2016. március 8., kedd

Joe Abercrombie: Half the World - A harcos

Tavaly márciusban jött ki a Szilánkos tenger első része, a Half a King - Az uralkodó, és szerencsére nem kellett sokat várni a folytatásra sem, ami külsejében ugyanolyan szép és vaskos kötet, mint az előző; jól mutatnak egymás mellett a polcon. 
Ami az olvasását illeti, azt hiszem, átok üldöz, amikor ugyanis belefogok egy Abercrombie-ba, biztos, hogy valami közbejön, és kicsit félre kell tennem, vagy csak apró falatokkal haladhatok előre. Így történt most is, de nem azért olvastam lassan, mert nem tetszett. Nagyon is szerettem, mert nem csak a külseje, de a belseje is nagyon hasonló az első kötethez: jó kis high fantasy izgalmas harcjelenetekkel, remek személyiségfejlődésekkel, poénokkal, fordulatokkal, nagyon gördülékeny stílusban. 

Ezúttal egy tökös hősnő a főszereplő, Tüske, vagyis Hild Bathu, aki egy harctéri gyakorlatozás során végzetes hibát vét... Először úgy tűnik, sorsát már nem sokáig követhetjük nyomon: meg fogják kövezni, az ítélet elől azonban a fondorlatos Yarvi atya - az előző kötet főszereplője - megmenti, és elviszi egy veszélyes és hosszú küldetésre a Szent és Veszett folyókon át az Első városig, és ha minden terv szerint alakul még vissza is. A cél, hogy szövetségeseket gyűjtsenek Gettföld számára a Főkirály ellen. A háború elkerülhetetlennek tűnik, és mindenütt ellenség terem, nehéz olyat találni, aki fordulna és melléjük állna. Tüske révén mégis létrejön aztán néhány ilyen kapcsolat, bár néhol nem is tudja a harcos kedvű lányzó, hogy mi sülhet ki döntéseiből. 
A hosszú úton Szkifr kikupálja Tüskét, kiváló és kivételes harcost farag belőle, aki bármely társát legyőzi párbajban ügyességével, fürgeségével, elszántságával. 

" - A tehetség mindig a felszínre tör - mondta Rulf.- Mint szar a vízben - jegyezte meg Tüske. Szumael rávigyorgott. - Akkor te jó úszó lehetsz."

A cselszövések sem maradhatnak ki természetesen, és persze némi romantika a hajó fiataljai közt. De még Yarvi atyát is megörvendezteti egy kis légyott a rég nem látott Szumaellel, és talán Rulf is párra talál... 
Forrás.
A könyv másik fontos szereplője Tüskén kívül Brand, aki szintén nem a hajós küldetésre készült volna, mégis ott köt ki a lány mellett, a hátsó evezőlapátokat húzva fáradhatatlanul. A fiú is majdnem olyan érdekes személyiség volt, mint Tüske, de teljesen más. Nyugodt, higgadt, jólelkű, talán túlságosan is becsületes. Brand is sokat változik, és még hőstett is fűződik a nevéhez a küldetés során, de Tüske mellett haloványabb, más, nem olyan izgalmas karakter, bár tény, hogy tud meglepetésekkel szolgálni, és sokat erősödik az út során, testben és lélekben egyaránt. 

"(...) - Nem vagyok...tudod! - Egyik kezét kidugta a takaró alól, és a körmét végighúzta a feje borostás oldalán. - Nem olyan vagyok, amilyennek egy lánynak lennie kell. Vagy egy nőnek. Soha nem is voltam. Nem tudok jól... - Mit? - Mosolyogni. Meg, mit tudom én, varrni.- Nincs semmim, amit meg kellene varrni." :)) 

Az előző kötethez hasonló volt itt is a felépítés, tulajdonképpen ez egy séma, és most más volt behelyettesítve: fiú helyett lány erőteljes személyiséggel, látványos karakterfejlődéssel, hajós küldetés és sok evezés, kalandok, nehézségek, néhány halál, némi cselszövés, csalás és árulás, és párbaj. :) Ez egy jó váz, és amikor fordulatos, jó stílusban megírt, helyenként még ráadásul humoros szöveg tölti ki, szerintem nem lehet ok panaszra. :) Kritikával én egyedül a végét illetném, nekem nem annyira tetszett, és nem volt hihető a kimenetel. De, Abercrombie javára írom: legalább nem volt papírforma! 

"Hunnan mester az első sorban állt, és ha kicsit rosszallóbban ráncolta volna a homlokát, a bőr leszakadt volna a koponyájáról."

Értékelés: 10/8,5 Egy kicsit építkezősebbnek éreztem, nem volt olyan nagyívű és kerek, mint az első rész, de majdnem ugyanannyira tetszett, és Tüskét nagyon megszerettem, minden tüskéssége ellenére, vagy talán épp azért. 
Karakterközpontú, izgalmas és mozgalmas high fantasy. Kíváncsian várom a harmadik részt - Half a War -, a háborút, még több Brandet, Tüskét és Yarvi atyát. :) 

Trónok harca utánérzésem most is volt. 

A könyvet kiadja az Athenaeum, akiknek köszönöm az olvasás lehetőségét! 
Rendeld meg >ITT<


Fülszöveg: "Ritkán, de előfordul, hogy egy lány nem Béke Atya, hanem Háború Anya szolgálatába szegődik. Hild Bathu, azaz Tüske csak a csatározásnak él, apjához hasonlóan diadalra vágyik, de egy végzetes gyakorlótéri baleset után nem harcos, hanem gyilkos lesz belőle. Yarvi atya, Gettföld agyafúrt minisztere megmenti őt a kínhaláltól, és magával viszi egy küldetésre, amely nagy hatással lehet a Szilánkos-tenger sorsára. Háború fenyeget, és Yarvi egész országát elpusztíthatja, ha a miniszter nem talál szövetségesekre. 
Tüske az úton harcossá érik, de mint mindenki más belegabalyodik Yarvi atya cselszövésének hálójába, ahonnan nem mindenki kerül ki épségben. A miniszter a köz java érdekében képes feláldozni bárkit, főleg egy harcost, de Tüske talán képes lesz saját utat vágni magának a kardjával."


Angol összefoglaló a Half a Kingről, vigyázat, spoileres! Recapnek tökéletes, újraolvasás helyett! :) 

2 megjegyzés:

  1. Láttam, hogy lassan haladsz a könyvvel és kíváncsivá tett, hogy minek köszönhető. Azt hittem, hogy nem tetszik, amin csodálkoztam volna, mert egy pörgős, humoros történetről van szól.
    Nekem jobban tetszett, mint az első rész, mert ez legalább nem volt tele "okosságokkal", pontosabban élét vette a szarkasztikus humor.
    Ezek szerint, együtt várjuk a folytatást :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg voltam figyelve. :) Nagyon sok mindennek volt köszönhető ez a lassú haladás, de nem a könyv hibája, volt, tényleg. :)
      Igazad van, ebben kevesebbszer mondták meg a tutit, több volt a humoros riposzt. :)
      Igen, együtt várjuk!

      Törlés