2014. december 15., hétfő

Lakatos Levente: Aktus

Nem volt kérdéses, hogy a Bomlás után el szeretném olvasni az Aktust is, Lakatos Levente néhány napja megjelent új regényét, ami a Dr. Lengyel sorozat harmadik része is egyben (Loveclub, Bomlás, Aktus), de önmagában is olvasható, mint epizodikus krimi és erotikus thriller. A Bomlás annak idején remek élmény volt, meglepően az. Most az volt a különbség, hogy már tudtam, jóra számíthatok, és nem ért meglepetésként, hogy az Aktus milyen szórakoztató olvasmány. 

Az Aktus felvezető novelláiból (Anna és Anton novellák) már csipegethettünk információmorzsákat a majdani főszereplőkről - azok előéletéről, szerelméről, munkájáról és zűrjeiről -, akik aztán a regényben egymásnak adták a stafétabotot mint narrátorok. Nem csak Anna, Anton és a szintén új szereplő: Richárd, hanem Fényes Laura nyomozónő is narrátori szerepet kap , akit már ismerhetünk a korábbi sztorikból. Nem kell sok idő, és Lengyel Dávid is újra feltűnik a színen, indulatokat kavarva és szálakat göngyölítve, ám mégis, örültem, mert végső soron nem ő volt a fő attrakció. Ó, dehogyis. Aki arra számít, hogy egy kis macska-egér játék következik a két szerelmes páros közt, nagyon nagyot téved. 
Levente évtizedekre visszanyúló kegyetlen és szövevényes bűncselekmény sorozatot tár elénk, amelyhez kezdetben semmi egyéb nem áll rendelkezésre a nyomozóink számára, mint néhány polaroid-felvétel, rajta megkínzott nőkkel. 

A bevezetésben persze előbb megismerjük Annát, aki táncterapeuta, és a Lélektánc nevű foglalkozáson próbálja az érintés és a művészet segítségével "gyógyítani" különféle sérült emberek lelkét. Vannak a csoportban akik gyásszal, veszteséggel küzdenek, akik erőszak áldozatai voltak, és van Asperger szindrómás is, vagy épp drogfüggő. Anna becses neve egyébként Annaróza, édesanyja is táncosnő volt, a Rózsa nevet viselte. Azonban Annának csak az apja maradt... és persze Anton, akivel már három éve egy párt alkotnak, és a zűrös, dílermúlttal rendelkező teletetovált fiú megszelídülni látszik mellette. Anton nem támogatja Anna terápiás csoportját, inkább kizárólag a valódi színházi munka felé fordítaná - Anna próbál is, A pillangó és a herceg című darabhoz, ami a Pillangókisasszony egy átirata és táncszínpadra módosított változata. 

Forrás.
Nyugalom, nem írom le az egész cselekményt, ez csupán egy kis felszíni réteg, hiszen hogy azután minden hogy jön össze a polaroidokkal, gonosz bűnökkel, egy szektával, Vinyóval, Dáviddal, Laurával, egy jóképű sebésszel és némi khm, a pikáns címhez méltó tartalommal, nos, ahhoz már kézbe kell venni a könyvet. :) A cselekmény sodró és a stílus szórakoztató, mégsem pongyola. Pont jó helyen vannak váltások, és kecsesen vannak elkanyarítva, itt-ott függővégbe fojtva a fejezetek végszavai. Tetszett az is, hogy kellő "balladai homály" van benne, nem kell minden jeleneten végigmenni az olvasónak, van ahol egy előrébb lévő ponton csatlakozunk vissza az előző narrátorhoz, és néhány mondatban megkapjuk a magyarázatokat, mi is volt még. Gördülékeny és hossza ellenére nagyon olvastatja magát - 890 oldal, tehát valóban nem kispályás méretről van szó! :)
Forrás.
Sokat gondolkodtam azon, sőt, volt aki kérdezte is tőlem, hogy vajon kellett-e ez a hossz a regényhez és végül arra jutottam, ha nagyon szigorú vagyok se úszhatott volna meg ennyi karaktert és cselekményrészletet Levente 700 oldal alatt. Lehet, hogy egy kicsit még meg lehetett volna vágni itt-ott, de nem éreztem ennek szükségét: nem volt túlírt, minden oldalon, minden fejezetben történt valami, helyére került egy-egy puzzle darab, és az Aktus méltó befejezőjeleneteket is kapott - a nagyjelenetet is élveztem és a "kisjelenetet" is a sakkozással. :) Szálak elvarrva.

Érdekes, hogy olvasás közben megfogalmaztam egy kis kritikát Antonnal és egy döntésével kapcsolatban, és egészen olyan volt, mintha a végén direkt nekem lett volna az a rész is "korrigálva" vagy átírva, hogy helyre billenjen az egyensúly, külön örültem neki. SPOILER (kifehérített szövegrész): Ez az a rész, amikor Anton a gyémántgyűrűvel gondolja visszaszerezni Annát, és emiatt nagy balhéba is keveredik, felszínesnek éreztem az egészet, erre jött a végén a gézdarab, pedig ott volt  a csilli-villi kő karnyújtásnyira... tökéletes volt így. SPOILER VÉGE.

