2014. augusztus 22., péntek

Friss ropogós könyves hírek

Van néhány könyves és könyves-filmes hírem ismét egy csokorban, szemezgessetek!


Forrás

- Már játsszák a mozik Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey) című filmet, Helen Mirren főszereplésével, ami azon kívül, hogy gasztro-kirándulás (a nemrég megnézett Julie és Julia nagyon tetszett és felbuzdultam :)), ráadásul könyvből készült: Richard C. Morais Madame Mallory és a kis indiai konyhafőnöke című regényéből. Nagyon tetszetős az előzetese, szeretném megnézni nemsokára.




"A festői szépségű dél-francia kisvárosban Madam Mallory (Helen Mirren) éttermének, az előkelő Le Saule Pleureur-nek nem akad párja: a Michelin csillagos konyhában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák a szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnő irányításával. Az egyszerű ételek is kifinomult fogássá változnak a keze alatt, amivel vendégeit teljesen megbabonázza. De a tökéletes recepthez mindig kell egy izgalmas hozzávaló. És ez most az egzotikus Indiából érkezik.

Egyik napról a másikra toppan be a csendes városkába a Kaddam család, akik nem kisebb tervvel állnak elő, mint hogy megnyitják indiai éttermüket szemben a francia gasztrocsodával. Nem csak a hangos zenétől lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfűszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelőbimbóit. Az eddig rozmaringtól, és bazsalikomtól illatózó környék élete kezd teljesen a feje tetejére állni, és ezt persze Madam Mallory sem nézheti tétlenül. Megkezdődik a rivalizálás, míg nem a Kaddam család gyöngyszeme, a hihetetlenül tehetséges Hassan (Manish Dayal), és Madame Mallory elbűvölő séf helyettese, Maquerite (Charlotte Le Bon) szövetkeznek: a két teljesen eltérő kultúra ízeit egyesítve élettel telítik meg nem csak a tányérokat, de a bájos városkát is. És ez még Madame Mallory világát is felkavarja. Szárnyai alá veszi Hassant, hogy megtanítsa a kulináris kifinomultság minden csínjára, és közben ő maga is megnyílik az új ízekre, és az élet új csodáira. Mert kell az a kis fűszer, ami kicsit megbolondítja, és felkavarja az egyhangú ízeket."

- M. C. Beatonnek lassan követhetetlen mennyiségű sorozata lesz. Itt van ugye Agatha Raisin (még mindig csak szégyenletes egy kötetet olvastam belőlük, az az egy nagyon tetszett, folytatni kéne), Hamish Macbeth, Miss Pym, és most jön egy újabb, szintén az Ulpius gondozásában: A hat nővér sorozat, melynek első kötete: Minerva




- Egy másik mozis hír, hogy film készült Lois Lowry híres regényéből, Az emlékek őréből, ami angolul a The Giver címre hallgat. 



A könyv fülszövege: "A tizenkét éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonsa előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…"

Íme a trailer, nagyon érdekel, és a könyveket is el szeretném olvasni, 4 részes a sorozat.


Mellesleg nagyon jó színészek vannak a filmben: Meryl Streep, Jeff Bridges, Katie Holmes.

Vivien Holloway új könyve, a Moira (ami nem a Pokolháború trilógia következő kötete, hanem különálló regény) a Főnix Kiadónál fog megjelenni! :)

- Egy érdekes könyv a Scolartól: Rainbow Rowell: Eleanor és Park. 2014. október 9-én jelenik meg. Mondjuk engem angolul érdekel csak, főleg ezt a párbeszédet elolvasva: :)

„Bono met his wife in high school,” Park says. 
„So did Jerry Lee Lewis,” Eleanor answers. 
„I’m not kidding,” he says. 
„You should be,” she says, „we’re sixteen.” 
„What about Romeo and Juliet?” 
„Shallow, confused, then dead.” 
”I love you," Park says. 
„Wherefore art thou,” Eleanor answers. 
„I’m not kidding,” he says. 
„You should be.”



Kicsit a Csillagainkban a hiba jutott eszembe róla, csak könnyedebb verzióban. :)

6 megjegyzés:

  1. Az élet ízeit meg akartam volna nézni hétfőn anyuval, de nem ért rá :( Mást meg nem érdekel, mondjuk azt mondják, hogy DVD-n nézős (több ismerős látta) Engem érdekel majd! Az emlékek őrzőit tuti hogy megnézem, és ha már filmes akkor a Ha maradnékot is, bár még előtte el szeretném olvasni Gayle Forman könyvét. Az emlékek őrét most olvasom, és tök érdekes eddig. Én már nem tudom követni a Beaton könyveket, nekem úgy tűnik mintha hetente jönne ki egy egy új rész :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mondjuk ezek ilyen egyszer nézős kis tingli tangli filmek szoktak lenni. Ó, a Ha maradnék is, tényleg, bár én is előbb elolvasnám a könyvet annál.
      Beaton könyvből tényleg rengeteg van, de csak azért érzed így hirtelen soknak, mert magyarul most sok jön ki egyszerre, amúgy nem ilyen gyorsan írta őket :D a Hamish Macbethek 1985 óta futnak, az első Agatha Raisin is 1992-es :)

      Törlés
  2. Az emlékek őrét én is tuti megnézem. :)
    A Eleanor és Park meg nagyon-nagyon érdekel, de még nem döntöttem el, hogy magyarul vagy angolul kéne inkább olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastad is a Az emlékek őrét? :) én szeretném elolvasni előtte... de mindig rámjön ez az érzés, aztán nem mindig sikerül.
      Szerintem próbáld meg angolul! Nem tűnik nehéznek, viszont lehet hogy jobban átjön a humora, lazasága eredetiben. :) Lépj ki a komfortzónádból! :D :D

      Törlés
  3. Ezek az M.C. Beaton könyvek mindig olyan csalogatóak, kár, hogy a halálpitéssel elvágta magát nálam, lehet, hogy ezzel az új sorozattal, vagy a Hamis Machbetessel kéne próbálkoznom...?
    Az emlékek őre nekem nagyon kimaradt, félek, hogy nagyon YA, vagyis hogy inkább az az alatti korosztályt célozza, nem tudom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz tanácsot adnom, mert én meg csak a halálpitést olvastam, és nagyon szerettem. :) Hamish Macbeth is érdekel és Miss Pym is, és ez is, de a végtelen várólistámon csücsülnek... :)

      Az emlékek őre azért még jóval a ya-hullám előtt is sikeres volt, és kedvelték, én bízom benne hogy egy jó sztori. :)

      Törlés