2015. május 10., vasárnap

Trónok harca - a könyv, a sorozat és a rajongásom

Nos, ezt a bejegyzést nem így terveztem eredetileg, de szeszélyem folytán mégis ez lesz most belőle, ami... A lényeg, hogy mindenképp George R. R. Martin világáról és a Trónok harcáról fog szólni. 

A Trónok harcával való kapcsolatom nekem csak nemrégiben kezdődött: pár hónapja döntöttem el, hogy én bizony nem olvasom el ezt a sok monstrum könyvet, hanem Zemberemmel a filmadaptációt választjuk, és közösen sorozatnézünk. :) Úhhh, abszolúte imádjuk! Az új, ötödik évadot is lessük már lelkesen. De bennem elkezdett motoszkálni, hogy ugyan, hogy lehetek ilyen kutyaütő, hiszen én nagy könyvmoly vagyok! El kell olvasnom a könyveket is! Így került a kezembe mégis a könyv, és bár nagy volt a csábítás, hogy á, én belefogok valamelyik későbbi kötetbe, és nem az elsővel kezdem, ezt elhessegetve mégis elejéről indítottam a kalandot. Ennek kapcsán, a könyvről csak ezt a pár mondatot szeretném leírni: Nem okozott ugyan csalódást, és mégiscsak Martin gondolta ki ezt az egész világot és remek karaktereit, helyszíneit, intrikáit és fordulatait, de köszönöm, maradok a filmnél. Az első kötet betűre ugyanaz volt, mint a sorozat első évada, és bár tudom, hogy ez a későbbiekben nagyban változik, egyszerűen nem érdekel hogyan. :) Örülök, hogy találtam egy ilyen szuper filmsorozatot magamnak, mert ritkán csábulok el rájuk, és a könyveket itt annyiban is hagyom. Első intuícióm helyes volt, de nem hallgattam rá, valami kis ördög azt motyogta azért nézzük meg a papíron is, hát nem, ennek vászon kell. A könyv stílusában, írásmódjában tulajdonképpen semmi különleges nincs, a halálok pedig olvasva kevésbé ütöttek.

Szóval... ami most következik, az teljes mértékben a filmadaptáció dicsőítése lesz, persze mindezzel ahogy mondtam, Martin bácsi munkájáé is. Lesznek spoilerek is, és rengeteg kép... Katt! 


Nála már tél van :D
Ahogy feljebb írtam, semmit nem tudtam a Trónok harcáról pár hónappal ezelőttig... fogalmam sem volt a Starkokról, arról hogy mit jelent a "Közeleg a tél", nem tudtam, hogy mire fel ez a nagy érdeklődés és rajongás, csupán a legfontosabb információt birtokoltam: Martin minden karaktert kinyír, mindenki meghal. Ennek megfelelően úgy álltam neki a sorozatnak, hogy én aztán nem kedvelek meg senkit, mert minek. Az első évad után félve kérdeztem meg Miamonát, hogy lesz-e egyáltalán ezek közül olyan szereplő, aki még a harmadik, vagy ne adj' Isten negyedik évadban is benne van. ... :)



A Tűz és Jég dala (A Song of Ice and Fire) sorozatnak jelenleg 5 kötete jelent meg, és még kettő van folyamatban. A sorozat nem tudja kivárni a további részek érkezését, így elkanyarítják kissé másfelé a szálait, de elméletileg Martin is részt vesz a munkálatokban, és a végkimenetel ugyanaz marad. (?)

Ez tulajdonképpen egy kitalált középkorban játszódó regényfolyam, fantasy-elemekkel: sárkányok, különös holtak, az úgynevezett Mások, óriások, rémfarkasok és vérmágia tarkítja a képet, de ennél talán lényegesebb, hogy Westeros, Essos és a Keskeny-tenger vidékének népei mind a Vastrónra áhítoznak, ezért aztán rengeteg az intrika, a cselszövés, ármány és persze harcok is. Az áldozatok száma, nos, maradjunk annyiban, hogy sok, és bizony Martin tényleg nem fél kinyírni a főszereplőket sem. (majd lesz másik) :) 

A filmben az elején sok nehézséget okozott megjegyezni, hogy ki kicsoda és kinek a kije, és mindenkire külön jelzőket használtunk, sőt, a piros boszorkát még mindig Für Anikónak hívjuk, mivel ő  a magyar hangja. A nevek direkt vannak kicsavarva, kicsit megváltoztatva a normál nevekhez képest, állítólag azért, hogy mindenki úgy ejthesse, ahogy akarja, na persze a filmnézők úgy kapták készen a kiejtést is. Úgy a második évad közepére helyrekerült nagyjából mindenki, de a kisebb mellékszereplőt és a sok egyforma szakállas-bajszos öregembert megkülönböztetni és számon tartani nem könnyű. Örülök, hogy Stannis és Ser Davos megy. :D Érdekes hogy a Sir helyett Ser van, amit Szernek mondanak. 
Ennek margójára: tudja valaki, hogy az Eddardból hogyan lesz Ned? 


Danaerys, a Sárkányok anyja
A Starkok az első évadban
Sansa és Joffrey

Havas Jon, Theon Greyjoy, Arya Stark, Catelyn Stark, ööö izé, Danaerys Targaryen, kézlevágó ipse, Shae, Brienne, Joffrey, a Véreb, aki mellesleg Sándor (!) Clegane, vérmágiás banya, Cercei Lannister, Mance Rayder, Für Anikó! :D, Varys, az eunuch

Cersei, Kisujj (Petyr Baelish), Sansa, Tyrion, Varys
A Vastrónért folyó harcban a Starkok, Targaryenek és Lannisterek családjai képezik a sarokpontokat, hogy közülük végül ki kerül rá a marhacsúnya székre, azt nem tudni, de lépten-nyomon kinevezi magát valaki valahol királynak. Van Falon túli király, Falon inneni király, Első ezen a néven, Andalok és nem tudom mik királya, és még egy rakás titulus, amit előszeretettel aggat mindenki magára. Van persze egy "király" is, aki elvileg a hivatalos, aztán a sorozat folyamán néhányszor lecserélődik. :D ... 
Vérfertőzés, lefejezések, hazaárulás, bénulás, kínzás, rabszolgaság, máglyahalál, nyilas és kardozós harcok, borvedelés kupából, bordélyházak fülledt hangulata, rengeteg gyaloglás és menetelés és hó és jég, fattyak és jogtalan trónörökösök, mágia, lovagi torna... - ez mind a Trónok harca, de mégis ezzel semmit nem mondtam el. 


A karakterek elképesztően jók. Ahogy az olvasottakból megállapítottam, nagyon jól vitték őket filmre is. Imádom őket, és bármennyire is próbáltam távolságtartó lenni, van néhány kedvencem: Danaerys Targaryen, Tyrion Lannister, Arya Stark és Havas Jon is közéjük tartozik. De vannak akiket utálni imádok, szerintem mindenki szívből gyűlöli Joffrey Baratheont, Lysa nénit, akinek nem tudom mi a vezetékneve, de egy hibbant tyúk egy veszélyes csapóajtóval :D és hát Theon Greyjoy se a kedvencem. 

Walder Frey középen, szabadidejében ő alakítja Fricset a Harry Potterben ;)
!!!SÚLYOS SPOILEREK!!! 

A sorozatban számtalan olyan jelenet ,fordulat volt, ami egyszerűen szó szerint áll-leesést eredményezett nálam, vagy veszett kiáltozást csalogatott elő, amelyben sűrűn ismétlődtek a neeee, ezt nem hiszem el!-ek... 
Ilyen emlékezetes pillanatok voltak: (KIFEHÉRÍTETT SZÖVEG!)

- amikor Danaerys megszerzi a Makulátlanokat és megöleti azok egykori fogvatartóit, és a sárkányok tüzét is arra az aranytógásra szabadítja (ki tudja hogy hívták már :D), valamint kiderül, hogy ahogy sejtettem, végig értette amit másik nyelven makogott az öreg :D
- amikor Joffrey-t megmérgezik - hát ez kakukktojás, mert itt gyakorlatilag üdvrivalgásban törtem ki és nem bírtam abbahagyni az ugrálást az ágyon :D
- amikor levágják Jaime Lannister kezét... áááááááááá az olyan hirtelen volt, hogy tátva maradt a szám és csak hápogtam. 
- amikor a Hegy szétrobbantja Oberin herceg fejét - nézni sem bírtam o.O 
Khal Drogo <3
- Red Wedding - avagy a Vérnász :D need I say more? 
- Viscerys Targaryen és az aranykorona :D 
- Lysa néni és a Moon Door esete. 

Sok szereplőt sajnáltam azért, akiket kiírt Martin, pl. Khal Drogót, a hatalmas muszklijaival, és soha le nem vágott varkocsával. :) Persze ez kellett ahhoz, hogy Danaerysből az váljon, ami. 

Szeretem Petyr Baelisht, és a finomkodó mosolyát, meg azt a kecses hosszú köpenyruháját is, kíváncsi vagyok milyen szerep jut még neki. A Sansával és Aryával kapcsolatos események is lázban tartanak. 

!!!SPOILEREK VÉGE!!! 

A filmben egyedül két dologért vagyok mérges. Az egyik, hogy Sam magyar hangja megváltozott egy normális együgyű hangról egy bumburnyák buta hangra... nem a szinkronszínészt minősítem ezzel, egyszerűen az intonáció, a hangszín... hát sokat rontott a karakteren a váltás. 
A másik, hogy Daario Naharist lecserélték, alig hogy megjelent a színen. :( Daariót egy nagyon jóképű színész kezdte játszani, akinek kivételesen nem volt hollywoodi mosolya, ellenben legalább nem úgy nézett ki mint a szereplőgárda fele: nem a mediterrán sötéthajú vonalat erősítette, hanem hosszú világos haja volt. Lecserélték egy tucatfejre. :( Hiányolom a kezdeti Daariót. 

Balra az új Daario, jobbra az eredeti :( 

Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát!
Maradandók a karakterek, a jelmondatok, és imádom, hogy kiszámíthatatlan a cselekmény, és rengeteg az intrika benne. Alig várom, hogy tovább nézhessük, és örülök, hogy már tudom mi az a Khalasar, mi az a Dothraki nyelv, mi az Éjjeli őrség, örülök, hogy megismertem Derest, Égi kertet, a Lannistereket, Hodort, egye fene még Walder Freyt is és a Tyrelleket. :) Állandóan mozgásban van minden, és ettől egy igazán mozgalmas, remek sorozat jöhetett létre, kiváló HBO produkció.  

A könyv első része: 10/8, a filmsorozat egésze: 10/10+!!!


Lehet, hogy itt is beletörne a bicskám pár névbe!

Ilyen pólót kérek, köszönöm! :) 

És még néhány apró Trónok-poén :D 

Rowling vs. Martin
Tyrion <3

Szóvicc és egy reklámra hajazó poén :D... Aki érti, érti, aki nem, az tűzzön Trónokat nézni!
Mindig öröm. :D

10 megjegyzés:

  1. De jó lett ez a bejegyzés, nagyon átjön rajta a rajongásod. :)
    Lysa családneve Arryn, Jon Arryn volt a férje, aki egy jó darabig a King's Hand volt (angolul nézem a sorozatot, és hiába olvastam magyarul, bennem az angol elnevezések maradtak meg). És Daariot nem lecserélték, hanem az eredeti színész egy másik filmet választott inkább a Trónok harca helyett, így kénytelenek voltak új színész után nézni, amit én is nagyon sajnálok. :(

    Én amúgy az első három részt olvastam a könyvekből, és nem tudom, valaha fogom-e folytatni őket, valahogy úgy nem érzem annyira szükségét. A sorozatot meg még annak idején premierkor elkezdtem nézni, aztán a második évad felénél elakadtam, és csak most folytattam idén, de most már teljesen felzárkóztam, és alig várom, hogy mi lesz a kedvenc szereplőim sorsa, akik ugyanazok, mint neked. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha átjött, annak ellenére, hogy a könyveket mégsem folytatom. :) Tényleg, Arryn... Valahogy nem tudom ezt összekötni vele soha, pedig emlékeztem. King's Hand a király segítője. :) Nekem most perpill megy angolul és magyarul is, mert a sorozatot Zemberrel magyarul láttuk, a könyv meg angolul volt meg. :)
      Á, köszi az infót, de végülis mindegy, a lényeg ugyanaz, hogy sajnos már nem ő Daario :( :( Remélem bánja :D
      Óóó, szuper, hogy neked is ők a kedvenceid! Szerintem ők ki is húzzák a végéig... Persze ez egyáltalán nem biztos :D

      Törlés
  2. Én olvastam mind az öt könyvet (a második évad után kezdtem) és bizony én is jobban szeretem a sorozatot, talán mert sokkal inkább arra koncentrál amit én szeretek benne. Érdekes amúgy nekem könyvek közül az első a kedvencem, mert úgy éreztem, hogy a változások (mert hát azért messze nem betűre ugyanaz a kettő :)) hozzáadnak a történethez és érdekes volt mire nem helyezett hangsúlyt a sorozat. A többi résznél meg sokszor előfordult, hogy lelkesen vártam egy jelenetet, hogy az majd a könyvben még jobban ki lesz fejtve, meg még jobban megismerjük azt a szereplőt, aztán kiderült hogy olyan nincs is a könyvben.
    Ettől függetlenül szeretem a könyveket, és tök jó volt olvasni őket (többnyire), de már nem vagyok biztos benne, hogy a hatodikat olvasni fogom, vagy legalábbis nem fogok kapkodni érte. A sorozat nagyobb élményt fog hozni szerintem, bár azzal meg lemaradtam a 4. évadnál, de mostani évad végére szeretném szintre hozni magam.

    Daario cseréjét én is nagyon sajnálom, az első casting teli találat volt, a második nagyon jellegtelen hozzá képest.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon jó filmet csináltak belőle, ha mi könyvmolyok is így húzunk affelé ;) Hm, hát én nem sok különbséget véltem felfedezni, még szó szerinti idézések is voltak a jeleneteknél az elsőből, hirtelen nem sok minden jut eszembe, ami máshogy volt, bár Shae mintha csak később tűnt volna fel, és Tyrion múltjáról sem volt szó a filmben még akkor. (?) Mindenesetre elég könyvhű az elején a film, ebben szerintem egyetértünk :D

      Tök jó, hogy a régi Daariót szereted jobban te is. :)

      Törlés
  3. Kérlek mondjátok, hogy ez a Daario csávó nem volt benne az első évadban! Én csak azt láttam / olvastam, de tök nem emlékszem rá.
    Mondjuk a Trónok harcát tekintve a memóriám, mint az aranyhalé, már egyáltalán nem tudom, hogy ki kicsoda, csak azt, hogy kb senkit nem szerettem benne. :)
    Gondolom, ezért nem is szorgalmaztam, hogy folytassuk (a könyvön meg nagyon szenvedtem), eleve nem annyira szeretem ezt az egykaptafa-fantasy környezetet, hú, most ha ezt nagy fantasy rajongók olvassák, akkor biztos tépik a hajukat... nekem ez akkor is uncsi. Maradok inkább az urban fantasynél :D

    És épp most futottam bele a Könyvesblogon egy cikkbe, mely szerint Snoop Dogg történelmi okokból nézi a Trónok harcát, mert szeretné megérteni, milyen volt régen a világ :D :D hát ez made my day :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi nem volt! :) A harmadik évadban jöhetett be talán, én sem tudom pontosan. Elég zizis is megjegyezni mindenkit, főleg ha tényleg csak az elsőt nézted/olvastad végig, akkor még nekem is nagy volt a homály, később kitisztul, és azért a legfőbb folyton futó 10 (20?) karakter már megy :D
      Egyetértek veled, nem egy pörgős dolog az epic fantasy meg a high fantasy, teljesen máshogy kell belehelyezkedni, mint az urban fantasyba, és nekünk inkább az való. :) Bár kétségtelen, ezt is lehet azért élvezni, meg szeretni a szereplőit, valahogy mégis marad benne némi unalmasság - és én is elnézést kérek a nagy fantasy olvasóktól, ettől még totál belehabarodtam a Trónokba, csak hát főként mégis a sorozat miatt.

      Jujj, Snoop Dogg nagyon leégette magát. :D

      Törlés
  4. Ahh, kicsit "berágtam", amikor rávetetted magad a könyvre, mert én már olyan szépen megbeszéltem magammal, miért a filmet választom és lezártam az ügyet, féltem, hogy a hype-oddal majd mindent jól felborítasz.... :D Pedig gondolhattam volna, hogy te is erre a végkövetkeztetésre jutsz. :) Eltérések ide vagy oda, szerintem ez csak egyszer tud ütni, és akkor már üssön abszolút vizuálisan. Sőt szinkronosan, csak hogy még jobban magamra haragítsam a népet :D
    Imádom, hogy imádod! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor végső soron felesleges volt az aggodalmad *homlokot töröl* :) Én sem értem, miért fogott el ennyire, hogy mégis elolvassam, de legalább nem lehet azt mondani, hogy bele se szagoltam ;) Tényleg egyszer üt, és az tényleg jobb vizuálisan. :D Mi is szinkronosan nézzük, nekem tetszik így is, jók a hangok. :)

      Törlés
  5. Muszáj megkérdeznem, hogy a kifehérített spoileres részek csak az első évadra vonatkoznak? (vagy annak a történetén túlmennek? ) Mert olyan kíváncsi vagyok az áll-leesős részeidre, de egyszerűen nem merem megnézni :D :D
    u.i. A képek, amiket beválogattál, haláliak :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy megkérdezted! Meg ne nézd! :) az egész sorozatból oltári nagy spoilerek, mind a négy évadból!
      Köszi! :D soká keresgéltem és jókat röhögtem közben, sok a mém és a vicces kép netszerte a témában. :)

      Törlés