2013. június 15., szombat

Írjak én is a recikönyvekről?

Forrás
Lassan kezd feledésbe merülni a nemrégiben felcsapott hullám, amikor mindenhol a recenziós könyvekről esett szó. Pro és kontra, mennyit, mikor, kinek, miért, esetleg miért ne alapokon folyt a szó, de olyan aktívan nem tudtam bekapcsolódni akkor épp a beszélgetésekbe, aztán persze egy-egy adott blogbejegyzés csak tolódik lejjebb és lejjebb, és szó szerint és képletesen egyaránt elkerül szem elől. Az írásom apropóját most az ekultura által a Könyvhéten készített interjúk adták, amikben minden vállalkozó szellemű bloggert kikérdeztek, és előkerült a recenziós könyvek témája is. 
Szóval, néhány mondatocskában összegzem én is a véleményem, érzéseim, szokásaim, kicsit később kapcsolódva be a körbeposztok zsinórjába. 


Őszintén szólva én kezdő blogosként, remélni, álmodni se mertem, hogy kapcsolatba kerülhetek kiadókkal, és kaphatok könyvet csak azért, mert írok róla véleményt, kvázi reklámozom. Óriási öröm volt, hogy legeslegelőször, amikor reciket harcolt ki a könyves blogszféra, én is kaptam a Jaffától, és az Agavétól könyveket, pedig én csak második vagy harmadik (?) generációs, akkor még kis blogger voltam, egyéves kb. Teljesen odáig voltam, és valamikor ezután mondtam el pl. szüleimnek, unokatestvéreimnek is, hogy blogolok, mert olyan jó érzés volt, hogy fel tudok mutatni valamit, amire ők is csak néztek, hogy jé, hogy te a kiadótól kapsz könyvet, ingyen, és írsz róla recenziót, aztaaa. Szóval élveztem a dicsfényt na, mit tagadjam :D. Feladat volt, de olyan, mint amikor a kedvenc tantárgyadból kaptál valami szorgalmit, amit alig vártál, hogy megcsinálhasd, vagy mikor leveleket kellett gyűtjeni és lepréselni. amolyan kisküldetés, amit nagyon-nagyon szívesen csinálsz. 

A recik aztán felszaporodtak, kapott boldog-boldogtalan, jött is előbb-utóbb a csökkentés, lista, határidőbetartás nézése stb, stb. 
Voltak aztán "botrányok" a könyves berkekben olyanokról, akik nem írtak az adott könyvről, eladogatták őket látványosan, esetleges lopások, másolások is történtek, vagy pedig csak simán saját, de kritikán aluli írások, vélemények születtek, ami bosszantó. 

Jött aztán az a probléma is, hogy túl sok volt a jóból. Ez is kéne, az is kéne, ez is érdekel egy kicsit, és könnyen elszaladhat az emberrel a ló, főleg, hogy határidő is van, ami általában egy hónap, de lehet kevesebb is, esetleg megjelenés előtti előolvasás miatt. Na ilyenkor lesz teher a feladatból, és kötelező olvasmány a szórakoztató irodalomból...
Forrás

Azóta bár változott a helyzet, a paletta, a kiadók, a kapcsolatok folyton alakulgatnak, azért nagyjából ugyanaz a véleményem. Dióhéjban:

A reci jó. Jó, hogy van, és még most is megtiszteltetésnek érzem, ha kaphatok, akár e-ben, akár fizikai valójában, akár előolvasóként, akár a megjelenés után. Az is megtisztelő, ha a véleményem belekerülhet egy-egy könyvbe. 
Volt már olyan, hogy valóban kezembe került könyv ezek közt, amit valószínűleg nem vettem volna meg, de így horgomra akadt, és elolvastam, ezek közt vegyes a kép, volt már pozitív csalódás is (Pl.: a Maigret könyvek, amikbe belehabarodtam), de volt, hogy a próbálkozás a szerzőre való erőteljes és végleges ráfanyalodásban végződött (Pl.: Dennis Lehane vagy Lawrence Block). De elmondhatom, hogy szinte csak olyan könyvet kérek, ami tényleg érdekel, műfajilag, szerzőileg, történetileg, és valószínűleg élvezném is, előzetes helyzetfelmérés alapján (Baráth Katalin, Georges Simenon, Neil Gaiman pl. tuti befutók.) Mert nagyon fontos szempont, amit szerintem néha elfelejtenek főleg a halmozók, hogy szívesen olvassuk-e az adott könyvet. 
Volt már olyan is, hogy a szerző maga kampányolt a könyvvel a bloggereknél, és visszautasítottam, mert tudtam, hogy nem érdekel a téma, de ugyanilyennél volt, hogy telibetaláltam, és nagyon tetszett (Az aranypárducok ébredése). 

