2014. május 25., vasárnap

John Green: Paper Towns

John Greentől nemrég olvastam a The Fault in Our Stars (Csillagainkban a hiba) című könyvet, ami nagyon tetszett, ezért gondoltam tovább kísérletezem, és a Paper Townsra esett a választásom. 

Fülszöveg

"Quentin Jacobsen has spent a lifetime loving the magnificently adventurous Margo Roth Spiegelman from afar. So when she cracks open a window and climbs back into his life — dressed like a ninja and summoning him for an ingenious campaign of revenge — he follows.


After their all-nighter ends and a new day breaks, Q arrives at school to discover that Margo, always an enigma, has now become a mystery. But Q soon learns that there are clues — and they’re for him. Urged down a disconnected path, the closer he gets, the less Q sees of the girl he thought he knew."


Gyerekek, mintha nem is ugyanaz az ember írta volna. Ez egy nagy semmi. Se sztori, se karakterek szintjén nem adott semmit. Elhűlve nézem az ötcsillagos értékeléseket, bár azért az igaz, Goodreadsen elég vegyes a kép, és bőven vannak az enyémhez hasonló fejcsóváló vélemények, hogy ez mégis mi a fene volt ez a könyv. 

!!!SPOILER!!!

Dióhéjban tehát Quentin gyerekkora óta rajong Margoért, egy este elmennek mindenféle döglött halakat dugdosni bosszúból néhány osztálytársuk autójába, betörnek pár ablakot, hazamennek, reggelre Margo eltűnik, mindenféle rejtélyes nyomokat vélnek felfedezni és aztán három barátjával együtt Quentin átutazza Amerikát, hogy megtalálja Margot, aki valami régi csűrben ír valami szar történetet, állítólag önellátó, és nem is örül hogy megtalálták, aztán van egy talán mélynek szánt beszélgetés, aminek semmi teteje, és elválnak útjaik. :D Végefőcím. 

!!!SPOILER VÉGE!!!

Röhögnöm kell, hogy hogy lehet a semmiről így könyvet írni, és még rohadt unalmas is. Amikor a road trip beindult, és kocsikáznak, elkezdtem nagyon reménykedni, volt pár poén, de azok is főleg abból kezdtek állni, hogy Radarnak az egyik haversrácnak mikor kell pisilnie, és hogy telepisili az üres sörösüvegeket... Fájdalmasan tinis volt az egész (surmóriadó!!!), ugyanakkor meg teljesen értelmetlen, céltalan, mérhetetlenül gyenge. 

Értékelés: 10/2... talán. Sose hittem volna, hogy ekkorát koppanok ezzel a könyvvel. 


11 megjegyzés:

  1. Bár még nem olvastam az írótól, de tervben van. Mondjuk ezt eddig sem akartam, hallottam, hogy rossz; ezek szerint igaz, hogy elég gyenge ez a könyv.

    VálaszTörlés
  2. Huhh örülök, hogy írtál róla, mert én is szemeztem vele, de így eggyel csökkent a várólistám :)

    VálaszTörlés
  3. Csajok, ezt ne olvassátok, a TFIOS-t azt mindenképp ajánlom Horsegirl! :)
    Theodora, tiltólista :D Hol olvastad, hogy rossz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, már nem emlékszem, talán Goodreads-en.

      Törlés
    2. Vaktyúk vagyok, te írtad, hogy rosszat hallottál, én meg Theodorától kérdeztem, hogy honnan... :D
      Köszi :)

      Törlés
    3. :D A lényeg, hogy erre ne pazaroljunk időt és energiát!

      Törlés
    4. Végül is rájöttem, úgyhogy nem baj. :)

      Törlés
  4. Hú, majdnem megrendeltem múltkor, de jól tettem, hogy mégsem. :) Nem gondoltam, hogy ennyire rossz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó döntés volt, ha egy kicsit is hiszel nekem, tényleg vacak... :S

      Törlés
  5. Erősen szemeztem ezzel a regénnyel, de ha NEKED ilyen élmény volt, inkább várok vele...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked sem ajánlom, tényleg nagyon nem szól semmiről, énem hiszem, hogy értékelnéd, még azt a pár poént se ami benne van :( Engem eltántorít a többi könyvétől is... azt hiszem a TFIOS marad az egyetlen amit olvastam tőle és nagyon nagyon szerettem.

      Törlés