2014. szeptember 7., vasárnap

Kérdéssor

Forrás
Horsegirltől kaptam a meghívást ennek a kérdőívnek a kitöltésére nemrég, és most úgy döntöttem eleget is teszek neki. Bárki kiteheti a blogján, aki szeretné, nem adom tovább külön-külön, de Miamonának örülnék, ha kitöltené. :) 


Kérdések:


Szoktál nassolni olvasás közben?

Néha igen, csokit, ropogtatnivalót, tulajdonképpen bármit amit nem-olvasás közben is szeretek nassolni, de egészében véve nem nassolok rendszeresen olvasás közben. :)

Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?
Erre sincs külön bevált receptem, ugyanazt, mint máskor: vizet, tejet, kávét, gyümölcslevet.

Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?
Nem szoktam, de nem ver ki a víz tőle; régebben többször is firkálgattam a könyvekbe, de csakis értelmes dolgokat. Volt amelyik könyvben odaszótáraztam az ismeretlen szavak fölé a jelentésüket, volt, ahol kijavítottam a nyomdahibákat, és volt olyan is, ahol a saját gondolataimat fűztem hozzá a sorokhoz - ez konkrétan J.K. Rowling életrajzi könyvénél volt, és ott is különféle tárgyi tévedések, vagy hibák késztettek eme gaztettre - de ha már itt tartunk, nem kell ezt olyan szörnyű-borzasztó dolognak tartani. A mai napig imádom elővenni azokat a könyveket amikbe írtam valamit, mert benne van a lenyomatom, az a pár akkori gondolat, betűkanyarítás szerintem sokkal többet ér, mint az hogy hú mennyivel "rontod le" a könyv értékét. Lerontod, mégis ki számára, ha a könyv a tiéd marad? Le kéne szokni az olyasfajta könyvre vigyázásról, ahol az ember már attól beparrant, hogy látszik a könyvön, hogy el van olvasva... :) A könyv van értem, nem én a könyvért - de mindezt mondom én is úgy, hogy szeretek természetesen vigyázni rájuk, ésszerű korlátokon belül.
Forrás
Szamárfülhajtó vagyok, erről nem is akarok leszokni, és van könyves noteszem egy ideje, oda fel szoktam jegyezni, ami esetleg később bekerül a posztba, jó idézet, ismeretlen szó stb. 

Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni a könyvet bárhol?
Régen nagyon ragaszkodtam a fejezetek, részek végéhez, ma már bármikor abbahagyom, mindegy, úgyis ugyanott fogom folytatni.



Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha idegesítő regényt olvas?

Nem, nem szoktam, legfeljebb gondolatban. De tankönyvet már vágtam a sarokba, sőt meg is tapostam, de a tankönyv az egy egész más kategória, mint a regény :)

Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?
Legtöbbször nem. Ha tényleg annyira nagyon ismeretlen, hogy szövegkörnyezetből sem tudom kikövetkeztetni, akkor megnézem, illetve akkor, ha többször is előfordul. De ha nagyon olyan a hangulatom, megnézem azonnal is. 
Legutóbb Gail Carriger könyveiből tanultam egy csomó új és izgalmas szót így. :) 


Mit olvasol most?
William Golding: Lord of the Flies, Jeff VanderMeer: Fantomfény, John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas. Mindig több könyvet olvasok egyszerre, általában 3-4-et. 

Forrás
Milyen könyvet vettél legutóbb?
Legutóbb ezt: Jodi Picoult: Songs of the Humpback Whale, mert ez még hiányzott a Picoult gyűjteményemből, és nagyon olcsón volt a bookdepón. 

Van kedvenc helyed vagy időpontod az olvasásra?
Nincs kifejezetten, bárhol és bármikor olvasok, legyen az itthon az ágyban estefelé, napközben a kanapén, utazás közben autóban-vonaton, várakozás közben, akár a postán is előkapom a könyvem, sőt, néha reggeli közben is előveszem a könyvem. :) 

A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?
Nem tudok kerek-perec dönteni a kettő között, a JÓ könyveket szeretem, és lehet az egy kötet, lehet az egy egész regimentnyi sorozat is. :) Mindenesetre árulkodó, hogy nagyon sok kedvenc, és kedvelt könyvem van, amik sorozatok (HP, Fever, Carriger könyvek), és nem zavar, ha valami sorozat, amíg nincs színvonal-csökkenés. 

Van olyan könyv, amit mindig előhozol és szeretettel ajánlasz mindenkinek?
Van :) A Harry Potter könyvek mindenek felett :) De egyébként olyan amit tényleg mindenkinek ajánlok, kevés van, figyelembe szoktam venni, hogy ki mit szeret, milyen személyiség, mit szokott olvasni. Így pl. egy offline barátnőmnek ajánlottam a Fevereket, bele is szeretett, egy másiknak viszont soha nem mondanám ezt a sorozatot, őt Agatha Raisinre csábítottam el, azóta az összes részt megvette. Egy szegről-végről ismerőst, aki inkább szépirodalmat szeret olvasni, rávettem, mindenképp vegye meg és olvassa el Evelyn Grill A gyűjtő című könyvét, és imádta. De így hoztam össze Apukámat és a Jonasson-féle A százéves embert... is, Nagypapám pedig azóta az új Jonassonért is lelkesedik! Ilyenkor mindig nagyon-nagyon örülök, hogy jól választottam. 




Hogy rendszerezed a könyveidet?

Jelenleg kicsit össze-vissza vannak, bár azért szerzők szerint egy helyre szoktam tenni, de mindig rendezgetem is. Van egy polc, ahol csak fekete/sötét gerincű könyveket raktam, de egyébként nem szeretek szín szerint rendezni. Ami biztos, hogy ábécé-rendben sosem lesz nálam semmi - az elég könyvtárhangulatú már, és bár praktikus, talán kicsit lélektelen. Méret szerint is szoktam rendezni, mert hülyén néz ki ha nagyon különböző méretek vannak egymás mellett. Néha kiadók szerint is egy helyre teszem őket, de ez is általában a méretből adódik, meg mert egymás mellett jól néznek ki a logók az azonos helyen a gerincen. Illetve mindig külön vannak rakva a polcon a kölcsönvett, vagy könyvtári könyvek is. 

Köszönöm a meghívást :) 

12 megjegyzés:

  1. Beparrant :D:D Ezzel a szóval még nem találkoztam, de nagyon tetszik :D

    Van még valaki rajtam kívül, aki hajlamos a jobbról balra rendezésre? Mondjuk, könyvsorozatok vagy kötetek esetén, másban én sem rendezek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy "házi", illetve inkább egyetemi szóalkotásunk volt egy régi csoporttársammal :) Jobban szeretem, mint azt, hogy "beparázik", mert hangulatosabb :D
      Jobbról balra rendezés? Nem is tudom, most azt gondoltam hirtelen hogy nem, de rápillantottam a polcra, és a HP-k például jobbról balra állnak sorban... érdekes. Pedig egyébként inkább balról jobbra teszem a könyveket.

      Törlés
  2. A beparrant szót én is kiszúrtam, és nagyon tetszik :)))) Óh, a postán én is szoktam olvasni, meg a turkálókban, amikor próbafülkére várok. Múltkor 20 percet kellett várnom egy fülkére, és befejeztem pont egy könyvet. Tök jó volt, szerintem jobban örültem ennek, mint a vett ruháknak :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, nyugodtan lehet használni :D nincs rajta copyright
      Hmm, turkálóban még nem kellett ennyit várnom. :)
      Nekem még a hangoskönyv az ilyen édes időelütés várakozáshoz, utazáshoz, mindenhez, amikor nem tudom használni a kezem a könyv tartására, vagy a szemem a nézésére. :)

      Törlés
  3. Épp ma láttam valahol ezt a könyvtámaszos képet, vicces :)
    A tankönyv-sarkobavágást/taposást megnéztem volna:D azért jó, hogy ilyenekkel már nem kell foglalkozni.. :)
    A könyvajánlgatás tökjó dolog, egy barátnőm talán kezd rálelni az olvasás örömére, adom neki kölcsön a könyveket, erre a héten olyat ír, hogy nem akarok-e könyvet venni, mert van egy 10ezres alexandra utalványa és nem tudja, mit vegyen. Irigylem :D Úgyhogy mondtam neki, hogy majd elmegyek vele, aztán segítek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is vicces. Tök szép könyvtámaszokat lehet kapni, de mi a fenének, mikor könyvet is vehetek inkább, és amúgy is tele a polc, hova tegyem a támaszt?! :D
      Én is szeretek ajánlgatni, csak az a halálom, amikor jönnek a tipikusan nem olvasósok kérdései, tudod, hogy hogy van ennyi időm, meg mennyi félét olvasok, meg hasonlók.
      Meg még a kedvencem, hogy az eladó segíteni akar a könyvesboltban. Édes szíve. :D Hát csuklóból többet tudnánk mondani hirtelen hogy mi micsoda, ki írta, ki adta ki, milyen formátum, ki a fordító, mi az eredeti cím, milyen műfaj és ezért miért van náluk rossz helyen. ahh. :D

      A falhoz vágásnál az a poén, hogy nem is emlékszem milyen tantárgy volt :D lehet hogy volt több is? :)

      Törlés
    2. Óóóó attól én is a falnak megyek, amikor azt mondja valaki, hogy nincs ideje olvasni. Nem ítélek el senkit, aki nem olvas, de akkor legalább ismerje el, hogy nem szereti ezt a tevékenységet.
      "De te mikor olvasol ennyiiiiiiiiit?"
      "Akkor, amikor te Barátok köztöt és Éjjel-nappal Budapestet nézel."

      Könyvesbolti eladókkal még nem nagyon volt dolgom,ezek szerint neked voltak eseteid:D Viszont katasztrófa, hogy mennyire nincsenek tisztában időnként bizonyos könyvek létezésével. (Nyilván nem kell általánosítani, de azért gyanítom nem feltétlen könyvmolyokat vesznek fel, hanem szakmával rendelkező eladókat, akik viszont lehet, hogy nem épp az olvasás szerelmesei).

      Törlés
    3. Pontosan! És ha az összes létező szabadidőmet olvasással töltöm? Mások meg rengeteg időt töltenek tévézéssel. Amúgy a Barátok köztöt én is szoktam nézni :D na tessék, menny minden beleférhet egy napba! :)

      Hú nekem volt, bár olyan nagyon szörnyű nem sok, de azért kiábrándító néha, hogy mennyire nem tudják mi van a boltban. És szerintem sem éppen az olvasás szerelmesei fognak ott dolgozni - sajnos.

      Törlés
    4. Drágáim, a könyvtámasz arra van, ha gagyi ikeás a polc és nincsen neki oldala :D
      pff, én is kaptam könyvutalványt, amivel nem tudok mit kezdeni: ulpius :D mondjuk ma reggel összevesztem öreganyámmal és visszaadtam neki, nagy kő esett le a szívemről :D

      Törlés
    5. Jé, és tényleg :D nekem csak normális zárt polcaim vannak... de nyitotton van értelme... *facepalm*
      Nemár :D visszaadni könyvutalványt? ejj, még ha Ulpius is.

      Törlés
  4. Most nézem, hogy pár kérdés valahogy kimaradt nálam... :D szelektív a kontrolcém, kontrolvém :D na majd pótlom :)
    Jó válaszokat adtál, nagyjából passzol a rólad alkotott képemhez B-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, szép. Szelektív a kontrolcém, kontrolvémmel menj informatikushoz, nagyot fog nézni :D
      Sebaj, de persze ha akarod egészítsd ki a kimaradt kérdésekkel. :)
      Oh, köszi, akkor úgy látszik egyben van a személyiségem :D

      Törlés