2013. június 3., hétfő

Fábián Janka: A zöld macska

Fábián Janka neve néha-néha feltűnik a többi könyv között, és gondolkodóba ejt, akarom-e olvasni, szeretném-e a családregényeit. Aztán mindig feledésbe merül, vagy csak kullog valahol a várólisták várólistájának legvégén, miközben minden más követeli előtte az olvasást. 
Most azonban mégis úgy hozta a sors, hogy végre megismerkedtem Fábián Janka írásával, még ha a legkurtábbal, és a sorból legjobban kilógóval kezdtem is. A zöld macska ugyanis Janka meséje, ami, ha jól tudom, csak e-book verzióban jelent meg az Ulpiustól. Az nem titok, hogy időről időre kedvet kapok a mesék olvasásához, legyen az akár modern, akár ilyen klasszikusnak is mondható, mint amilyen a macskás mese volt. 


Miért klasszikus? Mert szép, klasszikus meseelemekkel dolgozik, van öreg király és királyné, királyfik, királyleányok, vándorlás, egy kis varázslat, és persze a boldogan éltek, míg meg nem haltak. Mesélése is hagyományos, meseszövése követi a népmesei "ritmust". 

A szerző
A történet Aranymálinkó királykisasszonról szól, aki későn született meglepetésgyermek volt az öreg királyi pár számára, akik már ezelőtt felosztották minden vagyonukat korábban született 20 gyermekük közt. Aranymálinkót így a keresztanyjára bízzák, a kislány azonban felcseperedve új otthonra vágyik, elindul hát, hogy a bátyjai és nővérei húsz országán keresztülvándorolva eljuthasson a huszonegyedik országba. Az út során találkozik többek közt a zöld macskával is, akinek az a képessége, hogy drágaköveket tud sírni, sok nehézségen segíti át őket. De nem ez a macska egyetlen titka... :) 

Egy kicsit láttam magam előtt a régi magyar népmesék tv-ből ismerős kanyargó vonalait, ahogy rajzolódott ki a mese lelki szemeim előtt. És volt benne valami Brémai muzsikusok utánérzés is, mivel a macska után jött a kutya, meg a rigó is. :) Az, hogy az ikerpárt pedig Benedeknek és Eleknek hívták, nagyon kedves tisztelgés a mesemondó előtt.

Értékelés: 10/10 a maga nemében. Szívesen olvasnám fel esti mesének, így azt hiszem a célját elérte. :) 
Azt hiszem kipróbálom Fábián Janka regényeit is nemsoká.  

A könyvet ti is megvásárolhatjátok >itt< a BookandWalk e-book áruházban!
Köszönöm az olvasás lehetőségét! 

2 megjegyzés: