2013. január 1., kedd

Összegzés 2012

Forrás: cheny-av.tumblr.com

Kicsit előreszaladva összegzés 2013-at írtam majdnem a címbe... Meg vagyok még zavarodva az idén és tavaly fogalmaival, de sebaj, ez ilyenkor mindig így van - jaj meg előre látom a sok áthibajavítózott kettest... :) 
Egyéb bevezetők nélkül - mert még így is nagyon hosszú lesz, érzem - jöjjön akkor számokban, statisztikákban, élményekben, csoportosításokban a 2012-es év könyves összegzése. :) 

Idén 111 könyvet olvastam el, ami nagyon soknak hangzik, sőt még annál is többnek, de igazából elég csalóka, ugyanis nem kevés rövidke könyv, mese, és leporelló került a listába, egy-egy pihentebb délutánomon, amikor pont ilyesmikre volt szükségem. Mindenestere nyúlfarknyiak ide vagy oda, a tavalyi 83-at ezzel mindenképpen túlszárnyaltam. 
Ebből a 111 könyvből:

- angolul olvastam: 45 (40,5%), magyarul olvastam: 66
- hangoskönyv volt: 15 (13,5%)
- recenziós példány: 12 
- mesekönyv/leporelló/nagyon rövid valami: cirka 35-40 (attól függ pl, hogy a komolyabb "meséket" idevesszük-e, értem ez alatt: Az emlékfoltozók, Garmann nyara stb.
- képregény/manga: 2
- verseskötet: 1
- szakácskönyv: 1
- sorozatrész: 32
- könyvesboltban olvastam el: 8 

Oldalszám

A Moly adatbázisa szerinti összegzés azt mutatja, hogy összesen 20722 oldalt olvastam el 2012-ben. :) Ennél persze kicsit többet a megkezdettekkel együtt, plusz voltak ugye:

Félbehagyottak

Emlékezetes félbehagyás a P.G. Wodehouse féle The Adventures of Sally, ami számomra tűrhetetlenül unalmas volt, a Monte Cristo grófja, amit az újraélesztett OKK keretén belül választottunk és olvastam volna, de sajnos csúfosan abbahagytam a 18. oldalon, de majd egyszer... 

Vaskos könyvek

Szokatlanul nagy volt a vastagabb kötetek szám az olvasmánylistában, avagy a "féltéglák", ami azért kicsit kompenzálja a rövid olvasmányok csekélyke hosszát. Leghosszabb kötetek voltak:  
- Moning: Shadowfever 688 oldal, éss bizony kétszer is megvolt! :)
-Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret 544 oldal (persze ez illusztrált, de kétségtelenül féltégla, aki látta már, tanúsíthatja :)) 
- Moning: Dreamfever 512 oldal

Elkezdett és befejezett sorozatok

Sok sorozatkezdő kötet jutott idén, de ezek közül több van, amit biztosan nem is fogok folytatni, pl. a Fairy Oak nagy csalódás okozott, de a Montgomery-féle Anne sorozat első része sem győzött meg arról, hogy szükségem van a folytatásra.
Befejeztem a korábban elkezdett teljes Princess Diaries sorozatot 2012-ben, megismertem Suzanne Collins trilógiáját, belehabarodtam kicsit a kisasszonyos steampunkba is, aminek köteteit jelenleg is olvasom (Parasol Protectorate sorozat), és hát nem kérdés, hogy a Feverbe – újra és újra. A Shadowfevert év elején fejeztem be, de év végére fogtam és bizony újra véigigolvastam mind az öt kötetet, mert megérkezett a spin-off folytatás első része, az Iced is! Nagyon jó volt Feverrel nyitni-zárni az évet, még biztos sokszor fogom olvasni, ultimate favourite. :)
Persze Moningon kívül más sorozat is vár folytatásra, A Kör, a Once a Witch, Agatha Raisin kalandjai,

Citrom

Citrom-díjas lett nálam idén néhány igencsak elismert mű, például a Noszty fiú esete Tóth Marival, az Of Mice and Men, a Passport,de a könnyedebb műfaj is csalódást okozott néha: Peteérés, Fairy Oak, Princess Diaries Sweet Sixteen, Mockingjay.

Megismerkedtem velük

2012-ben sok új szerzővel ismerkedtem meg, kiemelném közülük Kálnay Adélt, Galgóczi Dórát és Tóth Krisztinát a magyarok közül, és Ljudmila Ulickaját, Maggie Stiefvatert, M.C. Beatont a külföldiek közül. Az őéletművükből még biztosan fogok csemegézni, és találtok majd róluk írásokat. 
Akikkel nem valószínű a további találkozás, az Steinbeck és Herta Müller. Bár előbbinél még lehet hogy majd egyszer sorra kerül az Édentől keletre, utóbbit végképp száműztem a leendő olvasmányaim közül. 
Mi skuzi, ízlések és pofonok. :)

Régi ismerősök

 A "régi jó" szerzőimhez is visszatértem néhány könyv erejéig: Csernustól (3), Meg Cabottól (7), Jodi Picoult-tól (1), Fehér Klárától (1) Baráth Katalintól (1), Georges Simenontól (3), Máté Angitól (1)  is olvastam újabb köteteket. 
Újraolvasás is volt, szám szerint 6, a Parasol Protectorate első része a Soulless, és a Fever mind az 5 része. :) 

Tízpontosok

17 olvasmány kapott a bejegyzések végén idén 10 pontot a 10ből, nagylelkűen osztogattam a maxpontokat, de ezek közül csak 6 könyvet fogadtam 2012-ben kedvenccé: Moning: Shadowfever, Pierre Lemaitre: Téboly, SAA: Sugar Queen, FHB: The Little Princess, Csernus: Ki nevel a végén? Máté Angi: Az emlékfoltozók

Top 5

A 2012-es legeslegbe összességében a következő könyveket sorolom, top5, sorrendiség nélkül:


Várólistacsökkentés

Megint bebuktam! :) csak tudnám miért olyan nehéz egy év végén előre kijelült listáról elolvasni az adott könyveket :D mintha az embert onnantól kezdve taszítanák azok a könyvek… Jó, nem mind, mert pl elég jól indultam, már rögtön év elején vagy négyet kipipáltam a listáról. Végül cseppet sem siralmas ahogy végeztem, mert 10 könyvet elolvastam, igaz vegyesen a normál és alternatív listáról válogatva, és még kettőt el is kezdtem, de nem sikerült év végéig befejezni, ez van. :) Nem számít, a lényeg, hogy sokat csökkent így is, a régóta a várólistán (és a polcon) csücsülő olvasatlan példányok száma.

Idén újra indulok, mert miért ne. Nem fogok elköttyenni ha megint nem sikerül, de úgy érzem, most elég jó listákat sikerült gyártanom. :) Közé vettem néhány jó rövidkét is, pl. Márai Füveskönyvét, Lugosi Viktóriától a Dafkét, de korábbi kedvencektől is szerepelnek még olvasatlanok: Joanne Harris, Cecelia Ahern, Jacqueline Wilson. 

Zsákmányolás

Érdekes, hogy bár tavalyelőtt, 2011-ben volt a könyvstop, ahhoz képest, hogy idén akár lehetett volna „ereszdelahajamat”, nem olyan nagy mennyiséggel, 69 könyvvel lett több a könyvtáram. :) Ezek közül 15 könyvet kaptam ajándékba, 3-at nyertem (molyszülinapi tombola), 12 volt recenziós példány.
Sajnos csak 16 angol nyelvű, a többi magyar.
Teljes vagy majdnem teljes áron: csak 5 darab, a többi 20%-os kuponnal, vagy párszázért könyvvásárról, Alexandrás akcióból, netes leárazásokból stb.
Csengától vettem olcsón: 5
Legolcsóbb: Georges Simenon: Ködös kikötő kemény 50 Ft :)
Legdrágább: 3000 Ft-os darabáraival A gyilkosság alkímiája és a Marija Morevna és a Halhatatlan holtversenyben nyerte el a legdrágábban beszerzett könyv címet.
A 69 könyvből 16 db-ot el is olvastam 2012-ben.

