2014. november 25., kedd

Rügy: A rút kiskacsa, másként

Sun-mi Hwang: Rügy - A tyúk, aki repülésről álmodott


... vagy inkább a tyúk, aki kiscsibét akart kikölteni. :) A repülés is benne van persze ebben a rendhagyó mesében, rendhagyó drámában, mégis az anyaság és az anyai önfeláldozás van a középpontban. Mesének nevezem, de nem azért, mert képek vannak benne, hanem mert olyan ártatlan módon mondja el a történetet, olyan szemlélődve meséli, olyan mesejelleggel tálalja ezt a voltaképpen fájdalmas, de minden fájdalmával együtt  mégis szép tyúksorsot

A főszereplőnk egy tyúk, akit a tojásaiért tartanak. A tyúkocska Rügynek nevezi magát; csodásnak tartja az éledező természetet, a rügyből nyíló virágokat. Naphosszat nézelődik ki a rácsok közül az akácfára és kifelé vágyik a ketrecből, szabadságra, később repülésre is, de legjobban: hogy kiköltsön egy tojást... 
Álma valóra válni látszik, de a tojás nem a sajátja. Mégis kikölti, szereti, gondozza, félti-óvja, mindentől megvédelmezi, mindenét feláldozza a fiókáért. Mindegy kié, ő költötte ki...

Olvastam másoknál, hogy butának tartották ezt a tyúkot, de szerintem semmivel sem kellett okosabbnak lennie ahhoz, hogy így tudjon szeretni, mert itt ez volt a lényeg. Végigzongorázták az anya-gyermek kapcsolatok rengeteg apró lépcsőfokát, kis fájdalmait, nagy öleléseit, könnyes sajgásait, úgy, hogy mégis végig egy tyúk és "csibéje" maradtak a hősök. Allegorikus, szimbolikus, de szerencsére sehol sem magyaráz belénk semmit, nem vezeti didaktikusan a cselekményt, nem dörgöli az orrunk alá.

Szinte hozzátapadt a kezemhez, úgy olvastam el két nagy falatban ezt a szépséges koreai mesét. Szépséges, mert maga a kiadás is egy csoda, az illusztrációk Földi Andrea munkái, és szerintem legyen akárhány féle verzió a világban belőle, ez a legötletesebb, legkifejezőbb változat lehet. Embert látunk a képeken, tyúkot olvasunk... A kedvenc képem az, ami a borítón is szerepel, kicsit olyan, mint egy anatómiai atlasz rajza.


Értékelés: 10/10 Nagyon el van találva, száraz hangvétele ellenére az ember elevenébe talál, és nem mellesleg egy olyan gyönyörű és igényes kiadás, hogy öröm csak kézbe venni is.

A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Saját fotó

11 megjegyzés:

  1. Juj, nekem pont ez a borító hátborzongató!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óó, pedig szép. :) De persze megértem, hogy miért kelthet visszatetszést. Amúgy, ha elárulom, hogy vadludak repkednek és csücsülnek faágakon a nyakrésznél, akkor megbékélsz vele kicsit? ;)

      Törlés
    2. Pont most olvasom én is. Még nem olvastam a bejegyzésed, majd csak ha én is "kitojtam" az enyémet... :) De már most elbűvölnek az illusztrációk. Félelmetesek? Igen. Nyersek? Igen. De közben gyönyörűek és lenyűgözőek. Egy-egy fejezet képénél csak ülök sokszor és percekig nézem, újabb és újabb részleteket felfedezve. Eszméletlen!

      Törlés
    3. Igen, nagyon magába tud szippantani. Tényleg különleges ez a magyar kiadás, és nagyon látszik, hogy mennyi időt-energiát fordítottak rá. :)

      Törlés
  2. Ú, erre a könyvre most nagyon-nagyon kíváncsi lettem, úgy érzem, hogy valóban egyedi történet lehet és jelen esetben szerintem a külcsín (a fotód és az elmondottak alapján) 100%-ban egyezik a belbeccsel :) A borítón az a kép, hát az valami őrületesen jó, egyszerre taszít és vonz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, nagyon örülök! Szerintem nagyon neked való olvasmány. :)
      Pontosan. Kín, és mégsem kín, és gyönyörűen van ábrázolva.

      Törlés
  3. Na, bár csak most olvastam a bejegyzésed, hogy megírtam az enyémet, szinte biztosra vettem, hogy kb. ugyanazt fogjuk leírni, máshogy megfogalmazva :D És így is lett. :) Szépen írtál róla nagyon. Szép volt a mese is. Most, napokkal később még sokkal szebbnek látom...

    VálaszTörlés
  4. A saját fotózás ötletért meg köszi! Megcsináltam én is, ahogy megbeszéltük. :) Neked pásszentos terítőd van, nekem meg pásszentos takaróm. :) Ahogy hazahoztam a könyvet és ránéztem, a takaróm jutott róla eszembe, és abba burkolózva olvastam is. :)

    VálaszTörlés
  5. Miamona, igen, hasonlóan csapódott le! Örülök, hogy te is szeretted, és nagyon jó lett a fotó! Pásszentos cuccaink vannak hozzá! :)

    VálaszTörlés
  6. Olyan szépen írtok róla, de egyelőre nem tudom, kell-e ez nekem :) Az illusztrációk egyébként a Hollókisasszonyra emlékeztetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem olvastam még, de érdekel! Szerintem tetszene neked is. A gyerekvállalást nem propagálja amúgy, de nagyon szép amit elmond róla.

      Törlés