A könyvekről azt írunk, amit szeretnénk. Nekem soha nem volt még olyan, hogy valaki azt szabta volna meg, csak pozitívan lehet utána róla nyilatkozni, ilyenbe bele se mennék. Az pedig, ha valaki olyat mond, hogy inkább ne írjunk róla ha nem tetszett, még rosszabb, nem tartom ezt korrektnek, és nem szimpatikus.  Mert mi az, hogy ha nem tetszik, akkor inkább kussoljak (WTF?!)... Ilyen sem volt még, de azért fél füllel hallottam már hasonlókat - maradjon ez a sztori a "mesélték" kategória. Vagy elmondhatom utána a véleményem, vagy ne is adják oda, inkább akkor megveszem, és úgy szidom el mint a bokrot, ha épp nem jön be - mert ami nem jön be, azon én eléggé ki tudok akadni általában. Előfordul, hogy a reciposztba kerül azért szépítés - nem fogom azt mondani, hogy nem, mert ez nem igaz, nyilván jobban ügyel az ember a megfogalmazásra, mert azért inkább cikket ír ilyenkor, mint saját célú szösszenetet -, de szerintem lehet szépen is megfogalmazni kemény kritikát. Tudni kell disztingválni  ilyenkor.
Forrás
Nem jó, ha nem látják be, hogy a negatív reklám is reklám, sőt, sok esetben az a legjobb reklám. A lehúzós posztoknak MINDIG nagyobb a nézettsége, és több beszélgetést, vitát provokálnak. :) Nem mintha ez lenne a cél, hogy valami recikönyvet jól lehúzhassak, dehogyis, de előfordul, hogy nem tetszik, ahogy az előbb is írtam, és ilyenkor ezt is leírom, és pontszámban is annyit kap, amennyit akkor kapna, ha nem lenne reci. Barokkos körmondat vége. :D

A különféle olyan dolgok, hogy nem jó minőségű poszt születik, másolás van, nem is olvassa a blogger a könyvet stb, engem őszintén szólva hidegen hagynak, mert úgy gondolom a kiadónak kéne a körmükre nézni, és szelektálni, nem adni, ha nem tetszik valami. Az a jó, ha van visszajelzés, ha kérik a bejegyzés linkjét, vagy ha nem is kérik, de nézik, mit írtál, kiteszik esetleg az oldalukra is, van feedback, van egy kedves kontakt akivel lehet emailezni, stb. 

Az eladás kérdése kényes téma, bár nem értem, miért annyira. Igazából az háborítana csak fel, mint kiadót, vagy mint magánembert, ha valaki begyűjti a könyvet, nem olvassa, nem ír róla, vagy valami silány posztot tesz ki, ami szinte csak a fülszöveg, és utána lehet látni molyon, hogy az összes ilyen könyve eladó. 
De ezen kívül, aki megkapta a recit, elolvasta, írt róla, és netalán nem tetszik, vagy jó volt, de tudja, hogy úgysem fogja mégegyszer elolvasni, akkor az üzlet lezárult, a könyv már az ő tulajdona... Elviheti antikvárba, eladhatja a molyon, elcserélheti, széttépkedheti, húzogathatja a kutyája előtt, hogy az szétcsócsálja, lehet ajtótámasz, el is ajándékozhatja. A kiadó megkapta az írást, a linkelést, logót, a szükséges reklámot, a google találatok száma is nő a könyvre keresve, stb stb, a blogger meg megkapta a könyvet. Ezzel biztos nem mindenki ért egyet, de szerintem innentől kezdve senkinek semmi köze hozzá, hogy a könyvvel mint tulajdonommal mit kezdek. Nem mintha én tömegesen adnám el ezeket a reciket, nem ez a célom, hogy így jussak pénzhez, de nem titkolom és soha nem titkoltam, hogy volt már, amit ajándékba adtam az olvasás után, volt, amit elcseréltem, és volt egy, amit el is adtam. Ezen a három-négy rosszabbul sikerült könyv-kapcsolaton kívül persze itt csücsülnek a polcomon. :) 

A recikönyvekről valahogy senki nem beszél szívesen, néha az érződik, hogy titkolózni próbálnak az emberek, nem tudom miért, nem szégyen ez, végülis amúgy is lehet látni a linkelős, a könyvet a végén megköszönős posztokon, hogy recis volt. Nagyjából azt is tudjuk kiktől lehet kérni könyvet, kik adnak, kik reagálnak vissza stb. Nem tartom tabutémának.

Kaptam már recikönyvet több mint 10 kiadótól és néha maguktól a szerzőktől is (pl. Imre Viktória Annától, vagy Susanna Lehnertől). Molyon polcot is vezetek róla, bármi megnézheti, nem titkoltam soha. Inkább csak egyszerűen: örülök neki, és igyekszem nem esni túlzásokba, és az érdeklődésemnek megfelelő könyveket választani, hogy élvezet maradjon az olvasásuk. :)

És mégegy dolog. Én díjaznám, ha nem mindig csak új cuccokról lehetne recit írni - recit kapni. 

A témát Nima is körbejárta ebben és ebben a posztban, illetve Grettynél el lehet olvasni, hogyan is kéne recenziót kérni és írni. :) 
Ajánlom még Amadea tömör és velős posztját is a témáról! :D

Forrás

27 megjegyzés:

  1. Szia!
    :) Én írtam hogy azzal van bajom ha nyilvános kérik és ez sem érdekelne amúgy, csak sajnos ez tudom mit vonz magával, ennek elég sok tovagyűrűző hatása van... mert nem csak az fog írni aki tényleg tehetséges, hanem jönnek a silányabb darabok is... Azt mondom hogy aki igényesen csinálja az rendben van aki pedig csak összedobja, lopja, stb inkább hagyja abba a blogolást és ne akarjon ,,ingyenkönyvet".

    Ezt gondoltam leírom. :D

    VálaszTörlés
  2. Illetve nem is a nyilvános kéréssel, hanem kérdéssel van bajom. Már megint rosszul fogalmaztam. :D

    VálaszTörlés
  3. Igen, ezzel egyetértek, de ahogy írtam, szerintem a kiadónak lenne a felelőssége, hogy kinek ad, és kinek nem, és nem kell ebben szégyenlősködni, ugyanaz, mint egy állásra jelentkezés visszautasítása: köszönjük, de nem felel meg. Paff :)
    Szerintem a kiadónak se éri meg ha kap ugyan posztot a könyvről, de az silány, nyelvtanilag hibás, semmitmondó, vagy semmi íráskészségről nem tanúskodik.

    VálaszTörlés
  4. Igen, ezzel én is egyetértek. :D

    Ezt megbeszéltük. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Akkor le is zárom a témát, megbeszéltük a recikönyveket, a poszt címére a választ: NE :D :D :D

      Törlés
    2. Már írni akartam a bejegyzés címére reagálva: igen. :D

      Törlés
  5. Blogolvasó körúton vagyok.:)
    Nagyon tetszik a poszt.
    Egy gondolatra reagálnék: ne csak új könyvekből lehessen reci példányt kérni.
    Mit szólnál egy Zombiháborúhoz?
    Nem új, de mégis van aktualitása a film miatt.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nálam is megfordultál, és hogy tetszik a poszt :) (bár kicsit még dolgozhattam volna rajta)
      Hm, látva hogy molyon milyen osztatlan sikert aratott a könyv, szívesen elolvasnám én is, köszönöm az ajánlatot, elfogadom!
      Na, ez is például egy jó taktika, ha valami aktualitása lesz a könyvnek újra, akkor lehetne ajánlgatni.
      Régebben egyszer az Agavénak volt egy kezdeményezése, amikor az addigi bloggerjeik (akik együttműködnek velük) egyszeri alkalommal kérhettek a régebbi kiadások közül egyet, igazából bármelyiket, ugyanolyan reciírós feltételekkel, mint a friss példányoknál. Nekem ez is szimpatikus volt.

      Törlés
    2. :) örömmel. Kérlek, írd meg a szerkesztő kolléganőmnek, hová küldje. Bár ő már biztosan tudja az elérhetőségedet.:)
      fuleki.eszter@konyvmolykepzo.hu

      Törlés
  6. Olvasva a bejegyzésed azon gondolkodtam, hogy tényleg van olyan, aki válogatás nélkül kér? :D Én jól körbejárom a könyvet mielőtt egyáltalán megfoganna a fejembe, hogy kellene. Így szerencsére, kb...2-3 könyv volt ami nem volt számomra olyan jó mint vártam. A kiadónak nem is volt vele gondja, hogy nem kapott 5 csillagot, leírtam mi volt a gond és ő meg kiemelte, hogy legalább a borító tetszett nekem :D
    Jó kis poszt, a lopkodósokról hála az égnek én csak fél füllel hallok.
    Eladás, teljesen egyetértek veled! :)

    VálaszTörlés
  7. Az elején milyen lelkes voltam én is, emlékszel? :) Mára leszoktam róla, mint a kihívásokról. Már csak a kávét kéne letenni... :D

    VálaszTörlés
  8. Szerintem is klassz poszt.
    Nem ismétlek dolgokat (mert amúgy is rohanok), de ide kapcsolódik, hogy az egyik kiadó kapcsolattartójával, akiknek olvasok, beszélgettem a Könyvhéten, és ő mondta, hogy egy csomó blogger levele bent áll, mert nincs ideje végignézni a blogaikat így inkább nem reagál. Aki pedig recit kap tőlük, és feltűnik valami "furcsaság vagy silányság", azt szép lassan leépíti.
    Szóval valakik foglalkoznak az írásokkal, sőt volt olyan, hogy egy betűkimaradást javíttattak. (ez egy másik kiadó).

    VálaszTörlés
  9. Jeffi, nem hiszem hogy sok ilyen "harácsoló" lenne, de biztosan vannak akiket megszédített, hogy kérhetik ezt is, azt is. Szomorú, ha vannak olyanok, akik gondolkodás nélkül mindent kérnek.
    Én is utána szoktam nézni, mit is kérek, és mennyire van rá épp időm.

    Ne is legyen elvárás az 5 csillag, sokkal jobban járnak az őszinte véleményünkkel, és szerintem ezt nagyrészt ők is tudják. :)

    Miamona, emlékszem, igen, te a kevésből estél hamar a zéróba. :) Teljes szabadságban vagy :D

    andalgócia, köszi! :) Persze, ez is benne van a pakliban, hogy nyilván ők is emberek, nekik is felgyűlik a tennivaló, az olvasatlan vagy megválaszolatlan email, és nem mindig az a prioritás hogy megnézzék mennyire volt sikeres ez a "reklámfelület".
    De azért figyelniük kell valamennyire, hogy elkerüljék a feleslegesen befektetett energiát és könyvpéldányokat.

    VálaszTörlés
  10. jó kis poszt lett.:)
    a recik eladása egy olyan dolog, ami valakit vagy nagyon zavar, vagy nem érdekli. engem nem igazán érdekel, de persze ettől még van véleményem a dologról. (pont erről ne lenne.:D) azért lehet látni, hogy valaki csak azért válik meg egy recijétől, mert nem nőtt a szívéhez,(ergo 20-ból elad6elcserél 3-at), vagy pedig nagyüzemben árulja és cserélgeti, amint elolvasta (már ha elolvasta), vagyis anyagi hasznot húz belőle. én sem tartottam meg minden recit, bár nálam azért az van, hogy reciért nem kérek pénzt, csak és kizárólag cserealap lehet, és nem is tudok azonnal megválni tőlük. el kell telnie egy bizonyos időnek, hogy mindegy legyen, nálam van-e vagy másnál.

    és igen, már ezt is beszéltük, hogy miért csak új könyveket lehet kérni reciben? némelyik kiadó annyira kettéválasztja az új könyveit a régitől, hogy egészen más rendszerben is adja, már ha adja. ezt sose értettem.

    nekem volt szerencsém olyan kéréshez, hogy ha nem tetszett, inkább ne írjak róla.:D nekem ez jól jön, mert ha nem tetszik valami, és reci, és nem muszáj írni róla, akkor nem is kell végigolvasnom. nem szeretek rossz könyveket olvasni, szal én örültem ennek a kérésnek.:D meg ez legalább nyílt hozzáállás. nehezebben kezelem a sértődéseket, amikor érezhető a neheztelés a poszt miatt, de eljátsszák, hogy nem is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, és igen, valóban érezhető, ha valaki csak ezért kér, nyilván nálunk nem errő van szó. Az, hogy kér-e pénzt az ember, hát nem tudom, változik a recikérdés is itt-ott, és azokért speciel már mi is fizetünk, csak ugye kevesebbet.
      De igazán nem nagyon érdekel engem se a kérdés, csak úgy gondolom, ha az "üzlet" lezárult, akkor már azt csinálsz, amit akarsz a könyvvel.

      Akkor az új vs régebbiről lemaradtam, pedig nagyon igyekeztem behozni magam a recis posztjaitokkal. :)

      Az valahogy megint más, hogy szólhatsz ha tényleg annyira nem jön be, és nem szeretnéd végigolvasni, ezzel totál egyetértek, és egész más megítélés alá vonom ebben a formában, mint ha csak arról van szó, hogy ne írjál róla ha nem tetszett, mert az ugye nem jó ránk nézve (mmint a kiadóra nézve...).

      Törlés
    2. ja, ezt az új-régi recit nem a reciknél tárgyaltuk, csak már régebben is szóba került néhányunk között.

      de, pedig ez így nézett ki: senki ne hozza kellemetlen helyzetbe a kiadót egy negatív véleménnyel, akkor inkább ne írjon róla.:D jót röhögtem. ha már az embernek van véleménye, és mellé van blogja, hadd írjon már bele azt, amit jónak gondol. és elég érdekes, hogy ez forradalmian radikális hozzáállásnak számít néhány kiadónál.:D
      mondjuk ha recikre gyúrnék, az én mentalitásommal asszem inkább zokognék ezen, mint röhögnék, meg szerencsére nem sa ez a jellemző, csak akkor hirtelen viccesnek találtam a hozzáállást.

      Törlés
    3. *homlokot töröl* akkor megnyugodtam, hogy mégse voltam talán annyira figyelmetlen olvasó :)

      Hmm, remélem én nem botlok ilyen kiadóba/kiadói kontakt emberbe, mert azt elküldöm melegebb éghajlatra, már elnézést, de valóban a saját blogom, és írhatok egy könyvről kritikát is, nem csak ajánlót... :)

      Törlés
  11. Szívemből szólt minden sorod :) Jól összefoglaltad a lényeget :) Nos a régi-új könyv témáról én azt tudom mondani, hogy nekem a legelső recim egy 5 évvel ezelőtti Amy Tan kötet volt. A kiadó felajánlotta az újat, de mondtam nekik hogy szeretnék megismerkedni Amyvel és akkor simán odaadták a régebbi megjelenésűt :) és nem ez volt az első eset, hogy választhattam valamit, ami nem 6 hónapon belül jelent meg hanem régebben. Lehet hogy a lelkes molyferomonjaim áramlottak és elkábítottam őket és megengedték, nemtom :D Amúgy én is körbejárom, nézelődök, elolvasom a fülszöveget, esetleg megnézel 1-2 értékelést, de inkább csak a csillagozást, a szöveget nem :) Szóval ugyanolyan intuitív módon választom ki a reciket, mintha boltban vásárolnék. Legtöbbször be is jön a megérzés és jól járok. Eddig inkább azzal fürödtem be picit, amit ajánlottak, és mondom egye fene szélesítem a látóteremet, és annyira nem jutottak el hozzám.

    VálaszTörlés
  12. Valamilyen nevetséges oknál fogva csak most találtam rá a blogodra :O de ebből felocsúdva: tetszett a posztod, főleg azért, mert őszinte voltál :) Én is elolvasgattam az előző hullám bejegyzéseit, de pár helyen azt éreztem, mintha a szőnyeg alá söpörnének dolgokat.
    Nálam egyébként néha reci-válság van. Megint kifogtam, hogy olyan könyvről kellett írnom, ami nem tetszett annyira, és ez nem a legjobb érzés, de hát ez van.
    A másik, amit te is írtál, hogy miért csak új könyveknek kell a reklám? Annyi régebbi könyv van, ami megérdemelné, hogy írjanak róla. Jó, lehet, hogy már több éve megjelent, és több ezer értékelés van róla, megértem, ha ilyenről nem kell, de bőven akad olyan könyv, ami hiába jelent meg évek óta, alig ismerik. Kár, hogy a kiadók nem vállalják be ezeket is. Hiszen... már 500 forintokért dobják utánunk a megsárgult lapú könyveket. Miért nem küldik el bloggereknek, akiket érdekelne? Ez csak azért merült fel bennem, mert sok kiadótól hallottam mostanság a márkaromlás címkét, és hát.. ilyesmivel is lehetne ellene védekezni. Mert szerintem néha tényleg ciki, milyen olcsón árulják a fél éve megjelent könyveiket (jó, nekünk rohadt jó), de ha elküldenék bloggereknek, akkor talán... fellendülne a népszerűség, vagy ilyesmi.

    VálaszTörlés
  13. Anaria, na ez érdekes, nem tudtam, hogy másnak volt-e esetleg régi könyves, régi könyvet kérős tapasztalata. Lelkes molyferomonjaid csodákra képesek, lepárolhatjuk az esszenciát? :D :D
    Igen, amúgy én is intuitív vagyok sokszor a könyvvásárlás, könyvválasztás során, és valóban a befürdés akkor jön, amikor megpróbálkozom valami látókörszélesítéssel. Ugyanakkor volt már jóféle szélesítés is. Fene tudja mi a legjöbb recept. :) Hallgassunk molyferomonjainkra? :D

    Üstökös, akkor neked üdv itt! :D Most lesz nemsoká négy éves a blog, igaz a blogspoton még egy éve sem vagyok itt. :)
    Köszi! Igyekeztem, mint általában a könyvértékeléseknél is. Igaz nagyon amit írsz, sokszor dobják az emberek után nagyon leértékelve ami nem fogy, és lehet hogy valóban jobbat tenne ezeknek a köteteknek is egy kis reklám. Ugyanakkor nem tudom a fejemből kiverni a gondolatot, hogy ezek szinte mind Fejős Évák (jójó, tudom hogy nem, de néha nagyon ez a színvonal), és azoknak nem biztos hogy jót tenne, ha kezünkbe adnák reklámozni (jujj!) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megpróbálkozhatunk vele :D Mondjuk lehet attól is van, hogy szinte mindig személyesen megyek a könyvekért, van egy kis chit-chat. Egyébként a látókör szélesítésével sincs gond, ha ezt önszántunkból tesszük, mert akkor az már megint intuitív és nagy eséllyel beválik...szerintem, legalább is nekem akkor van belőle bajom ha más indukálja a folyamatot :D

      Törlés
    2. Azért nagyon sok nem Fejős, és nem is az ulpius-bordélyházra gondoltam.. viszont! náluk is vannak olyanok, akiket igenis hanyagolnak (nagy kedvencem michael Cunningham). és más kiadóknál ez a helyzet. Pl. Könyvudvarban jártam nemrég, és az agavés, 50-es évek-féle krimik ott sorakoztak pár száz forintért. nem volt pénzem sajnos, de bloggerként nagyon szívesen vennék egy-egy recipéldányt belőlük, mert én aztán reklámoznám őket :D mert szerintem megérdemlik.

      a másik meg, amit mondtál, hogy ha rossz a vélemény, inkább le se írd... ilyen velem is volt. mondtam, hogy akkor pá-pá. illetve akadt olyan is, aki szét akarta reklámozni a blogomat. láttam, pár kollegina belement ebbe, de én nem tudtam. számomra nem ezért van a blog, és egy részről megértem, más részről viszont taszít az ilyen. (mármint amikor hülyének nézik a bloggert, és el akarják hitetni, hogy egy ingyen könyvért a pozitív poszt mellé mennyi mindent meg kell még tenni...)

