2017. október 21., szombat

Ezekiel Boone: Kirajzás


Szerintem a pókok mindenkiből kiváltanak egy kis iszonyatot, és ez természetesen a méretükkel, illetve mindenféle egyéb lehetséges szuper-képességükkel (ugrópók, mérges pók...) csak nőttön nő. Az arachnofóbiát és egy kis mutációt összevegyítő könyv egy olyan katasztrófába sodorja a világot, amiben talán a pókok jönnek ki győztesen... Ezekiel Boone könyvére a magyar kiadás hatásos borítója miatt figyeltem fel, de végül angolul olvastam el a The Hatchinget.

A könyv a világ különböző országai közt ugrál: Peru, USA, India, Kína... Sok szereplőt vonultat fel, és vissza-visszatért hozzájuk, és a náluk zajló eseményekhez, valamint persze el is kezdi összekötni őket. Változatos, hogy hol a Fehér Házban, hol egy privát repülőn, hol a perui dzsungelben, vagy egy pókos laboratóriumban vagyunk. 
A szereplők mégis kicsit egyszerűek voltak, egyformák nekem. És mindenkinek volt valami párkapcsolati terhe korábbról, ez nem tetszett igazán.
Tudom, hogy folytatásos a sztori, de elég befejezetlennek, kidolgozatlannak éreztem sajnos. Kissé sablonosan, amerikaiasan adja elő a klasszikus katasztrófahelyzetet, ugyanakkor mégis más, mert sokfelé kitekint, és mutat "minidrámákat" az egész világban elszórt szereplőinél. 

Ugye milyen jó a borító? :)
A pókhelyzet maga nem volt annyira horrorisztikus és ijesztő, hogy például nem tudtam volna aludni tőle - pedig ráadásul az olvasás kellős közepén találtam egy ÓRIÁSI döglött pókot pont a bejárati ajtó előtt, amit a macskám élénk érdeklődéssel szaglászott, és amit arrébb rúgni is alig mertem, akkora nagy hasa volt - mármint a póknak, nem a macskának. :D

Mindenesetre elég ijesztő egy bármiféle mutációval veszélyessé váló állatfaj rémképe, és az, hogy vajon milyen módszerrel lehetne védekezni ellene. A helyszínváltások és a rövid, kicsit tárgyilagosra vett hangnem miatt azt gondoltam majd hajazni fog a Zombiháborúra, de annál azért kevésbé volt dokumentumregény-szerű, és hát valljuk be, sokkal kevésbé volt élvezetes. Inkább egy Z-kategóriás Film+-os filmet lehetne belőle forgatni. Jó a dinamika egyes szereplők közt, vannak érdekesen összeérő szálak, és tetszik, hogy nő az USA elnöke, de a jönnek a pókok! témából mégse jött ki sokkal több a jönnek a pókok!-nál. 

Értékelés: 10/5,5 Közepes volt. Angolul már megjelent a folytatás Skitter címen, de szerintem nem fogom folytatni, annyira nem csigázott fel.



(Fordítási kukacoskodás: a magyar fülszövegben a "szeizmikus minták" kicsit zavaró. Seismic patterns, oké, le van fordítva, de magyarul is hangzik? Szeizmikus tevékenység jobb lenne szerintem. )

U.i.: Kihullik már a hajam, annyit próbálkoztam, de akkor se engedi az első bekezdést normális kinézetűre és sorkizártra formázni a blogger, szóval bocs... 

10 megjegyzés:

  1. Másik kukackodó fordító: a pattern azért több, mint aktivitás, tudtommal pontosan az ismétlődő, kiszámítható, előrejelezhető szeizmikus aktivitás a pattern, amelynek a felismerése segít az aktivitás értelmezésében :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. U.i.: magyarul szeizmikus kép a neve, tehát valóban nem minta :)

      Törlés
    2. Köszönöm az utánanézést! :)
      A pattern valóban takarja benne a mintázatot, ismétlődést előrejelezhetőséget, én csak kicsit magyarabbá akartam tenni azzal, hogy tevékenységet javasoltam minta helyett
      Egy geofizikust kérdeztem meg róla - hogy ne csak a levegőbe kukacoskodjak - és valóban nem mintaként kellett volna fordítani.

      Törlés
  2. Elég bizarr ez a mászkáló pók itt az alján. Néha, mikor csak görgetem lejjebb az oldalt, és hirtelen feltűnik, hah! Instant szívroham. :D

    Az ilyen könyvek nem az én műfajom, nagyon röviden. :) Filmben néha megnézek egy-egy ilyet, de még ott is nagyon ritkán. És ahogy elnézem, nem mulasztottam semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi, gondoltam legyen valami stílszerű gif hozzá. ;) "Néha, mikor csak görgetem lejjebb az oldalt, és hirtelen feltűnik, hah!" *.* Óóóó, ennyit görgeted az oldalt? Köszi, hogy itt időzöl! :) :) :)

      Én néha ráfanyalodom a hasonló könyvekre, és mondhatni katasztrófaturistáskodom. A Zombiháború és a Zoo (James Patterson) eddig pozitív csalódás volt ezek közül a könyvek közül (utóbbiból sorozat is készült!). A Kirajzás tényleg csak beállt a sorba.

      Törlés
    2. Ja, meg szoktam nézni a többi blogot, hogy van-e valami új, vagy hogy van-e új komment nálad. :)

      "Ráfanyalodom". :D A Zoo-ról hallottam, de nem nézem. Épp egyik nap láttam, hogy kaszálták, nemtom hány évad után. Az is ilyen katasztrófás?

      Törlés
    3. Ó, tök jó, ha megnézegeted a friss kommenteket is. :)

      Hehe, hát igen, árulkodó kifejezést használtam úgy tűnik. ;) A Zoo picit másként hozza ezt a katasztrófa-szituációt, az állatok viselkedése változik meg, és szevrezetten fordulnak az emberek ellen valami miatt... Nem egy rossz alapgondolat, de kissé el-amerikanizálták, és nem voltak kidolgozott szereplők benne. Itt írtam róla egyébként: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2014/12/james-patterson-michael-ledwidge-zoo.html
      A sorozatot meg akarom nézni, nem hallottam, hogy kaszálták, de ha kaszálták is, csak van pár rész. :D :D

      Törlés
    4. Ja, 3 évad volt belőle, ha jól látom. Eddig nem igazán érdekelt, de lehet, hogy egyszer "ráfanyalodom". :D ;)

      Törlés
    5. Hmm, tegnap én is nézegettem, elég sok rész, de vegyesek a vélemények, nem tudom megéri-e időt áldozni a megnézésére.
      Haha, ez a szó úgy látom vissza fog még köszönni. :D

      Törlés
    6. Én is azt néztem, hogy elég vegyesek a vélemények. Hm, annyira nem vonz, hogy mindenképp megpróbáljam.

      Törlés