2014. január 26., vasárnap

A várólista matuzsálemjei

Mindannyiunknak van könyves várólistája, akár papír, akár virtuális formában, akár csak a szemüket ádázul meresztgető polclakók személyében. Nem titok, hogy nekem is óriási mennyiségű olvasatlan saját könyvem van, amit persze próbálok apasztani, de az újabb beszerzések, kölcsönkérések mindig csak duzzasztanak.
A várólistacsökkentés persze egy jó megoldás, hogy rávegyük magunkat az itthoni olvasatlanok számának csökkentésére, bár ezzel is vajmi kevéssel lesz rövidebb a lista (legjobb esetben 12+12 alternatív). 

De most nem is a várólistát játékról szeretnék beszélni, hanem megkérdezni mindenkit:

Mik azok a könyvek amiket legrégebben tologattok már? 

Forrás

Vannak-e évtizedes mumusok, amik nem is feltétlen mumusok, csak egyszerűen várjuk a hangulatot, vagy hogy épp ne legyen más olvasnivaló a láthatáron (haha, ilyen szerintem sose lesz, hogy nincs mit olvasnunk :)). 

Ma kezdtem el a Pride and Prejudice-t (Büszkeség és balítélet), ennek kapcsán jutott eszembe a kérdés, ugyanis ezt a könyvet, legalábbis a magyar változatát már kb. 13 éve néztem ki magamnak hogy na, elolvasom, és most jutottam el hozzá. De nem csak egy ilyen példám van, a két évvel ezelőtti várólistacsökkentésben sikerült kivégeznem két másik, szintén évtizede várakozó könyvet, a Jane Eyre-t és a Mondjátok meg Zsófikának-ot, a tavaly előttiben pedig a Pi életét, vagy az Előttem az élet-et amik szintén sokat-sokat vártak, hogy sorra kerüljenek. Mind jó élmény volt, de kétségtelen, hogy lehet, hogy érdemes volt várni, talán 10 évvel ezelőtt máshogy csapódik le valami. 

Egy gyors aktuális várólista check-up: egyre kevesebb a matuzsálem, ami a polcon öregszik és őszül meg, arra várva, hogy elolvassam. Sok könyvem csak 2-3-4 éve vár az elolvasásra, egy másik adag pedig az 5-6 év várakozási kategóriában van épp. 

Pontosan nem tudom megmondani, de talán ezek a könyvek azok, amelyeket legrégebb óta tartogatok jelen pillanatban:

- Jean Sasson: Ester gyermeke, Irak lánya, Majada (12 és 10 év)
- Susanna Kubelka: Madame ma később jön, A szétfeszített fűző, Ofélia úszni tanul  (11, 12, 9 év)
- Lian Hearn: A fülemülepadló (első kötet kb 12 éve)
- Joanne Harris: Coastliners, Gentlemen and Players, Runemarks (8-9, 7, 7 év) 
- Orhan Pamuk: My Name is Red, Hó, The Black Book, Isztambul (7-8 év)

Látszik, hogy több van egy-egy szerzőtől, akiket megszerettem, és felhalmoztam a könyviket, mégsem tértem vissza hozzájuk olyan lelkesen (talán fél az ember, hogy a következő könyvük csalódást okoz?). 

Forrás

Szóval, valljatok színt, mi vár legrégebb óta, mióta, és vajon miért tologatunk valamit akár évtizedekig? 

24 megjegyzés:

  1. Nem tudom hány éves várakozóim vannak, de szerintem nekem is van olyan ami 10-12 éves is lehet akár.. és akkor nem mondom azt, hogy akkor jelentek meg, hanem nagyon-nagyon régen, de akkor jöttek az elhatározások. Nekem is van Büszkeség .. azt én is beterveztem idénre, de emlékszem, hogy a mester és Margarita is régi elhatározás, mert egy gyermekkori ismerősöm kedvence (volt akkor), de tisztán emlékszem, amikor a Quo vadist vettem, még jócskán Hanna születése előtt.. Szóval van néhány, de inkább befejezem, mert tök égő. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy égő :)
      Én sem a megjelenéshez nézem,bár itt jópár egybeesik a megjelenéssel is, mert rögtön megvettem vagy megkaptam, aztán mégsem került sorra. :)

