2013. augusztus 6., kedd

Yorkshire Puding Klub

Milly Johnson: Yorkshire Puding Klub


Akármilyen butus címmel látják el, és akármilyen semmi történetet sejtetnek is néha, nekem ezek a rajzos-romantikus-csajos borítók mindig bejönnek. A Puding Klubosról Pöfivonatnál olvastam jókat, de sokan mások is dicsérték, gondoltam akkor talán nem lehet ez is amolyan "üres" könyv, megnézem magamnak. 

A kötet három, negyven felé közeledő barátnő története, akik egyszerre esnek teherbe, miután ellátogatnak egy ősi termékenységi jelképhez. Igazándiból ezzel csak egyikőjüknek állt szándékában rásegíteni az örömteli eseményre, de végül hogy, hogy nem, mindhárman felkoppintva néznek szembe a jövővel. 
Kicsit féltem, hogy az egyszerre vagyunk terhesek juhéé az egész téma, és semmi más nem lesz, csak gyagya párbeszédek a babákról meg a szülésről, de szerencsére ez nem igazolódott be.
Bár a könyv elején sok a döccenő, és kicsit forgattam a szemem azon, mennyire elmerülnek a részletekben, hogy most akkor kinek mikor van hányingere és ilyen hülyeségeket is régen olvastam már, hogy egy 40 éves nő nem tudja, hogy a fáradékonyság is hozzá tartozik a terhesség "tüneteihez", szóval hát vannak benne kritizálható részek, de szerencsére ezek kikopnak, és onnan kezdve, hogy mindhárman tisztában vannak a helyzettel, zökkenőmentesen zajlanak az események. 

Bemutatják a háttértörténeteket, vannak barátságuk kezdetére való visszatekintések, a családjukat is megismerjük, a férjeiket/párjaikat, azok munkáját, a saját munkahelyi gondjaikat, plátói és nem plátói szerelmeiket. Szép lassan három dimenzióssá töltődnek fel a karakterek, amellett, hogy közben szépen ki is gömbölyödnek. :)

Milly Johnson néhol a fejezetek végére beletűzdel egy-egy meglepő, apró fordulatot ígérő mondatot is, aminek örültem, mert szinte egyáltalán nem számoltam ilyesmivel. Hétköznapi, hihető dolgok, kisebb és nagyobb családi drámák, barátságok, szerelmek titkaiba tekinthetünk bele. Ez az a fajta könyv, amire tényleg, jószívvel rámondom, hogy még ha egyszer olvasós is, "könnyed" és "strandkönyv" és"nyári", a szavak mindenféle pejoratív értelme nélkül. 
Hogy el tudjátok helyezni a skáláimon, cirka 14ezerszer jobb, mint a Nászajándék Salzburgból, viszont sajnos nem éri el a Kinsella-féle chick-lit színvonalat, nincs benne annyi humor, konfliktus, helyrerakandó zűrzavar és gördülékenység.  

Janey, Helen és Elizabeth

Az ilyen könyveket kiváltképp könnyű elszúrni a vége felé, főleg, hogy adja magát az amerikai vígjátékok hülye finálé lehetősége, avagy hogy mindenki egyszerre visít a szülőszobában és utána öröm és boldogság. No, megnyugtatok mindenkit, nincs benne ilyen. :) Teljesen életszerűen nem történik egyszerre semmi, és nincs túl sok szirup sem, egy epilógusban megkapjuk röviden mi történik még utána, és igenis kicsit megható az egész: ennek a három nőnek a barátsága, a sok szerencsétlenkedése, és az a sok szerencsétlenség is, ami adódik az életükben. Változások munkafronton, egy házasság felbomlása, rég eltemetett érzelmek előásása és végül a gyermekáldás. ... :)

Értékelés: 10/7,5 Limonádés nőci-sztori, ami helyenként férjeket tartalmaz. :) Kicsit emlékeztetett itt-ott a Szex és New Yorkra. 

Kedvenc karakter: Elizabeth
Kedvenc utálat tárgya: Simon
Szerethető szépfiú: John Silkstone :)
Kedvenc páros: Janey és George

A könyvet ti is megvásárolhatjátok >ITT< a BookandWalk e-book áruházban!
Köszönöm az olvasás lehetőségét! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése