2016. július 13., szerda

Jessica L. Degarmo: Six Weeks

Random módon választottam valamit, ami a Kindlin porosodott, így történt, hogy Jessica L. Degarmo Six Weeksével folytattam a nyári olvasásokat - ahelyett, hogy a tervezettekkel haladnék, haha, sutba a tervekkel! :D -, és bár nem számítottam sokra, nem bánom, hogy elolvastam a rövidke könyvet. 

Pont azért, mert nem vártam tőle sokat, kellemesen csalódtam. 
Egy váratlan terhesség fordítja föl benne a 19 éves Imogene életét, akinek legkésőbb hat hét múlva döntenie kell, megtartja-e a gyereket, vagy nem. Immy-nek van még ezen kívül épp elég baja, iszákos anyjával, ragaszkodó féltestvérével, folyamatban lévő tanulmányaival és bizonytalan párkapcsolatával együtt... 
Tetszett, ahogy végigment az opciókon, bemutatta a döntéshelyzet nehézségét, főleg, hogy Imogene-nek nem csak saját, de féltestvére sorsáról is döntenie kell közvetve. Ez a helyzet megbolygatja az egész családi életüket, és minden kapcsolatot. Immy apja szívesen magához venné Immy-t is és féltestvérét is, pedig őhozzá semmi köze nincs, mégis gondoskodna mindkét lányról. Az alkoholista anya azonban mindig megvétózza ezt, és mindig képes összeszedni magát kissé, ha mégis ráküldenek valami gyermekvédelmist. Imogene egyedül is apjához mehetne, de nincs szíve Sadie-t otthagyni a nyomortanyán, ahol az anyjuk egész nap csak a kanapén tesped az alkoholmámorban. Ha magához tér, esetleg elcsór némi pénzt, ami kajára kellene, vagy lekever néhány pofont... Egyszóval egy koszos-büdös hellhole ahol és ahogy élni kényszerülnek... Ide jöjjön még egy kisbaba is? 
A párocska másik fele, Matthias támogatná Immy-t, és szeretné a gyereket, de az ő háttere sem jobb, még ha más is... ott egy bántalmazó apát találunk az egyenletben. 

Nem volt faék egyszerűségű, tetszett a nyelvezete, és szerencsére ezek miatt a családi háttérproblémák miatt nem csak arról szólt, hogy most akkor mi legyen: megtartani, elvetetni, adoptálásra adni. Érdekes volt az gondolatmenet is, amit az apáca ajánlott, hogy ki kell próbálni minden döntéshelyzetet, belehelyezkedve egy kis időre, és megnézni, milyen érzéseket vált ki, mennyire "kényelmes" aszerint gondolkodni, mennyire tűnik az a jó választásnak épp. 

Forrás.

Ami viszont idegesített: nem kéne csodálkozni, hogy védekezés nélkül terhes lesz az ember. Meg ilyet kinyilvánítani, hogy "It's not fair". :D Hát kisanyám, a biológia szabályai működnek, szóval saját magatokat kevertétek szarba! Jobban örültem volna, ha tényleg valamennyire önhibájukon kívül történik ez, mert így csak szimplán felelőtlenség volt, ráadásul tényleg nem egy igazán jó és stabil párkapcsolatról van itt szó, ahogy az a probléma felvetődésével rögtön ki is világlik.
Plusz rettentően infantilis volt a Matthiasszal kiabálós-veszekedős jelenet.

!!!SPOILER!!! Tök jó a nyitott vég. :) !!!SPOILER VÉGE!!! 

Értékelés: 10/8

Érdekes szavak, kifejezések:

- gofer: alacsony beosztású személy (csicska?)
- astute: ravasz, okos, ügyes
- slovenly: ápolatlan, lompos, slampos
- cloying: émelyítő
- lucrative: jövedelmező, hasznot hajtó
- lambaste: alaposan elver
- sordid: mocskos, piszkos, aljas
- resplendent: fénylő, ragyogó
- bulwark: bástya, mellvéd
- leverage: eszköz
- tribulation: csapás, gyötrelem, szenvedés
- derisive: gúnyos
- indisposed: gyengélkedő
- placate: kibékít, kiengesztel
- indigent: szegény, nélkülöző, rászoruló
- a modicum of: kevés, egy kevés, kicsi mennyiség
- listless: kedvetlen, közömbös
- cadence: hanglejtés, ütem, ritmus
- effluvium: kellemetlen szag, ártalmas kigőzölgés
- trepidation: izgalom, remegés, felindulás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése