2017. január 20., péntek

A kedvenc szerzők változásáról

Forrás.
Dóri blogbejegyzése megihletett engem is, és elgondolkodtam azon, vajon a kedvenc, kedvencnek tartott, egykor kedvencnek bélyegzett szerzők közül ki az, aki kedvenc is maradt? Ki az, aki kiállja az idő próbáját, meg az ízlésünkét, és egyik új könyve sem ránt le annyira, hogy eltávolodjunk tőle? 

Ha arra gondolok, hogy kedvenc szerző, akkor egyrészt kapásból beugranak nevek, több is, másrészt pedig az ugrik be, hogy na ők azok számomra, akiktől bármit szívesen elolvasnék, és akiktől többnyire minden megjelent művüket el szeretném olvasni. 

♥♥♥ Akik nem mozdultak, és nem is nagyon mozdulnak a piedesztálról

- J.K. Rowling - Rowling anyánkat nem kell magyaráznom. :) Lehet az gyermekek vagy felnőttek számára íródott könyv, vagy akár álnéven rótt sorok, nekem kelleni fog. 
- Joanne Harris - bár még nem fejeztem be az életművét, imádom a szerzőt, változatos és sokféle könyveit, a misztikus, a gasztro és a szövevényes vonalat egyaránt. A még eddig kimaradt köteteket és a még meg sem jelenteket is olvasni fogom. :)  
- Gerald Durrell - bár jóóóó rég olvastam Durrell bácsitól utoljára, nem mozdul erről a helyről, olyan fixen beragadt a sok-sok állatos és emberi csudabogaras, humoros és érdekes sztorijával, útinaplójával, állatgyűjtő körútjával... Beírta magát a szívembe. 
- Georges Simenon - óóó a Simenonitisem, és a Maigret-szegülésem újkeletű viszonylag, de azt hiszem eléggé állandósult állapot lett. :) Ide nekem Simenon életművét, legyen bár lassú és pipázós és klasszikus. 
Rowling. Forrás.
- Jodi Picoult - összegyűjtöttem minden könyvét lassan, és az újabbakra is kíváncsi vagyok. Csalódást csak kisebbeket okozott még, de egy-két könyvével tényleg örökre rabul ejtett. 
- Dan Brown - hahh, a kis guilty pleasure-öm, a kultúrmorzsás fast-paced kalandjaival. :)
Csernus Imre - minden könyve kell. :) Hosszú évek után tavaly sikerült belefutni egy buktába tőle is (a Felnőtt húsleves nagyon nem tetszett), de ettől függetlenül olvasni fogom ami még kijött és kijön tőle. 

♥♥ Akik szintúgy elég magasan vannak, és imádom őket, de lehet, hogy nem minden érdekel az életműből, vagy nem célom mindent és minden típusú írást elolvasni tőlük

- Szabó Magda  - van néhány könyve, aminek nem biztos, hogy nekigyürkőzök újra (Az őz vagy a Régimódi történet...), de azért nagy a szerelem. ♥ 
Gail Carriger. Forrás
- Karen Marie Moning - szintén csak néhány éve bolondultam bele lázasan a Feverbe, és ezáltal Moningba is, habár el kell mondanom, talán a romantikus highlander kötetei mégsem érdekelnek annyira (azért majd belekóstolok). 
- Audrey Niffenegger  - a két regényét nagyon szerettem, a Hollókisasszony kicsit csalódás volt, a továbbiakat nem tudom, de szerintem ha regényt ír megint, azt fogom olvasni. :)
- Baráth Katalin - az Arkangyal telitalálat volt, ahogy A borostyán hárfa is, csak a cimbalommal voltunk rosszban... ott kicsit meginogtam, kell-e nekem még Veron, de szerencsémre nem is Veron jött, hanem Méregzsák. ;)
- Gail Carriger - nooos, a Napernyő Protektorátus nagy igen, de a ya-i és a Napernyő spin-offja már nem az igazi... Kicsit meginogtam. Ha ya-kkal jön csak, azokat szerintem nem fogom elolvasni. Az Imprudence-szel szerintem még befejezem a megkezdett sort azért.
- Meg Cabot - van egy pár sorozata, ami már egyáltalán nem érdekel, pedig korábban mindent el akartam tőle is olvasni. A hercegnő az igazi (bár abban is vannak mélyrepülés-kötetek), és még a Queen of Babble is jólesett pár éve, nem biztos persze, hogy ugyanúgy csúszna most is.
- Philip Pullman - az Úr Sötét anyagai a csúcs tőle, a Sally Lockhart sorozat csalódás volt, de elképzelhető, hogy kellene neki adnom még egy esélyt.

Akiket nagyon szeretek/szerettem, de jó lenne már feleleveníteni tőlük valamit, hogy tudjuk, hányadán is állunk most éppen

Orhan Pamuk. Forrás.
- Orhan Pamuk - nagyon megkedveltem régebben, de iszonyú sok idő eltelt, mióta olvastam tőle bármit is. Idén jön a Könyvfesztiválra is, addig jó lenne újra elővenni. :) 
- Tracy Chevalier - az abszolút kedvenc tőle a Leány gyöngy fülbevalóval. Van még tőle néhány kötetem, de egy időre elfordultam tőle, és nem is vágytam ezekre a sztorikra. Megvárom, amíg visszatér a hangulat. 
- Jean Sasson - női sorsos, Szaúd-arábiás könyvei annak idején nagyon megfogtak, de már nagyon megkopott az emlékük, és nem tudom, vajon ugyanannyira érdekelnek-e még az ilyen jellegű könyvek. Van még tőle olvasatlanom, majd tesztelem!
- Ottlik Géza - az Iskola a határon után több mást is elolvastam tőle, pl. a Budát és a Hajnali háztetőket, de sajnos nem sokra emlékszem. Sőt, a nagy kedvenc Iskolát is jó lenne feleleveníteni. Ereklye, piff! 

 ♠ Régi kedvencek, akik kiestek a pikszisből

- Neil Gaiman - érdekes, hogy Dórinál is ő jött elő. Elég vegyes vele a viszonyom. A Stardust idején úgy gondoltam, úúú hát ő örök kedvenc, aztán olvastam tőle "elmegy" könyveket, és rájöttem, hogy elég túlértékelt szerző (az én véleményem szerint...). Az összes könyve már nem érdekel, elment a kedvem az Amerikai istenektől és az Anasi fiúktól is. Novelláival főként hadilábon állok. Meséi aranyosak. Abszolút kedvencem Gaimantől az Óceán az út végén
- Sophie Kinsella - szeretem, és voltak tőle jó olvasmányaim, vicces chick-litek, plusz a ya-ja (Finding Audrey) is tetszett, de azért már annyira nem tartom az én szerzőmnek. Néha kikapcsolódásnak oké, egy-két olvasatlanom még van tőle (bár azok Wickham álnéven, nem tudom az mennyiben más). A boltkórosban már idejekorán beletört a bicskám, az egyáltalán nem érdekel. 
- Cecelia Ahern - egy időben bele voltam bolondulva. Abszolút kedvencem tőle az Ahol a szívárvány véget ér. Aztán volt néhány nyögvenyelősebb, sablonosabb, nem olyan jó sztorija... még megvettem egy-két könyvét, de rájöttem, hogy kissé kiszerettem belőle, nem rajongok, nem várok minden megjelenést tőle. 
Alice Hoffman. Forrás.
- Alice Hoffman - hát vérzik a szívem, de őt is ide kell tennem. Azt hittem ő oszlopos tagja lesz az örök kedvenceknek, de futottam már bele tőle is olyan rossz és unalmas és semmilyen könyvekbe, hogy már nem bízom benne 100%-osan. A neve már nem garancia, ami szomorú sajnos... De ne szomorkodjunk, azért fogok még tőle olvasni (Galambok őrizőit, Ice Queent például). Abszolút kedvenc: Skylight Confessions, de szerettem még a A tizenharmadik boszorkányt (bár ezt nagyon rég olvastam) és az Átkozott boszorkákat (bár ez meg inkább filmen :D). 
- Maggie Stiefvater - a Shivernél beleszerettem kicsit, aztán a Raven Boysnál kiszerettem nagyon... 
- Agatha Christie - a krimi nagyasszonya nagy kedvencem volt, de kissé elhanyagoltam, és amikor 5 éve utoljára olvastam tőle, kicsit kiábrándultam, nem élveztem igazán... de őhozzá még szeretnék azért néhány kimaradt krimi erejéig visszatérni. Simenon azonban "átvette a helyét", egy időre legalábbis biztos... :) 

Egy kakukktojás még, aki azt hiszem kedvenc szerzőm lehetne, ha hagynám: Lionel Shriver, akitől még nem mertem olvasni Kevin után bármit is... 

Nektek kik a kedvenc szerzőitek és hogy változott a lista az évek során? Kik azok, akik valami miatt csalódást okoztak, akiktől már nem vagytok kíváncsiak minden írásra? Kinek van állandó helye? 

Forrás

A többiek posztjai (csatlakozni ér!): DóriZakkant, Sister, Nima, Nikkincs,

19 megjegyzés:

  1. De jó kis lista :) Hmmm, ezt nekem is meg kéne csinálni, de én nem igazán jutnak eszembe a nevek, hogy kiket szeretek/szerettem egykoron nagyon-nagyon, de talán ha járatom rajta az agyamat, akkor talán. Rowling anyánkon jót nevettem, de sejtettem, hogy ő fogja uralni a listát, meg hogy feltűnik Moning is rajta.

    VálaszTörlés
  2. Hm, ez egy tök jó lista, lehet, hogy én is csatlakozom, ha össze tudom szedni a gondolataimat. :)
    Köszi, nagyon érdekes volt olvasni. ;)

    VálaszTörlés
  3. Vigyétek csak, kíváncsi vagyok a tiétekre is! :)))
    Zakkant, Rowlingot mindig így hívom, ráragadt. ;)
    Bea, örülök, hogy tetszett! :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, Pupi, a te listád is nagyon tetszetős! :) Több közös kedvencünk is van, de annyira felcsigáztatok, hogy én is elviszem. :)
    Szánom-bánom, én még semmit sem olvastam Hoffmantól, de tervezem őt is beiktatni majd a sorba. A tizenharmadik boszorkányba egyszer régen beleolvastam, de nem igazán ragadott magával, úgyhogy azóta is vár a sorára. Rowling néni nekem is örök kedvenc, nagyon szeretem a könyveit! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejó, várom a posztodat! :)
      Örülök, hogy sok a közös pont, de nem is csodálkozom. ;) Hoffmantól érdemes azért kipróbálni valamit. Nekem az Itt a földön nem tetszett, de sokan szeretik. A boszis könyvek talán jobb választás. A Gyönyörű titkok múzeuma és a Galambok őrizői még én sem tudom milyen. A Hetedik mennyország nekem kicsit kevés volt. Ami a legjobban tetszett az meg magyarul nem jelent meg még... :/ Szóval nem tudom mit javasoljak. :D Mindenesetre nekem már nem kedvenc. Voltak antipatikus szerzői megnyilvánulásai is (twitteren azt hiszem), az meg még rátesz egy lapáttal a dolgokra.
      Rowling szerelem. :) ♥

      Törlés
  5. Sajnálom, hogy Hoffman kiesett nálad :( Bár ha belegondolok, a Maximos könyveit végig se olvastam, de mégis az egyik kedvenc, oszlopos írónőm.
    Stiefvater hollós könyveit mind kiolvastad? Mert én csak az első kettő részt, és bár kicsit furcsa volt, de azért tetszett (a második résznél volt egy olyan jelenet, ami nekem tiszta Hoffman :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is oszloposnak tűnt, de aztán sorban három-négy könyvében is csalódtam sajnos. :(
      Á, dehogy... a Hollófiúkat olyan borzalmasan utáltam, hogy nem lettem volna képest továbbolvasni... :S :/ Kiráz a hideg a gondolattól is.

      Törlés
    2. Melyik volt az a pár könyv?

      A Hollófiúkat tényleg ennyire utáltad? :O Miért? S amúgy a Shiver sorozatból az a 4. részt olvastad? Mert azt pl. nem bírtam végigolvasni :( A lovas könyve meg nem érdekelt.

      Törlés
    3. Nagy csalódás volt a Turtle Moon és a Property Of..., kisebb csalódás a Hetedik mennyország és az Itt a földön. De ezeket is inkább olyan semmilyennek, idegesítőnek tartottam.

      Jaj nagyon utáltam a Hollófiúkat... Hát, "ajánlom" a posztot róla: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2015/07/surmoriado-hollofiuk-ropte-es-bukasa.html Ott mindent leírtam. Nem tetszett a surmóság ami belengi.
      A harmadikat se olvastam még a Shiverből. :/ Nem tudom befejezzem-e, már nem érdekel annyira sajnos. Lovas könyvéről nem is tudok, de a lovas könyvek nálam eleve kiesnek (nagyon nem érdekelnek a lovak).

      Törlés
  6. Én most azokról a szerzőkről írtam, akiktől szeretnék még olvasni. :)

    Jó kis szerzők vannak a gyűjteményedbe, bár van, akiben nem értünk egyet, pl. Pamuk. :D Nálam Hoffman még nem esett ki a pikszisből, de nem is olvastam tőle annyira azért sokat, meg valószínűleg pont jókba nyúltam bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, láttam! Azt a posztot is szeretném vinni én is, csak még nem volt érkezésem... :)
      Köszi! Pamukot tényleg elő kell vennem, mert boldogult kamaszkoromban olvastam, és az egy dolog, hogy akkor belepistultam... :D De tény, hogy akkor rögtön piedesztálra emeltem, és ó, hol volt még akkor az irodalmi Nobel... :)
      Mit fogsz Hoffmantól olvasni következőleg? Én az Ice Queent, betettem vcs-be is. :) de van tőle magyar olvasatlanom is még.

      Törlés
    2. Hú, nem tudom melyik lesz a következő Hoffman, három is áll a polcomon, a Galambok őrizői, az Itt a Földön és az Átkozott boszorkák, nem tudom, melyiket lenne érdemes olvasni.

      Törlés
    3. Ezek közül én az Átkozott boszikat javaslom. :) De a Galambokat még én se ismerem (viszont az jó monstrum!).

      Törlés
  7. De sok közös kedvencünk van! Az Iskola a határont annyira szeretem, hogy Ottlikot kedvencként tartom számon, bár más könyvét nem olvastam (de majd szeretném). Meg Cabot is örökké kedves lesz a szívemnek, bár most már valószínűleg nem lennék annyira elragadtatva a könyveitől. Dan Brownt is nagyon szerettem, de iránta mostanra elveszett az érdeklődésem (vagyis inkább a műfaj iránt).
    Moninggal én is úgy vagyok, hogy a Highlander egyáltalán nem érdekel, de vevő vagyok mindenre, amit ezután fog írni.

    Egyébként azt hiszem nincs is igazán kedvenc íróm. Vannak olyanok akiket kedvelek és érdekelnek, de feltétlen bizalmat nem szavazok senkinek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhé! :) Óh, drága Ottlik és az Iskola! ♥ Én is teljesen beleszerettem akkor. A Hajnali háztetőket és a Budát is élveztem, de már semmit nem tudnék mondani róluk, csak emlékszem, hogy jó volt szintén. :)

      Dan Brown engem most is érdekel, várom az új könyvét, az Origint. :) Remélem nem lesz csalódás. :)

      Nahát, végső soron akkor te szigorú vagy a szerzőkkel. ;) De nem baj, így legalább nem is eshetnek ki igazán a pikszisből. ;)

      Törlés
  8. alig van közös kedvencünk. Niffeneggerről el is feledkeztem, Harris mellett ő közös veled. viszont én Moningtól mindent el akarok olvasni. nekem bejön a highlanderes romantika.:D
    Carrigertől is olvasnék mindent, ha Viki fordítaná.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az, hogy bejön neked a highlanderes romantika, az egy anomália! :D :D De amúgy én is el akarom kezdeni, meglátjuk mennyire tetszik majd az első rész. Egyszer belekaptam már, de rossz hangulatban.
      Carriger azért tud unalmas lenni... Ha Viki fordítja, akkor nyelvileg üdítő, de unalmas. :D (A YA-sorozatának ha nem is az egésze, de azért egészében elmarad a Napernyőtől... )

      Törlés
    2. sose tudjuk meg, ha nem tudnám, hogy Moning írta, mit szólnék hozzá. :D

      Törlés
    3. Na igen, ez egy érdekes gondolat, ámde, gondolatkísérletnek se tudjuk beállítani. :D

      Törlés