Érdekes, csere egy darab se volt egész évben… persze megnyílt a Rukkola, a könyvcserélős, happolós oldal, ahova egyszerűen nem vagyok hajlandó regésztrálni, és még ezzel is időt eltölteni… Annyira sok magyar könyv úgysincs, amiért esz a fene, hogy cserével szerezzem meg, azonkívül csak facebookon keresztül lehet regisztrálni, és egyébként sem szimpatikus az egész. Én is úgy látom a könyves szemét csak gyűlni fog és évekig rajta marad ami senkinek nem kell. Szóval ezekből a cserékből én kimaradok önkéntesen.

Blogdolgok

A blog életében a legnagyobb változás persze a freeblogról való átköltözés jelentette, de a hurcolkodás még mindig tart. Nem tudom pontosan mennyi időre visszamenlőleg fogom áthozni a bejegyzéseket. Mindenesetre aki ott olvasott, szerintem követett ide is, akkor is, ha a nézettség és kommentelési hajlandóság úgy általánosan meg van csappanva kicsit a blogszférában. 
Ha jól számoltam, idén 92 blogbejegyzés született, ami kicsit kevesebb a megszokottnál, de sebaj, az összes csip-csup meséről nem írtam külön, illetve a Fever újraolvasást is egy posztba sűrítettem bele.
Újdonságként szerepelt nálam is nyereményjáték, egy nehéznek bizonyuló versikét kellett megfejteni. :) 
Jelenleg is ez a poszt vezeti a nézettséget, sokan törtétek rajta a fejeteket. Második legnézettebb A Kör, a svéd trilógia remek első része, dobogós még a nyereményjáték megfejtése és eredményhirdetése, de ha ezt egy kalap alá veszem a feladvánnyal, akkor nagyon népszerű volt még A szivarhajó utolsó útja. és a Csernus Imre előadás élménybeszámolója



Tervek

Furcsa kicsit visszaolvasni a tavalyi ilyen jellegű fogadkozásokat és terveket, mert a nagy részét még most is ideírhatnám. azon túl, hogy sikerült több Csernust olvasnom, és beszorítani egy Picoult-t (ha ilyen tempóban olvasom a felvásárolt életművét, kitart még 30 évig :D),és elértem a 100 olvasást, más nem teljesült. 
Amit tényleg szeretnék 2013-ban: random, jóféle olvasásokat, rég váró kötetek kivégzését, sorozatok közül a Parasol Protectorate, a True Blood, Adrian Mole, Moning Highlanderjei, és a Wolves of Mercy Falls folytatását/elkezdését, melyiknél mi :)
Valóban szeretnék visszatérni a saját választásaimhoz, és nem engedni hoyg befolyásoljanak a tömeghisztériák, akkor sem, ha néha abból is kisülhetnek jó dolgok. 
Amik az újdonságok közül most leginkább izgatnak, az a Cinder és a Calderon. De valahogy hiányoznak megint az "enyémek", vagyis azok a szerzők és könyveik, akiket már jó rég kiválasztottam magamnak: Alice Hoffman, Gerald Durrell, Joanne Harris. 
A legfontosabb tervem pedig - amihez kihívást is készítettem akinek van kedve, csatlakozhat - hogy többet olvassak angolul, mint tavaly, és hogy egyáltalán több könyvet olvassak angolul, mint magyarul 2013-ban. :) 

Mit is mondhatnék még?

 Olvasásra, blogolásra fel, és mindenkinek hozzon 2013 sok jó olvasmányélményt!

A képek illusztrációk, forrás: www.weheartit.com
 U.i.: azt hiszem soha többet nem linkelek semmit, használjátok a keresőt :D... esküszöm több ideig tartott a megfelelő linkeket betenni, mint megírni a posztot... :D

13 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog és sikeres új évet kívánok neked :) Nekem is a linkelések vették el az időmet :D Pedig én elég rövid postot írtam! Pusz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is, drága! :) és gratulálok a váórlistacsökkentés teljesítéséhez! :) Puszi! ;*

      Törlés
  2. ó, azt a rengeteg angol könyvet nagyon irigylem. én is akarok így pikkpakk olvasni.
    én is mindig Moningnál kötök ki.:D az idén újra fogom olvasni.
    Steinbeckről ne mondj le.:)

    a linkelés muszáj, a legtöbben lusták vagyunk, és ha nincs link, nem keresünk.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretném ilyenkor ha azok, akik mondják, hogy milyen jó, hogy így tudok olvasni angolul, belelátnának az emlékeim közé, amikor ott akartam hagyni a sulit, hogy túl nehéz az angol, meg amikor gimisként minden nap este 11-ig tanultam, meg szótáraztam, ajj... hát nem sírom vissza, de jó hogytúllendültem ezen, és áldom a 14 éves önmagam, hogy valami meglepően erős elhatározással a kéttannyelvű gimit választottam :))

      Ahh, Moningnál nem lehet nem kikötni, minden út... ja nem az nem Moning, vagy mégis? :D ;) Nem tudtam kevesebbszer megemlíteni a posztban :D

      Tudom, hogy muszáj linkelni, de tényleg bosszantóan sok idő.. lehet hogy írokévközben egy listát a linkekkel... Akkor legalább csak azt kell elővenni és abból másolgatni egy helyről.

      Törlés
  3. Ó, ezt a kihívást megnézem magamnak:)És ügyesen összehoztad az évzárást:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézzed, gyere! :) Jó kihívás, nem kell nagyon erőlködni, ha nem sikerül mégse, hát max tesztelted magad :)

      Köszi! :)

      Törlés
  4. Ezért nem linkeltem be a könyvekről szóló bejegyzéseket, így is nagyon sokáig tartott az összegző postot megírni:)
    Most olvasom a Cindert, nem rossz, de nem leszek a tömeghisztéria része.
    Én is szeretném visszahozni a "saját" szerzőket, pedig a Calderon engem is piszkál. De ellenállok - egy ideig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahh, ne is mondd. :) tényleg csinálok év közben linkes cuccost wordben. :)

      Hmm, hát Calderonnak nem tudom meddig fogok tudni ellenállni, Nima túl jó ajánlót rittyentett hozzá... :P

      Törlés
  5. Ó, beelőztél, pedig azt hittem még nem írtad meg :D Na mindegy, ezt buktam :P Jó kis összegzés lett. Tök véletlen én is felhasználtam az egyik képet :) A legelsőt. Jól belehúztál, 111.... Nagyon szégyenkezem a kis 43-mammal :( De azt hiszem ez így is marad, ennél több nekem nem fér bele a nagybetűs élet mellett... :( Ügyes vagy, gratula! :) Jövőre (vagyis már idén) folyt köv. együtt, töretlenül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, megelőztelek! :) Nem baj, tavaly úgyis én voltam lemaradva mindenkihez képest :))
      Á, nem húztam annyira bele, nézd meg a teljes listám, csomó mese van benne... :) viszont az igaz, hogy a rendes könyvek közt tényleg sok a féltégla.. :D

      Jövőre ugyanitt! Meg egész évben! :)) :*

      Törlés
  6. Az Anne sorozatból az első rész engem sem győzött meg, de amikor folytattam nagyon megszerettem. :) Szerintem adj még neki esélyt! :)
    (Remélem nem baj hogy így beleszólok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, van valaki, aki úgy volt vele, mint én :) Pedig mindig imádni szokta mindenki. Lehet, hogy fogom folytatni, nem mondtam le róla teljesen. :))

      Törlés
  7. Én a második végén voltam úgy, hogy azt mondtam, hogy megérte elolvasni. :D A többi rész nagyon bájos.
    Gilbert a legjobb! :D

    Én is örülök neki, hogy társat találtam. xD

    VálaszTörlés