"Ő keserű, én örülök, mégis mindketten kacagunk. Mi, férfiak a legnagyobb bánatunkban könnyezünk, örömünkben nevetünk, tiszta sor. A nők azonban hajlamosak szomorúságukban kacagni, boldogságukban pedig sírni, aztán csodálkoznak, hogy képtelenek vagyunk kiigazodni rajtuk."

Forrás.
Rengeteg a képszerűen plasztikus és filmes jelenet, Laura és Lengyel szusit esznek, a vadászkastély,  az elmegyógyintézet, Kerekes Orbán birtoka, a Platina-béli jelenetek, ami egy exkluzív férfiklub... Volt néhány olyan mondat, vagy csattanó, ahol konkrétan nyitva maradt a szám. :D Nagyon mai, modern, és hozza a CSI, Csont, Gyilkos elmék stb. által felállított standardokat, ami szerintem szuper, nagyon sokan szeretik, szeretjük az ilyen és ehhez hasonló sorozatokat, bűntényeket, és a kis szerelmi szálakat benne az állandó főszereplők közt. :)
És a humor se maradt ki a kötetből. :D

"- Egy pillanat - bólint a nő, majd úgy tesz, mintha zsebében keresné a jelvényét. - Sajnos csak ez van most nálam - tartja jobb kezének középső ujját a férfi arcába. - Remélem, megfelel!"

Izgalmakban nincs hiány, de szerencsére jó az egyensúly most is az ilyen és az amolyan izgalmak közt. A Bomlás kapcsán is már írtam, hogy nem kifejezetten olvasok erotikus regényeket, mert azokat vagy elbénázzák a túlságosan technikai jelleggel, vagy egyszerűen szólva sok a szex, semmi mondanivalóval. Egyik hibába se esik bele Levente, ki van porciózva jópár aktus a regény során, de nem veszik el a hangsúlyt a nyomozástól, a többi történéstől. Nem az erotika köré van írva egy semmi kis regény, hanem erotikával van megfűszerezve egy kidolgozott történet.
Tetszett, hogy igazán fontos és mély érzelmekre helyezte a fő pontokat: megbocsátás, bűnhődés, vezeklés, segítségnyújtás, elfogadás, elengedés... Nagyon sok erőteljes érzés szőtte át a könyvet, és ezek nem a szerelmesek nyálas cívódásai voltak, amit ki nem állhatok, hanem valóban érdekes és értékes történések vagy lelki rezdülések.

"A múltunk már megtörtént, változtathatatlan. Igaz, múltbéli élményeink faragtak rajtunk, de nagy szerencse, hogy az emberi lélek nem fogyatkozik a gyalulástól."

Tetszett az is, hogy kultúrmorzsákat is kaptunk, apró titkokat gésákról, japán hagyományokról illetve magáról a Pillangókisasszony történetéről.

Értékelés: 10/10 Szórakoztató, vad, kemény és izgalmas. :) Talán egy fokkal jobban tetszett, mint a Bomlás, de igazából nem nagyon tudok és akarok különbséget tenni, tény, ami tény: két Lakatos Leventéből eddig kettőt csak dicsérni tudtam. Olvassátok, tökéletes kikapcsolódás hosszú téli estékre - vagy épp hosszú nyári délutánokra. ;)
Szívesen megnézném, ha készülne belőle filmadaptáció. :)

Az olvasás lehetőségét, és az élményt köszönöm a szerzőnek: Lakatos Leventének!

Fülszöveg:
Forrás - a szerző facebook oldala.
"A tragédia, amelyről egyikük sem tehet, mégis az árnyékában kell élniük. A kegyetlen igazság, amely mindkettejüket egyszerre roppanthatja össze. És a visszavonhatatlan ígéret, amely garantálja, hogy találkozásukkor fény derül a titokra. 

Anna, a húszas évei elején járó táncterapeuta életcélja, hogy segítsen sebzett lelkű embertársain. Lélektánc névre keresztelt kurzusának ajtaja mindenki előtt nyitva áll, ám a jóhiszeműségével visszaélnek. Egy este titokzatos fiatal férfi érkezik a foglalkozásra, megjelenése fenekestül felforgatja Anna nyugodt életét. Pedig ekkor még nem is sejti, hogy Richárd súlyos titka az ő múltját, jelenét és jövőjét is alapjaiban írja át. Szenvedélyes kapcsolatuk időzített bomba, amely azonban nem csak egyszer robban…Laura, a rendőrség kötelékéből frissen kilépett, harmincas évei elején járó gyilkossági nyomozó önmagát és a boldogságot keresi. Felfedezőútján, amelyet a karizmatikus kriminálpszichológus, dr. Lengyel Dávid személye keresztez, egy több évtizedre visszanyúló gyilkossági üggyel szembesül. Laura ismét kénytelen különbséget tenni vélt és valódi vágyai között. Főleg az után, hogy végre találkozik a számára tökéletes férfival…
A dr. Lengyel-sorozat harmadik kötete birtoklási vágyról, bűnről és megbocsátásról szól – szigorúan 18 év feletti olvasóknak."


2 megjegyzés:

  1. miért nem kommentelt még ide senki? :D

    VálaszTörlés
  2. Na tényleg nem lesz ez így most már jó... Hogy még ehhez is kedvet tudsz csinálni, hát mi lesz így velem? Profilbomlás? :D Te boszorkány! :) Jövő évi határfeszegetéseim listájára ezennel LakLev is felvéve! Szép kis évem lesz, már most látom... :D

    VálaszTörlés