2014. június 8., vasárnap

H.G. Wells: The Invisible Man


A láthatatlan ember úgy került a látóterembe, hogy A könyvtolvaj című filmben a történetben eredetileg szereplő, egyébként elég ismeretlen The Shoulder Shrug című könyvet, amit Liesel ellop, kicserélték erre az ismertebb műre, és elkezdtek belőle felolvasni, mert ez jól is passzolt a történetben Max megérkezéséhez. :) 

A könyvről szerintem nagy vonalakban mindenki tudja, hogy egy olyan ember története, aki kísérletei során eljut abba az állapotba, hogy láthatatlanná teszi magát. Ez azonban nem várt nehézségeket hoz számára, és egyre agresszívabb lesz, hogy boldogulni tudjon. 
Wells regényéből és az ötletből számtalan adaptáció készült, az egyiknek köszönhetően a főszereplő Griffint egy idő után csak Kevin Baconként tudtam elképzelni. :)

Érdekes belegondolni a valódi, életszerű hátrányaiba egy ilyen különleges, akár vágyott képességnek, és abba is, hogy milyen negatív személyiségfejlődést idézhet elő. 

Értékelés: 10/5,5 Az a baj ezekkel a korszakalkotó és több későbbi mű alapjául szolgáló, újszerű ötletet felvonultató régi könyvvel, hogy egész egyszerűen szólva porosak. :) Nem is csoda, hiszen 1897-ben jelent meg (te jó ég).

A booksshouldbefree-ről ingyenesen letölthető az e és a hangos változat is. (jó a felolvasás!)
A könyvről a Wikin (spoileres!). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése