2014. január 14., kedd

Kölyök és Rozsdás


 Rejtő Jenő: Az elveszett cirkáló



"Ezután Rozsdással olyasmi történt, ami felmenő ágon száz évre visszamenőleg nem fordult elő a családjában. Könyvtárba ment. (...)
Azután lement egy nemzetközi kocsmába, pálinkát rendelt, és három órán át gondolkozott."

Egyik Rejtő a másik után... :) Továbbra is kikapcsolódásra vágytam, és még egy kis Rudolf Péterre, így Az elveszett cirkálóval folytattam a Rejtők sorát. Bevallom egy kicsit féltem tőle, mert van benne légiós és cirkáló és nagyon fiúsnak tűnik az egész első blikkre, de felesleges volt izgulni. 

Bár nem találtam olyan szórakoztatónak, mint a sok félreértéssel tarkított Néma Revolverek Városát, azért itt is egy jó kis szereplőgárda vonul fel, és megjelenik Piszkos Fred is, sőt, ebben a kötetben lesz belőle kapitány, és még állandó jelzőjéből is kénytelen kimosdani. :) 

Rozsdás, a Főorvos, Piszkos Fred és még jónéhány társuk elkötnek egy hadihajót, a Balmoralt, ugyanis egy Kölyök nevezetű egyénnek segítenek eltűnt, valahol fogolyként senyvedő bátyja, Tom Leven megtalálásában - persze nem kevés summa is szerepet játszik abban, hogy a díszes társaság ilyen lelkesen vesz részt a mentőakcióban. :) 
A hajó elkötésében segítségükre van a ködös idő, és egy karantén is,hamarosan pedig kapóra jön egy másik hadihajó, ami a közelükben süllyed el. A Balmoral átveszi a Radzeer szerepét, de néhány utassal is gazdagodik, nem is akármilyennel. Hogy végül megtalálják-e Levent és mi lesz a büntetésük az elkötött cirkáló miatt, azt már nem árulom el. :) 


Kacifántos történet ez is, egy régebbi bűnténnyel, árulással, találmánnyal, álomkórral, kínaiakkal és sok akcióval. 

Mindig meglepődöm, hogy ezek a regények milyen nagyon régen is íródtak, ez például 1938-ban. Ennek ellenére teljesen élvezhetőek, modernek, és még mindig humorosak, csavarosak. Rejtő időtálló.

Értékelés: 10/7 A Néma Revolverek egy kicsit jobban tetszett, több volt benne a helyzetkomikum, de ez a kötet is nagyon jó szórakozás volt. :) Nem lehet róla sokat mesélni, olvasni kell inkább, és élvezni a komédiát.


2 megjegyzés:

  1. Ide verek, oda verek, megjöttek a revolverek... :)

    Milyen kis Rejtőzködő vagy mostanában. :) Lassan megjön a kedvem Baráth Katalinhoz megint. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Így alakult. Nohát, hogy a Rejtőktől nem a Rejtőhöz kapsz kedvet, ejj. :)

      Törlés