      Törlés
  2. Nekem talán 4-5 éve várnak a várólistás könyveim (olcsó volt megvettem, aztán csak tologattam), ilyen pl a Világirodalom remekei sorozatból az 1001 éjszaka, a Lidercfény. Murr kandúr, vagy a Jobb agyféltekés rajzolás. Meg szüleim polcát is felfedeztem újra és újra, hogy mennyi kincs van meg nekik is :D (Kerouac Úton, gyűlnek a Szabó Magdák, Máraik, Krúdy könyvek is.), de először a saját polcomat akarom leapasztani és persze ott van még sok ebook! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az végülis nem olyan sok, szerintem mindenkinél van jópár ilyen :)
      Magyarán szólva: azt se tudja az ember hova kapjon! :D

      Törlés
  3. Vicces, nekem az egyik legrégebbi várakozóm szintén a Rúnajelek, 3 vagy 4 éve vettem, és be is raktam az idei várólista-csökkentésbe. :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, 10-12 évig tologatni valamit?
    Talán az egyetlen ilyen Emile Zola Nana-ja, amit még imádott Nagyapám polcáról csentem le, ez lehetett 10 évvel ezelőtt vagy még régebben.

    Leginkább ilyen 3-4 éve ácsorgók vannak, pl a Vágy és vezeklés, Kisasszonyok, Házasság céljából, Lux Girl 2, szóval látod, ezek tipikusan nem annyira az én műfajomba tartoznak, ezért előfordulhat, hogy sosem olvasom el őket.

    Aztán ami az én műfajom és tologatom az az Incarceron, Bölcs ember félelme (várom h jöjjön a következő rész), Penge maga, Az Árny Fia, Égvilág, Salamon király gyűrűje, Varjak Lakomája(és az utána köv. részek).
    Aztán persze vna még egy csomó újabb, de ezek a régebbiek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kisasszonyokról még kiskoromban olvastam a Második nem-ben, de az angol címe volt megadva, nem is tudtam, megjelent-e magyarul, viszont marha kíváncsi voltam, min húzta föl magát Simone néni, aztán amikor molyra keveredve emlegették magyarul, évekig terveztem, végül tavaly azt hittem, rajta van a vcsk-listámon és elolvastam, de valami olyan bitangpusztulatos tömény idegesítőség volt, pedig a gáza még csak a folytatásban jön, de azt én már csak spoilerben olvastam, az is elég, brrr.

      Törlés
    2. Titti, igen, így leírva, bevallva, bitang sok idő, egy évtized, vagy még több tologatás. A Vágy és vezeklás nem régebbi már? Mármint ha te is a filmnél lettél rá kíváncsi,akkor annak már lassan 7 éve lesz! :) Amúgy nekem is várólistás a könyv. :)
      Hááát, Kisasszonyok, Lux Girl, Házasság céljából, ezek tényleg nem nagyon tittis olvasmányok... :)
      Az Incarceront is olvashatnám már én is, tavaly kaptam meg Nimától :)

      Zerge, hú, engem nagyon nem érdekel a Kisasszonyok, még egyszer nem tudtam a filmet se végignézni, olyan unalmas...

      Törlés
  5. Nekem gimista korom óta halogatódik Hamvas Karneválja, nagyjából vele egyidős a Gendzsi szerelmei, bár akkor még csak Gendzsi regénye címen jelent meg egy változata, Ivanhoe, A vörös szoba álma szintén ősrégiek. Főleg a Karnevállal úgy vagyok hogy egyrészt túl sokat várk tőle, félés csalódástól, csemegének tartogatás akkorra, ha hozzá való hangulatom lesz, meg idő, mert elég nagy ló háromkötetes az is meg a Gendzsi is, szóval ne úgy kezdjem el, hogy nincs időm folytatni, meg utazáshoz is böszmék, de főleg csalódás-para. Mondjuk a Karnevált most már tényleg el akarom, mire kitavaszodik, Gendzsit meg majd valamikor. =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zerge, jó tudni hogy neked is vannak ilyen régi adósságaid :) Nincs köztük olyan, ami azóta már mégsem érdekel?
      Ez a csemegének tartogatás érdekes, én is némelyikkel így vagyok :)

      Törlés
    2. Hm, gondol-gondol... Az igazi matuzsálemek közt nincsen ilyen, de a pár éve várólistára került és ott évekig kitüntetett helyen tespedő ya-könyvek közül jópáran lekerültek nemrég. Kiskoromban nagyon sok gyerekkönyv meg ifjúsági kimaradt, mert inkább olyanokat olvastam, amiknek a felét ha értettem akkor, úgyhogy most hagytam elsodorni magam ezzel a ya-hullámmal, de közben rájöttem, hogy ezek nem azok, amik nekem hiányoznak, inkább majd indiános könyveket olvasok :p

      Törlés
    3. Ilyen kimaradtak nekem is voltak, és elkezdtem pótolgatni, de rájöttem, hogy nem mind érdekel :D
      Á, az indiánosakat uncsinak fogod érezni :D

      Törlés
    4. de azóta kiadták őket delfinizálatlanul is, Katherine írt is róluk tavalyelőtt :D Majd beszámolok róluk :D
      Egyébként borzasztó, micsoda melékeket szabadítasz itt föl bennem, rájöttem, hogy a legeslegrégibb olvashatnékosom a Flor asszony két férje, amit kb. tízévesen néztem ki, de az első pár oldalon nem jutottam túl, most pedig de iure három éve jelenleg olvasott státust élvez nálam a goodreadsen, de igazából csak elolvastam öt oldalt akkor és bejelöltem olvasósnak, de azóta sem nyúltam hozzá, pedig milyen jól indult az is.

      Törlés
    5. Na tessék, mély önismereti kérdés lett a dologból :D Mi lapul még a könyvtárad mélyén ó Zerge? :) A Flor asszony két férjét még az OKK-ban is kijelöltük olvasmánynak pár éve, de nem lett belőle semmi, azóta nekem is várólistás. Amúgy akkor ez neked több mint 15 éve áll? Nem tudom hány éves vagy :)
      Úrusten, én nem tudnék valamit így otthagyni gr-en olvasottként, idegesítene, hogy ott van, pedig nem is olvasom :) Még így is kezdek megorrolni gr-re hogy hiába update-eltem a haladást aznap, akkor is jön az email a frissekkel, és hogy update your progress a könyvekben :D frusztráló :)

      Törlés
    6. Mehehe, szóval akkor megnyertem a matuzsálem-versenyt :D Olvassunk együtt Flor asszonyt! ;) ott az a jó kis csoport-olvasás a goodreadsen, ami mindig befullad, de hátha most majd nem :D
      Szerintem én azokat a cseszegető emaileket még valamikor az elején letiltottam, csak kommentekről kapok értesítőt, kapcsold ki a francba :D

      Törlés
    7. Oké, olvashatunk :) Csak olyan vastag könyv, nehezen állok neki. :)
      Igazad van Zerge, irtsuk, a felesleges stresszt az életünkből! :D

      Törlés
    8. az őj kiadása vagy kétszáz oldallal vastagabb a réginél, válaszd a régit :D

      Törlés
    9. Már késő azt hiszem, nekem az újabb van meg. :D

      Törlés
    10. én is azt hoztam ki könyvtárból, mert a sajátomat nem találom, vagy dobozban figyel, vagy egy hátsó sorban lapul, ahol nem kéne
      sebaj, gondolj rá erősen, hogy ez egy másik kiadásban 22%-kal rövidebb :D

      Törlés
    11. Érdekes... de azért ugyanannyi bötű van benne gondolom :D

      Törlés
    12. Aggodalomra semmi ok, kifejezetten "jól csúszik" :D

      Törlés
  6. Nekem a legöregebb talán Stephen King Ragyogása, amit még úgy 6-7 kértem születésnapi ajándékba barátnőimtől. Akkor el is kezdtem olvasni, de annyira nyomasztott, hogy félretettem, és azóta sem mertem elővenni.:-S

    VálaszTörlés
  7. Hamvas Béla Karnevál
    3 éve vár rám:)
    A Pamuk könyv - a Hó - életem egyik legszörnyűbb könyvélménye, és azon kevesek közé tartozik, amit képtelen voltam befejezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legalább most láthatod, hogy nem is olyan régóta vár még az a könyv rád :) legalábbis a mi évtizedes matuzsálemjeinkhez képest ;)
      A Hó-ra pedig nagyon kíváncsi vagyok, de majd csak ha elkap a "komolyabbat olvasnék"-hangulat megint. :) :)

      Törlés