2014. november 1., szombat

Susanna Lehner: Az El Camino hóhéra

Susanna Lehner új könyve, Az El Camino hóhéra egy különleges elegye a kalandregénynek és borzongató kriminek, és emellett szerelmi és időutazásos szálra is marad benne hely. 
Korábban már meggyőzött a szerző Az aranypárducok ébredésével, ahol a boszorkányok, jóslatok és egy ikerpár különleges kalandjaiba csöppenhettem bele, táltosokkal körítve, és sejtettem, hogy nem foghatok mellé ezzel az új témával sem, még ha maga az El Camino eléggé távol is áll tőlem (nincs a bakancslistámon, az biztos). 

Az El Camino hóhérában a híres zarándokúton szörnyű gyilkosságsorozat veszi kezdetét, de a tettesnek semmi nyoma. ... Egy maroknyi emberkével ismerkedhetünk meg, akik különféle országokból, különféle háttérrel csapódnak egymás mellé, és kiutat keresnek, el akarják fogadni önmagukat, jó útra próbálnak térni, vezekelni indulnak.. de akad köztük olyan is, akinek rejtélyesen sötét múlt áll a háta mögött, nem csupán szerencsétlen párkapcsolatok vagy alkoholproblémák...

A főszereplőnk Audrey Garcia, aki nemrég vesztette el az édesanyját, és talán mondhatjuk, hogy valamiféle spirituális megnyugvást keres az úton. Apjáról nem tud semmit, azonban a szálak hamarosan közelebb kerülnek egymáshoz, mert nagybeteg édesapja épp a zarándoklat elején próbál lánya nyomára bukkanni, hogy még életében összeismerkedhessenek. Egy magánnyomozót küld a lány után, és a lefejezős sorozatgyilkos, valamint egy másik, őrült felbukkanása több mint indokolttá teszi ezt a fajta védelmet Audrey számára. 
Hogy hogy kerül ide az időutazás? Nos, az El Camino vidéke egy igazán különleges energiáktól buzgó útvonal, itt szinte bármi megtörténhet, még az 1500-as évekbe vezető időkapukat is találhatunk. 
Furcsa módon pedig a kis csapat tagjai, a szörnyű bűntettek ellenére sem képesek visszafordulni,  hívja őket a küldetés és láthatatlan misztikus szálak kötik őket az úthoz. 

El kell hogy mondjam, a magam részéről, nem igazán szeretem az El Caminót. Mint témát. Mint "küldetést". Én nem az az ember vagyok, aki ezen végigmenne, ahogy fentebb is jeleztem.
Ami nagy szó, hogy ennek ellenére nagyon élveztem a regényt, nem zavart sem a spirituális rész, sem a filozófiája. Érdeklődéssel figyeltem a helyszíneket, és élveztem a leírásokat is, egészen megelevenedett ez a vad táj az apró falucskákkal, templomokkal, erdőkkel és zarándokszállásokkal. A szerző is úgy tudom végigment az El Caminón, és ez érződik is a könyv felépítésén, részletes és hiteles adatain, akár a földrajzi neveket, helyeket, kilométereket, akár a történelmi és vallási látnivalókat tekintjük. 

A kiadásról muszáj külön írnom, mert annyira igényes. Kemény borítás, bevarrt könyvjelző... Remek a borító is ezzel a szuggesztív tekintetű sebhelyes hóhérral. Élőben még szebb. :) Van régimódi tartalomjegyzék (hiányolni szoktam), jó tagolás, és egyetlen darab elütés vagy hiba sincs sehol, ami különösen jólesett az egyre inkább elharapódzó korrektúra-lightok mellett. :) 


Kattintásra megnő!

Kritikai észrevételként annyit tudnék mondani, hogy számomra több helyen kicsit könnyű volt a megoldás, vagy a következő lépés. Amikor időkapukon mennek át, vagy amikor csak elérnek a következő helyre, esetleg vártam volna valami cliffhangert, akkor is csak egy felébredés és tovább bandukolás történt, vagy az amulett megoldotta a gondokat. De szó mi szó, maga a megoldás jó volt, a legvége is tetszett.

A párbeszédek pörgősek és az egész könyv gyorsan olvasható, gördülékeny és hiába indít már a második oldalon (!) egy brutális gyilkossággal, egészében véve könnyed kikapcsolódás, és jóleső izgalom. :) 

Értékelés: 10/8,5 Egy zarándokút különleges epizódokkal és misztikus fantasy-elemekkel tarkítva, krimi-rajongóknak is. 

Köszönöm az élményt a szerzőnek! :) 
Megrendelhető: >ITT<
Santiago de Compostela

Fülszöveg: "Ezer éve zarándokolnak a vándorok a misztikus El Camino festői vagy éppen hátborzongató ösvényein, hogy Santiago de Compostela lenyűgöző katedrálisába érkezve elhagyhassák bánatukat vagy bűneiket, és megtisztulva új életet kezdhessenek. 

Hőseink a világ különböző tájairól érkeznek az Útra: a gyász és a magány fájdalmával küzdő amerikai ügyvédnő, Audrey Garcia, a férfiakban csalódott német Helga, a szintén amerikai, titokzatos Brad, a felelőtlen életet élő angol James, a piás francia fogorvos, Jean-Pierre és az öregedéstől rettegő spanyol Carmen. Felszínes ismeretségükből mély barátság kovácsolódik, amikor ráébrednek, hogy életük komoly veszélyben forog: egy sorozatgyilkos szedi áldozatait Szent Jakab útjának végeláthatatlan erdőiben. Visszafordulnának, de már nem lehet: az Út nem ereszti őket. 
Miközben fájdalmaik és a hóhér elől menekülve a kilométereket róják, olykor-olykor egy másik világban találják magukat, egy másik korban, mintha az El Camino így üzenné: az emberek bűnei és fájdalmai időtlen idők óta ugyanazok, csak a díszletek változnak. 
Mint ahogy az igaz szerelem is örök és elrendeltetett… Amikor a legnagyobb szükség van rá, a világ másik végéről megérkezik Robert O’Connor magánnyomozó, hogy titokzatos megbízója kérésére megmentse a szép Audrey életét, és bár a lány azelőtt sosem találkozott a férfival, azonnal felismeri az álmaiból…"


A képek illusztrációk. Forrás: google

4 megjegyzés:

  1. Engem ez a borító egyenesen taszít...ott... És most vesszek meg, de kedvet csináltál :D Pedig ránézésre nagyon nem vág profilomba... Vagy te vagy ilyen jó, vagy lehet, hogy tényleg megpróbálom... mit veszíthetek... (max a fejemet) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd megnézed nálam élőben, és beleszerelmesedsz! :)
      Örülök ha kedvet csináltam. :)

      Törlés
    2. Oké, egy jó kis mustrára-tapperolásra mindig kapható vagyok! :D

      Törlés
    3. És dedikált is, lesz mit nézni rajta :)

      Törlés