2013. augusztus 12., hétfő

Linger

Maggie Stiefvater: Linger (The Wolves of Mercy Falls 2.)


Figyelem! Ez a könyv egy sorozat második kötete. Az első részről, a Shiverről is olvashatsz a blogon. A poszt tartalmazhat spoilereket azok számára, akik nem olvasták az első részt. 

Amikor befejeztem a Shivert alig vártam, hogy a Linger után nyúlhassak, valahogy mégis úgy esett, hogy eltolódott, és nyári olvasmány lett belőle. Rejtélyes oknál fogva iszonyú lassan tudtam csak haladni vele, de tény, hogy a könyv hangulata, lassú folyása, melankolikus mivolta is tulajdonképpen erre késztet. 

Sam és Grace története mondhatni happy enddel ért véget a Shiverben, hiszen megtalálták a gyógymódot, és bár a hatékonyság csak 50%-os volt a tesztalany szereplőkön, a lényeg, hogy Sam életben maradt, és a lázas állapot kiirtotta belőle a farkast. Mercy Fallsban ugyanis farkasfalka van, akik a hőmérséklet változásának megfelelően emberi alakot is tudnak ölteni. Ha meleg van, emberek, ha hidegre fordul az idő, bizonyos Fahrenheit alatt már csak farkasbundában érzik jól magukat, e változás felett nincs hatalmuk, s bizonyos idő elteltével egyre melegebbre van szükségük ahhoz, hogy visszaváltozzanak emberré, vagyis végső soron farkasbőrbe kényszerülnek. Bár lehet hogy ez nem hangzik igazán érdekfeszítően, mégis kiemeli a sorozatot a többi hasonszőrű, mostanában népszerű könyv közül az, hogy nincsenek igazán misztikus dolgok, természetfeletti képességek, ijesztő, vad vérfarkasok, csupán egy alakváltás történik ilyenkor. A hangsúly a melankolikus hangulaton, a szép szavakon van. És a csodás, észak-amerikai erdőségek ropogós haván. :)

"(...the) evening transformed the woods, making ribbons of warm sunlight across the forest floor and painting stripes of blue shadows over our bodies. Everything was splashes of yellow and indigo, an impressionist painting of three teens at an evening funeral."


A Linger végre érdemben kitér arra a furcsaságra, ami Grace Brisbane-t lengi körül. A tény, hogy megharapták gyermekkorában a farkasok, mégsem változott át soha. A megoldást erre a rejtélyre abban látták, hogy Grace-t apukája bezárta a meleg autóba (kvázi felforralta, bele kellett volna hogy haljon), nem sokkal a harapást követően, és mivel Samből is a lázkeltő vírussal igyekeztek "farkast űzni", úgy látszik, ez a válasz a kérdésre, Grace miért nem változik át. De mi történik, ha egyszercsak lázas betegség, majd rosszullétek kezdik gyötörni Grace-t, akinek mellesleg furcsa farkasszaga is van...

"The entire room was so yellow that it looked like the sun had thrown up on the walls and wiped its mouth  afterwards on the dresser and curtains."

A falka új tagjai, és kiváltképp a könyvbéli Narkotika együttes frontembere, Cole St. Clair is komolyabb szerephez jutnak ebben a kötetben, és Isabel Culpeper is "hangot kap", az előzőekkel ellentétben tehát a kettőből négy narrátorunk lesz. Ez nagyon kellemes újítás volt, örültem a változásnak, Cole és Isabel kapcsolata kifejezetten érdekes, Cole pedig egy remek karakter. :) 
A többi falkatag viszont nagyon hiányzott, persze láttam, hogy miért jobb így, Samnek és Grace-nek nélkülük kellett a problémával megbirkózni, és Samnek egyébként is meg kell tanulnia falkavezérré válni, Beck állandó segítsége nélkül.

"'I'm naked', I said. 
'So am I', Isabel replied. 'Under my clothing."

A narrációt nem tudom senki máséhoz hasonlítani, Maggie Stiefvater olyan egyedi hangot üt meg. Ha össze akarom foglalni a könyvben történteket, megtehetem egy jó fél oldalban, több nem történik, nincs nagy cselekmény, mégis, mintha nem lenne felesleges szó, nem unatkoztam, csak engedtem, hogy vigyenek a szép mondatai, leírásai, árnyalásai magukkal. Minden olyan "lágy", zenés, melankolikus ebben a részben is, mint a Shiverben. Ha mégis össze kell őket hasonlítanom, talán hajszálnyival nyerne a Shiver, de meg kell mondjam, a Linger javára írhatók az érdekesebb karakterek, és talán a meglepőbb "fordulat", már ha lehet ezt annak nevezni. Hiszen valamennyire már az elejétől sejtettük, hogy annak a bizonyos régi harapásnak csak-csak lesz valami hatása...

Mindenképp meg kell még említenem Grace szüleit, akiket eddig sem szerettem, de most aztán tényleg berágtam rájuk. Persze ez könyv, és igen, persze Grace-ék szemszögéből látjuk a történteket, de akkoris tipikusan fafejű szülőként viselkedtek. Bezárják, eltiltják, meghiúsítják az eltervezett és leszervezett születésnapi meglepetést... És amiket elvárnak hirtelen, holott eddig egyáltalán nem viselkedtek szülőként...? Grace kvázi önellátó volt, sőt, ő főzött és takarított a szüleire is, amellett, hogy eminens, igazi jókislány, és bár érthető, hogy a "Fiú" megjelenése kisebb szívrohamokat okoz lányos szülőknél, azért nem hinném, hogy ekkora patáliát kellett volna csapni. Főleg az előzményeket nézve, hogy eddig rá sem hederítettek a lányukra. Ne akarjon szülő lenni 5 perc alatt az, aki az előtte levő 5-10 évben nem volt az, és főleg ne várja azt, hogy hirtelen szülőként tiszteljék.

Forrás
Értékelés: 10/9 Egy kicsit elfogult vagyok a hangulata miatt, amibe úgy beleszerettem, ami úgy megborzongat néha. Hihető volt továbbra is ez a szép szerelem Grace és Sam között, nem voltak túlcsorduló jelenetek, jók az új szereplők és az ő nézőpontjaik, és tetszett az újabb rendezés, a megváltozott helyzet a végére. 
Furcsa volt így a nyári kánikulában olvasni egy részét, de most is ugyanúgy oda tudott varázsolni az ébredező, de még fagyos erdőkbe.
Nemsokára elolvasom a trilógia befejező kötetét, a Forevert is. Kíváncsi vagyok, melyik alakjuk lesz a forever.


"Folded in my arms you’re a butterfly in reverse 

giving up your wings inheriting my curse 
you’re letting go of me 
you’re letting go"


Érdekes szavak, kifejezések: 
- mileage - mérföldek száma
- ostracize - kiközösít
- to blow somebody a raspberry - kidob, kikosaraz vlkit, kosarat ad vlkinek
- reticent - tartózkodó
- respite - pihenő, szünet (vagy halasztás, haladék)
- brawn - izom, izomerő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése