2017. január 3., kedd

Összegzés 2016

Forrás.
Ez az évösszegzés nem akarta magát megírni... Persze még mindig év eleje van, tehát nem vagyok igazán elkésve, mégis hamarabb sikerül általában összehozni a könyves számvetést, hát most mea culpa, így alakult. :) Aki megvárta és elolvassa most is, annak legalább nem egyszerre szakadt a nyakába 832 darab hosszú, böngészős summa, és talán lesz kedve még ezt az egyet elolvasni. Az én kis könyves 2016-omat.

Ami meg kell hagyni elég kis csalfa év volt. Már a piszkozatban idejekorán beleírtam, hogy vajon ennyire a rossz könyvek éve lesz ez az év?! Elég sok semmilyen, középszerű, vagy kifejezetten rossz könyvbe akadtam bele 2016-ban, ráadásul sokszor zsinórban egymás után jöttek ezek az élmények, ami néhányszor komoly olvasási válságba is taszított, és beragaditisz lett a vége (beleragadtam hosszabb időre sok megkezdett, nem annyira tetsző könyvbe).

Statisztika

2016-ban 81 könyvet olvastam el, ami cirka 22500 oldalra rúgott. Volt benne néhány igen rövidke, de javarészt azért normál könyvek voltak. Az elolvasott könyveket linklistával >itt< találjátok. Még van, amiről (amikről?) fogok írni posztot, csak csúszik. 

Angolul 35 (43,2%) könyvet olvastam, ami végre több lett picit, bár meg kell hagyni, akadtak itt azért kis youtube-felolvasott leporellók is - de ha egyszer épp ahhoz volt kedvem? :) Reciből 18 (22,2%) jutott erre az évre - mármint elolvasásilag, van amit toltam tovább magam előtt 2015-ről, és van amit tolok most magam előtt 2017-re. Újraolvasás 7 db (8,6%) volt, ez természetesen mind a Fever, amit nagyon élveztem ugyan, de kicsit hosszú volt azért, és elhatároztam, hogy az új rész előtt most maximum a Burned és a Feverborn mehet le újra, a többit egyelőre most nincs kedvem megint elolvasni. Mesekönyvek ~10 (12,3%), némelyik nem olyan szigorúan mesekönyv, de talán inkább gyerekkönyv, mint felnőtt. Non-fiction: 7 (8,6%), ez elég sok lett idén, csak sajnos nem mind volt jó. De legalább rájöttem pl. hogy feleslegesen olvasok táplálkozási könyveket úgyis jobban tudom, mert csak felidegesítenek nagyrészt (Jónő), és unalmasak is (Muszáj annyit enni?). Voltak azért jó fogások is, pl. a Verj át, ha tudsz hazugságfelismerő technikáit, az '50-es évek bábatörténeteit vagy Rowling beszédét nagyon élveztem olvasni. Ez a három lett azt hiszem a három kedvenc non-fictionöm 2016-ban. :) 
Forrás.
Sorozatrész: ~22 ( 27,2%) A HP színdarabot nem számoltam sorozatrésznek benne. Ez elég magas számnak látszik, de ez csak azért van, mert van benne ugye egy újraolvasott-folytatott Fever, ami 8 könyv már eleve, három Carriger sorozatrész is (a Finishing School sorozatát finisheltem is ;)) és néhány első kötet is, amit nem fogok folytatni (pl. Harold Fry, Lépcsők városa).

Blogdolgok - avagy még egy kis statisztika! :D 

A blogstatot szoktam ilyenkor mindig rögzíteni, mert nem marad meg máshol, szóval jelenleg 225238-on áll a látogatottság-számláló, ami wooow. :) Nagyon köszönöm, hogy olvastok, jöttök! :) 
2016-ban összesen 145 poszt született, a tavalyinál picit kevesebb, de azért még így is elég sok, ha úgy vesszük. A legtöbb olvasott könyvről idén is írtam értékelést, sok-sok témázós posztot írtam, book tageket töltöttem ki, és hoztam a havi zárásokat is, csak a decemberit hagytam most ki. 
A legtermékenyebb hónap május volt, 15 poszttal, az ubiszezon pedig júliusban jött el 9 bejegyzéssel. 

A legnépszerűbb posztok kattintásszámok alapján 2016-ban a következők voltak:

1. Hello idegen! - az angolul olvasásról - ez egy igen jól sikerült témázós kör volt, szerettem írni róla, örülök, hogy sokan olvastátok. :) 
2. Népszerűtlen könyves vélemények book tag - ez az újszerű megközelítésű kérdéssor sokatokat vonzott. 
3. Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák - juhé, egy könyves poszt a dobogón! :) Holtversenyben ezzel: 
3. Wreck This Journal - kreatív naplókinyírás - bár én rég nyírtam már ezt a naplót, mivel idén lett igazán felkapott nálunk, megmutattam miket alkottam bele, és kicsit kedvet kaptam a folytatáshoz is. 

Top 5 

Egy olyan évből, amiben a középszerű könyvek uralkodtak, és sok volt a csalódás, kicsit csalóka kivonatolni egy toplistát, de azért próbáltam tényleg a szívemre hallgatva válogatni ide. Bár hangsúlyozni szoktam, hogy sorrendiség nélküli ez a lista, azért most be kell valljam, hogy az első azért tényleg nem véletlenül kerül az első helyre, minden más fölé


Két könyvet jelöltem kedvencnek is 2016-ban, természetesen ezek közül kerültek ki ők is: Ove és a HP. 14 könyvnek adtam 10/10 pontot
Kiemelkedőek voltak még: Szabó T. Anna: Senki madara (megbabonázó), Dirk Kurbjuweit: Félelem (remek), Josh Malerman: Madarak a dobozban (letehetetlen volt!), Grady Hendrix: Horrorstör, Jodi Picoult - Samantha van Leer: Off the Page, Jordi Llobregat: Vesalius titka
Legjobb mese: Léggömbök a magasban
A legolvasmányosabb könyv: Én, Livia.
Legkedvesebb karakter: Ove, természetesen.
Az év borítója: Jordi Llobregat: Vesalius titka

Valamiért egyébként nagyon sok "madaras" könyv jött össze idén: Madarak a dobozban, Senki madara, Hollókisasszony, Kakukkszó, Let's Explore Diabetes with Owls, és a Marija Morevna is. Ez lehet, hogy azért volt, mert annyira megijedtem a Miamona féle kihívásban a madaras ponttól, hogy én ahhoz hogy fogok találni könyvet... Aztán jól túlteljesítettem! :D Apropó... 

Kihívások - bajvívások

Forrás.
2016-ban is a szokásos kihívásokra jelentkeztem, vagyis a várólista csökkentésre, a Miamona's Reading Challenge-re és a Goodreads olvasási kihívására. Utóbbi kettőt sikerült teljesítenem, de a vcs-t idén sajnos elbuktam. 10 könyvet sikerült a dupla listámról elolvasni, ami persze azért nem rossz, a lényeg, hogy csak csökkent kicsit az a fránya várólista, legalábbis cserélődik a régi része... ;) 
Azt mondtam már év elején, hogy ha nem sikerül a vcs, akkor amiatt a Marija Morevnát fogom okolni, de továbbmegyek, sajnos kénytelen vagyok konkrétan Valentét okolni (bocs!!), mert nem csak a Morevna akasztott meg nagyon a listában, de a Tündérföldés meséjével is megjártam, és hosszú hetek után végül inkább félbehagytam az olvasását, eladtam. Megállapíthatom, hogy Valente nagy bukta volt nekem, ha még a meséje se megy... Ezek miatt az év első felében szinte semmit nem haladtam a vcs-vel, ha jól emlékszem már június volt, mire a második könyvet olvastam el a listáról. Kicsit aztán belendültem ugyan, de pechemre a vcs-válogatott közt is sok volt a csalódás. Jó nagyot koppantam pl. a régóta várt I Capture the Castle-lel, amit egyenesen utáltam (de azért befejeztem - ééés eladtam :D). Hogy még Csernus könyvével is hadilábon fogok állni, arra viszont aztán tényleg nem számítottam... De így lett: a Felnőtt húsleves is elég szenvedős volt. Tulajdonképpen csak két igazán jó könyvet tudok kiemelni az elolvasott vcs-k közül: a Kakukkszót (amire viszont utólag lehet már nem adnék 10 pontot) és a Baby Jane-t, ami kellemes meglepetés volt, és az első olvasásom Sofi Oksanentől. 
A vcs-t emiatt kicsit árral szemben úszásnak éreztem 2016-ban, és részben örülök, hogy nem is teljesítettem, mert nem éreztem volna igazán büszkének magam, inkább mártírnak. Az idei listám viszont határozottan kecsegtetőbbnek tűnik, szóval előre! :) 

Savanyúúúú citromok
Forrás.

Ahogy feljebb is írtam, nagyon sok, de tényleg nagyon sok könyv okozott csalódást 2016-ban, hosszú a lista... Nem tetszett gyakorlatilag egy YA sem például, amit kézbe vettem, kicsit elegem is lett a műfajból. Voltak, amik csak úgy elmentek egynek (Milo szerint a világ, Eleanor és Park, A világ legszebb mosolya, Manners & Mutiny), volt ami feldühített (Counting by 7s) és amit utáltam (I Capture the Castle). Az üdítő kivételek Jodi Picoultnak a lányával, Samantha van Leerrel közösen írt könyvei voltak: Between the Lines, Off the Page
De nem csak a YA okozott csalódást... Három paprikás poszt lett idén, a Marija Morevnából (bár az konszolidált), az I Capture the Castle-ből (brrrrr) és a Jónőből. 
És még rajtuk kívül is voltak bőven! A Cormac McCarthy féle The Road-ot azt hiszem jobb lett volna félbehagyni, de nem hagytam... Carriger sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Prudence jócskán elmaradt a Parasol Protectorate sorozat színvonalától. A Lépcsők városával is sokat szenvedtem, bár meg kell hagyni az átfordult a végére, és a megoldása tetszett, lekötött. A Határtalan szerelem Párizsban egész egyszerűen borzasztó volt, még földhöz is csapkodtam párszor. Még a Lily és a polip is szájbiggyesztve hagyott.
És akkor még ott voltak a félbehagyások is, amiket már tényleg nem voltam hajlandó végigszenvedni, végigrágni magam rajtuk: Valente meséje, a Station Eleven, ami számomra egy rettenet volt, pedig mennyien imádták idén, és Ebershoff könyvei. 
Persze volt néhány kisebb kiemelkedő csúcsocska, de most hogy kettőt kacagok Jonassonon, vagy hogy több csalódást okozó könyv közt olvasok egy Anne Tyler családregényt, amiről még csak poszt sem születik, annyira nem mozgatott meg bennem semmit... nos, ez így egészében eléggé hervasztó azért. Nem gondoltam magam sem, hogy ennyi citromka összejöhet egy évre.
A citromkák és citromka-sorozatok taszajtottak persze az olvasási gödrökbe is, először talán március-április környékén, aztán júliusban is, és a november-december se volt olyan gördülékenyen olvasós időszak.
Viszont a félbehagyások, csalódások és Amadea húgom kérdése, hogy tán nem az ízlésem változik-e egy kicsit segítettek más megvilágításba helyezni a problémát. :)

Zsákmány

Forrás.
Az idei zsákmány kicsit több lett az előre betervezettnél, 50 alatt akartam ugyanis tartani, mégis végül 68 db (papír) beszerzésem lett. Ezekből 30-at el is olvastam már. :) Nagy tanulság, hogy megint olvasatlanul áll  a könyvfesztiváli és könyvheti beszerzett torony/kupac... Ezekre is időt kéne szakítani a vásárlás után, de mindig mostohán elmaradnak.
A beszerzett könyvek közül néhánytól azóta már meg is váltam egyébként, és sokat javít az arányokon, hogy selejteztem is itthon, és jópár könyvet (~50) kipateroltam a polcokról, amik már nem érdekelnek, nem akarom elolvasni, vagy újraolvasni őket. Barátok, könyvtár, könyves teázó is kapott belőle, és párat sikerült eladnom is. Egy csere is beficcent.
A legolcsóbban beszerzett könyv Sally Gardnertől A hold legsötétebb oldala volt, 390 Ft-ért, a legdrágább pedig az angol illusztrált HP and the Chamber of Secrets 7250 Ft-ért. A legtöbb könyvet egyébkét olcsóbban, akciósan vettem meg, nem sok teljes árú példányba futottam bele.

Élmények

De pl. nem hagyhattam ki teljes áron a Rosie Projectet, lévén, hogy eddig nem volt saját papírpéldányom belőle, és lehetőségem nyílt dedikáltatni is a szerzővel, aki egy tündér! Nagyon jó élmény volt Graeme Simsionnal találkozni, iszonyatosan jófej és közvetlen ember.
Forrás.
A Simsion beszélgetésen kívül is akadtak jó könyves élményeim, megettük például Zakkanttal a Harry Potter és a titkok kamrája menüt a Könyvbárban, láttam a moziban az Infernót, Ovét és a Legendás állatok és megfigyelésük filmet. ♥ Nem tudom szó nélkül hagyni, milyen jó Potteresen alakult ez az év, és főleg a vége az új film, az illusztrált kiadás,  a színdarab, a forgatókönyv miatt... Plusz még a roxfortos e-könyvecskék is. Igazán dőzsölhettünk a HP tartalmakban. :)
Volt sok IRL könyves beszélgetés és bloggertali is, na meg randalírozás a Könyvfeszten és a Könyvhéten. :)
Aztán végigtémáztuk az évet a témázós brigáddal, és ezeket a posztsorozatokat is nagyon élveztem megírni-olvasni. Különösen érdekes volt szerintem a Kotta és ecset, nagyon népszerű volt a Hello idegen! és személyes kedvencem volt még a Ha én regényhős lehetnék... :) Sajnos a témázási kedv kicsit kifulladt, és idén nem folytatjuk egyelőre a megszokott menetrendben és formában a havi posztokat.
De jó témák mindig felbukkannak, pl. szuper volt a spontán kialakult adogatás Trendek és sikerlisták kapcsán.

Tervek

Sokszor terveztem idén, hogy miket fogok elolvasni nyáron, télen, mi fér még bele az évbe. Ezeket a listákat nem sikerült kipipálgatni sajnos, de sebaj, már az is elég nekem, hogy a hírhedten minden listámat végigjáró Kakukkszót azért végre "lehúzhattam" és elolvastam. :)
2016-ban sikerült kicsit feltornászni az angol olvasások számát az eddigiekhez képest, és a beszerzéseim közül is többet olvastam el, mint szoktam. A vcs ugyan sajnos nem sikerült, de ahogy fentebb kifejtettem, nem baj.
Forrás.
Szerettem volna tematikus hónapokat tartani 2016-ban, de ebből nem lett semmi... Nem tudtam ennyire tudatosan tervezni a hullámzó kedélyem, a felemás könyvélmények, és a recik közt. Ez egyébként olyasmi lett volna, hogy mondjuk egyik hónapban egy rakás Simenon krimit olvasok egymás után, posztsorozattal róluk, meg a szerzőről, aztán lett volna csak angolul olvasó hónap, vcs-vel haladós hónap stb. Talán 2017-ben sikerül egy-kettőt megvalósítani. Az újraolvasások közül csak a Fever lett meg, a Harry Potter újraolvasást áttoltam 2017-re, nem sikerült a karácsonyfa alatt már nekiállni. A Nyakigláb apó újrázása szintúgy csúszik. Könyvtárba nem iratkoztam be, és most annyira nem is szándékozom, túl sok itthoni könyvem van így is. :)

Amit igazán szeretnék 2017-ben ezeken kívül, hogy ne akadjon ennyi "semmilyen" vagy nem olyan jó könyv a kezembe, főleg ne egymás után többször. Remélem sikerül megint elolvasni 70-80 könyvet és sikerül majd teljesíteni az idei vcs-t és MRC-t (mikor lesznek meg vajon a kategóriák? :))) Szeretném kb. 40-50 környékén tartani a beszerzések számát, és további könyvektől megszabadulni, amikre már úgy érzem nincs szükségem - akár rögtön az olvasás után is.
Szeretnék több krimit és pszichológiai könyvet olvasni, kevesebbet recizni, olvasni egy kis Joanne Harrist is, és a Böszörményi könyveket. Be szeretném fejezni az Engelsfors trilógiát, és úgy egyáltalán, kicsit mindig afelé nyúlni, ami felé húz éppen a szívem, nem hagyni magam befolyásolni reklámok, újdonságok által. Kevésbé szeretnék össze-vissza olvasni, de mégse egy szoros terv szerint. Na ezt bogozzátok ki! :) 

Boldog új évet kívánok mindenkinek, jó könyvekben és jó könyves élményekben gazdagot! 

Forrás

28 megjegyzés:

  1. Vicces, egy csomó hasonló konklúziónk van, majd meglátod. :D Írom, írom, előbb-utóbb csak kész lesz. :)

    VálaszTörlés
  2. :o Pupi, nem semmi dolgok voltak 2016-ban! És így összeszedni sem semmi. Szeretem olvasni az összegzéseket, téged is jól esett. :)

    VálaszTörlés
  3. Pupi - remélem idén jobb könyvekbe futsz bele, és a konklúziód több része nekem is tetszik :)

    VálaszTörlés
  4. Szuper kis after évzáró, már éppen hiányoltam, hogy idén nem olvashatom az összegzésed. Sok sikert a tervekhez és BUÉK!

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy vártátok azért! :) BÚÉK! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon kacifántosan alakul PuPi 2.0 ízlése.:) Lehet, hogy az IRL dolgok hatottak ki ennyire az olvasásokra?
    Remélem, idén jobb lesz a helyzet. Könyvet sajnos nem tudok javasolni, annyira más az ízlésünk, de a krimik biztos pontnak tűnnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a PuPi 2.0 nagyon tetszik! :D De, lehetséges, simán.
      Köszi, én is őszintén remélem. Nem baj, majdcsak megtalálnak azok a könyvek, amikre éppen szükségem van. A többit meg majd kiszemezgetem magamnak az ajánlóitokból. :)

      Törlés
    2. Ó, tuti, higy nagyok sok jó könyvet fogsz olvasni.
      Ez a citromkázás nagyon cuki.:)

      Törlés
  7. Neked is BuBUÉK, Pupilla!
    És idén kevesebb citromot, akkor már inkább limonádét olvass ;)
    Tényleg nem lesznek már témázások? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a BuBUÉK nagyon cuki! :D
      Lehet, hogy kell némi limonádé, az tényleg még mindig jobb, mint a citrom. ;) Egyelőre még bele se tudtam lendülni az olvasásba... Majd talán a hétvégén sikerül kicsit. :)
      Sajnos nem... De majd teszek egy javaslatot nemsoká a megmaradt témák megírására. :)

      Törlés
    2. Vannak még benn ragadt témák? Ha érdekel, én írtam pár "témázom" bejegyzést, mikor eszembe jutott olyan, amit Ti nem dobtatok be...
      (Pozitív karakterek, Műfordítók, Magányos hősök, Szerepcsere, E-könyvek, Adaptációk)
      Nagyon kár, mindig úgy vártam :( Remélem, a javaslatod miatt még írtok párat...

      Törlés
    3. Igen, maradt pár téma, amiket nem szavaztunk meg sose, meg amik csak ötletmorzsaként voltak jelen. Egyébként sok az átfedés azokkal, amiket te megtémáztál magadban. :))) Láttam ezeket a posztokat is, a szerepcsere nagyon tetszett :)

      Törlés
  8. Jó volt még negyedikén is ilyen posztot olvasni, szép részletes lett! :)

    Ugye milyen unalmas a Muszáj annyit enni? A zsír és a cukor rossz... ok, köszi Captain Obvious! :D

    Tök jó, hogy végül pont top 5-öd lett, az Én, Liviához te hoztad meg a kedvem, valamikor mindenképp sorra szeretném keríteni. :)
    Remélem, azért néha-néha lesz még témázás, mert bár lehet, hogy nem mindhez tudtam érdemben hozzászólni, nagyon szeretem ezeket a posztokat olvasgatni!

    A "semmilyen" könyvektől én is megpróbálom távol tartani magam, engem is ez zavar a legjobban. De néha nem tudjuk kikerülni, volt egy csomó könyv, amit tavaly is úgy vártam, aztán tök kis béna volt, vagy csak az én elvárásaimnak nem felelt meg.
    Remélem, a VCS-vel idén nagyobb sikered lesz, főleg azt, hogy nem lesznek köztük nagyon nyögvenyelős könyvek.

    BÚÉK! (kb hatvanadszorra is:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végülis még mindig év eleje van! Simán lehet ilyenkor még összegezni. ;) (de persze én is inkább 31-1-jén szoktam általában)
      Aha, nagyon unalmas, semmitmondó volt a Muszáj annyit enni?... Amikor megvettem, nagyon jól marketingelte a nőci, hogy a férje amióta ezt elolvasta, nem úgy eszik mint régen, blabla... Olyan volt, mint egy TLC-s, vagy Ozone Networkös műsor... csak az ugye lemegy tudomisén 45-60 perc alatt, ez meg azért 300 oldalon keresztül nyomta a rizsát. Majd lesz róla egy kis poszt is azért.

      Örülök, hogy kedvet hoztam Liviához, remélem tetszeni fog! :) Azért egyébként Liviánál nagyobb "kaliberű" könyvek szoktak top5-ben lenni, ebből is látszik, hogy nem a szokásos volt a felhozatal számomra idén.
      A semmilyen könyvek tényleg szörnyűek, és mindig sajnálom az elpazarolt időt.

      A vcs-t jobban raktam most össze, remélem sikerem lesz. :)

      Törlés
  9. Remélem, az idei éved nem lesz savanyú könyvekben gazdag! És az sosem baj, ha az ember változik... :) Ez jelenti azt, hogy valami folytonos változásban, mozgásban van. Ha mindig ugyanazt szeretnénk, nem lenne unalmas a világ? Kívánom, hogy az idei éved legyen tele jobbnál jobb olvasmányélményekkel! :)

    BÚÉÉÉÉK! :) :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én is remélem, hogy nem jöhet két "citromka" év egymás után. :)
      BÚÉK! :)

      Törlés
  10. valamiért azt hittem, már rég teljesítetted a vcs-t. (nem baj, hogy nem legalább nem érzem magam egyedül. :))
    ezeket a semmilyen könyveket én is szeretném hanyagolni, de mindig valahogy úgy alakul, hogy kábé az olvasottak fele igazából kihagyható lenne. csak hát ki tudja ezt addig, míg el nem olvasta, ugye. de idén ne legyél mazochista, sztem nyugodtan abba lehet hagyni, ami nem jön be. :))

    jobb így, hogy elszórtan vannak témázások, van, akihez még csak majd most fogok eljutni. úgyhogy egyáltalán nem késtél el szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az tavalyelőtt volt! :D Akkor már júniusban kész voltam, mert havi két vcs-s ütemtervem volt. :D
      Abba is fogom, ne aggódj, nem leszek mazochista. Persze, valahol normális, hogy minden könyv nem lehet különleges. De azért legalább legyen mondjuk szimplán jó, ne legyen ennyi középszerű, érdektelen, felejthető közte idén, ezt szeretném.

      Igen, jobb talán. Én pl. még hozzád nem jutottam el... Meg Heloise-hoz és Nikkincshez. :D

      Törlés
    2. freud megszólalt, mert évzárás helyett témázást írtam... :D

      tavalyelőtt volt? úristen, mintha tegnap lett volna. :D de tényleg. totál összefolyik az idő nekem, nagyon rossz az időmemóriám.
      igen, a szimplán jóval én is megelégszem. és idén a magyarokat igyekszem kerülni.

      Törlés
    3. Freudi :D Én is néztem, de mondom biztos nem témázásra gondoltál... :D Hát még fura, de mivel 2016 is már tavaly (sztem a posztban is elrontottam egy párszor "idén"-re), így 2015 meg már tavalyelőtt. :D
      Az Arkangyal miatt fogod őket kerülni?

      Törlés
    4. leginkább amiatt, igen. igazából nem is értem, miért dicsérik annyian azt a könyvet, olyan sok szempontból van rosszul megírva. oké, Kata írta Dávid Veront, amik tényleg jók, de itt nálam ezzel be is zárta a sort.
      bár most jut eszembe, Moskát Anita meg vcs-s nálam. :D hátha visszahozza a reményt.

      Törlés
    5. Nooos, lehet, hogy nem engem kell kérdezned erről, mert nekem is ugye a top5-ömben szerepel. :D (hoiri! :D)
      Hmm, Moskát Anitát el is felejtettem... Pedig nekem is régóta várólistás a Horgonyhely, betehettem volna vcs-be... (Bár így, hogy nem tettem be, talán el is olvasom. :D )

      Törlés
  11. Óh, hát a VCS-t ne bánd, 10 így is megvolt, ez pontosan 8-al több mint nekem, és 10-zel több, mint azoknak akik idén egy könyvet sem olvastak el. Szóval tök jó vagy ezzel! És emellett még másik 2 kihívást is letoltál, úgyhogy veregesd csak vállon magad és jutalmazd majd meg valami jó könyvvel. Idén nekem se volt sok kiemelkedő élményem, inkább több átlagos, vagy felejthető, de szerintem ez tényleg azzal van kapcsolatban hogy kezdünk felnőni, vagy más dolgok érdekelnek. Tuti, hogy már nem azok a könyvek lennének a kedvenceim, amik 2015-ben, ez fix. Sőt! Sztem már a 2015-ös kedvenceket is átértékelném. Amúgy ez lehet egy jó téma, hogy a "régi" kedvenceket miért tartjuk ma már cikinek. Vagy ilyen téma már volt?

    A témázásokat idén én szeretném majd beizzítani, akár visszamenőlegesen is írni, mert bőven vannak még itt potenciálok (mármint bennem, remélem.)

    Legyen csodás éved, és sok-sok szerethető és értékes olvasmányt idénre :****

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda nézőpont, igazad van! :D A jutalmazással azért csak csínján, mert nem lesz hely a polcomon. ;))
      Nem csoda, ha sok minden nem érdekel már, amit mondjuk 4-5-6 éve felhalmoztunk hirtelen felindulásból.
      Volt hasonló téma, a kedvencekről általában, és azt hiszem Ilweran írt ezekről az átértékelésekről mélyebben. De újra elő is vehetjük akár. :) (még a végén tényleg kedvet kapunk folytatni)
      Ó, szívesen látok minden utólagos csatlakozást, is szóval csak hajrá! :)
      Köszi, neked is hasonlókat kívánok! :)) :*

      Törlés
  12. Emlékeztem, hogy írtad, hogy sok rossz meg semmilyen könyvbe futottál bele, de így összeszedve látszik tényleg, hogy azért peches év volt ez olvasás szempontjából. De örülök, hogy voltak azért jó olvasmányok is, és kipipáltad a Kakukkszót. :) Reméljük A selyemhernyó nem válik mumussá. :D

    Rengeteg jobbnál jobb könyvvel teli 2017-et kívánok neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is csak most lepődtem meg igazán... Általában több könyvet tudok kiemelni kiemelkedőnek is, most az is alig volt, a top5-ről lecsúszottak...
      Neem, tuti nem lesz mumus A selyemhernyó. :) nem akarom olyan soká tologatni. :)
      Köszi! Neked is hasonló jókat! :))

      Törlés
  13. Na akkor mit mondjak én, aki csak ma raktam ki. Nekem sem akart valamiért összejönni...
    Beragaditisz - ez tetszik, volt benne részem 2016-ban bőven, sajnos...
    Backman nálad is a topban, boldog vagyok! :)
    Madaras... hát persze, hogy a kihívásom miatt :P
    Le a YA-val!! Legalábbis nekünk :)
    BÚÉKABB BÚÉKOT kívánok neked drága Pupilla! Válogass szigorúbban, és hajíts el (könyvet) könnyebben, ha nem fekszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még szerencse, hogy ez nem az a műfaj, hogy aki lemaradt, kimaradt. ;) Már olvastalak reggel! Örülök, hogy meghoztad, most már csak az MRC-t várom nagyon! :) Kíváncsi vagyok, most hogy alakítja az olvasmányaimat a kihívás és a kategóriái. (ld. madarak :D)
      A beragaditisz időnként súúúlyos lehet.
      Rendben, azon leszek, hogy jó könyvek landoljanak nálam! :) BÚÉK!

      Törlés