2020. július 29., szerda

Két Miss Marple

A két Maigret mintájára most egymás után két Miss Marple kötetet olvastam el, és jólesett az Agatha Christie-zés, örülök, hogy idén kicsit visszatértem hozzá. Bár rengeteget olvastam tőle korábban, még mindig várnak rám olvasatlanok az életműből - arról nem is beszélve, hogy újrázni is lehetne néhány kedvenc darabot (a Nyaraló gyilkosokat pl. nagyon szerettem, de már nem is nagyon emlékszem rá).

A kristálytükör meghasadt



"Arthur Badcock a szokásosnál is jobban hasonlított egy megrágott madzaghoz." 

Rettentő régen olvastam már Miss Marple-ös Agatha Christie-t, és tulajdonképpen teljesen elfelejtettem, milyen is az öreglány. :) Valahogy Poirot-val összevetve, mindig kevésbé hívogató, de most az olvasás után azt kell mondjam, méltánytalanul jön elő ez az előítélet. Miss Marple köré is éppolyan izgalmas bűnügyet lehet kanyarítani, csak persze picit más a hangulat, és a módszerek. Egyedül az volt furcsa, hogy Jane Marple ebben (már?) mennyire idős tényleg, meg hogy alig aktívkodik, szinte otthonához van láncolva Haydock doktor meg az elviselhetetlenül jótétlélek Miss Knight által... Valahogy lehetne szegény Miss Marple egy fokkal kevésbé nyanyás. 

"(...) Mégis, tapasztalataim szerint  a nagyhangú nőszemélyeket ritkán teszik el láb alól. Fogalmam sincs miért. Ha jobban belegondol az ember, igazán kár."

A sztori remek, érdekes, mozgalmas, kellemesen ötvözi a színészek tragédiákkal teli, botrányos pletykáktól és exférjektől hemzsegő világát a St. Mary Mead-i szolid, vidéki idillel. Egy koktélos mérgezés a főszereplő, és egy meghökkent, megkövült arckifejezés... ez a viszonylag kevés információ szolgál kiindulási alapként, úgy, hogy ráadásul nem is maga Miss Marple volt ott azon a bizonyos fogadáson, hanem egy ismerőse.  Nehezített terep, látszólag jelentéktelen részletek, egy minden lében kanál titkárnő, és aztán még néhány váratlan haláleset. ;) 
Félig-meddig rájöttem a megoldásra, de csak nagyon a végén, olvasás közben inkább csak azt vettem észre, mire is kéne figyelni, nem hagytam magam elterelni. Kellő mennyiségű a hulla, bár úgy érzem nem teljesen lett mindegyik gyilkosság megmagyarázva, és picit nyitott a vége.





4.50 from Paddington


Ez talán a legrégebben vásárolt AC-jeim egyike, nagyon sokat várt az olvasásra, pedig már elsőre felkeltette a figyelmem, és be is égett a memóriámba a fülszöveg, miszerint egy olyan gyilkosság szemtanúja lesz valaki, amit egy vonatról lát meg egy másik vonaton. 
A fojtogatás után azonban nem marad holttest semelyik vonaton, nincs hír eltűnt személyről, és senki más nem jelenti az ügyet... A szemtanú, Mrs McGillycuddy (micsoda név!), Miss Marple egyik kedves barátnője, és Jane Marple természetesen nem hagyja, nem hagyhatja felderítetlenül a rejtélyt. Vonatozni indul, és rájön hogy a szálak hova vezetnek - csak sokáig nem biztos, hogy pontosan hogyan, és vajon ki lehetett az áldozat? Mi a motiváció?

Nem a vonatok lesznek igazából a fő helyszín, hanem egy nagy és régi ház, Rutherford Hall, és egy sokszereplős család, Crackenthorpe-ék. Miss Marple ide helyezi el segítőjét, a fantasztikus Lucy Eyelesbarrow-t aki tényleg egy szuper szereplő, szeretném én is igénybe venni a szolgálatait minimum két hétre. :) Mindent rendben tart a család körül, főz, mos, beteget ápol, ha kell, és közben persze nyitva tartja a szemét és a fülét. Hébe-hóba meg egy szarkofágot is kinyit. ;) És bezsebel jónéhány házassági ajánlatot útközben. :)
Természetesen nem a vonatos hulla marad az egyetlen áldozat, a regény végéig szaporodnak a gyilkosságok, és egyre kevesebb részre oszlik a Crackenthorpe örökség...


"Madame Joilet was a brisk business-like Frenchwoman with a shrewd eye, a small mustache, and a good deal of adipose tissue."

A leleplezés maga, a felismeréses jelenettel a végén, egy hangyányit erőltetett volt, de persze nem jöttem rá a megoldásra, a krimi királynője félrevezetett... :)

Kicsit figyelmetlen voltam, pont fordított sorrendben kellett volna kézbe vegyem a két Marple sztorit, mert ez időben megelőzi A kristálytükröt. Nem mintha ennek igazából jelentősége lenne - legalább egy picit frissebb, fittebb, kóricáló és vonatozgató Miss Marple-t kaptam aki nem teljesen a háza rabja.



Érdekes szavak, kifejezések:
- high-falutin: dagályos, fellengzős, cikornyás
- turbot: rombuszhal ! :D
- antimacassar: karosszékvédő kézimunka (wtf... )
- capital punishment: halálbüntetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése