Lázár Ervinhez fordultam, aki kimaradt a gyerekkoromból, de pár éve már összeismerkedtünk - A manógyárt olvastam akkor. Most pedig a Berzsián és Didekit hallgattam meg hangoskönyvben. Csankó Zoltán olvassa fel, és remekül csinálja, igazán előadja, és megszemélyesíti a figurákat.

Szerettem az egészet így egyben, talán csak néhány fejezet volt kicsit gyengébb, de mindegyikben jópofa és itt-ott tanulságos dolgok történnek a főszereplővel, Berzsián költővel, akinek a mérgében kimondott átkozódásaiból bizony valóság lesz... Barátai és ismerősei is felvonulnak a könyvben, például Sróf mester, aki képes egy taligából tévét, vagy egy tévéből épp taligát eszkábálni minden különösebb teketória nélkül. Vagy Zsebenciék locska-fecske lánya, Klopédia! :D De éppenséggel van még itt Dideki is, meg Ribizli, és Violin. :) Nem csak a nevek szuperek, hanem a mesélés módja és a mese nyelve is, tele van válogatott szavakkal, nincs lebutítva, egy felnőttnek se szenvedés, és nem utolsósorban talán ragad rá belőle valami a gyerekre. Bájos és megmosolyogtató, eredeti és szórakoztató, nem ragad meg a mesék konvencionális mocsaraiban, hanem mindig mutat valami újat, élvezetes stílusban, játékos, beszélő nevekkel.

Kedvenceim:

- Zsebenci Klopédia
- a Hörpentő nevű szörpentő
- jobblada, a ballada mintájára ;)
- csimpolya! 

Értékelés: 10/9,5 Nagyon jó. Lázár Ervint még nekem! :) 

A MEK-en is megtalálható. 

8 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy meghallgattad, nálam is tervben van :).
    Ha már Csankó Zoltán, ő olvassa fel AC-től a Három vak egeret, az is nagyon jó ;).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó szuper, köszi! :) :) A három vak egeret valamikor olvasni is olvastam gimis koromban azt hiszem - persze már nem rémlik, mi is volt benne. :)
      Meg Lázár Ervint is fogok még olvasni/hallgatni! :)

      Törlés
  2. Hangoskönyv? Jeeee! :D Gyerekkoromban láttam színdarabban, és nagyon szerettem. :)

    VálaszTörlés
  3. Oltári nevek! Én is akarom! Lázár Ervint még mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  4. Bea, Mia, tetszene nektek is, vessétek rá magatokat! :)

    VálaszTörlés
  5. De jó! Úgy reméltem, hogy neked is tetszeni fog!

    VálaszTörlés