2016. november 26., szombat

Poszt-turkáló: Harry Potter és a bölcsek köve

Mary GrandPré illusztráció részlete.
Bubumackónak megígértem, hogy majd áthozom a blogra a régi Harry Potteres posztjaimat, mert hát nem járja, hogy ekkora HP rajongó vagyok, amit szoktam is büszkén hangoztatni, a keresgélők mégsem találnak bejegyzéseket az egyik legnagyobb kedvencemről a blogon. Ennek a magyarázata természetesen ismét a freeblog halálában keresendő.

Amikor legutoljára újraolvastam a köteteket, még a freeblogon voltam, ami valami mágikus pálcasuhintásra eltűnt... De az írások megvannak, és most mind átkerül ide is. Ez azért is lesz érdekes, mert előfutárai lesznek ezek az áthozott posztok a NAGY HP ÚJRAOLVASÁSNAK, amit még idén elindítok az illusztrált kötetekkel. ;) A lelkesedésem okán valószínűleg egy teljesen új posztsorozat is fog születni a sokadik újrázáskor is.

Következzenek addig is a 2010/2011-ben írt posztok.



J.K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone


1. Szín: Könyvesbolt
Idő: 2000 tavasza vagy ősze (?)


PillaAnya: - Vegyük meg ezeket a könyveket, biztos tetszeni fog!

Nekem ez a kiadás van meg angolul.
Közepes méretű gyerekPilla: *kezébe veszi a Harry Potter és az azkabani fogoly című kötetet, gondosan megforgatja, elolvassa a hátoldalon a szöveget, melyben mindenféle sületlenség szerepel, például bezonyos varázslóképző szakiskola* - Ez mekkora hülyeség! *Pilla visszateszi a halomra a könyvet


(Update! Két közbülső jelenettel kiegészítve, PillaApa tollából :))

2. Szín: Otthon

Idő: 2000. december 3. este


PillaApa: *Megérkezik külföldről*: "... ezt a könyvet pedig a Heathrow-n kezdtem el böngészni, amíg vártunk. Az első néhány oldal elolvasása után megtetszett. Baglyokról, varázslókról, meg valami fúrókat gyártó cégben dolgozó fickóról volt szó benne. És egy macska térképet olvas benne! Nagyon élvezetes a stílusa angolul. Megvettem. Mit szóltok hozzá?"

3. Szín: Otthon

Idő: 2000. december közepe

PillaAnya és PillaApa: "- Tudtad, hogy megjelent magyarul is? Vegyük meg neki Karácsonyra!"


4. Szín: több helyen
Idő: 2000 december


*Pilla mégis akarja a könyveket*

*Őrült rohangálás, mert Pillának csak a 2-3-4. kötetet lehetett megszerezni a városban, PillaKeresztapa elszalajtása könyvesboltokba másik városban, mission completed!*

5. Szín: Pilla, ágyban

Idő: 2000. december 24. éjféltájt
*olvas, varázsolódik, beleszeret, imád*

Harry Potter és a bölcsek köve - annyian ismerik és szeretik, hogy szinte alig kell bemutatnom, de mégis, én szeretek róla írni, olvasni, böngészni, bármit, ami vele kapcsolatos. A Harry Potter univerzum, bármennyire is vonakodtam az elején, teljesen magába szippantott ezzel az első kötettel kezdve, és máig a kedvenc könyvsorozatom. Többször olvastam magyarul, angolul, hallgattam angolul, anno még szótáraztam is kis füzetkébe a varázsszavakat. Megalapozta az angoltudásomat, úgy hogy közben jól is szórakoztam.


Rövid tartalom az én fogalmazásomban, akit nem érdekel, ugorja át :D :
Harry 11 éves és édesanyja húgánál lakik, mert szülei meghaltak. Sanyarú körülmények közt tartják a szegény árvát, a lépcső alatti gardróbban alszik, unokatestvére levetett ruháit hordja, és nyíltan gyűlöli őt Vernon bácsi és Petunia néni. 11. születésnapján minden megváltozik: levelet kap, és ellátogat hozzá Hagrid, egy óriási szőrös behemót, akinek bozontos szakálla lehet akármilyen ijesztő, bogárszemei melegen csillognak :) Harry megtudja, hogy szüleit a gonosz Voldemort ölte meg, és hogy ő maga varázsló, méghozzá az egész varázsvilágban ünnepelt és híres. Levelet kap a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából, és megkezdi tanulmányait. De a vizsgák borzalmain túl más is leselkedik rá...


Mit szeretek ebben a könyvben? Mit nem? Mindent, a karakterektől, a cselekménybonyolításon és stíluson át, a csavarokig, poénokig, rejtélyekig. Minden oldalán történik valami, nincs felesleges, érdektelen vagy unalmas mondata.


Mary GrandPré illusztráció.
A teremtett világ egyedi és utánozhatatlan. Persze nagyon angol, de jó is ez így. Bentlakásos iskola, egyenruha, szabályok. De minden varázslattal van átitatva: pálcák, varázstárgyak, seprűk, bájitalok.

Kedvenc karakterem sokáig Hermione volt, akit példaképnek is tekintettem, és akiből - nem tévedés - gimnáziumi felvételi vizsgát tettem, és esszét is írtam :D. Később rájöttem mennyire szeretem Hagridot és Ront is, és hogy mindenki rettenetesen a szívemhez nőtt a könyvben.


Mary GrandPré illusztráció.
Milyen volt újraolvasni? Akárhányadszorra is, élveztem. Hiába tudom a végét, a csattanót, a részletek újra lenyűgöztek, és érdekes volt újra rácsodálkozni dolgokra. Edevis tükrének jelenete nagyon szép volt. Az első olvasáskor eszembe nem jutott volna a felirat "titka" :) A csapóajtó alatt történtek kicsit már összefolytak az emlékezetemben, ezeket különösen szerettem újra átélni. Emlékszem a mérgek feladványán sosem volt kedvem részletesen elgondolkodni, hiába, talán mégse vagyok egy vérbeli Hermione.

A magyar kiadás. Nagyon a szívemhez
nőtt ez a kinézet.
Harry alakját a könyvben sokkal szerethetőbbnek találom mint bármelyik filmadaptációban, és most is jó volt viszontlátni az igazi könyv-Harryt annyi év után a Radcliffe-Harryvel :))) ... A Weasley család csodás, és imádom a lüke Fred-George párost, akik a legjobb sorokat nyögik be. 

Érdekes volt, hogy találtam egy utalást, ami persze anno fel sem tűnt, csak most ütött rögtön szöget a fejembe (SPOILER annak aki nem olvasta még az 5. kötetet!):


"Harry had the horrible feeling, that Snape could read minds." :))

(SPOILER vége!)


Kedvenc idézeteim az első kötetből:


"After all, to the well-organised mind, death is but the next great adventure." - "A pallérozott elme számára a halál nem más, mint egy új kaland kezdete."

"It does not do to dwell on dreams and forget to live, remember that." - "Rossz úton jár aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni."

Mary GrandPré illusztráció.
Értékelés: 10/10 Mi más is lehetne, akár angolul, akár magyarul, kemény vagy puhakötésben, 10-20-30 vagy 98 évesen is. :)
A könyvet hangoskönyvként hallgattam ezúttal, Stephen Fry előadásában.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A posztom kicsit furcsa számomra, nem értem, miért akartam annyira összefoglalni a történet elejét, ami tényleg közismert, de sebaj. Így visszagondolva mindig elámulok, hogy mennyi minden is fért bele ebbe az ominózus első kötetbe, mennyi alapot épített ki Rowling, és mégis, mennyire komplex cselekményt sikerült ebben a könyvben is létrehoznia az univerzumába való bevezetés mellett.

Nagyon hiányzik már ez a varázslatos világ, amiben hamarosan újra nyakig merülök! Sőt - nagy levegővel egyenesen a felszín alá, és elő se bukkanok az All was wellig. :)

Érkezik a többi poszt-turkálós poszt is hamarosan! 

8 megjegyzés:

  1. Köszönöm! :D
    Annyira aranyos a történet PillaAnyáról, PillaApáról és a PiciPupiról :) A fúrós fickón hangosan felnevettem. Amúgy miért gondoltad meg mégis, hogy szeretnéd a könyveket? Vagy addigra elolvastad az elsőt?
    Én nem olvastam tovább a könyvet, amíg meg nem oldottam Piton feladványát, és egy sakktáblán online csináltam Ron lépéseit, de ugye volt benne egy kis ugrás, így azt nem tudtam lejátszani :)
    Stephen Fry egy zseni, imádom, ahogy olvas :)
    Alig várom az újraposztjaid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Hozom a többit is! :) ;)
      Nahát, és én még ki akartam törölni az elejéről a családi apróságot, de jó, hogy nem tettem. ;)
      Apukámnak mindig is a muglik maradtak a kedvencei, és sajnálja, hogy nincs velük több jelenet. :D Vernon bácsit és a fúrógyártó cégét, a Grunningsot is jól megjegyezte magának. Aztán azért elvarázsolódott a térképolvasó McGalagonnyal.
      Apukám lelkesedése, és az angolul hazahozott kötet nagyon fellelkesített engem is, és meg akartam ismerni ezt a sztorit - milyen jó, hogy így gondoltam! :)
      Majd most megoldom én is Piton feladványát!
      Én is imádom Fryt! :)

      Törlés
  2. Jaj, nagyon aranyos volt ez az 1. szín, PillaAnya meg a többi. :)
    Angolul még nem hallgattam meg a könyveket, magyarul, ugye, csak az első kettő van Kernnel, a többiről meg beszéltünk, hogy hm, elég vegyes színvonalú, de most meghoztad ehhez is a kedvem.
    Nekiálltam az illusztráltakat olvasni, de tavaly óta még az elsőn sem jutottam túl, sajnos. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj nagyon szupi az angol hangos, ajánlom! :)
      Ne izgulj, nem vagy lemaradva, még évekbe telik, mire teljes lesz az illusztrált sorozatunk is. :D

      Törlés
  3. Atyaég, mennyire meghoztad a kedvemet az újraolvasáshoz! :D Lehet, Karácsonykor nekiülök :D Amit az elején írtál amúgy a Pillacsaládról, az nagyon tetszett, jöhetne még ilyen :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök! Én is karácsony tájékán tervezem kezdeni. Akkor annyira HP-s hangulatba szoktam amúgy is kerülni. :)
      Pillacsalád imádja a Harry Pottereket, sokszor szoktunk belőle részleteket is emlegetni, varázsigéket... :) Titti elnevezett egyszer PuPilla Potternek is. :D

      Törlés
  4. Ez most pont jókor jött nekem - tegnap elkezdtem újraolvasni az első részt, és mivel most akkora lelki trutyiban vagyok, azt hiszem végigolvasom az egész sorozatot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lelki trutyikra is kiváló ez a sorozat, remélem találsz benne némi vigaszt. :) Ölelés!

      Törlés