      Törlés
    3. Anaria, mondom én, a molyferomonok! Nyilván csak személyesen hathatnak! :D Igen, én is úgy gondoltam, hogy a saját magad tapogatózása a más irányokba, műfajok felé az jó szokott lenni, az nem, ha jön egy valami készen az orrod elé, és legyen hát jó, kipróbálom... :)

      Üstökös, persze, én sem, csak folyton ez ugrik a fejembe az ilyen gyorsan leakciózott könyvek említésétől. Ulpius-bordély, ez nagyon tetszik :D Választhatnák kategória-elnevezésnek az új könyveikhez... Én is zsákmányoltam a Könyvudvarból piszok olcsó könyveket, és értem amit mondasz, egyetértek.
      Jól tetted, hogy búcsút intettél, biztos hogy én is ezt tenném. No, a reklámozások kérdése megint egy más tészta, de ide kapcsolódik. Én szívesen teszek ki logót, meg linkelek kiadót, előrendelési oldalt stb. Viszont én se szeretem, ha állandó reklámfelületnek néznek, és nem mellesleg nem is tudok ennyit posztolni, és nincs is kedvem ennyit posztolni arról, aminek a nagy része valószínűleg nem is érdekel. Tehát nem rakom ki 4-5 kiadó minden egyes megjelenő könyvének sajtóanyagát akkor se ha befenyítenének hogy különben nincs több reci (haha :D), mert erre nincs kapacitásom, és nem erre való a blogom. Szoktam reklámozni, vannak ilyen posztok, de azokat is javarészt úgy rakom össze, hogy ami engem is érdekel, az van benne, vagy legalábbis az a hangsúlyosabb. A Könyvhétnél hirtelen azt se tudtam hova kapjak, most akkor hány posztot kéne írni a frissekről, a beleolvasókról, a borítókról, (hogy unom mindezt posztokba rendezni, meg fülszövegeket bemásolni, te jóó ég...), és aztán azt mondtam stop, elég már, majd írok amiről akarok.
      Volt egy kiadó, akinek megírtam már, hogy a küldött dolgok közül a blog profiljába, és az érdeklődési körömbe illőket fogom csak betenni.

      Törlés
  14. Nagyon egyetértek a posztoddal, főleg azzal a résszel, hogy miért ne adhatnám/cserélhetném el a könyvet, ha nem tetszett, de mindent megtettem, amit a kiadót kért érte? Ráadásul én csak tényleg azt szoktam eladni, ami nem tetszett, a szívemnek kedveseket megtartom.

    VálaszTörlés
  15. True. Minden szava a postnak :) Bár én ritkán recizek, mert nem igazán szeretek időre olvasni, de általában csak olyat választok ki, ami érdekel és ritkán csalódok ezekben szerencsére. Amikben meg igen, azt is igyekszem kulturált hangnemben megírni. Mondjuk én még egyetlen egy recit sem adtam el, de volt amit feltettem rukkolára és szereztem helyette olyat, ami érdekel. Szerintem ezzel nincs gond, azzal sem ha valaki eladja ezeket, hiszen ez már az ő példánya és azt csinál vele amit akar,. ahogy te is írtad.

    VálaszTörlés
  16. Nita, Zakkant, köszi! Azt hittem többen vannak, akik hőbölögnek a recipéldány eladásán vagy elcserélésén, de örülök, ha nem. :)
    Csajok, akármi legyen is, van reci vagy nincs, az a lényeg, hogy az olvasás öröm és kikapcsolódás legyen! :)

    VálaszTörlés