2015. október 16., péntek

Mottó lettél, bevésődtél... - majdnem témáztunk

Témázunk csapatával időről időre kiszavazunk régóta forgó témákat, amik nem akarnak soha sorra kerülni, és így szabad prédává válnak. Így volt már az Elkaszált sorozatokkal, majd a Furabogarakkal most pedig a KEDVENC MONDATAINK - bevésődött, emlékezetes, frappáns szentenciák került "lapátra". 


Sokszor látok olyan teszteket, hogy ismerd fel ezeket a híres kezdő és zárómondatokat egy könyvből, és olyankor elgondolkodom, hogy vajon valóban ezek ragadnak meg legjobban? Szerintem a könyv elején még azt se tudjuk mi van, milyen lesz a viszonyunk, kik szerepelnek, mik a történetszálak... Igencsak ütős kezdőmondat kell ahhoz, hogy az nagyon megmaradjon, vagy újraolvasások, igazi szerelem a könyvvel. A zárómondat pedig, nos, általában ugye nem a "legjobb résszel" ér véget a könyv, a csattanóval, olyan mondattal ami pofon vág - ááltalában -, hanem még azok után a részek után van némi levezetés, epilógus, stb. Így a végső mondat is valahogy elsikkad. Megintcsak kivételek a nagyon ütősek, na de miért beszélek a levegőbe, mondok inkább példákat, úgyis példatár vagyok a többiek szerint, ha témázásról van szó. ;) 



A kezdő mondatok közül, legyen bár elcsépelt, de nekem is maradandó Jane Austen, Büszkeség és balítéletének híres és valljuk be, nagyon is találóan megalkotott első mondata:


"It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife."

A Harry Potter és a Főnix rendjének kezdőmondata rendkívül emlékezetes számomra, ez volt az a kötete ugyanis a sorozatnak, amire elég sokat kellett várnunk, és amibe én igenis belevágtam a fejszém angolul, mert kizárt dolog volt, hogy ki bírjam várni a fordítást. Az első mondat egy igazi kis teaser volt, és bár akkor még kapásból két ismeretlen szó volt benne számomra, lelkesen vetettem rá magam, és a helyzet az, hogy annyira örültem az első információmorzsának, hogy teljesen bevésődött, és azóta is kívülről tudom.


"The hottest day of the summer so far was drawing to a close and a drowsy silence lay over the large, square houses of Privet Drive."

Egy friss élmény Andy Weirtől A marsi című könyv, ami frappánsan és nagyon Mark Watney-san indul, összegezve a lényeget: 


"I'm pretty much fucked. That's my considered opinion. Fucked."

De elkanyarodva a kezdőakkordoktól, és kicsit visszakanyarodva a Harry Potterhez - sajnálom, de egy olyan sarokköve ez az olvasmányaimnak, hogy semmilyen témából nem tud kimaradni :) -, számos igazán örökre bevésődött mondat van a Potterekből, amit sose felejtek el, vagy ami tényleg adott valamit, nem csak a frappánssága, tanulsága, ritmusa miatt maradt meg, hanem volt más érzelmi töltete is.

Ezek közé tartozik:

"Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni."
(Harry Potter és a bölcsek köve)

"A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában."
(Harry Potter és a titkok kamrája)

"'Which came first, the phoenix, or the flame?' (…) -… a circle has no beginning."
(Harry Potter és a halál ereklyéi)

"Elvégre a pallérozott elme számára a halál nem más, mint egy új kaland kezdete."
(Harry Potter és a bölcsek köve)

"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."
(Harry Potter és a félvér herceg)



És bár van még bőven akár kacagtató, humoros Fred & George-os rész, vagy a jól ismert "After all this time" "Always", az "emotional range of a teaspoon", a "There's no need to call me Sir, Professor"  az "Excuse me, are you the imprint of a departing soul?" és az "All was well", mint remek befejezés, nekem mégis egy szép hosszú mondat ragadta még meg a figyelmemet a sorozatban, a Harry Potter és a félvér hercegből, ami valóban mottómmá vált, és ami rengetegszer adott nekem erőt és lendületet. Ez a bekezdés megborzongatta az agytekervényeimet, amikor először olvastam, és örökre velem maradva elkísért minden egyes megmérettetésre az életemben. Az összes vizsgámra head held high léptem be, és tudjátok mit? Bejött. :) 

♥♥♥♥♥

“It was, he thought, the difference between being dragged into the arena to face a battle to the death and walking into the arena with your head held high. Some people, perhaps, would say that there was little to choose between the two ways, but Dumbledore knew - and so do I, thought Harry, with a rush of fierce pride, and so did my parents - that there was all the difference in the world.”
♥♥♥♥♥

De őszintén szólva, itt ülhetnénk napestig, mire citálnám minden egyes kedvenc vagy kedvelt Harry Potter idézetemet - igen, ennyire szeretem... :) 

Kattintásra megnő.


Kommentár nélkül, még néhány kedvencem, más könyvekből: 

"Az utat éppoly reménnyel keresheti a gyönge, mint az erős. Nem ritkaság, hogy ez a tettek sora, amelyek a világ kerekét igazgatják: kis kezek hajtják végre őket, mert közben a nagyok szeme másfelé tekint." 
(J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk ura - A Gyűrű szövetsége)

"You don't love someone because they're perfect. (…) You love them in spite of the fact that they're not."
(Jodi Picoult: A nővérem húga)

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."
(George Orwell: Állatfarm)

"We shall meet in the place where there is no darkness."
(George Orwell: 1984)

"Minden csecsemő ökölbe szorított kézzel születik: mindent akarok. Mindent magamnak akarok. És mindenki nyitott tenyérrel hal meg: nem vittem magammal semmit."
(Fehér Klára: Sárgaláz)

"A tudatlanságnak csak egy takarója van – a nyelv; minek azt minduntalan mozgatni?"
(Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival)

És természetesen Karen Marie Moning Feverjéből egy raklapnyi mondat, amik állandóan a fejemben vannak, és csak azért nem írom le őket újra, mert néhány posztban már alaposan kiveséztem a témát. Nézzétek meg a Fever címkét és a Moningos nyelvi posztomat. :) 

Nagyon sok kedvenc idézetem van, amiket régebben gyűjtöttem is egy füzetkébe (online világ előtti idők...), mostanában pedig az adott könyvről írt posztba írom bele mindig, ami valamiért megfog.

Nektek vannak bevésődött, kedvenc mondataitok? Nektek is ilyen sok van a kedvenceitekből, vagy csak elvétve marad meg pár frappáns mondat? 

Nézzétek meg Bubu kedvenceit is! :)

A képek illusztrációk. Forrás: pinterest.com, google.com

15 megjegyzés:

  1. és Pupi, te ezeket a mondatokat fejből tudod, azzal együtt, hogy melyik könyvben volt? nem is az önálló regények az érdekesek, hanem pl a HP. azt is tudod, ki mondta? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majdnem mindet fejből. A hosszúnak csak az elejét már, mert rég volt, hogy ismételgettem volna. A legtöbbet Dumbledore mondta, amit itt idézek, a képen lévők közt vannak mások is, emotional range: Hermione, Don't have to call me Sir: Harry, After All this Time, Always: Piton, a kérdés pedig DD, Excuse me are you the imprint: Ron... :D de persze, tudom a többit is, max néha keverem hogy melyik kötetből valók. :P

      Törlés
  2. Huhhh mennyi példa :))) a hosszú az nem az utolsó kötetből van? Amikor Harry úgy dönt, szembenéz Voldemorttal az erdőben? Én ott emlékszem ilyesmire de simán lehet hogy nem ;)
    Én nem meglepő módon a LOTR-ból tudnék végeérhetetlenül idézni, és ha már frappáns kezdő- és zárómondatok, hát nem kell példálóznom, ugye?
    Amúgy Virginia Woolftól van még olyan kezdő- és zárómondatom, ami nagyon mélyre bevésődött ill mottóvá vált, de totál igazad van abban, hogy a legtöbb megragadó frappáns idézet nem ezekből lesz.
    (Hmmm... sose szavaztam erre, de most bezzeg hogy megírtad, kedvem lenne nekem is összeszedni őket...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Példatárságomat nem tudom sokáig elnyomni. :D
      Nem, a hatodik részben van ez, tuti. :)
      Hát nem is csodálkozom, ami nekem HP, az neked GyU :) Írjál, ha van kedved, szerintem is tök jó téma, nem tudom miért nem győzött soha... :)

      Törlés
  3. Kutatok itt egy ideje a fejemben ilyen mondatok után, de nem találok... Valahogy egy-egy mondatokat nem jegyzek meg.
    De ha már HP, jelenleg a Bélügyeket olvasom, és ma a buszon azon kuncogtam, hogy a - asszem, tápanyag vagy mi - felszívódik, mint Harry Potter a 9 és 3/4 vágányon. :D
    Meg még a Winnetou-ból maradt meg annyi, hogy a számlát könnyebb volt elolvasni, mint kifizetni. Ezt valamiért gyerekként rettentő viccesnek találtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy nekem ez abból adódik, hogy már korábban is kerestem, és gyűjtöttem papíron, szép füzetekben a nekem tetsző gondolatokat. :)
      Ennek a Bélügyeknek olyan csúnya címe van :S De jó ez a poén! :D

      Törlés
    2. Igen, tényleg taszító címe van, de arról is szól. :)
      Én is gyűjtöttem régen latin közmondásokat, meg híres emberek mondásait, de nem igazán maradtak meg bennem. :D

      Törlés
    3. Tudom, de akkor is olyan kis undi. :D Majd írsz róla?
      Nekem is volt néhány latin is, pl. az "Alea iacta est", a hangzása miatt különösen szerettem, és néha beleirkáltam a füzeteim elejébe. :)

      Törlés
    4. Hát amikor a hányás mechanizmusát részletezi... :D Tervezem. :)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik a poszt! Nekem is rengeteg ilyen van, ami olykor eszembe jut... A Harry Potterből itt kimaradt, de nekem nagyon "beégett"
    "Az öröm mindig segít rajtunk, akkor is, ha teljes a sötétség; mert a sötétséget elűzi a fény. "
    De persze a Harry Potter és A gyűrűk ura is ontja magából az ilyeneket. És Fredrick Backman :)
    Hú, most tele lett a fejem jobbnál jobb idézetekkel :)
    Amúgy hány évre elég témátok gyűlt össze eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök! Már régóta vártam, hogy írhassak erről, mert nagyon sok ilyen kedvencem van. Ó, igen, az a mondat is nagyon jó. :) Klasszikus.
      Backmant tényleg előre kell vennem, ha neki is ilyen bevésődős mondatai vannak. ;)
      Írjál te is!
      Annyira azért nincs sok, de mindig ötletelünk.

      Törlés
  5. Imádom az első/utolsó mondatos teszteket, meglepően jól teljesítek rajtuk, pedig tök nem szoktam figyelni, hogy hogyan kezdődik vagy ér véget egy könyv.
    Milyen jó, hogy így emlékszel ezekre a mondatokra, egyébként biztos nekem is vannak ilyenek, de csípőből egy sem jut eszembe. Úgyhogy megnézem az idézeteimet molyon...

    * 10 perccel később, miután szarrá röhögtem magam a kedvencelt idézeteken A marsiból *

    "A lányok akkortól számítanak nőnek, amikor elérik azt a kort, amikor az anyjuk megszülte őket." Isztambuli fattyú - ez nagyon sokszor eszembe jut, és rám kb. igaz is :)

    "Feltűnt volna, mint százlábú a cukortartóban." - Ez kb mindegyik Murakami-könyvben benne van, szóval valami japán mondás lehet, de csomószor eszembe jut :D

    "Te döntöd el, mit csinálsz, de azt nem, hogy mit szeretsz csinálni." Ez a Boldogságtervből van, és néha muszáj eszembe juttatnom.

    "Good for her! Not for me" Szerintem ez is kb. ugyanaz, csak ez Amy Poehler.

    "Súlyos választás előtt állsz, gyermekem. Mától kezdve egyik szülőd idegen lesz számodra. Az anyád nem akar többé látni, ha nem mégy feleségül Mr. Collinshoz, nekem pedig akkor ne kerülj a szemem elé, ha hozzámégy." Ez is felejthetetlen, gondolom nem kell leírnom, honnan van. :)

    "Soha, ismétlem, soha nem tudhatod, hogy mi zajlik egy férfi és egy nő között, ha nem te vagy az egyikük." - ez a Rozéfröccsben volt és mindig eszembe jut, amikor valaki más kapcsolatán csámcsog.

    "Mit lehet tenni a tél ellen? várni kell a tavaszt." Az arany ember.

    Na, most már lelövöm magam, nyugi. :) Amúgy vannak hosszabb kedvencek is, de mondom, magamtól egyik se nagyon jut eszembe, csak ha épp valami olyan szituáció áll elő, amihez passzolnak. De főleg ilyen szállóigék maradnak meg, hogy "Háromba vágtad, édes jó Lajosom?" és társai.

    Az a hosszú HP-s amit írtál, nagyon jó, észben fogom tartani. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, mert nekem is jól sikerült már pár ilyen teszt, lehet, hogy az csak azért van, mert sok történetet ismerünk, még ha nem is olvastunk minden nagy, világirodalmi alkotást.. :)
      Nagyon jók, amiket írtál! Ez a százlábús tényleg biztos egy ottani szólás-mondás.
      Ó, tényleg, ez a másik kedvencem a Büszkeség és balítéletből, amit kiírtál! :D :D Szenzációs. :)
      A Rozéfröccsöt nem olvastam ugyan, de az idézettel nagyon egyetértek, sőt, én is szoktam hasonlóval figyelmeztetni másokat, amikor valakinek a kapcsolatán próbálnak csámcsogni, csak én annyit szoktam mondani, hogy nem láthatsz bele egy kapcsolatba, hacsak nem vagy benne.
      Lajosos idézet! :D Elmondtad remélem a te Lajosodnak is ;)

      Örülök, hogy tetszik a hosszú HP-s idézet is. Nekem nagyon sokat jelentett mindig, és azóta is megmozgat bennem valamit, mert annyi személyes élmény is kötődik hozzá.

      Törlés
  6. Nagyon jó poszt lett, átjön rajta nagyon a lelkesedésed. :)
    Nekem sok kedvenc mondatom van, a Molyon néha elolvasgatom őket, olyan jó érzés tud lenni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök! :) Nagyon lelkesedtem is a téma iránt. Tök jó, hogy neked is vannak ilyenek, olyan jó néha átolvasgatni őket. :)

      Törlés