2012. június 10., vasárnap

Jeff Hirsch: Tizenegyedik csapás


Mindig bizalmatlan vagyok az első könyvesekkel, de a Tizenegyedik csapáson abszolút nem lehet érezni, hogy ez a szerző első műve. 

A könyv egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, Amerikában, ahol a háborúk, a nagy Összeomlás és a tizenegyedik csapás, egy szörnyű járvány után alig maradt néhány maroknyi ember. Minden kommunikáció és modern vívmány megszűnt létezni. Az emberek egymás ellenségei, rabszolga-kereskedők próbálják befogni őket, az életben maradásért küzdenek, és félelmük túl nagy ahhoz, hogy megpróbáljanak szövetségeket kötni, társulni másokhoz... Így vándorol a 15 éves Stephen is apjával és nagyapjával.

A történet elég in medias res kezdődik a nagyapa holttestével, és ezzel nem árulok el semmit, mert a legelső mondatban kiderül, hogy a nagyapa meghalt. Stephen és apja ketten maradnak, egymásra hagyatva a végtelen világban, és továbbvándorolva próbálnak napról napra életben maradni. Minden megváltozik azonban, amikor rabszolgakereskedőkbe botlanak és Stephen apja is súlyosan megsebesül. Stephennek egyedül kell döntéseket hoznia, megszegni a maguk által felállított szabályokat, és ki tudja, még meg is kell tanulnia megbízni másokban. De jól teszi-e?

Kicsit féltem, hogy a regény túl ifjúsági lesz, esetleg elveszik a lényeg egy rosszul megkomponált szerelmi szál túlhangsúlyozásától, vagy hogy túl gyermetegek lesznek a karakterek és a párbeszédek. De egyik sem következett be. Az elbeszélés jó volt, a szerelmi szálacska csak amolyan mellékzönge maradt, és Stephen is tetszett mint főszereplő minden sutaságával, mert ettől lett hitelesebb. Egy 15 éves fiú még mindig ilyen elveszett kell hogy legyen, ilyen vagánynak mutatkozó, mégis sokszor változtatja a döntéseit, meginog, bizonytalan, ez így van rendjén. Az egész felépítésben nagyon tetszett, hogy reális és racionális próbált maradni. Gondolok itt arra, hogy nincsenek csodák, nincsenek a felnőttnél erősebb gyerekek, nincsenek olyan tüzek amik elől el lehet menekülni, és igen, a modern technika vívmányai nélkül bizony igen könnyű meghalni is. A sebesülés fáj, az erőfölény az erőfölény, a hazugság az hazugság. Ettől életszagú maradt. Fenntartotta a feszültséget is, és végig kíváncsi voltam, mi fog történni, még akkor is, ha esetleg Stephen csiki-csuki döntései idegesítettek.

Ez egy nagyszerű ifjúsági disztópiás regény, és kifejezetten élvezetes szerintem felnőtteknek is, mert nincs lebutítva. Mozgalmas és érdekes, van benne minden a csendes összeesküvéstől kezdve a hangos robbantgatásig. :)
Valahol olvastam, hogy nagyon jól megcélozza a fiatal fiúkat (is) a regény, és teljesen egyetértek, nagyon olyan a téma is, a bonyolítás, megoldás, stílus is, hogy képes egy egyébként nem "olvasó-féle" serdülő fiút is lekötni.

Negatívumként egyedül azt tudnám kiemelni, hogy kicsit ugrál a végén a szerző, és csapongva változtat irányokat, szereplőit ide-oda rángatja, de valahol érthető a dolog egy hadiállapotban, egy feszült helyzetben valószínűleg nem lenne jobban koordinált senki emberfia. (Én biztos nem...)
Nem örültem még annak, hogy elég sok elütést találtam a könyvben, de a kiadás amúgy nagyon jó minőség, kézbe való és az a kényelmesen puha fajta, aminek akkor sem esik baja igazán, ha kihajtod :)

Értékelés: 10/9 Nem is gondoltam volna, hogy ennyire fogom élvezni, de szinte egyben elolvastam a második felét, és tényleg olyan könyv volt, amit nem szívesen tettem le.

Az eredeti cím The Eleventh Plague. Érdekes, hogy ez a címe, annyira nem nagy szerepe van magának a járványnak vagy a vírusnak a cselekményben, de az biztos, hogy így figyelemfelkeltő lett. :)

A könyvet köszönöm a Főnix Könyvműhelynek!
A könyv megjelenik a Könyvhétre: 2012. június 7-11.

Fülszöveg: (Cselekményleírást tartalmaz!)
"Amerika, ahogyan mi ismerjük, eltűnt. Elpusztította a Kínával vívott háború, a rászabadított influenzajárvány, a Tizenegyedik csapás.
A tizenöt éves Stephen egész eddigi életében a puszta túlélésért küzdött. A csendes és kötelességtudó fiú édesapjával és nyugalmazott tengerészgyalogos nagyapjával vándorol az Összeomlás utáni Amerikában. Nincs sok csomagjuk. Nem vegyülnek másokkal. Életükben semmi sem változik. Ám amikor Stephen nagyapja hirtelen meghal, apja pedig mindent kockára tesz, hogy megmentsen két idegent, a fiú élete fenekestül felfordul.
Mivel apja csúnyán megsérül, Stephennek – életében először – egyedül kell döntéseket hoznia.Settler's Landingbe kerül, ahol megelevenedik az Összeomlás előtti világ kerti sütögetésekkel, baseballmeccsekkel és iskolában töltött napokkal. Stephen azonban nem bízik az efféle látszólagos nyugalomban. Gyorsan szövetségesre talál a városból kitaszított, gyönyörű Jenny Tanban, és ahogyan a Jennyvel való kapcsolata egyre mélyül, Stephen összetűzésbe keveredik Settler's Landing vezetőivel, akiknek feltett szándékuk, hogy újrateremtik a világot, amelyben felnőttek – kerül, amibe kerül..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése