2014. január 5., vasárnap

Calderon

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Magyar szerző, álnéven, sci-fi, ronda borító, tipikus no way könyv. Aztán lépten nyomon mit hallani róla? Hogy remek, szórakoztató, vicces, és haláli figura van benne. Hmm. Tavaly elcsábultam rá, most pedig, hogy időközben kijött a második kötet és egy újabb önálló regény is a szerzőtől, úgy döntöttem nem váratom tovább Calderon kapitányt, és belevágtam az űroperába... :) 

Genius Calderonhoz hasonló irodalmi alak szerintem nincs. Cinikus, vicces, okos, irritáló, de mégis imádjuk. Igazi úriember, hisz főnemes, mégis leereszkedik a közrendűek közé, közrendű felesége lesz, és még dolgozik is, minő botrány. Na persze kizárólag álnéven. És közben mindegyre űzi a Játékot, ami tulajdonképpen nem más, mint intelligens kommunikáció, taktikázás, manipulálás mindhalálig. 
Felesége halála után öngyilkos akar lenni, ám lépten-nyomon megzavarják... Másodkapitánynak jelentkezik a Wellstonra, hogy pénzt keressen saját temetéséhez, ám kapitánynak teszik meg, felettébb gyanús... A Wellston hatalmas cirkáló, Calderon pedig mit sem ért az irányításhoz. A bálozáshoz, sunyisághoz, megvezetéshez viszont annál inkább. :) A legénység eleinte megveti a dilis kapitányt, amikor azonban az anarchisták elfoglalják a hajót, Calderon nem várt szintekre emelkedik. 

"Kényelmes dolog egy öngyilkosság, de tudod, mibe kerül egy temetés? Nem, persze, hiszen Maráét sem te álltad. Mi lenne, ha a jövő hónapban lőnéd agyon magad? Addigra megkapom a könyvemért a jogdíjat."

Taina Tives és közte hamar fellobbannak az érzelmek, van némi macska-egér játék, reméltem, hogy a végére ki is lyukadnak valahova, de kicsit csalódtam a tea-szertartás utáni langymeleg befejezés miatt. Remélem a következő kötetben összemelegednek. :) 

Sok mellékszereplő van, és érdekesek is, például Hegamon, a másodkapitány, akit megilletett volna a kapitányi kinevezés, vagy Jakusi, a kétméteres japán szerelő, Fay kadét, Beller tizedes, Utulien Fay és Ferrero gróf, Adler az anarchista, Oregon admirális. A neveiket is szerettem.

"– Kapitány, szükségem van magára! – térdelt hozzá Hegamon fájdalomtól megránduló arccal. 
– Ne most! Haldoklom."

A könyv nagyon gördülékeny, könnyed stílusban van megírva, tele apró sziporkákkal. Mintha Carriger írta volna, csak az űrbe helyezve a szarkasztikus humorát, persze mínusz vérfarkasok és vámpírok, mert az itt nincs. Ez kérem sci-fi, de nem kell tőle megijedni, és űropera is, de ettől se kell frászt kapni, mert igazából csak az, ami, egy jó kis szórakoztató regény, ahogy Amadea szokta mondani, agylöbbölő

Érdekes, hogy Rejtőhöz hasonlítják például a hátlapon lévő értékelések is, én mégsem éreztem ahhoz hasonlónak. Sokkal inkább eszembe jutott róla az előbb említett Napernyő Protektorátus sorozat (Gail Carriger), az Űrgammák, ha valaki még emlékszik rá (Szulák Andrea énekelt főcímdalt benne :D) és a Macskafogó. Bizony, ráadásul Taina is japán, mint a japán egércsaj a rajzfilmben :) 

Amellett hogy humoros a könyv, nagyon akciódús is, és pörgős. Néhol véres is, és szókimondó. Filmszerű, és könnyen elképzelhető még a hajótest és a szellőzőrendszer is, anélkül hogy túl sokat kéne gondolkodni rajta (egyedül az ágyúautomatikán akadtam fenn egyszer, nem értettem ki kire lő és milyen automatika alapján, de aztán hirtelen nem is volt már fontos szerencsére :D).
Tetszett a japán kultúra beszivárgása, az ikebana, a jóskövek, kimonó, teaszertartás, szamurájok, Illatos bolygó... :) 

Értékelés: 10/9 Egyedül az volt a rossz, hogy én nem magamtól fedezhettem fel, hogy az abszolút trashy rossz vacaknak tűnő külső mögött jópofa könyv van, hanem már tudtam előre hogy az lesz, mert mindenki felfedezte és elujjongta a világhálón, szóval a felfedezés öröme hiányzott, de ezt leszámítva jót szórakoztam egy olyan könyvön, amit soha nem jutott volna eszembe kézbevenni, nemhogy megvenni. 
Szerintem el fogom olvasni a második részt is, meggyőzött, és persze őrült kíváncsi vagyok mit kezd Calderon a Békanyállal :D (ez egy hajó neve, nem hibbantam meg :D), az apjával, és Tainával. :) 


U.i.: Calderon dzsekije a címlapon olyan, mintha Nike lenne, a vállon lévő pipa-szerűség miatt XD (lehetett volna a Nike-val szerződni, hm-hm? :D)
U.i.2: a Zember reakciója On Sai nevére: "Mi? Bonsai?" :D

Kiadja a Könyvmolyképző, 288 oldal.
Fülszöveg"Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?"


5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett, én is tervezem olvasni. :) Nekem egyik barátnőm ajánlotta, ő nagyon szereti On Sai könyveit.

    VálaszTörlés
  2. Én meg főképp örülök, hogy tetszett, ha már részben az én kezem is benne volt a megvásárlásában. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát csajszi, közvetve még egy tételben benne van a kezed, mert ma fogtam és megvettem a második kötetét is... :D

      Törlés
  3. A Zember nem tévedett, mert Bonsai akart lenni a nickje, csak elírta... http://media-addict.hu/2013/06/17/exkluziv-interju-on-sai-val-a-calderon-szerzojevel/
    Nekem is tetszett, sajnos, a második részhez még nem jutottam hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, nahát, köszi! :D
      Én rögvest megvettem, de még nem kezdtem hozzá. :)

      Törlés