2012. június 23., szombat

Amber Argyle: Witch Song


Gyorsan kell írnom erről a könyvről, amíg még az eszemben van, hogy mit is akartam írni róla. :) Már elég régóta el szerettem volna olvasni, és megvallom csupán a borító szépsége és a cím fogott meg, nem néztem utána semmi egyébnek. 

A könyv főszereplője egy fiatal boszorkány, Brusenna, aki anyjával él az erdőben, igen elszigetelten. A boszorkányokat üldözik még mindig, de nem sok maradt már belőlük. Az emberek nem tudják, hogy igazából a boszorkányokon múlik a természet rendje, az időjárás, a termés, a növényzet alakulása. Dalokkal tudják irányítani ugyanis a szelet, napot, növényeket, magvak növekedését.

A bajt nem csak az aszály okozza, hanem egy gonosz boszorkány is, Espen, aki elfogta, és védekezésre képtelenné tette a többi boszorkányt, Brusennán és anyján, Sacrán kívül így alig maradtak maroknyian.
Amikor aztán Sacra is útra kel, hogy segítsen a föld, a nap, a víz és növények egyik őrzőjeként, és nem tér vissza, Brusenna magára marad, és szinte egyedül kell kitanulnia a boszorkányságot, amitől anyja viszonylag távol próbálta tartani egész életében. Hamarosan megjelenik két boszorkányvadász is, Ward és Garg, és Sennának menekülnie kell. Barátokra is akad, akik értik, hogy a boszorkányokra nagy szükség van és lenne, köztük Joshenre, aki hamarosan az Őrzőjévé válik.

Senna marad az egyetlen és utolsó boszorkány, és meg kell találnia a titkos menedéket, miközben Espen hatalma nőttön nő: a köd már fel sem száll a kikötőkből, szemernyi szél sem fúj, és pusztít a szárazság...

Vajon sikerül-e egy "autodidakta boszinak" megmenteni az összes többit, megdönteni Espen hatalmát, és visszaállítani az időjárás rendjét?

Nooos, ennyit a történetről dióhéjban, szerintem nem árultam el túl sokat, ez csak nagy vonalakban mondja el a sztorit, és tulajdonképpen elég jól hangzik, de ott van az a DE. Hogy olvasni mégsem volt olyan jó. Vannak benne jó ötletek, de van ahol túl hosszú, sete-suta az átvezetés vagy a "csavar", kicsit csöpög a nyáltól is emiatt a Joshenes szerelmi szál miatt, ami nekem hányinger, és a dalok miatt meg olyan szekta-feelingem lett, nem boszis...

Az utolsó oldalakat kínszenvedés volt már olvasni, négy  napig próbáltam végre befejezni, de már annyira untam, és vártam már a naaagy mindent eldöntő párbaj után, hogy legyen már vége, de az még csak a könyv 70%-ánál van.

Nem akarom lehúzni, egynek elmegy, de senki ne egy tökéletes kis varázskönyvre gondoljon. Nagyon érződik az elsőkönyvessége, és bár látszik, hogy jó a fantáziavilága a szerzőnek, azért még én pofozgattam volna a helyében ezt a könyvecskét. A szereplők túl egyszerűek, a történetvezetés és egyáltalán a cselekmény ha leforgatnák, egy a film+-on játszott nem tudom Z kategóriás filmre jönne ki, amit délelőtti matinéban adnak.
(A kép illusztráció, forrása: www.tumblr.com tree_scape_by_autumnsgoddess-d41d7wu_large)

Jó ötletnek tartottam / szerettem olvasni róla:

- egyedül maradt kisboszorkánynak kell megoldania a világ problémáit és kiszabadítania a boszorkányokat, jó a küldetés és a körülmények is jól lettek alakítva hozzá
- békaemberek - vagyis már csak egy, aki maradt. :) Poggnak hívják, és fura kis lény, de nagyon aranyos :)
- a növények irányítása dalokkal, ráolvasásokkal
- mag-öv (seed-belt): a boszorkányok párbaj-fegyvere, amiben különböző magvak vannak, és a talajba nyomva villámgyorsan védő vagy támadó növényekké lehet őket énekelni. :))
- az IOA bájital, amitől az ember állattá tud változni egy rövid időre :)
- az egymásba passzoló félhold és telihold medál, ami a boríón is látható. Kár, hogy csak a könyv elején votl szerepe.
- a boszorkányok könyvtára
- Bruke, Senna hűséges kutyusa

"Still in awe Senna followed Pogg to the other side of the clearing to an enormous tree house. Inside, she found walls covered from ceiling to floor with books."

És egy kedves kis baki: amikor megpróbálnak észrevétlen átjutni egy városon (vagy bejutni, nem is tudom már) Joshennel, Senna a boszorkányok tradícionális ruháját viseli, világoszöld ruha és sötétzöld köpeny hozzá. Most nem azért, de ennyiből kiírhatta volna a homlokára is hogy boszorkány. :D

"Garg released her and stumbled back. Twin ribbons of blood flowed from his nose, forming a crimson mustache."

Értékelés: 10/6,5 Hiába kedveltem az elképzelést, annyira nem maradt meg kiemelkedő jó élményként, nem maradandó, és nekem túl sok volt ez a bizonytalankodó szerelmi szál is, nem szerettem Joshen és Senna egymással való viselkedésést és esetlen párbeszédeit, és nem hiányzott az utolsó részbe benyomorított "csata" ami már az emberek és boszorkányok között zajlott.

Update: jön a könyv folytatása ősszel, Witch Born címmel. Engem annyira nem érdekel.

Érdekes szavak, kifejezések:
- porpoise: delfin
- ignominy: aljasság, becstelenség, szégyen
- sorrel: vörösessárga (ló színe)
- buckskin: szarvasbőr
- bay: pej (ló)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése